Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Finančný prenájom z hľadiska dane z príjmov

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

S účinnosťou od 1. 1. 2015 došlo v zákone č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) k zásadnej zmene v ustanoveniach upravujúcich finančný prenájom. Upravili sa podmienky finančného prenájmu na účely ZDP a zmenil sa aj spôsob odpisovania takto obstarávaného hmotného majetku. Tieto zmeny sa podľa prechodného ustanovenia § 52zd ZDP uplatnia aj pri nájomných zmluvách s dojednaným právom kúpy prenajatej veci uzatvorených od 1. januára 2004 do 31. decembra 2014.

Finančný prenájom je v ZDP upravený v nasledujúcich ustanoveniach:

  • § 2 písm. s) – definícia a podmienky,
  • § 17 ods. 24 písm. a) – postup pri porušení podmienok,
  • § 19 ods. 3 písm. o) – úrok pri finančnom prenájme,
  • § 24 ods. 1 písm. d) – právo odpisovania predmetu prenájmu,
  • § 25 ods. 6 – daň z pridanej hodnoty pri finančnom prenájme,
  • § 26 ods. 8 – odpisovanie predmetu finančného prenájmu,
  • § 52 ods. 17 – postup pri zmluvách o finančnom prenájme uzatvorených do 31. 12. 2003,
  • § 52 ods. 49 – zmena doby prenájmu.

Zo ZDP sa od 1. januára 2015 vypustili tieto ustanovenia:

  • § 17 ods. 24 písm. c) – úprava základu dane pri predčasnom odkúpení predmetu finančného prenájmu,
  • § 22 ods. 6 písm. f) – technické zhodnotenie predmetu finančného prenájmu ako iný majetok,
  • § 26 ods. 9 a 10 – mesačný odpis predmetu finančného prenájmu.

Podmienky finančného prenájmu

Finančným prenájmom na účely ZDP treba rozumieť obstaranie hmotného majetku na základe nájomnej zmluvy s dojednaným právom kúpy prenajatej veci, pri ktorom cena, za ktorú prechádza vlastnícke právo k prenajatému majetku z prenajímateľa na daňovníka, ktorý obstaráva hmotný majetok formou finančného prenájmu, je súčasťou celkovej sumy dohodnutých platieb, za týchto podmienok:

  1. ak vlastnícke právo má prejsť bez zbytočného odkladu po skončení nájmu na daňovníka, ktorý obstaráva hmotný majetok formou finančného prenájmu,
  2. ak doba trvania nájmu je najmenej 60 % doby odpisovania podľa § 26 ods. 1,
  3. doba trvania nájmu pozemku, na ktorom je umiestnená budova alebo stavba zaradená do odpisovej skupiny 5, je najmenej 60 % doby odpisovania takéto majetku; ak predmetom prenájmu je budova spolu s pozemkom, cena, za ktorú prechádza vlastnícke právo k prenajatému pozemku z prenajímateľa na daňovníka, ktorý obstaráva hmotný majetok formou finančného prenájmu, musí byť vyčíslená osobitne,
  4. doba trvania nájmu pozemku, na ktorom je umiestnená budova alebo stavba zaradená do odpisovej skupiny 6, je najmenej 60 % doby odpisovania takéhoto majetku; ak predmetom prenájmu je budova spolu s pozemkom, cena, za ktorú prechádza vlastnícke právo k prenajatému pozemku z prenajímateľa na daňovníka, ktorý obstaráva hmotný majetok formou finančného prenájmu, musí byť vyčíslená osobitne,
  5. doba trvania nájmu pozemku, na ktorom nie je umiestnená budova alebo stavba, je najmenej 60 % doby odpisovania hmotného majetku zaradeného do odpisovej skupiny 6.

Z ustanovenia § 2 písm. s) sa od 1. januára 2015 vypustila podmienka minimálnej doby prenájmu nie menej ako 3 roky, ustanovená doba prenájmu je teda 60 % doby odpisovania v príslušnej odpisovej skupine. Minimálna doba prenájmu jednotlivého hmotného majetku je:

Odpisová skupina

Doba odpisovania

v rokoch

Doba odpisovania v mesiacoch

60 % doby odpisovania, t. j. minimálna doba trvania finančného prenájmu

1

4

48

29 mesiacov; 2 roky + 5 mesiacov

2

6

72

44 mesiacov; 3 roky + 8 mesiacov

3

8

96

58 mesiacov; 4 roky + 10 mesiacov

4

12

144

87 mesiacov; 7 rokov + 3 mesiace

5

20

240

144 mesiacov; 12 rokov

6

40

480

280 mesiacov; 24 rokov

Doba trvania nájmu pozemku sa naďalej počíta z doby odpisovania budov a stavieb. Avšak tým, že sa pre odpisovanie budov a stavieb vytvorili od roku 2015 dve odpisové skupiny, rozdelila sa aj minimálna doba prenájmu pozemkov, a to v závislosti od zaradenia budov a stavieb, ktoré sú umiestnené na týchto pozemkoch. Ak je teda prenajatá budova alebo stavba zaradená do 5. alebo 6. odpisovej skupiny, minimálna doba prenájmu pozemku je 60 % doby odpisovania tejto budovy alebo stavby (20 alebo 40 rokov) a teda je rovnaká ako minimálna doba prenájmu budovy alebo stavby, ktorá je na tomto pozemku umiestnená. Ak na prenajatom pozemku nie je umiestnená stavba, potom minimálna doba prenájmu tohto pozemku je 60 % doby odpisovania v 6. odpisovej skupine (60 % zo 40 rokov).

V prípade, že predmetom prenájmu je budova spolu s pozemkom, cena, za ktorú prechádza vlastnícke právo k prenajatému pozemku z prenajímateľa na daňovníka, ktorý obstaráva hmotný majetok formou finančného prenájmu, musí byť vyčíslená osobitne.

♦ Príklad č. 1:

Zmluva o finančnom prenájme hmotného majetku odpisovaného v 1. odpisovej skupine je uzatvorená na dobu 32 mesiacov. Je obstaranie hmotného majetku na základe takejto zmluvy považované na účely ZDP za finančný prenájom?

Finančným prenájmom na účely ZDP je obstaranie majetku na základe nájomnej zmluvy s dobou trvania nájmu najmenej 60 % doby odpisovania. V danom prípade teda ide o obstaranie majetku formou finančného prenájmu, nakoľko sú splnené podmienky ustanovené ZDP (60 % doby odpisovania v 1. odpisovej skupine je 29 mesiacov).

* * *

♦ Príklad č. 2:

Na základe zmluvy o finančnom prenájme uzatvorenej v máji 2015 obstaráva daňovník do svojho majetku výrobnú halu odpisovanú v 5. odpisovej skupine spolu s pozemkom v celkovej obstarávacej cene (istina) 800 000 €, z toho výrobná hala v cene 550 000 € a pozemok 250 000 €. Doba trvania nájmu je dohodnutá na 12 rokov. Ide z hľadiska ZDP o finančný prenájom?

Obstaranie hmotného majetku na základe nájomnej zmluvy s dojednaným právom kúpy prenajatej veci je na účely ZDP považované za finančný prenájom, ak je dodržaná minimálna doba prenájmu ustanovená v § 2 písm. s) ZDP. V danom prípade ide o finančný prenájom, nakoľko sú splnené podmienky ustanovené v ZDP. Doba trvania nájmu je 60 % doby odpisovania v 5. odpisovej skupine, t. j. 12 rokov, a keďže na účely odpisovania a prechodu vlastníckeho práva z prenajímateľa na daňovníka (nájomcu), ktorý týmto spôsobom obstaráva budovu s pozemkom, musí byť cena pozemku vyčíslená osobitne, je splnená aj táto podmienka finančného prenájmu.

* * *

Z definície finančného prenájmu v ZDP sa od roku 2015 vypustila aj možnosť považovať minimálnu dobu prenájmu pri postúpení nájomnej zmluvy bez zmeny podmienok na nového nájomcu za dodržanú za zmluvu ako celok (doba nájmu u pôvodného nájomcu + doba nájmu u nového nájomca). Ak teda v roku 2015 a nasledujúcich rokoch dôjde k postúpeniu nájomnej zmluvy na nového nájomcu, pre dodržanie podmienok finančného prenájmu ustanovených v § 2 písm. s) ZDP musí byť doba nájmu u nového nájomcu minimálne 60 % doby odpisovania v príslušnej odpisovej skupine. Nový nájomca v tomto prípade posudzuje predmet finančného prenájmu ako novo obstarávaný majetok.

ZDP sa naďalej osobitne nezaoberá daňovými dôsledkami finančného prenájmu u prenajímateľa, u ktorého sa na účely dane z príjmov uplatňuje postup v súlade s účtovníctvom. Pokiaľ ide o nájomcu, osobitne rieši právo na odpisovanie predmetu prenájmu, uplatnenie úroku a dane z pridanej hodnoty (DPH) v daňových výdavkoch a postup pri porušení podmienok finančného prenájmu.

Finančný prenájom v daňových výdavkoch

V súvislosti s obstarávaním hmotného majetku formou finančného prenájmu vznikajú nájomcovi nasledovné druhy výdavkov:

  1. odpisy zo vstupnej ceny nadobudnutého majetku,
  2. úrok,
  3. výdavok na poistenie predmetu nájmu,
  4. daň z pridanej hodnoty, ak na jej odpočítanie platiteľ dane nemá nárok alebo ak nájomca nie je platiteľom dane z pridanej hodnoty,
  5. zostatková cena pri porušení podmienok finančného prenájmu.

Odpisovanie hmotného majetku pri finančnom prenájme

Právo na uplatnenie daňových odpisov je v ZDP založené v zásade na vlastníckom princípe, čo znamená, že právo na uplatnenie daňových odpisov má vždy vlastník tohto majetku. Výnimkou sú prípady vymenované v § 24 ods. 1 písm. a ) až e) ZDP, v ktorých je možné odpisovať majetok aj na princípe ekonomického vlastníctva. Prenajatý majetok môže odpisovať vždy len vlastník s jedinou výnimkou, a to pri finančnom prenájme, kedy hmotný majetok odpisuje nájomca. Uvedený postup vyplýva z § 24 ods. 1 písm. d) ZDP.

Spôsob odpisovania hmotného majetku prenajatého formou finančného prenájmu upravuje § 26 ods. 8 ZDP. Kým do konca roka 2014 sa podľa tohto ustanovenia majetok obstaraný formou finančného prenájmu odpisoval rovnomerne počas doby prenájmu dohodnutej v nájomnej zmluve, od roku 2015 sa tento majetok odpisuje počas doby odpisovania v príslušnej odpisovej skupine. To znamená, že sa zjednotil spôsob odpisovania hmotného majetku nadobudnutého formou finančného prenájmu s ostatnými formami obstarania hmotného majetku. Majetok obstaraný finančným prenájmom (okrem pozemkov, ktoré sa neodpisujú) nájomca zaradí do odpisovej skupiny podľa prílohy č. 1 k ZDP a odpisuje rovnomerným spôsobom odpisovania podľa § 27 ZDP alebo zrýchleným spôsobom odpisovania podľa § 29 ZDP. V tejto súvislosti treba pripomenúť, že zrýchlené odpisovanie je možné uplatniť len pri majetku zaradenom do 2. a 3 odpisovej skupiny.

Táto zmena sa vzťahuje na každý hmotný majetok obstaraný finančným prenájmom, teda aj na majetok obstaraný na základe nájomnej zmluvy uzatvorenej do 31. decembra 2014.

ZDP v § 26 ods. 8 ustanovuje, že vstupnou cenou pre účely odpisovania majetku prenajatého finančným prenájmom je cena ustanovená v § 25 ZDP. Keďže ide o obstaranie majetku, touto cenou je obstarávacia cena vymedzená osobitným predpisom, ktorým je zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“), t. j. cena, za ktorú sa majetok obstaral (istina), zvýšená o náklady súvisiace s obstaraním vynaložené nájomcom do doby zaradenia tohto majetku do užívania. Za náklady súvisiace s obstaraním hmotného majetku prenajatého formou finančného prenájmu zahŕňanými do vstupnej ceny je možno považovať napr.:

  • náklady na dopravu a montáž,
  • poplatok za uzatvorenie nájomnej zmluvy,
  • technické zhodnotenie vykonané do času uvedenia hmotného majetku do užívania.

Keďže sa predmet finančného prenájmu odpisuje z tejto vstupnej ceny spôsobom podľa § 27 ZDP (rovnomerne) alebo podľa § 28 ZDP (zrýchlene), ročný odpis sa aj v prípade tohto majetku vypočíta a uplatní k poslednému dňu zdaňovacieho obdobia len v tom prípade, ak o tomto majetku je k poslednému dňu zdaňovacie obdobia účtované v súlade s účtovnými predpismi alebo je tento majetok k pos

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály