Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Inventarizácia majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov

Rubrika: Problémy z praxe

Úlohou účtovníctva, bez rozdielu, či ide o sústavu jednoduchého účtovníctva alebo o sústavu podvojného účtovníctva, je podávať verný a pravdivý obraz o skutočnostiach, ktoré sú predmetom účtovníctva a o finančnej situácii účtovnej jednotky. Napĺňať tento cieľ napomáha aj inventarizácia majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov. Inventarizácia vzhľadom na svoj účel a význam predstavuje jednu z najdôležitejších prác v účtovníctve každej účtovnej jednotky.

 

Úlohou účtovníctva, bez rozdielu, či ide o sústavu jednoduchého účtovníctva alebo o sústavu podvojného účtovníctva, je podávať verný a pravdivý obraz o skutočnostiach, ktoré sú predmetom účtovníctva a o finančnej situácii účtovnej jednotky. Napĺňať tento cieľ napomáha aj inventarizácia majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov (ďalej len „inventarizácia“). Inventarizácia vzhľadom na svoj účel a význam predstavuje jednu z najdôležitejších prác v účtovníctve každej účtovnej jednotky. Ak by účtovná jednotka nevykonala inventarizáciu, nespĺňalo by jej účtovníctvo požiadavky ustanovené v § 7 a 8 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“), t. j. správnosť, úplnosť, preukázateľnosť a zrozumiteľnosť účtovníctva.

Účtovná jednotka, ktorá nevykoná inventarizáciu, nesplní požiadavku preukázateľnosti účtovníctva. Účtovná závierka tejto účtovnej jednotky potom nepreukazuje skutočný stav majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov, pretože skutočný stav majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov v účtovníctva inventarizáciou nezisťovala.

Povinnosť inventarizovať majetok, záväzky a rozdiel majetku a záväzkov je stanovená pre každú účtovnú jednotku v § 6 ods. 3 zákona o účtovníctve. Táto povinnosť sa týka bez rozdielu všetkých účtovných jednotiek, t. j. fyzických (ďalej len „FO“) aj právnických osôb (ďalej len „PO“). Pri inventarizácii by mala účtovná jednotka postupovať podľa ustanovení § 29 a 30 zákona o účtovníctve.

Pozn.: Podnikajúce FO, ktoré uplatňujú pri stanovení základu dane paušálne výdavky, t. j., že postupujú podľa § 6 ods. 10 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) a aj podnikatelia, ktorí začali v roku 2009 viesť daňovú evidenciu podľa § 6 ods. 14 ZDP, nie sú v zmysle zákona o účtovníctve účtovnými jednotkami, t .j., nemajú povinnosť inventarizovať majetok, záväzky a rozdiel majetku a záväzkov.

Súčasťou príspevku, ktorý by mal byť nápomocný podnikateľom – FO a aj podnikateľom – PO, pri vykonaní inventarizácie k 31. 12. 2009, sú aj vzory tlačív: časový harmonogram inventarizácie pokladníc a cenín, inventúrny súpis peňažných prostriedkov v pokladnici, inventúrny súpis dlhodobého hmotného majetku, inventarizačný zápis z vykonanej inventúry peňažných prostriedkov v pokladnici a inventarizačný zápis z vykonanej inventúry dlhodobého hmotného majetku.
 

Základné pojmy

V podnikateľskej praxi sa často používajú výrazy „inventúra“ a „inventarizácia“. Ako je to správne a aký je rozdiel medzi inventúrou a inventarizáciou si uvedieme spolu s definovaním ostatných základných pojmov.

Inventarizácia

Podľa § 29 ods. 1 zákona o účtovníctve inventarizácia je činnosť, ktorou účtovná jednotka (ďalej len „ÚJ“) overuje, či stav majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov v účtovníctve zodpovedá skutočnosti, teda inventarizáciou ÚJ zisťuje:

  • rozdiely, príčiny ich vzniku, zodpovednosť za vzniknuté rozdiely a po skončení inventarizácie zabezpečuje účtovné vysporiadanie inventarizačných rozdielov.

Predmetom inventarizácie je všetok majetok a záväzky, ktoré má účtovná jednotka v účtovnej evidencii.

Inventúra

Inventúra je súčasťou inventarizácie a podľa § 30 ods. 1 zákona o účtovníctve je to činnosť, pri ktorej sa zisťujú skutočné stavy majetku a záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov, a to nasledovne:

  • fyzickou inventúrou, ktorou sa zisťujú skutočné stavy pri majetku hmotnej a nehmotnej povahy,
  • dokladovou inventúrou, ktorou sa zisťujú skutočné stavy pri záväzkoch, rozdiele majetku a záväzkov a pri tých druhoch majetku, pri ktorých nemožno vykonať fyzickú inventúru,
  • kombináciou fyzickej a dokladovej inventúry.

Rozdiel medzi inventarizáciou a inventúrou je v tom, že inventarizácia je ucelený súbor prác, ktoré na seba nadväzujú. Inventúra vyjadruje len zistenie skutočného stavu majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov.

Účtovná jednotka

Za účtovné jednotky sa podľa § 1 ods. 2 zákona o účtovníctve považujú osoby:

  1. PO, ktoré majú sídlo na území SR,
  2. zahraničné osoby, ak na území SR podnikajú alebo vykonávajú inú činnosť podľa osobitných predpisov,
  3. FO, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatne zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov s výnimkou FO, ktoré vedú daňovú evidenciu podľa § 6 ods. 14 ZDP.
Inventúrny súpis

Podľa § 30 ods. 2 zákona o účtovníctve inventúrny súpis je účtovný záznam, ktorý zabezpečuje preukázateľnosť účtovníctva. Inventúrny súpis musí obsahovať tieto údaje:

  1. obchodné meno alebo názov účtovnej jednotky, PO uvedú sídlo, FO uvedú bydlisko a miesto podnikania, ak sa líši od miesta bydliska,
  2. deň začatia inventúry, deň, ku ktorému bola inventúra vykonaná a deň skončenia inventúry,
  3. stav majetku s uvedením jednotiek množstva a ceny podľa § 25 zákona o účtovníctve,
  4. miesto uloženia majetku,
  5. meno, priezvisko a podpisový záznam osoby hmotne zodpovednej za príslušný druh majetku,
  6. zoznam záväzkov a ich ocenenie podľa § 25 zákona o účtovníctve,
  7. zoznam skutočného stavu rozdielu majetku a záväzkov,
  8. odporúčania na posúdenie reálnosti ocenenia majetku a záväzkov k dátumu, ku ktorému sa účtovná závierka zostavuje, zistené pri vykonaní inventúry na účely úpravy ocenenia majetku a záväzkov podľa § 26 a § 27 zákona o účtovníctve, ak sú takéto skutočnosti známe osobám, ktoré vykonali inventúru,
  9. meno, priezvisko a podpisový záznam osôb zodpovedných za zistenie skutočného stavu majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov,
  10. poznámky.
Inventarizačný zápis

Inventarizačný zápis je podľa § 30 ods. 3 zákona o účtovníctve účtovný záznam, ktorým sa preukazuje vecná správnosť účtovníctva, a ktorý musí obsahovať:

  1. obchodné meno alebo názov účtovnej jednotky, PO uvedú sídlo, FO uvedú bydlisko a miesto podnikania, ak sa líši od miesta bydliska,
  2. výsledky vyplývajúce z porovnania skutočného stavu majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov s účtovným stavom,
  3. výsledky vyplývajúce z posúdenia reálnosti ocenenia majetku a záväzkov podľa § 26 a § 27 zákona o účtovníctve,
  4. meno, priezvisko a podpisový záznam osoby alebo osôb zodpovedných za vykonanie inventarizácie v účtovnej jednotke.
Inventarizačný rozdiel

Inventarizačný rozdiel je rozdiel, ktorý zistí ÚJ pri porovnaní skutočného stavu zisteného inventúrou so stavom v účtovníctve. Podľa § 30 ods. 5 zákona o účtovníctve má inventarizačný rozdiel dvojaký charakter:

  1. Manko, ak zistený skutočný stav je nižší ako stav v účtovníctve a ak ho nemožno preukázať účtovným záznamom. Pri peňažných prostriedkoch a ceninách sa označuje ako schodok.
  2. Prebytok, ak zistený skutočný stav je vyšší ako stav v účtovníctve a ak ho nemožno preukázať účtovným záznamom.

Pozn.: Pri manipulácii so zásobami môže dôjsť k zámene porovnateľného sortimentu zásob, preto pred zúčtovaním inventarizačných rozdielov je možné vykonať zápočet rozdielov (+, -) a vyčísliť cenový rozdiel, ktorý sa zaúčtuje spolu s mankom a prebytkom.

Inventarizačný rozdiel zaúčtuje ÚJ do účtovného obdobia, za ktoré sa inventarizáciou overuje stav majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov.
 

Druhy inventarizácie

Inventarizáciu môžeme členiť na povinnú (obligatórnu), resp. zákonnú, ktorú musí ÚJ vykonať podľa zákona o účtovníctve a dobrovoľnú (fakultatívnu).

Povinná inventarizácia

Povinná inventarizácia má svoju úlohu a termín stanovený v zákone o účtovníctve. Z hľadiska väzby na účtovnú závierku, podľa § 6 ods. 5 zákona o účtovníctve ÚJ zostavuje:

  1. riadnu účtovnú závierku,
  2. mimoriadnu účtovnú závierku a
  3. priebežnú účtovnú závierku (§ 18), ak tak ustanovuje osobitný predpis.
Dobrovoľná inventarizácia

Dobrovoľnú inventarizáciu vykoná ÚJ len na základe svojho rozhodnutia a je v kompetencií ÚJ, aby stanovila úlohy dobrovoľnej inventarizácie, obsah a termín. Dobrovoľná inventarizácia sa obyčajne vykonáva v ÚJ vtedy, keď sa nemôže čakať na povinnú inventarizáciu, lebo je nutné zistiť skutočný stav majetku skôr, resp. okamžite, napríklad pri krádeži, pri požiari v sklade a podobne.

Termíny vykonania inventarizácie

Podľa § 29 ods. 2 zákona o účtovníctve inventarizáciu má povinnosť vykonať ÚJ:

  • ku dňu, ku ktorému zostavuje účtovnú závierku, ktorým je:
  • Posledný deň účtovného obdobia, t. j. za účtovné obdobie 2009 je to 31. 12. 2009, ak účtovným obdobím je kalendárny rok.
  • K inému dátumu, ak účtovným obdobím je hospodársky rok. Napríklad, ak hospodársky rok je od 1. 6. 2008 do 31. 5. 2009, potom deň 31. 5. 2009 je dňom, ku ktorému mala ÚJ zostavovať účtovnú závierku a k tomuto dátumu mala vykonať aj inventarizáciu.
  • ku dňu zostavenia mimoriadnej účtovnej závierky, ktorým je deň vzniku ÚJ, deň jej vstupu do likvidácie, deň účinnosti vyhlásenia konkurzu alebo vyrovnania a podobne.

Inventarizáciu má ÚJ vykonať:

  1. Podľa ustanovenia § 30 ods. 1 zákona o účtovníctve inventúrou. Inventúru vykoná ku dňu uskutočnenia účtovnej závierky alebo v prípade, že to nie je možné, v priebehu posledných troch mesiacov účtovného obdobia, poprípade v prvom mesiaci nasledujúceho účtovného obdobia, okrem zásob a peňažných prostriedkov. V takomto prípade musí výsledky inventarizácie doplniť o prírastky a úbytky majetku za časové obdobie od skončenia inventúry do konca účtovného obdobia alebo za obdobie od začiatku nasledujúceho účtovného obdobia ku dňu ukončenia inventúry v prvom mesiaci nasledujúceho účtovného obdobia.
  2. Podľa § 30 ods. 4 zákona o účtovníctve fyzickú inventúru zásob môže ÚJ vykonať kedykoľvek v priebehu účtovného obdobia. V takomto prípade sa musia výsledky doplniť o prírastky a úbytky majetku za časové obdobie od skončenia inventúry do konca účtovného obdobia alebo za dobu od začiatku nasledujúceho účtovného obdobia ku dňu ukončenia inventúry.
  3. Podľa § 29 ods. 3 zákona o účtovníctve fyzickú inventúru peňažných prostriedkov v hotovosti 4-krát v priebehu účtovného obdobia. Zákon o účtovníctve nestanovuje, kedy a ako často má ÚJ fyz
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály