Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Individuálna účtovná závierka za rok 2011 pre podvojné účtovníctvo podnikateľov

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Základným cieľom článku je poskytnúť komplexnú praktickú pomôcku pre podnikateľské subjekty a tých, ktorí sa zúčastňujú procesu zostavovania účtovnej závierky. Článok nenahrádza všeobecne záväzné právne predpisy, preto je pri tejto činnosti nevyhnutné vychádzať z úplného znenia príslušných predpisov.

Pri zostavovaní riadnej účtovnej závierky (ÚZ) za účtovné obdobie roku 2011 upozorňujeme na to, že sa zostavuje do novelizovaných výkazov (najvýznamnejšie zmeny za rok 2011 sú v oblasti zákazkovej výroby a nehnuteľností obstaraných na predaj). Požiadavky na ÚZ a v tom aj na obsah poznámok vychádzajú z Medzinárodných účtovných štandardov, čím sa zostavovanie a zverejňovanie ÚZ v slovenských národných štandardoch priblížilo medzinárodným zvyklostiam. Poznámky sú dôležitou a neoddeliteľnou súčasťou ÚZ tak, ako súvaha a výkaz ziskov a strát.

Upozorňujeme na zmeny formy prílohy k účtovnej závierke, kde sa väčšina číselných údajov bude uvádzať v povinnej tabuľkovej forme, a to už v účtovnej závierke za rok 2011 [pozri Finančný spravodlivosť (FS) č. 11/2011].

V celom príspevku uvádzame deň zostavenia závierky 31. 12. 2011, čo platí vtedy, keď je účtovné obdobie totožné s kalendárnym rokom. Pokiaľ má účtovná jednotka (ÚJ) individuálne zvolený hospodársky rok, použije samozrejme deň zostavenia závierky v súlade so svojim hospodárskym rokom a právny stav aktuálny k tomuto dňu.

Materiál je spracovaný po aktuálny právny stav predpisov vydaných v Zbierke zákonov SR po čiastku 125/2011 a vo Finančnom spravodajcovi po číslo 11/2011.

Podstata, cieľ a účel ÚZ

Cieľom ÚZ je zostaviť údaje do takej štruktúry, objemu a charakteru informácií, ktoré umožnia užívateľom závierky získať prehľad o majetku, záväzkoch, vlastnom imaní, výsledku hospodárenia a finančnej situácii ÚJ. Z takto zostavených informácií je najdôležitejšia informácia o predpoklade nepretržitého pokračovania činnosti podniku.

Účelom ÚZ je vykonať sumarizáciu priebežného evidovania transakcií (bežného účtovníctva), ku ktorým dochádzalo v priebehu účtovného obdobia, vykonať inventarizáciu a zaúčtovať uzávierkové účtovné prípady. Účtovníctvo ÚJ je úplné, ak ÚJ zaúčtovala všetky účtovné prípady, zostavila ÚZ, prípadne konsolidovanú ÚZ, vyhotovila výročnú správu, zverejnila údaje a má o týchto skutočnostiach všetky účtovné záznamy.

Základné predpoklady zostavenia ÚZ

Základným predpokladom zostavenia ÚZ je mať správne, úplne a preukázateľne vedené priebežné účtovníctvo tak, ako to požadujú ustanovenia § 8 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“). Podstatné je zaznamenať všetky účtovné prípady a tieto doložiť účtovnými dokladmi podľa § 10 zákona o účtovníctve.

Nevyhnutné podklady, z ktorých je potrebné pri zostavovaní ÚZ a prác s tým spojených vychádzať sú najmä základné dokumenty spoločnosti (zakladacie listiny, stanovy, spoločenská zmluva, výpis z obchodného registra a pod.), hlavná kniha za celé účtovné obdobie (obsahuje všetky účtovné zápisy podľa vecného, systematického hľadiska), evidencia majetku (registre), výsledky inventarizácie, interné účtovné smernice.

Inventarizácia slúži na zisťovanie a spísanie skutočného stavu majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov (vlastného imania). Jej súčasťou je porovnanie skutočného stavu so stavom vykazovaným v účtovníctve. Pri inventarizácii sa zisťujú príčiny rozdielov, zodpovednosť za tieto rozdiely a navrhuje sa ich vysporiadanie. Výstupom inventarizácie je tiež posúdenie ocenenia majetku (§ 26 a § 27 zákona o účtovníctve), teda aj posúdenie správnosti stanoveného odpisovania, opravných položiek, rezerv a prípadného ocenenia reálnou hodnotou. V podstate je inventarizácia komplex logicky nadväzujúcich prác na overenie vecnej správnosti účtovníctva.

Inventúra je súčasťou inventarizácie a môže byť fyzická, dokladová alebo kombinovaná. Fyzická inventúra je inventúra, pri ktorej sa zisťuje a spisuje skutočný stav aktív na základe fyzického prepočítania. Dokladová inventúra je inventúra, kde sa zisťuje súpis aktív alebo pasív na základe príslušných účtovných dokladov. Kombinovaná inventúra je prienikom dvoch predchádzajúcich, vykonáva sa napr. pri pozemkoch a pod.

Prehľad prác a úloh pred uzavretím účtovných kníh

Kontrola bilančnej kontinuity

Kontrola otvorenia účtovných kníh (nadväznosť účtov 702 a 701)

  • Kontrolou otvorenia účtovných kníh zisťujeme tiež dodržanie požiadavky bilančnej kontinuity v zmysle ustanovenia § 16 ods. 12 zákona o účtovníctve medzi dvomi účtovnými obdobiami. Podľa § 3 ods. 4 zákona o účtovníctve môže byť účtovným obdobím aj hospodársky rok, a to bez povoľovacieho konania jednoduchým oznámením na daňový úrad; dôležité pritom je to, že je to súčasne aj zdaňovacie obdobie podľa § 41 ods. 11 ZDP.
  • Účty hlavnej knihy sa otvárajú účtovnými zápismi, keď sa začiatočné stavy novootváraných účtov aktív a pasív pre rok 2011 účtujú súvzťažne s účtom 701 – Začiatočný účet súvahový.
  • Stavy jednotlivých súvahových položiek (aktíva a pasíva) účtu 701 (hlavná kniha 2011) musia nadväzovať na konečné zostatky vykázané na účte 702 – Konečný účet súvahový (hlavná kniha 2010).
  • Otvorenie účtovných kníh musí byť doložené účtovným dokladom. V prípade, že účtovný doklad o otvorení účtovných kníh 2011 nie je výsledkom automatizovaného spracovania účtovníctva, môže byť vystavený manuálne, alebo zápis preukázaný dokumentáciou k programového vybaveniu (účtovnému softvéru).
  • Účtový rozvrh platný v ÚJ na účtovné obdobie roku 2011 musí byť upravený v súlade s postupmi účtovania a rámcovou účtovnou osnovou. ÚJ si môžu podľa § 3 opatrenia č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) vytvoriť aj vlastné súvahové účty nad rozsah rámcovej účtovej osnovy, nie však účty výsledkové.

Vysporiadanie výsledku hospodárenia predchádzajúceho roka

  • Rozdelenie účtovného zisku, prípadne usporiadanie účtovnej straty za rok 2010 sa vykoná prostredníctvom účtu 431 – Výsledok hospodárenia vo schvaľovaní.
  • Účtovný zisk, prípadne, účtovná strata z roku 2010 zaúčtovaná na účte 701 sa zaúčtuje súvzťažne v prospech, alebo na ťarchu účtu 431 pri otvorení účtovných kníh.
  • Účet 431 nesmie mať ku dňu 31. 12. 2011 žiadny zostatok.
  • Výsledok hospodárenia sa zúčtuje podľa pravidiel ustanovených Obchodným zákonníkom, prípadne iným predpisom na základe rozhodnutia príslušného štatutárneho orgánu ÚJ. Podľa tohto rozhodnutia ÚJ vystaví interný účtovný doklad, ktorý spolu s príslušným rozhodnutím preukazuje tento účtovný prípad.
  • V prípade, že do konca roku nebude prijaté rozhodnutie o zúčtovaní výsledku hospodárenia (alebo jeho časti) tento sa zaúčtuje účtovným predpisom 431/428 na účet 428 – Nerozdelený zisk minulých rokov v prípade zisku, alebo účtovným predpisom 429/431 na účet 429 – Neuhradená strata minulých rokov v prípade straty. Dôvod, prečo štatutárne orgány oficiálne nerozhodli o zúčtovaní výsledku hospodárenia za rok 2010, treba uviesť v poznámkach.
  • Podľa § 68 ods. 6 Obchodného zákonníka sa musí konať valné zhromaždenie obchodnej spoločnosti aspoň raz ročne, inak to môže byť dôvodom na zrušenie spoločnosti. Dôvodom na zrušenie spoločnosti môže byť aj porušenie povinnosti vytvoriť alebo doplniť rezervný fond (účet 417Zákonný rezervný fond z kapitálových vkladov alebo 421 – Zákonný rezervný fond).
  • V prípade, ak sa rozhodne o vyplatení podielov (dividend) spoločníkom upozorňujeme, že maximálna výška je obmedzená § 123 a § 179 Obchodného zákonníka tak, že sa nesmie znížiť vlastné imanie pod výšku základného imania a povinného rezervného fondu. Režim zdanenia podielov na zisku sa má posúdiť v každom konkrétnom prípade podľa štruktúrovaných podmienok § 52 ods. 24 ZDP.

Zabezpečenie verného a pravdivého obrazu predmetu účtovníctva

Inventarizácia majetku, záväzkov a vlastného imania

  • Riadne a účelné vykonanie inventarizácie s požadovanými výsledkami sa dá dosiahnuť len po zodpovednej organizačnej príprave a jej včasnom vykonaní. Do včasného vykonania patrí aj záverečné zhrnutie a zaúčtovanie výsledkov.
  • Inventarizáciou sa overuje stav majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov – vlastného imania (§ 59 ods. 1 Postupov účtovania v PÚ). Je potrebné vykonať inventarizáciu všetkých položiek súvahy (súvahové účty).
  • Vykonanie inventarizácie je stanovené zákonom o účtovníctve (§ 6 ods. 3; § 29 a 30) a v prípade jej nevykonania, alebo neúplného vykonania, nie je účtovníctvo správne a preukázateľné. Účtovníctvo je preukázateľné, len ak sú všetky účtovné záznamy preukázateľné a ÚJ vykonala inventarizáciu.
  • Fyzická inventúra sa vykonáva zmeraním, spočítaním, prevážením prípadne iným spôsobom, ktorý spočíva v zistení množstva majetku, ktorý je predmetom inventúry.
  • Dokladová inventúra sa vykonáva preverením jednotlivých dokladov, z ktorých vznikol alebo z ktorých sa skladá inventárny stav.
  • Skutočný stav majetku, záväzkov a vlastného imania sa zaznamenáva do inventúrnych súpisov. Povinný obsah inventúrneho súpisu ustanovuje § 30 ods. 2 zákona o účtovníctve, pričom jeho povinnou súčasťou sú aj odporúčania na posúdenie reálnosti ocenenia majetku a záväzkov.
  • Ak je k závierkovému dňu suma záväzkov vyššia ako ich výška v účtovníctve, uvedú sa záväzky v ÚZ vo zvýšenom ocenení (§ 26 ods. 2 zákona o účtovníctve). Prehodnotenie výšky dlhodobých záväzkov cez diskontný faktor sa netýka všetkých ÚJ, ale len záväzkov fondu (napr. dôchodkové fondy).
  • Fyzickú inventúru hmotného majetku okrem zásob, ktorú nemožno vykonať ku dňu, ku ktorému sa zostavuje ÚZ, možno vykonávať tri mesiace pred účtovnou závierkou a mesiac po nej. To znamená, že inventúra hmotného majetku sa môže vykonávať od 1. 10. 2011 do 31. 1. 2012. Fyzickú inventúru zásob môže ÚJ vykonávať kedykoľvek v priebehu účtovného obdobia. Pritom sa musí preukázať stav hmotného majetku k 31. 12. 2011, a to údajmi fyzickej inventúry upravenými o prírastky a úbytky hmotného majetku v intervale odo dňa vykonanej inventarizácie do závierkového dňa. Záväzky a iný majetok ako hmotný majetok (dokladová inventúra), sa inventarizuje len k 31. 12. 2011.
  • Inventarizácia dlhodobého hmotného majetku sa môže vykonávať raz za dva roky; inventarizácia peňazí v hotovosti sa musí vykonať štyrikrát za účtovné obdobie. Inventarizáciu zásob môže ÚJ vykonávať aj v priebehu účtovného obdobia (§ 30 ods. 4 zákona o účtovníctve).
  • Inventarizačné rozdiely sa musia zaúčtovať do účtovného obdobia (kalendárneho roka alebo hospodárskeho roka), za ktoré bola inventarizácia uskutočnená. Účtovanie inventarizačných rozdielov upravuje najmä § 11 Postupov účtovania v PÚ, plus niektoré špecifiká sú upravené pri jednotlivých účtových triedach (napr. § 21 ods. 2 dlhodobý majetok; § 43 zásoby).
  • Inventarizácia je základom všetkých uzávierkových činností a preto by mala byť v ÚJ organizačne upravená internou smernicou, ktorá obsahuje najmä harmonogram prác, termíny, inventúrne komisie a ich právomoc a zodpovednosť pri inventarizácii. Pri zostavovaní internej smernice sa dá inšpirovať dnes už neplatnou vyhláškou FMF č. 155/1971 Zb. o inventarizácii hospodárskych prostriedkov.
  • Inventarizácia by mala byť ukončená schválením záverečného súhrnného inventarizačného zápisu tak, ako to ustanovuje § 30 ods. 3 zákona o účtovníctve. V tomto dokumente sa má potvrdiť, že inventarizácia bola v súlade so zákonom o účtovníctve a internou smernicou ÚJ.
  • V inventarizačnom zápise sa najmä kvantifikujú inventarizačné rozdiely a spôsob ich účtovného vysporiadania (odkaz na interný účtovný doklad), ako aj výsledky posúdenia reálnosti ocenenia majetku a záväzkov – teda dopad na účtovanie opravných položiek, rezerv, odpisov podľa § 26 zákona o účtovníctve a ocenenie vybraných položiek reálnou hodnotou podľa § 27 zákona o účtovníctve. Inventarizačný zápis je účtovný záznam, ktorý podľa zákona o účtovníctve podlieha povinnej archivácii (5 rokov).

Zaúčtovanie všetkých účtovných prípadov, týkajúcich sa roku 2011

  • V ÚZ musia byť zohľadnené všetky informácie týkajúce sa stavu ku dňu, ku ktorému sa zostavuje ÚZ, pokiaľ sa získali do dňa jej zostavenia – teda do dňa podpísania výkazov ÚZ (§ 17 ods. 8 zákona o účtovníctve). Toto sa vykonáva cez upravujúce závierkové účtovné prípady [§ 2a ods. 1 písm. b) Postupov účtovania v PÚ] alebo sa tieto prípady uvedú ako v tzv. následné udalosti v Poznámkach k ÚZ.
  • Upravujúcimi závierkovými účtovnými prípadmi sa napr. upraví výška opravnej položky (§ 18 ods. 9 Postupov účtovania v PÚ), upraví sa výška rezervy (§ 19 ods. 6), upraví sa výška pohľadávky (§ 48 ods. 3) alebo upraví sa výška záväzku (§ 50 ods. 6).
  • Zabezpečíme údaje o všetkých účtovných prípadoch, ktoré sa v účtovnom období 2011 uskutočnili. Urgentne musíme požadovať vystavenie dodávateľských faktúr za dodané tovary a služby, s cieľom maximálne obmedziť účtovanie na účtoch rezerv alebo nevyfakturovaných dodávok.
  • Zaúčtujeme všetky peňažné operácie vykonané v peňažných ústavoch do 31. 12. 2011, aj keď výpisy týchto operácií budú doručené v roku 2012.
  • Preddavky k vyúčtovaniu je potrebné zúčtovať (priradiť) tak, aby sa správne účtovne zobrazili už realizované nákupy do 31. 12. 2011.
  • Na základe interného účtovného dokladu zaúčtujeme mzdové náklady podľa výplatných listín za december 2011.
  • Vyúčtujeme odbery pohonných látok na kreditné karty, uskutočnené do 31. 12. 2011.
  • Zaúčtujeme účtovné prípady, ktoré vyplývajú priamo zo zmlúv alebo osobitných predpisov bez toho, aby sa na ne vystavovali faktúry (finančný prenájom, nájomné, poistné, úroky, zmluvné pokuty alebo penále a pod.). K tomuto je vhodné, keď podnik vedie centrálny register zmlúv, aby boli k dispozícii aj pre takýto účel závierkových prác.
  • Zaúčtujeme vystavené faktúry za dodanie tovarov alebo služieb do 31. 12. 2011 bez ohľadu na dátum ich vyhotovenia.
  • Zaúčtujeme všetky došlé faktúry za splnené dodávky alebo služby do 31. 12. 2011, bez ohľadu na dátum ich vyhotovenia.
  • Zabezpečíme účtovné zobrazenie neukončených sporov na základe podkladov od právnika, napr. očakávané dopady z pracovných, odchodných, daňových a iných prípadov (colnica, poistné fondy).
    Skontrolujeme obratovú predvahu po zaúčtovaní všetkých účtovných prípadov v roku 2011, v ktorej sa musia rovnať obraty strany MD všetkých účtov, s obratmi strany D všetkých účtov. Prípadný rozdiel signalizuje, že niektorý účtovný zápis nebol vykonaný podvojným spôsobom (na stranu MD a D boli účtované nerovnaké sumy). Kontrolu je možné vykonať z pohľadu obratov za celý rok, podľa obratov za mesiace alebo podľa obratov z jednotlivých dokladov.

Časové rozlišovanie

  • Náklady a výnosy účtujeme zásadne do obdobia, s ktorým časovo a vecne súvisia. V sporných prípadoch možno zjednodušene postupovať tak, že výnosy sa účtujú do obdobia, s ktorým vecne súvisia (realizačný princíp) a náklady patriace k týmto výnosom sa účtujú tiež do tohto obdobia; používaný postup pri časovom rozlišovaní by mal byť potom ustálený v internej smernici.
  • Náhrady vynaložených nákladov minulých účtovných období sa účtujú do výnosov bežného roka.
  • Náklady a výdavky, ktoré sa týkajú budúcich období, časovo rozlišujeme vo forme nákladov budúcich období (381 – Náklady budúcich období, 382 – Komplexné náklady budúcich období) a vo forme výdavkov budúcich období (383 – Výdavky budúcich období).
  • Výnosy a príjmy, ktoré sa týkajú budúcich období časovo rozlišujeme vo forme výnosov budúcich období (384 – Výnosy budúcich období,) a vo forme príjmov budúcich období (385 – Príjmy budúcich období).
Položka časového rozlíšenia nákladov a výnosov Účtovné obdobie
Bežné obdobie (aktuálne) Budúce obdobie (nasledovné)
Príjem Výnos Výdaj Náklad Príjem Výnos Výdaj Náklad
Náklady budúcich období (381/382) aktíva * * * * * *
Príjmy budúcich období (385) aktíva * * * * * *
Výdavky budúcich období (383) pasíva * * * * * *
Výnosy budúcich období (384) pasíva * * * * * *
Ak nie sú platené vopred, potom sa časovo nerozlišujú napr. manká a škody, náklady na školenia, marketingové štúdie, na prieskum trhu, na získanie noriem a certifikátov, na uvedenie výrobkov na trh, na reštrukturalizáciu a reorganizáciu podniku alebo jeho časti, náklady na rozšírenie výroby, na reklamu a propagáciu – vyplýva to z ustanovenia § 56 ods. 6 Postupov účtovania v PÚ. Typické tituly na časové rozlíšenie sú služby zaplatené vopred, ak budú plnené aj po závierkovom dni, napríklad – nájomné, poistné, úroky, predplatné, telefónne poplatky, garančné paušály, reklama. Nárok na poistné náhrady alebo úroky, úroky z omeškania, zmluvné pokuty, pokuty, penále resp. povinnosť ich platenia je nevyhnutné zaúčtovať do obdobia, ktorého sa časovo a vecne týkajú. Na tento účel použijeme príslušné účty pohľadávok (určitá aj neurčitá výška), resp. príslušné účty záväzkov (určitá výška) alebo účty rezerv (neurčitá výška). V prípadoch zmluvných pokút, poplatkov z omeškania a úrokov z omeškania ďalej v účtovníctve platí zásada časovej a vecnej súvislosti, hoci pre účely zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) platí princíp prijatia úhrady, resp. zaplatenia (porovnaj § 17 ods. 19 ZDP). Účtovanie nároku na vyššie uvedené položky (napr. úroky z omeškania), záleží od znenia obchodnej zmluvy alebo od iných relevantných dokladov. Podľa § 369 Obchodného zákonníka má veriteľ právo (nie povinnosť) požadovať úroky z omeškania. Ak však veriteľ svoje právo uplatní dostatočným písomným prejavom vôle (napr. vystavením faktúry, písomným uplatnením príslušenstva pohľadávky na súde), potom sa úroky z omeškania musia zaúčtovať, inak účtovníctvo nie je úplné (podporne pozri FS č. 1/1997). Upozorňujeme, na povinnosť časového rozlíšenia zisku z predaja majetku pri tzv. spätnom lízingu podľa § 30a ods. 14 Postupov účtovania v PÚ. Zúčtovanie nákladov budúcich období na príslušný účet nákladov sa vykoná v účtovnom období, s ktorým časovo rozlíšené náklady vecne súvisia, toto obdobie býva určené spravidla zmluvami, prípadne zákonnými normami.

Kurzové rozdiely

  • Podľa § 24 ods. 2 zákona o účtovníctve prepočítava ÚJ majetok a záväzky vyjadrené v cudzej mene na eurá kurzom vyhláseným Európskou centrálnou bankou (ECB) v deň, ku ktorému sa zostavuje ÚZ.
  • Pri kúpe a predaji cudzej meny (napr. USD, CZK) za menu euro použije ÚJ kurz komerčnej banky, za ktorý boli tieto hodnoty nakúpené alebo predané (§ 24 ods. 3 zákona o účtovníctve).
  • Pri prevode peňažných prostriedkov z účtu zriadeného v cudzej mene (napr. USD, CZK) na účet zriadený v eurách a naopak sa tiež použije kurz príslušnej komerčnej banky (§ 24 ods. 4 zákona o účtovníctve).
  • Kurzové rozdiely vstupujú vždy do výsledku hospodárenia (účty 563 alebo 663), a to aj nerealizované kurzové rozdiely ku dňu, ku ktorému sa zostavuje ÚZ (§ 24 ods. 3 Postupov účtovania v PÚ). Ku dňu, ku ktorému sa zostavuje ÚZ sa počítajú nerealizované kurzové rozdiely z týchto
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály