Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Inventarizácia majetku a záväzkov v jednoduchom účtovníctve za rok 2011

Dátum: Rubrika: Jednoduché účtovníctvo

Inventarizácia majetku a záväzkov zohráva dôležitú úlohu a významnou mierou prispieva k zabezpečeniu verného zobrazenia predmetu účtovníctva. Bez vykonanej inventarizácie nemôže podnikateľ preukázať, že splnil jednu zo základných požiadaviek, a to poskytnúť verný a pravdivý obraz o predmete účtovníctva a o svojej finančnej situácii.

Inventarizácia majetku a záväzkov zohráva dôležitú úlohu a významnou mierou prispieva k zabezpečeniu verného zobrazenia predmetu účtovníctva. Bez vykonanej inventarizácie nemôže podnikateľ preukázať, že splnil jednu zo základných požiadaviek ustanovených v § 7 ods. 1 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“), a to poskytnúť verný a pravdivý obraz o predmete účtovníctva a o svojej finančnej situácii.

Poznámka: Základnou právnou normou, ktorá upravuje inventarizáciu majetku a záväzkov je zákon o účtovníctve, v ktorom je ustanovená povinnosť inventarizovať majetok, záväzky a rozdiel majetku a záväzkov (§ 6 ods. 3), lehoty a periodicita inventarizácie, spôsob jej vykonania, inventarizačné rozdiely (§ 29 a § 30) ako aj to, že vykonaním inventarizácie sa zabezpečuje preukázateľnosť účtovníctva (§ 8 ods. 4).

Inventarizácia je činnosť, ktorou sa overuje, či stav majetku a záväzkov v jednoduchom účtovníctve zodpovedá skutočnosti. To znamená, že každá účtovná jednotka (ÚJ) účtujúca v sústave jednoduchého účtovníctva je povinná ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka preukázať, že obsah položiek vykázaných v účtovnej závierke zodpovedná skutočnému stavu majetku a záväzkov, ktorý sa zisťuje inventarizáciou. Zároveň to znamená, že počas nej sa zisťujú prípadné rozdiely, príčiny ich vzniku a osobná zodpovednosť za ne.

Inventarizáciou sa overuje najmä stav:

  • dlhodobého majetku – nehmotného, hmotného, finančného,
  • zásob – materiálu, tovaru, nedokončenej výroby, polotovarov vlastnej výroby, výrobkov, zvierat,
  • peňazí a cenín,
  • bankových účtov, priebežných položiek, krátkodobého finančného majetku,
  • pohľadávok,
  • rezerv,
  • záväzkov,
  • úverov.

Poznámka: Inventarizácii podlieha majetok a záväzky s vlastníckym alebo iným právom, majetok a záväzky, ktoré nie sú vo vlastníctve ÚJ, ale v čase vykonávania inventarizácie sa nachádzajú v ÚJ.

Inventarizácia, ktorá sa vykonáva ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka sa vykonáva ako riadna a jej hlavnou úlohou je overiť verné zobrazenie skutočností v účtovníctve ÚJ. Deň, ku ktorému sa v jednoduchom účtovníctve podnikateľov zostavuje účtovná závierka je posledný deň účtovného obdobia, t. j. 31. december, pretože tieto ÚJ môžu uplatňovať ako účtovné obdobie len kalendárny rok.

Pri inventarizácii zaisťuje ÚJ činnosti nutné pre vyhotovenie inventúrnych súpisov, inventarizačných zápisov a vyhotovenie ďalších účtovných záznamov tak, že:

  • zostaví plán inventúr a určí časový harmonogram pri jej vykonávaní,
  • vymedzí začiatok a koniec inventarizácie a jej predmet,
  • určí druh inventarizácie,
  • zriadi inventarizačnú komisiu prípadne čiastkové inventarizačné komisie, vymenuje ich členov a určí rozsah právomoc a činnosť týchto členov pri inventarizácii,
  • určí pravidla pre vymenovanie členov inventarizačnej komisie, vrátane požiadaviek na ich znalosti, najmä pri porovnávaní výsledkov,
  • zabezpečí podmienky pre zisťovanie skutočného stavu inventarizačných položiek, napr. ak je potrebné váženie alebo meranie určí postup pri tejto činnosti,
  • zabezpečí súčinnosť svojich zamestnancov s inventarizačnou komisiou,
  • určí zásady rozhodujúce pre oceňovanie majetku a záväzkov,
  • určí zodpovednosť za vysporiadanie inventarizačných rozdielov,
  • určí formu inventúrnych súpisov a inventarizačných zápisov.

Poznámka: Cieľom inventarizácie by malo byť aj zistenie ochrany majetku, zistenie riadneho udržiavania a opráv, zmarených investícií alebo zistenie nevyužiteľného majetku a navrhnutie aj spôsob, akým sa s takýmto majetkom naloží.

Keďže vyššie uvedené povinnosti ÚJ nie sú uložené priamo zákonom, ÚJ by si mala vo vlastnom záujme vytvoriť na inventarizáciu vnútorný predpis, ktorý môže byť súčasťou smernice o vedení účtovníctva.

Časový harmonogram inventarizácie je potrebné stanoviť tak, aby bolo možné vykonať inventarizáciu v zákonom stanovenej lehote. Tým sa predíde časovej tiesni, ktorá by mohla byť príčinou nesprávneho alebo neúplného vykonania inventarizácie.

Pokiaľ ide o požiadavku na odbornosť členov inventarizačnej komisie, je toto plne v kompetencii ÚJ, mala by však zvážiť súvislosti s ustanovením § 8 ods. 4 zákona o účtovníctve. Z tohto ustanovenia vyplýva, že v prípade zistenia, a to aj pri inventarizácii, že ak obsah účtovného záznamu nezodpovedá skutočnosti, je povi

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály