Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Komentár k novele zákona o dani z pridanej hodnoty

Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Novelou zákona o dani z pridanej hodnoty sa okrem iných úprav zavádza možnosť skupinovej registrácie, skrátenie lehoty na vrátenie nadmerných odpočtov zo 60 na 30 dní, možnosť vykonať odpočítanie dane v ktoromkoľvek zdaňovacom období kalendárneho roka, zavedenie tuzemského sektorového samozdaňovania pri dodaní zlata a kovového odpadu.

Na zlepšenie podnikateľského prostredia v daňovej oblasti prijala Národná rada SR dňa 17. februára 2009 zákon č. 83/2009 Z. z., ktorým sa s účinnosťou od 1. apríla 2009 mení a dopĺňa zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p., a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej „novela zákona o DPH“).

Zámerom novely zákona o DPH je:
  • zavedenie možnosti skupinovej registrácie ako zjednodušenia uplatňovania dane z pridanej hodnoty pre zdaniteľné osoby,
  • skrátenie lehoty na vrátenie nadmerných odpočtov zo 60 na 30 dní,
  • úprava postupu zdaniteľnej osoby, ktorá nesplnila povinnosť podať žiadosť o registráciu pre daň alebo túto povinnosť splnila oneskorene,
  • možnosť vykonať odpočítanie dane v ktoromkoľvek zdaňovacom období kalendárneho roka po splnení podmienok na odpočet dane,
  • zavedenie tuzemského sektorového samozdaňovania (povinnosť platiť daň je prenesená na príjemcu tovaru alebo služby) pri dodaní zlata a kovového šrotu a kovového odpadu.



Skupinová registrácia za platiteľa dane

Novelou sa do zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) doplnili ustanovenia § 4a a § 4b, ktoré v nadväznosti na Čl. 11 smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty upravujú tzv. skupinovú registráciu pre daň z pridanej hodnoty - registráciu viacerých zdaniteľných osôb ako jedného platiteľa dane pod jedným identifikačným číslom pre daň z pridanej hodnoty. Podmienkou pre takúto registráciu je, že musia byť súčasne splnené tri základné podmienky, a to finančná prepojenosť, ekonomická prepojenosť a organizačná prepojenosť zdaniteľných osôb. Osoba, ktorá nie je zdaniteľnou osobou, nemôže byť členom skupiny. O skupinovú registráciu môžu požiadať len zdaniteľné osoby, ktoré sú usadené v Slovenskej republike. Akákoľvek zložka, resp. časť zdaniteľnej osoby v zahraničí nemôže byť súčasťou skupiny registrovanej podľa zákona o DPH. Skupina musí mať svojho zástupcu, ktorý koná za všetkých členov skupiny.

Keďže členovia skupiny predstavujú jednu zdaniteľnú osobu, dodávky tovarov a služieb vo vnútri skupiny, t. j. medzi osobami v skupine, sa nepovažujú za zdaniteľné obchody, teda sa nezdaňujú. Dodávky tovarov a služieb voči tretím osobám ako aj dodávky tovarov a služieb prijatých od tretích osôb sú zdaniteľné. Keďže skupina sa považuje za jednu samostatnú zdaniteľnú osobu, členovia skupiny už nie sú samostatnými zdaniteľnými osobami. Každá osoba môže byť členom len jednej skupiny.

Finančne spojenými zdaniteľnými osobami
sú osoby, z ktorých jedna alebo viac osôb je ovládanýchovládajúcou osobou. Ovládaná osoba je spoločnosť, v ktorej má určitá osoba väčšinový podiel na hlasovacích právach preto, že má podiel na spoločnosti alebo akcie spoločnosti, s ktorými je spojená väčšina hlasovacích práv, alebo preto, že na základe dohody s inými oprávnenými osobami môže vykonávať väčšinu hlasovacích práv (§ 66a Obchodného zákonníka).

Ekonomicky spojenými zdaniteľnými osobami
sú osoby, ktorých hlavné činnosti sú vzájomne závislé alebo majú spoločný ekonomický cieľ alebo z ktorých jedna osoba uskutočňuje celkom alebo z časti činnosti v prospech jedného alebo viacerých členov skupiny.

Organizačne spojenými zdaniteľnými osobami
sú osoby, na ktorých riadení alebo kontrole sa podieľa aspoň jedna zhodná osoba. Pojem „osoby, na ktorých riadení alebo kontrole sa podieľa aspoň jedna zhodná osoba“ sa vzťahuje na právnické osoby, ktoré sú riadené a kontrolované. Týmito právnickými osobami sú predovšetkým obchodné spoločnosti a družstvá. Pre určenie osôb, ktoré sa podieľajú na riadení danej právnickej osoby, sa postupuje podľa ustanovení Obchodného zákonníka súvisiacich s postavením funkcionárov v orgánoch obchodných spoločností. Za osobu podieľajúcu sa na riadení právnickej osoby sa považujú osoby, ktoré sú členmi štatutárneho orgánu alebo vykonávajú jeho funkciu (člen predstavenstva akciovej spoločnosti alebo družstva, konateľ spoločnosti s ručením obmedzeným). Osobami, ktoré sa podieľajú na kontrole danej osoby sú napr. členovia dozornej rady.
U organizačnej zložky zahraničnej osoby, kedy môže byť členom skupiny len tá časť, ktorá je v tuzemsku, sa za osobu podieľajúcu sa na riadení považuje vedúci organizačnej zložky.

Vytvorenie skupiny ako jednej zdaniteľnej osoby je pre zdaniteľné osoby dobrovoľné a záleží iba na rozhodnutí jednotlivých zdaniteľných osôb, ktoré sú spojené finančnými, ekonomickými a organizačnými väzbami, či sa rozhodnú pre skupinovú registráciu. Prvé skupiny budú registrované ako platiteľ dane s účinnosťou od 1. januára 2010, ak žiadosť o registráciu skupiny podá zástupca skupiny daňovému úradu najneskôr do 31. októbra 2009.

Skupina sa stáva platiteľom dane vždy 1. januára kalendárneho roka, a to z dôvodu uplatňovania pravidiel odpočítania dane a hlavne pomerného odpočítania dane koeficientom.

Za skupinu koná
zástupca skupiny, to znamená člen skupiny, ktorého určili členovia skupiny na zastupovanie skupiny.

Príklad č. 1:
Spoločnosti A, B a C majú sídlo v Slovenskej republike. Spoločnosť A vlastní 100 % podiel v spoločnosti B a tiež 100 % podiel v spoločnosti C. Finančne prepojenými osobami sú spoločnosť A so spoločnosťou B a spoločnosť A so spoločnosťou C. Spoločnosti B a C boli založené za účelom poskytovania služieb pre spoločnosť A. Ekonomicky prepojenými osobami sú spoločnosť A so spoločnosťou B a spoločnosť A so spoločnosťou C. Člen predstavenstva spoločnosti A je konateľom v spoločnosti B a taktiež konateľom v spoločnosti C. Organizačne prepojenými osobami sú spoločnosť A so spoločnosťou B a spoločnosť A so spoločnosťou C.

V tomto prípade sú splnené všetky podmienky na skupinovú registráciu. Je možné zaregistrovať skupinu, ktorú tvoria spoločnosti A, B a C, alebo skupinu, ktorú tvoria spoločnosti A a B, alebo skupinu, ktorú tvoria spoločnosti A a C.

***

Príklad č. 2:
Spoločnosť A má sídlo v Rakúsku a spoločnosti B a C majú sídlo v Slovenskej republike. Spoločnosť A vlastní 100 % podiel v spoločnosti B a tiež 100 % podiel v spoločnosti C. Finančne prepojenými osobami sú spoločnosť A so spoločnosťou B a spoločnosť A so spoločnosťou C. Spoločnosti B a C boli založené za účelom poskytovania služieb pre spoločnosť A. Ekonomicky prepojenými osobami sú spoločnosť A so spoločnosťou B a spoločnosť A so spoločnosťou C. Člen predstavenstva spoločnosti A je konateľom v spoločnosti B a taktiež konateľom v spoločnosti C. Organizačne prepojenými osobami sú spoločnosť A so spoločnosťou B a spoločnosť A so spoločnosťou C.

V tomto prípade nie sú splnené podmienky na skupinovú registráciu, pretože materská spoločnosť má sídlo v Rakúsku. Materská spoločnosť ako spojujúci článok nie je usadená v tuzemsku, preto spoločnosti A, B a C nemôžu vytvoriť skupinu a taktiež sesterské spoločnosti B a C nemôžu vytvoriť skupinu, pretože tieto dve spoločnosti nie sú prepojené finančne.

***
 
Príklad č. 3:
Spoločnosti A a B majú sídlo v tuzemsku a spoločnosť C má sídlo v Rakúsku, pričom má v Slovenskej republike vytvorenú organizačnú zložku. Spoločnosť A má vytvorenú organizačnú zložku v Českej republike. Spoločnosť A vlastní 100 % podiel v spoločnosti B a tiež 100 % podiel v spoločnosti C. Finančne prepojenými osobami sú spoločnosť A so spoločnosťou B a spoločnosť A so spoločnosťou C. Spoločnosti B a C boli založené za účelom poskytovania služieb pre spoločnosť A. Ekonomicky prepojenými osobami sú spoločnosť A so spoločnosťou B a spoločnosť A so spoločnosťou C.

Člen predstavenstva spoločnosti A je konateľom v spoločnosti B a vedúcim organizačnej zložky spoločnosti C v Slovenskej republike. Organizačne prepojenými osobami sú spoločnosť A so spoločnosťou B a spoločnosť A so spoločnosťou C.
 
Podmienky na skupinovú registráciu sú splnené, avšak zo spoločnosti C môže byť súčasťou skupiny len jej časť v tuzemsku, t. j. organizačná zložka vytvorená v Slovenskej republike. Organizačná zložka spoločnosti A vytvorená v Českej republike taktiež nemôže byť súčasťou skupiny.

***

Ak má zdaniteľná osoba, ktorá je členom skupiny, sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkareň mimo tuzemska, nemôžu byť tieto jej časti mimo tuzemska súčasťou skupiny.

Ak zdaniteľné osoby, členovia skupiny, preukážu daňovému úradu splnenie podmienok na registráciu skupiny za platiteľa dane (preukážu dôkaznými prostriedkami existenciu finančného, ekonomického a organizačného prepojenia a usadenie v tuzemsku napr. výpismi z obchodného registra), daňový úrad zaregistruje skupinu za platiteľa dane, pridelí skupine jedno identifikačné číslo pre daň a každému členovi skupiny vydá osvedčenie o registrácii pre daň. Dňom registrácie skupiny sa skupina stáva jediným platiteľom dane a súčasne zaniká platnosť osvedčení o registrácii pre daň a identifikačných čísiel pre daň jednotlivých členov skupiny. Členovia skupiny sú povinní do desiatich dní odo dňa registrácie skupiny odovzdať daňovému úradu svoje pôvodné osvedčenie o registrácii za platiteľa dane.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály