Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Inventarizácia ako základ uzávierkových prác v účtovníctve podnikateľa

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Pred uzatvorením účtovných kníh a pred samotným zostavením účtovnej závierky uskutočňuje účtovná jednotka (ÚJ) v rámci účtovnej analýzy viacero uzávierkových prác. Jednou z nich je aj inventarizácia, ktorá je základom všetkých uzávierkových prác. Zabezpečuje sa ňou preukázateľnosť a správnosť účtovníctva a ÚJ ňou overuje, či stav majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov (t. j. vlastného imania) zaznamenaný v účtovníctve zodpovedá skutočnosti. Inventarizáciou sa overuje vecná správnosť účtovníctva, t. j.:

Pred uzatvorením účtovných kníh a pred samotným zostavením účtovnej závierky uskutočňuje účtovná jednotka (ÚJ) v rámci účtovnej analýzy viacero uzávierkových prác. Jednou z nich je aj inventarizácia, ktorá je základom všetkých uzávierkových prác. Zabezpečuje sa ňou preukázateľnosť a správnosť účtovníctva a ÚJ ňou overuje, či stav majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov (t. j. vlastného imania) zaznamenaný v účtovníctve zodpovedá skutočnosti.

Inventarizáciou sa overuje vecná správnosť účtovníctva, t. j.: 
  • či stav majetku, záväzkov a vlastného imania v účtovníctve zodpovedá skutočnosti (posudzuje sa existencia majetku, záväzkov a vlastného imania),
  • či ocenenie majetku, záväzkov, vlastného imania, nákladov a výnosov v účtovnej závierke zodpovedá skutočnosti (posudzuje sa reálnosť ocenenia).
 
Podľa § 29 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) ÚJ vykonáva inventarizáciu ku dňu, ku ktorému zostavuje riadnu, mimoriadnu alebo priebežnú účtovnú závierku. V prípade riadnej a mimoriadnej účtovnej závierky inventarizácia sa musí vykonať v plnom rozsahu tak, ako to ustanovuje zákon o účtovníctve. Pri zostavovaní priebežnej účtovnej závierky inventarizácia sa vykoná len na účely ocenenia majetku a záväzkov v účtovnej závierke so zohľadnením predpokladaných rizík a strát, ktoré sú známe ku dňu zostavenia priebežnej účtovnej závierky. Zákon o účtovníctve stanovuje odlišné lehoty na vykonanie inventarizácie pre určité druhy majetku. Pri hmotnom majetku okrem zásob a peňažných prostriedkov v hotovosti ÚJ môže vykonať inventarizáciu v inej lehote ako ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka. Táto lehota však nesmie prekročiť dva roky. Peňažné prostriedky v hotovosti ÚJ musí inventarizovať najmenej štyrikrát za účtovné obdobie.
 
Inventarizácia pozostáva z dvoch častí:
1. z inventúry,
2. z porovnania účtovného stavu so skutočným stavom.
 
Inventúra podľa § 30 zákona o účtovníctve je činnosť, pri ktorej sa zisťuje skutočný stav majetku, záväzkov a vlastného imania v peňažných jednotkách. Ak to vyžaduje charakter majetku, aj v jednotkách množstva. Skutočný stav majetku, záväzkov a vlastného imania sa môže zisťovať fyzickou inventúrou, dokladovou inventúrou alebo ich kombináciou.
 
Fyzickou inventúrou sa zisťuje skutočný stav majetku hmotného charakteru a majetku nehmotného charakteru, ktorý sa dá zistiť spočítaním,odvážením, odmeraním a pod. Skutočný stav záväzkov, vlastného imania a tých druhov majetku, pri ktorých nemožno vykonať fyzickú inventúru, sa zisťuje dokladovou inventúrou (napr. stav peňažných prostriedkov na bankových účtoch). Kombinovanou inventúrou sa zisťuje skutočný stav takých druhov majetku, kde je potrebné fyzické a dokladové overenie skutočnosti (napr. obhliadka pozemku a výpis z katastra nehnuteľností o jeho vlastníctve).

Fyzickú inventúru hmotného majetku okrem zásob, ktorú nemožno vykonať ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, možno uskutočniť v priebehu posledných troch mesiacov účtovného obdobia, príp. v prvom mesiaci nasledujúceho účtovného obdobia.
 
Fyzickú inventúru zásob ÚJ môže vykonávať kedykoľvek v priebehu účtovného obdobia. Stav majetku sa však musí preukázať vždy ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka. Vykoná sa to tak, že sa upravia údaje fyzickej inventúry o prírastky a úbytky uvedeného majetku za dobu od skončenia fyzickej inventúry do konca účtovného obdobia, prípadne za dobu od začiatku nasledujúceho účtovného obdobia do dňa skončenia fyzickej inventúry v prvom mesiaci tohto účtovného obdobia.
 
Pri inventúre pohľadávok a záväzkov sa používa v praxi tzv. odsúhlasovanie pohľadávok a odsúhlasovanie záväzkov, ktoré sa uskutočňuje písomným požiadaním jednotlivých odberateľov a dodávateľov o potvrdenie správnosti otvorených – nezinkasovaných alebo neuhradených – pohľadávok alebo záväzkov. Takýmto spôsobom by sa mali odsúhlasovať najmä pohľadávky po lehote splatnosti, z dôvodu tvorby opravných položiek k nevymožiteľným pohľadávkam.
 
Inventúra vlastného imania sa vykoná na základe príslušných dokumentov, ako napr. dokumentov o založení spoločnosti, výpisu z obchodného registra, zápisov z valných zhromaždení akcionárov, darovacích listín a pod.
Výsledky inventúry sa zaznamenajú v inventúrnom súpise. Inventúrny súpis je účtovný záznam, v ktorom sú zaznamenané skutočné stavy majetku, záväzkov a vlastného imania zistené inventúrou. Zákon o účtovníctve stanovuje náležitosti, ktoré musí inventúrny súpis obsahovať (pozri § 30 ods. 2 zákona o účtovníctve):
  • obchodné meno alebo názov ÚJ (právnické osoby uvedú sídlo, fyzické osoby bydlisko a miesto podnikania, ak sa líši od miesta bydliska),
  • deň začatia inventúry, deň, ku ktorému bola inventúra vykonaná, a deň skončenia inventúry,
  • stav majetku s uvedením jednotiek množstva a ceny,
  • miesto uloženia majetku,
  • meno, priezvisko a podpisový záznam hmotne zodpovednej osoby za príslušný druh majetku,
  • zoznam záväzkov a ich ocenenie podľa § 25 zákona o účtovníctve,
  • zoznam skutočného stavu rozdielu majetku a záväzkov (vlastného imania),
  • odporúčania na posúdenie reálnosti ocenenia majetku a záväzkov k dátumu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, zistené pri vykonávaní inventúry na účely úpravy ocenenia majetku a záväzkov podľa § 26 a § 27 zákona o účtovníctve, ak sú takéto skutočnosti známe osobám, ktoré vykonali inventúru,
  • meno, priezvisko a podpisový záznam osôb zodpovedných za zistenie skutočného stavu majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov,
  • poznámky.
Inventúrny súpis sa podľa zákona o účtovníctve uchováva počas piatich rokov nasledujúcich po roku, ktorého sa týka.
 
Skutočný stav majetku, záväzkov a vlastného imania zistený inventúrou a zaznamenaný v inventúrnom súpise sa porovnáva so stavom majetku, záväzkov a vlastného imania v účtovníctve zachyteným na syntetických a analytických účtoch. Výsledky porovnania sa uvedú v inventarizačnom zápise. Inventarizačný zápis je účtovný záznam, ktorým sa preukazuje vecná správnosť účtovníctva. Musí obsahovať (pozri § 30 ods. 3 zákona o účtovníctve):
  • obchodné meno alebo názov ÚJ (právnické osoby uvedú sídlo, fyzické osoby bydlisko alebo miesto podnikania, ak sa líši od miesta bydliska),
  • výsledky vyplývajúce z porovnania skutočného stavu majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov s účtovným stavom,
  • výsledky vyplývajúce z posúdenia reálnosti ocenenia majetku a záväzkov podľa § 26 a § 27 zákona o účtovníctve,
  • meno, priezvisko a podpisový záznam osoby alebo osôb zodpovedných za vykonanie inventarizácie v ÚJ.
 
Inventarizačný zápis sa uchováva počas piatich rokov nasledujúcich po roku, ktorého sa týka.
Z porovnania skutočného stavu majetku, záväzkov a vlastného imania s účtovným stavom môžu vyplynúť takéto výsledky: 
  • skutočný stav sa rovná účtovnému stavu,
  • skutočný stav je nižší ako účtovný stav,
  • skutočný stav je vyšší ako účtovný stav.
 
Ak sa skutočný stav zhoduje so stavom v účtovníctve, v inventarizačnom zápise sa uvedie, že nebol zistený žiadny inventarizačný rozdiel.
 
Ak sa skutočný stav majetku, záväzkov a vlastného imania zistený inventúrou nezhoduje so stavom zaznamenaným v účtovníctve na syntetických a analytických účtoch a tento rozdiel ÚJ nie je schopná preukázať účtovným záznamom, vzniká inventarizačný rozdiel. Inventarizačný rozdiel ÚJ zaúčtuje do účtovného obdobia, za ktoré sa inventarizáciou overuje stav majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov (vlastného imania). Inventarizačný rozdiel môže mať dvojaký charakter: 
  1. manko, ak zistený skutočný stav je nižší ako stav v účtovníctve a nemožno ho preukázať účtovným záznamom; pri peňažných prostriedkoch a ceninách sa označuje ako schodok,
  2. prebytok, ak zistený skutočný stav je vyšší ako stav v účtovníctve a nemožno ho preukázať účtovným záznamom.
Manká a prebytky sa účtujú s vplyvom na výsledok hospodárenia z bežnej činnosti. To znamená, že inventarizačné rozdiely sa nepovažujú za mimoriadnu udalosť, ale za skutočnosť, ktorá súvisí s hospodárskou alebo finančnou činnosťou podniku. Inventarizačné rozdiely sa teda účtujú na príslušné účty nákladov alebo výnosov. Výnimkou je účtovanie inventarizačných rozdielov v prípade:
  1. chýbajúcich cenných papierov, kedy sa vykáže ich úbytok na analytickom účte,
  2. prebytku odpisovaného dlhodobého majetku, ktorý sa účtuje na ťarchu účtu majetku a v prospech účtu oprávok,
  3. schodku peňažných hotovostí a cenín, ktorý sa účtuje ako pohľadávka voči hmotne zodpovednej osobe.
 
Činnosť / Inventarizačný rozdiel
Manko
Prebytok
Hospodárska činnosť
549 – Manká a škody
648 – Ostatné výnosy z hospodárskej činnosti
Finančná činnosť
569 – Manká a škody na finančnom majetku
668 – Ostatné finančné výnosy

Schodok peňažných prostriedkov v hotovosti a cenín sa účtuje ako pohľadávka voči hmotne zodpovednej osobe na účte 335 – Pohľadávky voči zamestnancom al

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály