Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Internetové stránky z účtovného a daňového hľadiska

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Internetová resp. webová stránka je virtuálny priestor, ktorý sa používa v rámci celosvetovej siete Internet na reklamu a propagáciu účtovnej jednotky, jej činnosti, tovaru, služieb, prípadne na samotný predaj jej tovarov a služieb. Internetová stránka predstavuje priestor na pamäťovom úložisku vzdialeného počítača alebo servera, na ktorom je umiestnená.

Internetovú stránku je možné považovať za autorské dielo v podobe programu. Samotná internetová stránka ako aj užívateľské rozhranie internetovej stránky a jej výsledná užívateľská a grafická podoba je zväčša výsledok vlastnej duševnej tvorivej činnosti jej autorov. Z hľadiska autorského práva možno internetovú stránku definovať ako:

  • počítačový program (softvér),
  • autorské dielo (samostatné autorské dielo alebo dielo súborné, spojené či spoločné),
  • databázu (ak je internetová stránka súbor nezávislých diel, údajov alebo iných materiálov systematicky alebo metodicky usporiadaných a jednotlivo prístupných elektronickými alebo inými prostriedkami).

Pri každej internetovej stránke je potrebné identifikovať jej tri relatívne samostatné súčasti, ktorými sú doména, webhosting a samotná webová stránka. Slovenský právny poriadok pojem internetová resp. webová stránka nedefinuje. Z hľadiska účtovnej a daňovej legislatívy je potrebné vychádzať zo všeobecných ustanovení:

  • zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“),
  • opatrenia Ministerstva financií SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“),
  • zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).

Doména a webhosting

Doména je symbolická adresa v elektronickej komunikačnej sieti. Doména je www adresa, jedinečný alfanumerický názov, ktorý smeruje do adresára na určitom serveri, kde sú uložené dáta a tieto sa zobrazia pri vpísaní adresy do prehliadača. Nadobúdanie domén a ich používanie nie je regulované štátom. Národným správcom domén na Slovensku je spoločnosť SK-NIC, a. s. Vlastnú doménu je možné registrovať prostredníctvom komerčného registrátora. Každá zaregistrovaná doména je jedinečná a má len jedného vlastníka, žiadne dva subjekty nemôžu vlastniť rovnaké doménové meno. Za doménu sa platí ročný poplatok správcovi domén. Registrácia názvu domény trvá počas vopred dohodnutého časového obdobia, pred uplynutím je možné rozhodnúť sa o opätovnom obnovení registrácie za odplatu. Po uplynutí doby registrácie sa doména znefunkční a približne po dvoch týždňoch sa stane voľnou s možnosťou registrácie pre kohokoľvek.

Webhosting je služba spočívajúca v poskytnutí priestoru na vzdialenom serveri pre umiestnenie obsahu internetovej stránky, pre toho, kto nemá vlastný server. Poskytovateľom takýchto služieb je väčšina registrátorov. Táto služba je poskytovaná na určité obdobie a je odplatná. Dôsledkom nezaplatenia poplatku za webhosting je blokovanie prístupu k internetovej stránke pre samotnú účtovnú jednotku aj pre verejnosť. Internetová stránka je aj v tomto období na serveri prítomná a po zaplatení poplatku sa opäť aktivuje.

Náklady na registráciu domény predstavujú pravidelnú platbu, za ktorú sa poskytuje výhradné právo na používanie domény na vopred dohodnuté časové obdobie. Poskytnutie služby dodávateľ fakturuje spravidla na 12 kalendárnych mesiacov a účtovná jednotka ju účtuje na ťarchu účtu 518 – Ostatné služby. Náklady na webhosting sú tiež pravidelnou platbou za služby na vopred dohodnuté časové obdobie, ktorou je prenájom priestoru na umiestnenie obsahu internetovej stránky. Zvyčajne sa platí rovnako na 12 kalendárnych mesiacov a účtuje sa na ťarchu účtu 518 – Ostatné služby.

Ak platby za registráciu domény a webhostingové služby presahujú bežné účtovné obdobie kalendárneho roka, účtovná jednotka je povinná tieto náklady časovo rozlišovať. Vyplýva to z § 3 ods. 2 zákona o účtovníctve, v zmysle ktorého účtovná jednotka náklady účtuje v tom účtovnom období, v ktorom vznikli, bez ohľadu na deň ich úhrady. Povinnosť účtovať náklady do toho účtovného obdobia, s ktorým časovo a vecne súvisia vyplýva aj z § 5 ods. 1 Postupov účtovania v PÚ. Základným kritériom pre časové rozlíšenie nákladov podľa § 5 ods. 5 Postupov účtovania v PÚ je skutočnosť, že je známy ich vecný obsah, suma a obdobie, ktorého sa týkajú. Platby v bežnom účtovnom období, ktoré sa týkajú nákladov v budúcich obdobiach sa podľa § 56 ods. 2 Postupov účtovania v PÚ účtujú na účte 381 – Náklady budúcich období. V závislosti od veľkosti účtovnej jednotky podľa § 56 ods. 14 Postupov účtovania v PÚ platí, že:

  • v mikro účtovných jednotkách nie je potrebné časovo rozlišovať nevýznamné a stále sa opakujúce účtovné prípady, ktoré sa týkajú nákladov a výnosov medzi dvoma účtovnými obdobiami,
  • vo veľkých a v malých účtovných jednotkách sa náklady a výnosy časovo rozlišujú, nie je potrebné časovo rozlišovať náklady a výnosy, ak ide nevýznamný a stále sa opakujúci účtovný prípad týkajúci sa časového rozlíšenia posledného a prvého mesiaca účtovného obdobia.

♦ Príklad č. 1:

Účtovná jednotka si na obdobie od 1. 3. 2020 do 28. 2. 2021 registrovala prostredníctvom registrátora novú doménu a za službu zaplatila 36 € s DPH. Zároveň sa s registrátorom dohodla, že webhostingové služby jej bude poskytovať v tom istom období a za službu zaplatila 48 € s DPH.

Účtovný prípad

Suma v €

MD

D

Faktúra za registráciu domény:

● náklady za rok 2020

20,00

518

 

● náklady za rok 2021

 5,00

381

 

● DPH

 6,00

343

 

● celkom

36,00

 

321

Faktúra za webhosting:

● náklady za rok 2020

33,33

518

 

● náklady za rok 2021

 6,67

381

 

● DPH

 8,00

343

 

● celkom

48,00

 

321

Úhrada faktúry za registráciu domény

36,00

321

221

Úhrada faktúry za webhosting

48,00

321

221

V prípade registrácie domény prostredníctvom registrátora z iného členského štátu alebo zo zahraničia, ak príjemca služby je platiteľom DPH, vzniká tzv. samozdanenie, kde na jednej strane účtovnej jednotke vzniká daňová povinnosť z prijatej služby a na druhej strane nárok na odpočet tejto DPH.

V prípade registrácie domény prostredníctvom registrátora z iného členského štátu alebo zo zahraničia, ak príjemca služ

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály