Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Garančné poistenie od 1. augusta 2006

Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Garančné poistenie je poistenie pre prípad platobnej neschopnosti zamestnávateľa a slúži na uspokojovanie nárokov zamestnanca.

Garančné poistenie je poistenie pre prípad platobnej neschopnosti zamest návateľa a slúži na uspokojovanie nárokov zamestnanca.

Platenie garančného poistenia

Poistné na garančné poistenie platí zamestnávateľ, ktorý je povinne garančne poistený. Sadzba poistného na garančné poistenie pre zamestnávateľa je 0,25 % z vymeriavacieho základu (VZ) jeho zamestnanca (§ 135 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v z. n. p. – ďalej len „zákon o sociálnom poistení“).
Od 1. 8. 2006 sa považuje za zamestnanca na účely garančného poistenia (okrem fyzickej osoby – zamestnanca v pracovnom pomere) aj fyzická osoba, ktorá vykonáva práce na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, t. j. na základe dohody o vykonaní práce alebo dohody o brigádnickej práci študentov (§ 4 ods. 2 zákona o sociálnom poistení).
Právnická osoba alebo fyzická osoba, pre ktorú zamestnanec vykonáva prácu na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru,na účely garančného poistenia sa považuje za zamestnávateľa (§ 7 ods. 2 zákona o sociálnom poistení).
Vymeriavací základ zamestnávateľa, pokiaľ zákon o sociálnom poistení neustanovuje inak, je VZ jeho zamestnanca (ust. § 138 ods. 14 zákona o sociálnom poistení).
Vymeriavacím základom zamestnanca (§ 138 ods. 1 zákona o sociálnom poistení) je:
  1. Príjem zamestnanca za vykonanú prácu, ktorý podlieha dani z príjmov fyzických osôb podľa osobitného predpisu [§ 3 ods. 1 písm. a) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. – ďalej len „ZDP“)] a funkčný plat zamestnanca dočasne vyslaného na vykonávanie štátnej služby do cudziny, zamestnanca, ktorý vykonáva práce vo verejnom záujme v zahraničí a zahraničného spravodajcu Slovenského rozhlasu a Slovenskej televízie, určený v slovenskej mene pred jeho rozdelením na slovenskú menu a cudziu menu.
  2. Príjem zamestnanca, ktorý nepodlieha dani z príjmov fyzických osôb preto, že tak ustanovujú predpisy o zamedzení dvojitého zdanenia. Od 1. 8. 2006 VZ zamestnanca je aj podiel na zisku vyplatený obchodnou spoločnosťou alebo družstvom zamestnancovi bez účasti na základnom imaní tejto spoločnosti alebo družstva.
  3. Náhrada mzdy za dovolenku na zotavenie, náhrada mzdy za sviatok, náhrada mzdy pri prekážkach v práci podľa osobitných predpisov (napr. ust. § 136 až § 144 Zákonníka práce). Od 1. 8. 2006 sa novo ustanovuje VZ z príjmu plynúceho z neplatne skonèeného právneho vzťahu zamestnanca k zamestnávateľovi v zmysle § 139a zákona o sociálnom poistení. Ak súd rozhodol o neplatnosti skončenia právneho vzťahu zamestnanca k zamestnávateľovi, VZ za každý kalendárny mesiac neplatne skončeného právneho vzťahu zamestnanca k zamestnávateľovi je časť príjmu plynúceho z neplatne skončeného právneho vzťahu zamestnanca k zamestnávateľovi pripadajúca na každý taký kalendárny mesiac, pričom § 138 ods. 1 až 3, 10 až 17 a 23 platí rovnako.
Do VZ zamestnanca sa nezahŕňa odstupné, odchodné, cestovné náhrady, výnosy z kapitálových podielov (akcií) alebo obligácií, náhrada za pracovnú pohotovosť, náhrada za služobnú pohotovosť, náhrada za pohotovosť, príplatok za pohotovosť, príspevky zo sociálneho fondu, príjem zamestnanca v súvislosti s používaním motorového vozidla na služobné účely a súkromné účely, odmeny podľa osobitných predpisov v oblasti priemyselných práv, odmeny vyplácané pri pracovných jubileách a životných jubileách, odmeny pri odchode do starobného dôchodku, plnenia poskytnuté zamestnávateľom po skončení pracovného pomeru, služobného pomeru, štátnozamestnaneckého pomeru a náhrada príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca (§ 138 ods. 2 zákona o sociálnom poistení).
Od 1. 8. 2006 platí, že do VZ zamestnanca sa nezahŕňajú príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie, životné poistenie a účelové sporenie zamestnanca, ktoré platí zamestnávateľ za zamestnanca a taktiež sa nezahŕňajú plnenia poskytované zamestnávateľom zamestnancovi zo zisku po zdanení okrem podielu na zisku vyplateného obchodnou spoločnosťou alebo družstvom zamestnancovi bez účasti na základnom imaní tejto spoločnosti alebo družstva.
Vymeriavací základ člena družstva, ktorý je v pracovnom vzťahu k družstvu, je príjem zo závislej činnosti podľa § 3 ods. 1 písm. a) ZDP.

Minimálny (najnižší) vymeriavací základ zamestnávateľa
Ustanovenia § 138 ods. 10 a 11 zákona o sociálnom poistení, ktoré ustanovujú najnižší (minimálny) VZ zamestnávateľa (t. j. aj zamestnanca) na účely platenia poistného na garančné poistenie za zamestnanca vykonávajúceho práce iba na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, t. j. iba na základe dohody o vykonaní práce alebo dohody o brigádnickej práci študentov, sa nepoužijú (§ 138 ods. 15 zákona o sociálnom poistení). V prípade pracovného pomeru na základe pracovnej zmluvy uzatvorenej na ustanovený týždenný pracovný čas (40 hodín týždenne) sa tieto ustanovenia použijú, t. j. poistné na garančné poistenie sa platí z najnižšieho VZ, ktorý je vo výške minimálnej mzdy zamestnanca odmeňovaného mesačnou mzdou.
To znamená, že VZ na účely platenia poistného na garančné poistenie môže byť aj nižší, ako je výška minimálnej mzdy zamestnanca v
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály