Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

K dani z motorových vozidiel

Rubrika: Miestne dane

Daň z motorových vozidiel upravuje zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. v jedenástej časti zavádza ju vyšší územný celok všeobecne záväzným nariadením, v ktorom určuje podmienky oslobodenia a zníženia dane a určuje sadzby dane pre vozidlá. Sadzbu dane pre úžitkové vozidlo určuje vyšší územný celok podľa celkovej hmotnosti a počtu náprav osobitne za motorové vozidlo a osobitne za prípojné vozidlo a pre osobný automobil podľa zdvihového objemu motora v cm3.

Daň z motorových vozidiel upravuje zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len „zákon o miestnych daniach“) v jeho jedenástej časti. Túto daň zavádza vyšší územný celok všeobecne záväzným nariadením, v ktorom určuje podmienky oslobodenia a zníženia dane (v rozsahu stanovenom v § 86 zákona o miestnych daniach) a určuje sadzby dane pre vozidlá. Sadzbu dane pre úžitkové vozidlo určuje vyšší územný celok podľa celkovej hmotnosti a počtu náprav osobitne za motorové vozidlo a osobitne za prípojné vozidlo a pre osobný automobil podľa zdvihového objemu motora v cm3.

Predmetom dane podľa § 84 zákona o miestnych daniach je motorové vozidlo a prípojné vozidlo (ďalej len „vozidlo“) kategórie M1 (osobný automobil), M2 a M3 (autobusy), N1 až N3 (nákladné vozidlá) a O1 až O4 (prípojné vozidlá).

Vozidlo je predmetom dane iba vtedy, ak sa používa v Slovenskej republike na podnikanie podľa § 2 Obchodného zákonníka alebo na činnosti, z ktorých plynúce príjmy sú predmetom dane z príjmov podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) – ide o príjmy z podnikania a príjmy z inej samostatnej zárobkovej činnosti, napr. súdnych znalcov, exekútorov, športovcov, hercov, tlmočníkov a pod.

Zákon negatívne vymedzuje predmet dane v prípade vozidla používaného na skúšobné jazdy alebo iné jazdy (pozn.: ide o vozidlá s prideleným zvláštnym evidenčným číslom obsahujúcim písmeno M, podľa § 127 zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p., napr. novovyrobené vozidlá) a v prípade špeciálneho vozidla, pričom pre negatívne vymedzenie predmetu dane pre špeciálne vozidlá musia byť splnené súčasne nasledovné podmienky:

  1. vozidlo je určené na vykonávanie špeciálnych činností,
  2. vozidlo nie je určené na prepravu,
  3. v dokladoch je vozidlo označené, ako špeciálne vozidlo (nie špeciálne nákladné vozidlo).

Sú to napr. špeciálne vozidlá:

  • N1 –SG Pojazdná dielňa,
  • N1 –SG Pojazdná predajňa,
  • s druhom karosérie SG čerpadlo betónu (pozn.: pozor si treba dať na nákladné vozidlo špeciálnes druhom karosérie BA na prepravu betónu – toto vozidlo je už určené na prepravu, a teda je predmetom dane z motorových vozidiel).

Pohrebné vozidlá a sanitné vozidlá nie sú vylúčené z predmetu dane z motorových vozidiel, nakoľko tieto sú určené na prepravu (pozn.: uvedené vyplýva aj z prílohy č. 1 k nariadeniu vlády SR č. 140/2009 Z. z., ktorým sa ustanovujú podrobnosti o typovom schvaľovaní motorových vozidiel a ich prípojných vozidiel, systémov, komponentov a samostatných technických jednotiek určených pre tieto vozidlá).

Daňovníkom podľa § 85 zákona o miestnych daniach dane z motorových vozidiel je fyzická alebo právnická osoba alebo ich organizačná zložka zapísaná do obchodného registra, ktorá je v prvom rade ako držiteľ zapísaný v dokladoch vozidla (t. j. držiteľ zapísaný v dokladoch vozidla je daňovníkom dane z motorových vozidiel vždy, ak používa vozidlo na podnikanie v Slovenskej republike).

Zákon taxatívne vymedzuje daňovníka ako užívateľa v prípade, ak na podnikanie používa vozidlo, v dokladoch ktorého je ako držiteľ vozidla zapísaná:

  • fyzická osoba, ktorá zomrela,
  • právnická osoba, ktorá bola zrušená alebo zanikla,
  • osoba, ktorá nepoužíva vozidlo na podnikanie (pozn.: napr. fyzická osoba, ktorá nie je podnikateľom, je zapísaná v dokladoch vozidla ako držiteľ a požičia svoje vozidlo inému podnikateľovi),
  • zahraničná osoba (ktorá má trvalý pobyt alebo sídlo v zahraničí), ktorá prenajíma vozidlo zo zahraničia na podnikateľské účely v Slovenskej republike (pozn.: napr. daňovník na území Slovenskej republiky má v prenájme vozidlo z iného štátu – daňovníkom dane je užívateľ vozidla, ktorý používa vozidlo na podnikanie na území Slovenskej republiky).

Daňovníkom je aj zamestnávateľ, ktorý vypláca cestovné náhrady zamestnancovi za použitie vozidla, v dokladoch ktorého je ako držiteľ zapísaný zamestnanec.

Zároveň je daňovníkom aj osoba s trvalým pobytom alebo sídlom v zahraničí, ktorej patrí stála prevádzkareň podľa § 16 ZDP (napr. zahraničná osoba, ktorá podniká na území Slovens

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály