Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Formulár vzájomných vzťahov za rok 2011

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Účtovné jednotky samosprávy majú do konca marca 2012 povinnosť zostaviť Formulár vzájomných vzťahov, ktorý bude tak ako v predchádzajúcom roku použitý ako podklad pre vykonanie eliminačných operácií  pre účely zostavenia súhrnnej účtovnej závierky verejnej správy. Formulár vzájomných vzťahov má poskytnúť Ministerstvu financií Slovenskej republiky ako zostavovateľovi súhrnnej účtovnej závierky verejnej správy za rok 2011 informácie o vzájomných vzťahoch medzi subjektami súhrnného celku, ktoré neboli predmetom eliminácie na prvej ani druhej úrovni konsolidácie.

Upozornenie: Z dôvodu novelizácie zákona o účtovníctve sa súhrnný celok rozšíril o cca 60 účtovných jednotiek (ide napr. o štátne fondy, Sociálnu poisťovňu, Fond národného majetku SR (FNM SR), Slovenský pozemkový fond, verejné vysoké školy a ostatné subjekty verejnej správy, štátne podniky, Eximbanku a Železnice SR). Zoznam organizácií súhrnného celku je zverejnený na webovom sídle Ministerstva financií SR (www.finance.gov.sk) pod názvom „zoznam účtovných jednotiek súhrnného celku pre rok 2011“.

Zostavenie a predkladanie Formuláru vzájomných vzťahov je legislatívne upravené:

  • Zákonom č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (§ 22a),
  • Metodickým pokynom MF SR č. MF/8924/2012−312 z 30. 1. 2012 pre obce na účely zostavenia súhrnnej účtovnej závierky verejnej správy,
  • Usmernením MF SR č. MF/21216/2011-312 z 27.7.2011 k bodu 1 Metodického pokynu MF SR pre obce pre účely zostavenia súhrnnej účtovnej závierky verejnej správy zo dňa 11. 3. 2011 č. MF/012322/2011 −312 (len v časti popisu štruktúry vety).

Povinnosť zostaviť a predložiť Formulár vzájomných vzťahov majú tieto účtovné jednotky:

  • rozpočtové organizácie zriadené obcami, mestami,
  • príspevkové organizácie zriadené obcami, mestami,
  • obce/mestá,
  • obchodné spoločnosti s majetkovou účasťou samosprávy (dcérske účtovné jednotky).

Termín predloženia Formuláru vzájomných vzťahov metodikom obcí na daňových úradoch v programe AZUV  je do 25. 3. 2012 (1. kolo).  Ak sa zistia nezrovnalosti vo vykázaných vzájomných vzťahoch v predloženom formulári, opravený formulár je potrebné predložiť do 25. 4. 2012 (2. kolo).

Formulár vzájomných vzťahov má 3 časti (3 tabuľky), v ktorých sa vykazujú pohľadávky a záväzky voči súhrnnému celku, náklady a výnosy voči súhrnnému celku a pohyby na účte 357 a 384 z prijatých bežných a kapitálových transferov zo štátneho rozpočtu.

Tabuľka

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály