Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Investičný majetok z hľadiska DPH a úprava dane odpočítanej pri investičnom majetku v roku 2017

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Platitelia dane, u ktorých v priebehu roku 2017 došlo k zmene účelu použitia investičného majetku podľa § 54 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej iba „zákon o DPH“) alebo k zmene rozsahu použitia investičného majetku podľa § 54a zákona o DPH, sú povinní v poslednom zdaňovacom období roku 2017 vykonať dodatočnú úpravu odpočítanej dane.

Povinnosť dodatočnej úpravy odpočítanej dane podľa § 54 zákona o DPH sa týka iba investičného majetku (hnuteľného aj nehnuteľného) obstaraného kúpou alebo vytvoreného vlastnou činnosťou, ak platiteľ dane v období nasledujúcom po zdaňovacom období, v ktorom nadobudol investičný majetok alebo ho vytvoril na vlastné náklady, zmení účel jeho použitia.

Investičný majetok (ďalej iba „IM“) je v § 54 ods. 2 zákona o DPH vymedzený nasledovne:

  • hnuteľné veci, ktorých obstarávacia cena bez dane alebo vlastné náklady sú 3 319,39 € a viac a ich doba použiteľnosti je dlhšia ako 1 rok,
  • budovy, stavebné pozemky, byty a nebytové priestory,
  • nadstavby budov, prístavby budov a stavebné úpravy budov, bytov a nebytových priestorov, ktoré si vyžadovali stavebné povolenie.

Upozornenie: S účinnosťou od 1. januára 2018 sa v rámci pripravovanej novely zákona o DPH navrhuje rozšíriť vymedzenie investičného majetku podľa § 54 ods. 2 písm. b) zákona o DPH, a to na všetky stavby (t. j. aj na inžinierske stavby, resp. stavby iné ako budovy).Ak dôjde k zmene použitia stavby v rámci 20-ročného obdobia stanoveného na úpravu odpočítanej dane, platiteľ dane bude povinný upraviť odpočítanú daň, a to pri každom druhu stavby. Podľa prechodného ustanovenia sa úprava odpočítanej dane podľa § 54 zákona o DPH pri stavbe inej ako budova bude vzťahovať len na tú stavbu, pri ktorej si platiteľ dane odpočítal daň po 31. decembri 2017.

Platiteľ dane si pri kúpe, resp. vytvorení investičného majetku na vlastné náklady uplatňuje odpočet dane zodpovedajúci charakteru jeho podnikateľskej činnosti. To znamená, že zaradí investičný majetok do jednej z troch skupín za účelom odpočítania dane, a to podľa toho, či má nárok na odpočítanie dane v plnej výške, ak investičný majetok použije na dodávky tovarov a služieb, ktoré podliehajú zdaneniu (1. skupina); nemá nárok na odpočítanie dane, ak investičný majetok použije na dodávky tovarov a služieb, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 28 až § 42 zákona o DPH (2. skupina) alebo má nárok na odpočítanie dane iba v pomernej výške, ak investičný majetok použije na dodávky tovarov a služieb, ktoré podliehajú zdaneniu a súčasne na dodávky tovarov a služieb, ktoré sú oslobodené od dane bez nároku na odpočítanie dane (3. skupina).

Ak sa v období nasledujúcom po odpočítaní dane, resp. nemožnosti uplatnenia odpočtu dane zmení charakter činnosti platiteľa dane (napr. platiteľ dane zmení svoju podnikateľskú činnosť s nárokom na odpočítanie dane na činnosť oslobodenú od dane, bez nároku na odpočítanie dane) a platiteľ dane začne investičný majetok používať na iné účely, ako ho pôvodne zaradil pri odpočítaní dane, je povinný vykonať v kalendárnom roku, kedy dôjde k zmene účelu použitia investičného majetku, úpravu pôvodne odpočítanej dane.

Poznámka: Ak platiteľ dane pri obstaraní investičného majetku nesprávne zaradil majetok do jednej z troch skupín za účelom odpočítania dane, potom sa oprava odpočítania nepovažuje za zmenu účelu použitia majetku.

Povinnosť dodatočnej úpravy dane odpočítanej pri nadobudnutí investičného majetku platiteľom alebo jeho vytvorení vlastnou činnosťou platiteľa dane sa podľa § 54 zákona o DPH viaže na zmenu charakteru podnikateľskej činnosti platiteľa dane.

Zmenou účelu použitia investičného majetku podľa § 54 ods. 3 zákona o DPH (pozri tabuľku č. 1) sa rozumie situácia, ak platiteľ dane:

  • investičný majetok, pri ktorom odpočítal daň, používa na dodávky tovarov a služieb bez možnosti odpočítania dane alebo na dodávky tovarov a služieb s možnosťou pomerného odpočítania dane (ide o zmenu účelu použitia IM z „1“ na „0“ alebo z „1“ na „k“ – koeficient),
  • investičný majetok, pri ktorom nemohol odpočítať daň, používa na dodávky tovarov a služieb s možnosťou odpočítania dane alebo na dodávky tovarov a služieb s možnosťou pomerného odpočítania dane (zmena účelu použitia IM z „0“ na „1“ alebo z „0“ na „k“),
  • investičný majetok, pri ktorom odpočítal pomernú výšku dane, používa na dodávky tovarov a služieb s možnosťou odpočítania dane alebo na dodávky tovarov a služieb bez možnosti odpočítania dane (zmena účelu použitia IM z „k“ na „1“ alebo z „k“ na „0“).

Poznámka: Za zmenu účelu použitia investičného majetku, pri ktorom platiteľ dane odpočítal pomernú výšku dane, sa považuje aj zmena výšky ročného koeficientu (§ 50 ods. 4 zákona o DPH) o hodnotu väčšiu ako 0,10.

Tabuľka č. 1: Zmena účelu použitia investičného majetku

Pôvodný účel

(pri obstaraní IM)

Nový účel

(pri užívaní IM)

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály