Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Forward na úrokovú sadzbu

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Cieľom začínajúceho seriálu je naznačiť základnú filozofiu štyroch skupín derivátov – forwardy, futurity, opcie a swapy – a prostredníctvom praktických príkladov poukázať na ich účtovné zachytenie a prípadné problémy, ktoré môžu vznikať počas ich životnosti.

Deriváty patria medzi patria medzi finančné nástroje, ktoré v posledných rokoch trápia nielen finančné trhy, keď neodborná manipulácia s nimi spôsobuje účastníkom trhu enormné straty, ale aj účtovníkov a audítorov, ktorí dozerajú na ich správne vykazovanie v účtovnej evidencii podniku. Vďaka vynaliezavosti aktérov finančného trhu existuje v súčasnosti veľké množstvo rôznorodých derivátov a zorientovať sa v džungli týchto konštrukcií je pomerne náročné. Cieľom začínajúceho seriálu je naznačiť základnú filozofiu štyroch skupín derivátov – forwardy, futurity, opcie a swapy – a prostredníctvom praktických príkladov poukázať na ich účtovné zachytenie a príp. problémy, ktoré môžu vznikať počas ich životnosti. Autor príspevkov prijme veľmi rád ďalšie nápady a podnety čitateľov, ktoré by mohli napomôcť k vyššej informovanosti odbornej verejnosti.

Forward na úrokovú sadzbu predstavuje dohodu partnerov o budúcej úrokovej sadzbe, pričom kontrakt sľubuje dotknutým stranám zhodnotenie voľných peňažných prostriedkov, možnosť fixovania úrokovej sadzby z krátkodobého úveru, resp. možnosť špekulácie na vývoj krátkodobej úrokovej sadzby. Motívy pre uzavretie forwardu môžu byť preto špekulatívneho charakteru alebo snaha o zabezpečenie pozície (hedging).

Na niekoľkých príkladoch si budeme prezentovať dosahy nadobudnutia forwardového kontraktu na majetkovú a finančnú situáciu. Keď by sme vychádzali zo základných typov forwardov na úrokovú sadzbu, ktoré sú predmetom ponuky komerčných bánk, narazili by sme na tieto tri typy:

  • 1. typ forwardu – forward na úrokovú sadzbu s presunom úročenej istiny – kupujúci forwardu sa zaväzuje v dohodnutom budúcom termíne previesť na predávajúceho forwardu stanovenú istinu a tento ju prijme so záväzkom vrátenia a vyplatenia alikvotnej časti úrokov, pripadajúcich na obdobie držby istiny;
  • 2. typ forwardu – forward na úrokovú sadzbu bez presunu istiny s finančným vysporiadaním v jeho exspirácii – kupujúci a predávajúci špekulujú na vývoj úrokovej sadzby a istina, ktorá sa presúvala pri predchádzajúcom, type forwardu tu plní len funkciu tzv. nocionálnej (fiktívnej) hodnoty, aby mohlo dôjsť k finančnému vysporiadaniu pozícií, pričom v závislosti od vývoja trhovej úrokovej sadzby v porovnaní s forwardovou úrokovou sadzbou sa určuje povinnosť platiť vyrovnávaciu platbu (ak je trhová úroková sadzba vyššia ako forwardová vyrovnávaciu platbu platí predávajúci forwardu kupujúcemu a naopak);
  • 3. typ forwardu - forward na úrokovú sadzbu bez presunu istiny s finančným vysporiadaním na začiatku úrokovacieho obdobia – je obdobou predchádzajúceho forwardu, rozdiel spočíva v časovom okamihu vysporiadania pozícií, ktoré je pri tomto forwarde presunuté z exspirácie forwardu na začiatok úrokovacieho obdobia, keď sa fakticky zisťuje výška vyrovnávacej platby a dá sa stanoviť zmluvná strana, ktorá ju má hradiť. Keďže k vysporiadaniu pozícií dochádza predčasne, bude vyrovnávacia platba diskontovaná na súčasnú hodnotu týmto prepočtom

kde: iF – forwardová úroková sadzba; iR – aktuálna trhová úroková sadzba; D – počet mesiacov úrokovacieho obdobia; A – nocionálna hodnota FRA-BBA.

V odborných kruhoch sa tento forward označuje podľa jeho tvorcov ako FRA-BBA (Forward Rate Agreement – British Banker´s Association / Dohoda o budúcej úrokovej sadzbe podľa britskej asociácie bankárov). Vyrovnávaciu platbu bude uhrádzať kupujúci predávajúcemu, ak je iF > iR, pri opačnej relácii úrokových sadzieb musí vyrovnávaciu platbu platiť predávajúci kupujúcemu.

Prípad č. 1 – Prvý typ forwardu:
Podnik uzavrel k 1. 10. 201x s bankou forward na úrokovú sadzbu (forward-forward) so životnosťou do 1. 2. 201y, dohodnutou úrokovou sadzbou 2,05 % p. a. Povinnosťou podniku je k 1. 12. 201x previesť v prospech banky sumu 150 000 € a ponechať ju banke až do exspirácie forwardu. Následne podnik získa naspäť zapožičanú sumu a dohodnutý úrok. Z časového hľadiska to znamená nasledovné:

Z pohľadu podniku ide o istú formu zabezpečenia úročenia voľných peňažných prostriedkov, pretože podnik má k 1. 10. 201x garantovanú úrokovú sadzbu pre svoju úložku, ktorú uskutoční k 1. 12. 201x. Samozrejme, že v prípade prudkého nárastu úrokových sadzieb z tohto vývoja nebude profitovať, pretože jeho kontraktná úroková sadzba je 2,05 % p. a. Z pohľadu podniku je rast úrokových sadzieb rizikom investície do forwardu, na druhej strane, v prípade poklesu úrokových sadzieb mu môže forward priniesť zaujímavejší výnos.

Výška výnosu, ktorý získa podnik na konci životnosti forwardu bude závisieť od zapožičanej sumy, dohodnutej úrokovej sadzby a doby zapožičania (1. 12. 201x – 1. 2. 201y), teda:

Forwardový výnos = 150 000 x 0,0205 x (62 / 360) = 529,58 €

Výšku tohto výnosu pozná podnik už v deň dohodnutia forwardu, ale faktické inkaso nastane až k 1. 2. 201y. Z hľadiska podstaty tohto forwardu možno konštatovať, že podnik má súčasne:

  • forwardovú pohľadávku – podnik má nárok na vrátenie zapožičanej sumy a vyplatenie úrokov (150 529,58 €) a
  • forwardový záväzok – podnik má povinnosť zapožičať banke sumu 150 000 €.

Splatnosť pohľadávky a záväzku nie je v rovnakom čase, preto môže byť pri výraznom vychýlení trhových úrokových sadzieb reálne hodnota forwardu závislá práve od rozdielu súčasnej hodnoty pohľadávky a súčasnej hodnoty záväzku – pohľadávka je splatná 1. 2. 201y a záväzok 1. 12. 201x.

P. č. Popis účtovného prípadu Suma Má dať Dal
1. 10. 201x
1. Zachytenie podsúvahovej pohľadávky 150 000,00 € 751 799
2.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály