Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Informácia o lotérii pokladničných dokladov – bločková lotéria vrátane jej legislatívnej úpravy

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe Zo seriálu: Informácia o lotérii pokladničných dokladov – bločková lotéria vrátane jej legislatívnej úpravy

Lotéria pokladničných dokladov je hra lotériového typu, pri ktorej žrebom je pokladničný doklad vydaný elektronickou registračnou pokladnicou (ERP) za tržbu prijatú v hotovosti za predaj tovaru. Lotéria pokladničných dokladov sa do povedomia širokej verejnosti dostala už koncom roka 2012 prostredníctvom mediálnej kampane, ktorú viedlo Ministerstvo financií SR a Finančné riaditeľstvo, známa širokej verejnosti ako „bločková lotéria“, ktorá má pre verejnosť aj prívlastok „národná“ alebo „štátna“.

Hlavným cieľom a zámerom bločkovej lotériovej hry je predovšetkým predchádzať daňovým únikom a zvýšiť daňovú disciplínu predovšetkým tej skupiny podnikateľov, ktorí majú povinnosť evidovať prijaté tržby v hotovosti v ERP. Práve sprevádzkovaním bločkovej lotérie, ktorej princíp spočíva v žrebovaní vydaných a zaevidovaných pokladničných dokladov vydaných ERP za predaj tovaru alebo služby v hotovosti. Pokladničný doklad je podnikateľ povinný podľa § 3 ods. 1 zákona č. 289/2008 Z. z. o používaní elektronickej registračnej pokladnice v z. n. p. (ďalej len „zákon o používaní ERP“) vydať ihneď pri zaevidovaní a prijatí tržby v hotovosti do ERP. Podľa výsledkov kontrolných zistení, ktoré vykonávajú daňové a colné úrady ako aj podľa informácií z médií je táto povinnosť evidovať každú tržbu prijatú v hotovosti v ERP a vydať pokladničný doklad často porušovaná, výsledkom čoho sú daňové úniky na dani z príjmov a dani z pridanej hodnoty.

Očakávané dosiahnutie tohto cieľa by sa malo prejaviť už v podaných daňových priznaniach na dani z príjmov za zdaňovacie obdobie roku 2013.

Bločková lotéria má prispieť predovšetkým k zvýšeniu povedomia občanov, aby za každý nákup tovaru alebo poskytnutú služby, za ktoré platia v hotovosti, požadovali platný pokladničný doklad vydaný ERP a aj zvýšiť povedomie u podnikateľov, evidovať každú tržbu prijatú v hotovosti za predaj tovaru a poskytnutú službu cez ERP.

Sprevádzkovaním lotérie prostredníctvom pokladničných dokladov je poverená spoločnosť TIPOS, ktorá je národnou (štátnou) lotériovou spoločnosťou na organizovanie štátnej lotérie a iných hazardných hier podľa osobitného predpisu, medzi ktoré patrí aj táto bločková lotéria.

Informácia o legislatívnej úprave bločkovej lotérie

Národná (štátna) bločková lotéria je lotériová hra, ktorej priebeh a podmienky ustanovuje zákon č. 171/2005 Z. z. o hazardných hrách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o hazardných hrách“). Legislatívna úprava bločkovej lotérie bola do zákona o hazardných hrách doplnená zákonom č. 135/2013 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 199/2004 Z. z. Colný zákon a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. Zákon č. 135/2013 Z. z. nadobudol účinnosť 1. júla 2013 okrem Čl.  V, ktorým sa mení a  dopĺňa zákon o  hazardných hrách, ktorý nadobudol účinnosť 1. septembra 2013. Celá novela zákona o  hazardných hrách uvedená v  zákone č.  135/2013 Z. z. sa vzťahuje práve na sprevádzkovania lotérie pokladničných dokladov. To znamená, že novelou zákona o  hazardných hrách sa rozširuje lotériová hra o  ďalší druh štátnej lotérie, t. j. o  lotériu pokladničných dokladov. Zákon o  hazardných hrách presne definuje, čo je to lotéria pokladničných dokladov a  ďalšie ustanovenia nadväzujúce na nový druh lotériovej hry, ktorou lotéria pokladničných dokladov je.

Novela zákona o  hazardných hrách upravuje základnú charakteristiku novej štátnej lotérie pokladničných dokladov, ktoré sa v  tejto lotériovej hre stávajú žrebom, t. j. ide o  lotériovú hru bez zaplatenie vkladu alebo iného plnenia, čo je rozdiel v  porovnaní s  inými lotériovými hrami. V tejto lotériovej hre bločkového typu nie je vopred určený počet žrebov a  do žrebovania budú zaradené pokladničné doklady (bločky) na základe údajov z  pokladničného dokladu. Výhercom v  klasickej lotériovej hre je hráč, ktorý sa preukáže žrebom s  číslom alebo iným označením zhodným s  vyžrebovaným číslom alebo iným označením žrebu. V bločkovej lotérii sa výherca preukáže originálom pokladničného dokladu, ktorý bol vyžbovaný.

Komentár k  novele zákona o  hazardných hrách v  súvislosti s  bločkovou lotériou

Legislatívna úprava uvedených ustanovení zákona o  hazardných hrách bezprostredne súvisí s  prevádzkovaním tzv. bločkovej lotérie, ktorá je podľa zákona o  hazardných hrách považovaná za hazardnú hru lotériového typu, pri ktorej sa žrebom stáva pokladničný doklad vyhotovený ERP a  hráčom sa podľa § 2 písm. e) stáva fyzická osoba, ktorá splnila podmienky účasti na hazardnej hre v súlade s  Herným plánom bločkovej hry.

Do ust. § 2, ktorý upravuje v  písm. a) až s) základné pojmy (herňa, kasíno, lotéria, štátna lotéria, výhra, pravidlá hazardnej hry, výhrad a  pod.) bola doplnené znenie v  tom zmysle, že štátnou lotériou, je aj „lotéria dokladov o prijatí tržby vyhotovených ERP“ s  odkazom na zákon o  používaní ERP; práve zákon o  ERP upravuje definíciu pokladničného dokladu.

Lotéria dokladov o  prijatí tržby vyhotovených ERP je hazardnou hrou lotériového typu, pričom ale ide o  špecifickú hru lotériového typu. Podľa § 3 ods. 1 a  3 zákona o hazardných hrách sa za hazardnú hru považuje hra, v  ktorej hráč po zaplatení vkladu môže získať výhru. Naproti tomu lotéria pokladničných dokladov je tiež hazardnou hrou lotériového typu, pri ktorej sa ale nebude vyžadovať peňažný vklad, ale pokladničný doklad vyhotovený ERP.

Ust. § 4 upravuje vo všeobecnosti charakter lotériovej hry ako hazardnej hry, pri ktorej sa výhra vyhlasuje a rozdeľuje podľa herného plánu vopred určených pravidiel, podľa ktorej výhra je výsledkom žrebovania. Do tohto ustanovenia bolo doplnené znenie, že lotériovou hrou je aj lotéria pokladničných dokladov, pri ktorej ide o  hru, v ktorej žrebom je pokladničný doklad vyhotovený ERP za tržbu prijatú v hotovosti pri predaji tovaru alebo služby, ktorá podlieha evidencii v  ERP. Pokladničný doklad vlastne predstavuje vklad, ktorého minimálnu výšku pre jeho zaradenia do žrebovania ustanovuje zákon o  hazardných hrách.

Novým ustanovením zákona o  hazardných hrách je ust. § 4a, ktoré upravuje lotériu pokladničných dokladov ako tzv. bločkovú lotériu v  odsekoch 1 až 5. Podľa znenia tohto ustanovenia lotéria pokladničných dokladov zahŕňa základnú charakteristiku bločkovej lotérie, ktorá sa odlišuje od ostatných lotérii nasledovnými znakmi podľa:

  • ods. 1 je lotéria pokladničných dokladov lotériová hra, v ktorej nie je vopred určený počet žrebov; žrebom je pokladničný dokladov vyhotovený ERP pri platení za tovar alebo službu v  hotovosti;
  • ods. 2 sa v lotérii pokladničných dokladov výhry žrebujú podľa schváleného herného plánu, pričom výhercom je hráč, ktorý má žreb s číslom alebo iným označením zhodným s vyžrebovaným číslom alebo iným označením žrebu;
  • ods. 3 hráč v lotérii pokladničných dokladov môže získať žreb výlučne na základe údajov z pokladničného dokladu; použitie údajov z náhradného dokladu nie je prípustné;
  • ods. 4 sú do žrebovania zaradené žreby vydané prevádzkovateľom lotérie pokladničných dokladov na základe údajov z pokladničného dokladu;
  • ods. 5 v lotérii pokladničných dokladov nie je podmienkou účasti zaplatenie vkladu, platby uskutočnené na účely získania plnení od prevádzkovateľa lotérie pokladničných dokladov sa nepovažujú za vklad; takými platbami je zaplatenie za prijatie pokladničného dokladu 0,20  € alebo 0,12 € za elektronické zaslanie pokladničného dokladu príslušnému prevádzkovateľovi lotérie; suma 0,12 € sa platí príslušnému operátorovi za po zaslanie smsky, ktorým sa poklad
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály