Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Firemný majetok ako nástroj daňovej optimalizácie

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Článok opisuje možnosti, ktoré poskytuje zákon o dani z príjmov v súvislosti so zaradením tzv. drobného hmotného a nehmotného majetku, s voľbou metódy odpisovania hmotného majetku a so zaradením technického zhodnotenia hmotného majetku.

Hmotný majetok daňovníka, spôsob jeho zaradenia, či voľba vhodnej odpisovej metódy poskytujú v praxi priestor pre legálnu daňovú optimalizáciu – jednotlivé varianty umožňujú rozložiť daňové zaťaženie v rôznej miere v závislosti od cieľa daňovníka.

Predmetom článku je načrtnúť možnosti, ktoré poskytuje zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) v súvislosti:

  • so zaradením tzv. drobného hmotného a nehmotného majetku,
  • s voľbou metódy odpisovania hmotného majetku,
  • so zaradením technického zhodnotenia hmotného majetku.

Voľba spôsobu zaradenia drobného hmotného a nehmotného majetku

ZDP stanovuje povinnosť odpiso­vať v zmysle § 22 až § 28 presne vymedzené druhy hmotného a nehmotného majetku. Odpisovaním sa rozumie postupné zahrnovanie vstupnej ceny hmotného a nehmotného majetku, používaného na dosahovanie, zabezpečenie a udržanie daňových príjmov, do daňových výdavkov. Okrem iného je daňovník povinný odpisovať:

  • samostatné hnuteľné veci so samostatným technicko-ekono­mic­kým určením so vstupnou cenou vyššou ako 1 700 € a funkčnosťou presahujúcou 1 rok [§ 22 ods. 2 písm. a)],
  • nehmotný majetok so vstupnou cenou vyššou ako 2 400 € a použiteľnosťou, resp. funkčnosťou presahujúcou 1 rok (§ 22 ods. 7).

Položky majetku, spĺňajúce vyššie uvedené podmienky, odpisuje daňovník v zmysle § 24 až § 28 ZDP. Uvedené ustanovenia zákona definujú osobu, ktorá konkrétny majetok odpisuje, oceňovanie majetku, zaradenie do odpisovej skupiny a postup odpisovania vrátane možnosti vybrať si odpisovú metódu pri vybraných druhoch majetku.

♦ Príklad č. 1hmotný majetok odpisovaný:
Webhostingová spoločnosť obstarala v novembri 2012 PC server v hodnote 2 000 €. Plánovaným účelom využitia PC servera je poskytovanie webhostingových služieb pre klientov v období niekoľkých rokov. Daný nákup teda spĺňa obe podmienky pre jeho zaradenie ako odpisovaného hmotného majetku – vstupná cena prevyšuje hodnotu 1 700 € a prevádzkovo-technické funkcie presahujú obdobie 1 roka.

Firma zaradí PC server ako hmotný majetok a odpisuje ho na účely dane z príjmov v zmysle § 26 ZDP.

* * *

Odlišne postupuje daňovník pri hmotnom a nehmotnom ­majetku, ktorý sa v praxi označuje ako „drobný hmotný a nehmotný majetok“, t. j.:

  • hmotnom majetku – samostatných hnuteľných veciach so vstupnou cenou nižšou alebo rovnou 1 700 €,
  • nehmotnom majetku so vstupnou cenou nižšou alebo rovnou ako 2 400 €.

Ak doba použiteľnosti alebo prevádzkovo-technická funkčnosť nepresahujú 1 rok, vstupnú cenu tohto majetku zahrnie jednorazovo do daňových výdavkov roka, v ktorom ich obstaral a použil na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie daňových príjmov.

Ak doba použiteľnosti alebo prevádzkovo-technické funkcie presahujú 1 rok, môže si daňovník vybrať z 2 možných spôsobov zahrnutia jeho vstupnej ceny do daňových výdavkov:

  • Jednorazovo do daňových výdavkov daného roka (t. j. roka, v ktorom ich obstaral a použil na daňové príjmy).
  • V zmysle § 13 ods. 2 a ods. 6 opatrenia, č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) ho možno zaradiť ako majetok dlhodobý a teda ho odpisovať. Postup v zmysle Postupov účtovania v PÚ a zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) je v zmysle § 17 ods. 1 písm. b) ZDP východiskom pri zisťovaní základu dane na účely dane z príjmov. Je teda uznaným aj na účely dane z príjmov.

ZDP v kombinácii s Postupmi účtovania v PÚ dáva daňovníkovi možnosť voľby – pre drobný hmotný a drobný nehmotný majetok sa môže rozhodnúť medzi jednorazovým zaradením do daňových výdavkov príslušného roka a jeho postupným odpisovaním v priebehu viacerých rokov. Daňovník má teda na výber zvoliť si možnosť, ktorá viac vyhovuje jeho potrebám rozložiť si daňové zaťaženie medzi jednotlivé zdaňovacie obdobia.

V prípade rozhodnutia zaradiť drobný majetok ako majetok dlhodobý – a teda odpisovaný – zaradí daňovník daný majetok do odpisových skupín v zmysle § 26 ZDP a odpisuje rovnomerným alebo zrýchleným spôsobom odpisovania.

♦ Príklad č. 2 – drobný hmotný majetok zaradený ako odpisovaný majetok:
Webhostingová spoločnosť nakúpila 10 ks osobných počítačov v jednotkovej cene 1 200 €. Doba použiteľnosti počítačov presahuje obdobie 1 roka. Spoločnosť sa rozhodla zaradiť tieto položky ako odpisovaný majetok. Majetok odpisuje rovnomernou metódou. Pre jednoduchosť výpočtu odpisov vychádzajme z faktu, že počítače nakúpila spoločnosť v januári 2012.

Ročné rovnomerné odpisy budú v ta­kýchto hodnotách:

Tabuľka č. 1 – Drobný hmotný majetok zaradený ako odpisovaný majetok:

RokRočné odpisy (súčet)
2012 10 x (1 200 / 4) = 3 000 €
2013 10 x (1 200 / 4) = 3 000 €
2014 10 x (1 200 / 4) = 3 000 €
2015 10 x (1 200 / 4) = 3 000 €
Spolu 12 000 €

Spoločnosť si tak rovnomerne rozloží daňové výdavky obstaraných počítačov do jednotlivých rokov 2012 až 2015. V každom z rokov zníži daňový zisk o sumu rovnomerných odpisov vo výške 3 000 €.

V opačnom prípade – keby sa spoločnosť rozhodla zaradiť 10 ks počítačov do jednorazových daňových výdavkov roka 2012 v celkovej sume 12 000 € – by si znížila daňový výsledok hospodárenia len v roku 2012. V roku 2013 až 2015 by dosiahnutý daňový výsledok hospodárenia ostal v pôvodných výškach.

Uveďme si vplyv oboch možností na základ dane z príjmov a samotnú daň pri 2 možnostiach rozloženia dosiahnutého zisku v roku 2012 – 2015 uvedených v tabuľkách č. 2 a 3.

Variantom A je zahrnutie drobného hmotného majetku do majetku odpisovaného, variantom B je jednorazové zahrnutie vstupnej ceny drobného majetku do nákladov ro­ka 2012.

Tabuľka č. 2 – Vplyv rôzneho zahrnutia drobného hmotného majetku do daňových výdavkov:

RokDaňový zisk bez započítania odpisovOdpisy drobného HMDrobný HM jednorazovoDaňový zisk po úprave o odpisy (A)Daň (A)Daň (A) po umorení daňovej stratyDaňový zisk po úprave o odpisy
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály