Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

K rotácii audítorov

Rubrika: Problémy z praxe

Nezávislosť audítora má zásadný význam pre dôveru verejnosti ku spoľahlivosti správ vypracovaných audítormi. Je pre audítorskú profesiu hlavným prostriedkom ako verejnosti a regulačnému orgánu dokázať, že audítor plní svoje úlohy na primeranej úrovni a v súlade s prijatými etickými zásadami.

Nezávislosť audítora má zásadný význam pre dôveru verejnosti ku spoľahlivosti správ vypracovaných audítormi. Prepožičiava vierohodnosť zverejneným finančným informáciám a údajom o hodnote pre investorov, veriteľov, zamestnancov a ďalšie zainteresované strany. Platí to predovšetkým o spoločnostiach, na ktoré sa sústreďuje verejný záujem. Nezávislosť je pre audítorskú profesiu tiež hlavným prostriedkom ako verejnosti a regulačnému orgánu, ktorý v SR predstavuje Úrad pre dohľad nad výkonom auditu, dokázať, že audítor plní svoje úlohy na primeranej úrovni a v súlade s prijatými etickými zásadami.

Nezávislosť audítora môžu ohroziť rôzne druhy hrozieb, napr. pri dlhodobom pôsobení audítora na určitej audítorskej zákazke hrozí spriaznenosť alebo spoliehanie sa. Ide o riziko, že klientova osobnosť a jeho osobné kvality budú mať na audítora príliš veľký vplyv a audítor získa voči klientovi príliš veľké sympatie, napr. na základe dlhotrvajúcich a príliš úzkych vzťahov s pracovníkmi audítorského klienta, ktoré môžu viesť k prílišnej dôvere v klienta a k nedostatočne objektívnemu overovaniu jeho účtovnej závierky.

Na zmiernenie alebo odstránenie hrozieb voči nezávislosti audítora sa uplatňujú rôzne typy poistných opatrení a mechanizmov. Istým poistným mechanizmom, ktorý môže prispieť k zabezpečeniu nezávislosti audítora je jeho rotácia, t. j. povinné striedanie sa audítorov a kľúčových audítorských partnerov zodpovedných za výkon auditu v subjektoch verejného záujmu, ktoré zákon č. 540/2007 Z. z. o audítoroch, audite a dohľade nad výkonom auditu a o zmene a doplnení zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. v z. n. p. (ďalej len „zákon o audítoroch“) povinne vyžaduje v § 26 ods. 3 v nadväznosti na smernicu č. 2006/43/ES o štatutárnom audite ročných účtovných závierok a konsolidovaných účtovných závierok (ďalej len „smernica“) s cieľom posilniť nezávislosť audítorov v subjektoch verejného záujmu, na ktoré sa vzťahujú prísnejšie kritériá ako na iné typy účtovných jednotiek (ÚJ), pretože majú z celospoločenského hľadiska väčší význam, napr. z dôvodu povahy ich činnosti, veľkosti, príp. počtu zamestnancov. Z ustanovenia vyplýva povinnosť výmeny audítora, ktorý sa zaoberá auditovanou ÚJ, keďže audítor zodpovedný za výkon auditu môže vykonávať audit v tom istom subjekte verejného záujmu najviac päť po sebe idúcich rokov odo dňa jeho vymenovania. Takto nahradený audítor sa k zákazke pre daného klienta môže vrátiť až po uplynutí najmenej dvoch rokov po dni, keď bol nahradený.

Otázka č. 1:
V ustanovení § 26 ods. 3 zákona o audítoroch sa povinné striedanie ukladá audítorovi alebo kľúčovému audítorskému partnerovi, ktorí sú zodpovední za výkon auditu v subjekte verejného záujmu. Vzťahuje sa toto ustanovenie len na fyzické osoby, alebo pod pojem audítor možno v širšom slova zmysle zahrnúť aj audítorskú spoločnosť?

Audit podľa zákona o audítoroch môžu vykonávať audítori alebo audítorské spoločnosti, ktorí sú zapísaní do zoznamu audítorov alebo zoznamu audítorských spoločností v SR.

Podmienky a predpoklady pre výkon auditu sú v zákone o audítoroch stanovené osobitne pre audítora – fyzickú osobu a audítorskú spoločnosť, tak ako to ustanovuje aj smernica. Z toho vyplýva, že v § 26 ods. 3 zákon o audítoroch ustanovuje povinnosť rotácie pre audítora a kľúčového audítorského partnera ako fyzické osoby, nie ako audítorské spoločnosti.

V zákone o audítoroch nie je zavedená legislatívna skratka „audítor“, ale audítor a audítorská spoločnosť sú definovaní v § 2 samostatne, a teda v zákone o audítoroch sa rozlišujú.

Napríklad na túto situáciu reagoval zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“), ktorý pre svoje účely (nie pre účely zákona o audítoroch alebo pre účely iných právnych predpisov) novelou č. 504/2009 Z. z., ktorou sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 504/2009 Z. z.“) zaviedol v § 18 ods. 6 legislatívnu skratku „audítor“, ktorá zahrnuje aj audítora – fyzickú osobu aj audítorskú spoločnosť.

V nadväznosti na zákon o audítoroch by bolo vhodné vykonať zmenu resp. upresnenie v zákonoch, v ktorých sa pojem „audítor“ uvádza, podobným spôsobom ako v zákone o účtovníctve.

***

V prípade audítorskej spoločnosti, ktorú v subjekte verejného záujmu zastupuje kľúčový audítorský partner, ide o vystriedanie kľúčového audítorského partnera každých 5 rokov, ak tá istá audítorská spoločnosť aj naďalej pre danú ÚJ zostáva pracovať („interné striedanie“). Všetky osoby, ktoré sa bez ohľadu na svoj právny vzťah k audítorovi alebo audítorskej spoločnosti podieľajú na prijatí a realizácii konkrétneho auditu, tvoria tím pre realizáciu zákazky. Ide o audítorský tím, tvorený aj odbornými pracovníkmi z iných odborov, pracujúcich na audítorskej zákazke ako zamestnanci alebo podľa iného zmluvného vzťahu, napr. právnikmi, poistnými matematikmi, daňovými špecialistami, špecialistami na informačné technológie, na čele ktorého stojí audítor alebo kľúčový audítorský partner, určený audítorskou spoločnosťou. Kľúčový audítorský partner je aj audítor, ktorý podpisuje správu audítora.

Ak audítorská spoločnosť nemá možnosť dodržať túto podmienku malo by prísť po uplynutí lehoty 5 rokov k vystriedaniu audítorskej spoločnosti („externé striedanie“). Tento postup smernica podľa bodu 26 preambule umožňuje tam, kde to členský štát považu

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály