Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

IFRS pre malé a stredné podniky (úvodné informácie k novým pravidlám)

Rubrika: Štandardy a interpretácie IFRS

Malé a stredné podniky (Small and Medium-sized Entities, SME) tvoria podľa Rady pre Medzinárodné účtovné štandardy (IASB) 95 % všetkých svetových spoločností. Používatelia účtovných závierok týchto spoločností – vlastníci priamo nepodieľajúci sa na riadení podnikov, existujúci a potenciálni veritelia, ratingové agentúry – majú iné informačné potreby, ako kapitáloví investori investujúci svoje prostriedky do spoločností verejne obchodovaných na kapitálových trhoch. Pravidlá IFRS, tak ako je doposiaľ známe (tzv. full IFRSs/úplné IFRS), boli vytvorené a stále sú koncipované ako pravidlá pre verejne obchodované podniky. Z tohto dôvodu sú tak pomerne rozsiahlym súborom pravidiel, ktorý poskytuje čím ďalej tým viac detailnejšie pravidlá, implementačné príručky, ako zachytiť, oceniť či prezentovať určité transakcie a udalosti.

Malé a stredné podniky (Small and Medium-sized Entities, SME) tvoria podľa Rady pre Medzinárodné účtovné štandardy (IASB) 95 % všetkých svetových spoločností. Používatelia účtovných závierok týchto spoločností – vlastníci priamo nepodieľajúci sa na riadení podnikov, existujúci a potenciálni veritelia, ratingové agentúry – majú iné informačné potreby, ako kapitáloví investori investujúci svoje prostriedky do spoločností verejne obchodovaných na kapitálových trhoch. Pravidlá IFRS, tak ako je doposiaľ známe (tzv. full IFRSs/úplné IFRS), boli vytvorené a stále sú koncipované ako pravidlá pre verejne obchodované podniky. Z tohto dôvodu sú tak pomerne rozsiahlym súborom pravidiel, ktorý poskytuje čím ďalej tým viac detailnejšie pravidlá, implementačné príručky, ako zachytiť, oceniť či prezentovať určité transakcie a udalosti. Súčasťou pravidiel sú taktiež rozsiahle požiadavky na zverejnenia. Pokiaľ spoločnosť chce zostaviť a prezentovať svoju účtovnú závierku v súlade s pravidlami IFRS, musí bezpodmienečne aplikovať všetko, čo je v úplných IFRS požadované. Pre väčšinu spoločností, ktoré nie sú verejne obchodované, sa tak aplikácia IFRS stáva náročnou a nákladnou aktivitou, pričom nejde len o prvotnú aplikáciu (s prvotnými nákladmi), ale aj kontinuálny proces (s priebežnými nákladmi).

IASB si začala túto skutočnosť uvedomovať na prelome rokov 2003/2004 a v júni 2004 vydala Diskusný materiál, čím odštartovala päťročný projekt vytvorenia pravidiel IFRS pre SME. Za cieľ si stanovila vytvoriť pravidlá, ktoré budú vyhovovať potrebám používateľov malých a stredných podnikov a budú viesť k rovnováhe nákladov a úžitkov spojených s ich aplikáciou. (Pozn.: Rad SME používateľov sa v súčasnej dobe sťažuje na skutočnosť, že náklady na aplikáciu IFRS prevyšujú úžitky plynúce zo skutočnosti, že SME prezentuje svoje účtovné informácie v súlade s pravidlami IFRS, pričom nemá iný variant, pretože ich požaduje banka, ktorá podnik úveruje.) Podporu tomuto projektu vyjadruje neustále rozširovanie aplikácie IFRS vo svete. Čím ďalej tým viac krajín požaduje, či dobrovoľne umožňuje využitie pravidiel IFRS k zostaveniu konsolidovaných a individuálnych (separátnych) účtovných závierok spoločností registrovaných v daných krajinách. Tieto rozšírenia sa netýkajú vždy len verejne obchodovaných spoločností, ale často práve aj spoločností neobchodovaných. (Pozn.: Prehľad krajín a ich postoje k využitiu IFRS je možné aktuálne získať na webovej stránke spoločnosti Deloitte www.iasplus.com).

V júli 2009 bol projekt vytvorenia pravidiel IFRS pre SME ukončený vydaním prvej podoby pravidiel, ktoré by mali byť v účinnosti bez zmien po dobu nasledujúcich dvoch až troch rokov. Pravidlá sú odvodené od úplných IFRS, zjednodušené a zhrnuté do jedného štandardu rozčleneného na 35 sekcií, ku ktorému sa viažu „Ilustrácia prezentácie účtovných výkazov a prehľad požiadaviek na zverejnenia (Illustrative Financial Statements Presentation and Disclosure Checklist)“ a „Zdôvodnenia záverov (Basis for Conslucions)“. IASB predpokladá, že prevedie revíziu pravidiel IFRS pre SME hneď potom, čo budú k dispozícii účtovné závierky SME za minimálne dve účtovné obdobia. Až po revízii IASB plánuje uskutočniť vhodné a nutné úpravy / rozšírenia v pravidlách zohľadňujúce (i) reakcie širokého spektra SME pri aplikácii prvej podoby pravidiel a (ii) novelizácie a nové pravidlá prijaté v úplných IFRS.

Zhrnutie zásadných udalostí vo vývoji pravidiel

09/2003

Prvá zmienka (štúdia) uvažujúca o účtovných pravidlách pre malé a stredné podniky (Survey of World Accounting Standard-setters).

06/2004

IASB vydáva diskusný materiál (Discussion Material) a svoje predbežné pohľady na účtovné štandardy pre malé a stredné podniky (Preliminary Views on Accounting Standards for Small and Medium-sized Entities).

02/2007

IASB vydáva návrh pravidiel (Exposure Draft) k verejnému pripomienkovaniu.

06/2007 – 11/2007

IASB realizovala rozsiahly program testovania oblastí navrhovaných pravidiel. Do testovania bolo zahrnutých 116 malých a stredných podnikov z 20 krajín sveta, u ktorých došlo k prepracovaniu posledných ročných účtovných závierok. Zámerom bolo zistiť, aké problémy môžu pri aplikácii pravidiel vznikať, a prípadne pred vydaním konečnej podoby, pravidlá vhodne upraviť.

11/2007

IASB ukončila verejné pripomienkovanie navrhnutých pravidiel, v rámci ktorého obdržala 161 komentárov.

03/2008 – 02/2009

IASB prepracováva pravidlá IFRS pre SME na základe obdržaných komentárov a výsledkov testov.

07/2009

IASB vydáva 9. júla 2009 „IFRS for Small and Medium-Sized Entities (SME)“.

Projekt vytvorenia pravidiel IFRS pre SME nebol zahrnut

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály