Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Kapitálové účty a dlhodobé záväzky (účtovné súvzťažnosti) – 2. časť

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Oceňovacie rozdiely vznikajú z dôvodov oceňovania majetku a záväzkov reálnou hodnotou, a to najmä pri zmenách reálnej hodnoty cenných papierov a obchodných podielov, pri vzniku rozdielov medzi uznaným a účtovným ocenením vkladov do obchodných spoločností, pri zmene hodnoty podielových cenných papierov a podielov v dôsledku zmien v základnom imaní obchodných spoločností, resp. pri zrušení obchodnej spoločnosti bez likvidácie.


Oceňovacie rozdiely

Oceňovacie rozdiely vznikajú z dôvodov oceňovania majetku a záväzkov reálnou hodnotou, a to najmä pri zmenách reálnej hodnoty cenných papierov a obchodných podielov, pri vzniku rozdielov medzi uznaným a účtovným ocenením vkladov do obchodných spoločností, pri zmene hodnoty podielových cenných papierov a podielov v dôsledku zmien v základnom imaní obchodných spoločností, resp. pri zrušení obchodnej spoločnosti bez likvidácie. Podľa rámcovej účtovej osnovy sa oceňovacie rozdiely účtujú v v rámci účtovej skupiny 41 na nasledovných účtoch:
 
414 – Oceňovacie rozdiely z precenenia majetku a záväzkov
415 – Oceňovacie rozdiely z kapitálových účastín
416 – Oceňovacie rozdiely z precenenia pri zlúčení, splynutí a rozdelení.
 

Účet 414 – Oceňovacie rozdiely z precenenia majetku a záväzkov

Na účte 414 sa účtuje tvorba a rozpustenie oceňovacieho rozdielu z precenenia majetku a záväzkov podľa § 14 a § 16 opatrenia MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“). Podľa § 14 ods. 11 Postupov účtovania v PÚ zmena reálnej hodnoty cenných papierov a podielov, ktoré tvoria podiel na základnom imaní inej účtovnej jednotky a nie sú cenným papierom alebo podielom v dcérskej účtovnej jednotke s podstatným vplyvom, sa účtuje na ťarchu vecne príslušného účtu majetku (063 – Realizovateľné cenné papiere a podiely) so súvzťažným zápisom v prospech účtu 414. Ak reálna hodnota týchto cenných papierov a podielov je nižšia ako ich účtovná hodnota, zníženie hodnoty sa účtuje podľa § 18 ods. 3 Postupov účtovania v PÚ prostredníctvom opravnej položky k dlhodobému finančnému majetku (na ťarchu účtu 565 – Tvorba a zúčtovanie opravných položiek k finančnému majetku so súvzťažným zápisom v prospech účtu 096 – Opravná položka k dlhodobému finančnému majetku).
 
Podľa § 14 ods. 12 Postupov účtovania v PÚ na účte 414 pri oceňovaní metódou vlastného imania ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, sa účtuje zmena reálnej hodnoty cenných papierov a podielov tvoriacich podiel na základnom imaní účtovnej jednotky, pre ktorú je účtovná jednotka materskou účtovnou jednotkou alebo v ktorej má účtovná jednotka podstatný vplyv, a to nasledovne:
  • zmena reálnej hodnoty cenného papiera a podielu sa zaúčtuje na ťarchu alebo v prospech samostatného analytického účtu príslušného dlhodobého finančného majetku, t. j. účtu 061 – Podielové cenné papiere a podiely v dcérskej účtovnej jednotke, 062 – Podielové cenné papiere a podiely v spoločnosti s podstatným vplyvom súvzťažne s účtom 414,
  • pri predaji cenného papiera a podielu sa zaúčtovaná zmena reálnej hodnoty zruší zápisom na ťarchu alebo v prospech samostatného analytického účtu príslušného dlhodobého finančného majetku, t. j. účtu 061, 062 súvzťažne s účtom 414.
Podľa § 16 ods. 25 Postupov účtovania v PÚ zmena reálnej hodnoty derivátov určených na obchodovanie na neverejnom trhu ku dňu zostavenia účtovnej závierky sa účtuje podľa povahy na ťarchu alebo v prospech účtu 373 – Pohľadávky a záväzky z pevných termínových operácií, 376 – Nakúpené opcie a 377 – Predané opcie so súvzťažným zápisom na účte 414. Podľa § 16 ods. 28 Postupov účtovania v PÚ, ak nie je možné preceniť deriváty reálnou hodnotou, ktorou je trhová cena z verejného trhu, použije sa kvalifikovaný odhad. Na určenie reálnej hodnoty sa použije model oceňovania s preukázateľnými údajmi, napríklad kurzy NBS, zverejnené úrokové sadzby medzibankového trhu, verejne dostupné ratingy ratingových agentúr. Ak sa nedá odborný odhad vypracovať alebo ak sú náklady na získanie informácií o precenení neúmerné jeho významu, potom sa o reálnej hodnote neúčtuje, ak nie je zrejmé, že prišlo k znehodnoteniu derivátu. Podľa § 16 ods. 29 Postupov účtovania v PÚ zmeny reálnych hodnôt zabezpečovacích derivátov sa účtujú na účte 414 so súvzťažným zápisom na príslušný účet derivátu. Zmeny reálnej hodnoty zabezpečovacieho aktíva alebo záväzkov z dôvodu zabezpečeného rizika sa účtujú na účte 414 so súvzťažným zápisom na príslušný účet aktív alebo záväzkov. Ku dňu ukončenia zabezpečenia sa precenenie na reálnu hodnotu zabezpečeného aktíva alebo záväzkov rozpustí na ťarchu alebo v prospech účtu aktív alebo záväzkového účtu so súvzťažným zápisom na účet 414.

P. č.
Účtovný prípad
MD
D
1.
Zaúčtovanie oceňovacieho rozdielu z precenenia na reálnu hodnotu v prípade cenných papierov a podielov, ktoré tvoria podiel na základnom imaní inej účtovnej jednotky a nie sú cenným papierom alebo podielom v dcérskej účtovnej jednotke s podstatným vplyvom
 
 
a) ocenenie je vyššie ako zistená reálna hodnota
565
096, 291
b) ocenenie je nižšie ako zistená reálna hodnota
063, 257
414
2.
Zaúčtovanie oceňovacieho rozdielu z precenenia na reálnu hodnotu v prípade cenných papierov a podielov tvoriacich podiel na základnom imaní účtovnej jednotky, pre ktorú je účtovná jednotka materskou účtovnou jednotkou alebo v ktorej má účtovná jednotka podstatný vplyv (pri oceňovaní metódou vlastného imania)
 
 
a) ocenenie je vyššie ako zistená reálna hodnota
414
061, 062
b) ocenenie je nižšie ako zistená reálna hodnota
061, 062
414
3.
Zrušenie oceňovacieho rozdielu pri predaji cenných papierov a podielov alebo pri inom úbytku
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály