Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Informácia o lotérii pokladničných dokladov – bločková lotéria vrátane jej legislatívnej úpravy (2. časť)

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe Zo seriálu: Informácia o lotérii pokladničných dokladov – bločková lotéria vrátane jej legislatívnej úpravy

Pre rýchlu orientáciu sa v bločkovej hre a zapojenia sa do tejto štátnej bločkovej lotérie uvádzame odpovede na najčastejšie kladené otázky od občanov prevádzkovateľovi bločkovej lotérie a aj Ministerstvu financií SR.

♦ Otázka č. 1:

Môže sa zúčastniť štátnej bločkovej lotérie aj osoba, ktorá je občanom inej krajiny, napr. Poľskej republiky? Ak áno, ako mu bude vyplatená výhra, ak sa stane výhercom?

Áno, lotérie sa môžu zúčastniť aj občania iných krajín, v hernom pláne nie je žiadna zmienka o tom, že hráčom musí byť len občan Slovenskej republiky, rovnako to platí aj pri iných lotériových hrách u nás alebo v zahraničí, pričom sa musia rešpektovať zákony tej krajiny, ktoré zakazujú účasť na lotériových hrách v zahraničí. Podmienkou je, že je možné zaregistrovať do žrebovania o výhru len pokladničný doklad vydaný ERP, ktorá je registrovaná na území Slovenskej republiky príslušným daňovým úradom, ktorý pridelil pokladnici DKP.

* * *

♦ Otázka č. 2:

Od dovŕšenia akého veku sa môže osoba zúčastniť lotérie?

Každý občan, ktorý dovŕšil vek 18 rokov sa môže zapojiť do štátnej bločkovej lotériovej hry a má k dispozícii platný doklad z ERP v hodnote najmenej jedno euro, ktorý bol vydaný počnúc 1. septembrom 2013, ale nesmie byť starší ako dva kalendárne mesiace od jeho vydania.

* * *

♦ Otázka č. 3:

Aké údaje musí obsahovať pokladničný doklad, aby bol registrovaný do žrebovania o výhru?

Prevádzkovateľ štátnej bločkovej lotérie zaregistruje a príjme do žrebovania pokladničný doklad, ktorý má všetky náležitosti podľa § 8 zákona o používaní ERP. Na účely jeho registrácie do žrebovania o výhru musí obsahovať a uviesť pri registrácii pokladničného dokladu najmä daňový kód ERP – DKP, dátum vyhotovenia pokladničného dokladu, čas vyhotovenia pokladničného dokladu, celkovú sumu platenej ceny na pokladničnom doklade a ochranný znak Ministerstva financií Slovenskej republiky.

* * *

♦ Otázka č. 4:

Na akom mieste a akým spôsobom je možno zaregistrovať pokladničný doklad do bločkovej lotérie?

Registráciu pokladničných dokladov do bločkovej lotérie možno vykonať viacerými spôsobmi:

  • Na ktoromkoľvek z počtu 2 500 zberných miest spoločnosti ­TIPOS, národná lotériová spoločnosť, a. s., a to vyplnením tiketu, na ktorom hráč vyplní údaje z pokladničného dokladu ako je DKP, dátum, čas, hodnotu pokladničného dokladu odovzdá ho pracovníkovi zberného miesta pri termináli. Ako potvrdenie hráč obdrží potvrdenie o registrácii v tejto bločkovej lotériovej hre, pričom zaplatí za registráciu manipulačný poplatok 20 centov. Zoznam zberných miest spoločnosti TIPOS, národná lotériová spoločnosť, a. s., je na webovej stránke http://www.tipos.sk/Default.aspx?CatID=9.
  • Prostredníctvom webstránky www.narodnablockovaloteria.sk. K zaregistrovaniu potrebuje hráč svoju emailovú adresu a údaje z bločku (DKP, dátum, čas, suma). Registrácia cez internetovú stránku je bezplatná.
  • Prostredníctvom mobilnej apli­kácie pre mobilné telefóny a tab­lety s operačným systémom iOS a Android a je možné si ich ­stiahnuť cez Apple App Store, Google Play Store alebo na stránke www.narodnablockovaloteria.sk. K zaregistrovaniu potrebuje hráč svoju emailovú adresu. Registrácia cez operačné systémy je bezplatná a za registráciu do bločkovej hry cez SMS zaplatí hráč operátorovi mobilnej siete 12 centov.

* * *

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály