Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Evidencia na účely dôchodkového poistenia

Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Evidenciu súvisiacu s dôchodkovým poistením je zamestnávateľ povinný zabezpečovať v súlade so zákonom o sociálnom poistení prostredníctvom tlačiva, ktorým je evidenčný list dôchodkového poistenia, a ktorý predkladá príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne. Spôsob vyplňovania, hlavné zásady pri vyplňovaní a príklady čitateľ nájde v príspevku.

Povinné dôchodkové poistenie vzniká fyzickým osobám podľa zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v z. n. p. (ďalej len „zákon o sociálnom poistení“). Zamestnancom zabezpečuje evidenciu na tieto účely ich zamestnávateľ počas trvania pracovného pomeru, ktorý je založený pracovnou zmluvou.

Evidenciu súvisiacu s dôchodkovým poistením je zamestnávateľ povinný zabezpečovať v súlade so zákonom o sociálnom poistení prostredníctvom tlačiva, ktorým je evidenčný list dôchodkového poistenia (ďalej len „ELDP“), ktorý predkladá príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne (ďalej len „pobočka SP“). ELDP je k dispozícii v papierovej forme (89 542 0 ŠEVT) na všetkých pobočkách SP a v elektronickej verzii na internetovej stránke Sociálnej poisťovne www.socpoist.sk.

Povinnosti pri vedení ELDP

Povinnosti súvisiace s vedením a predkladaním ELDP ustanovuje zákon o sociálnom poistení nasledovne:

  • zamestnávateľ je povinný do 31. 12. 2023 viesť a predkladať ELDZ pre zamestnancov narodených pred 1. 1. 1985. Ide o pôvodný evidenčný list dôchodkového zabezpečenia, platný do 31. 12. 2003 podľa predpisov účinných do 31. 12. 2003. ELDZ boli zamestnávatelia povinní predložiť pobočke SP do 30. 6. 2004, na ktorom zapísali údaje za kalendárne roky pred 1. 1. 2004.

Pre zamestnancov narodených pred 1. 1. 1985 nie je potrebné viesť osobitne tlačivo ELDZ (platné podľa predpisov účinných do 31. 12. 2003) a osobitne tlačivo ELDP. Zamestnávatelia si povinnosť uloženú v zákone o sociálnom poistení splnia vyplnením jedného tlačiva, ktorým je ELDP. Príslušné rubriky ELDP sú vyhotovené tak, aby tu mohli byť uvedené aj údaje platné podľa predpisov účinných do 31. 12. 2003.

Papierová forma tlačiva ELDP

ELDP by mal byť vyplnený počítačom alebo písacím strojom, vo výnimočných prípadoch ručne. Zákon o sociálnom poistení ručné vyplňovanie ELDP nezakazuje, ale pobočky SP uprednostňujú vyplňovanie počítačom. Dôvodom je zabrániť neprehľadnému, nejednoznačnému a nečitateľnému vyplňovaniu jednotlivých rubrík ELDP.

Pri vyplňovaní je potrebné dodržať tieto zásady:

  • pri ručnom vyplňovaní môžu byť použité čísla a veľké písmená abecedy zapísané paličkovým písmom tak, ako ich uvádza návod na vyplnenie jednotlivých rubrík ELDP na druhej strane ELDP,
  • použitie iných znakov je neprípustné aj pri vyplňovaní počítačom alebo písacím strojom, pričom pri takomto spôsobe vyplňovania môžu byť použité aj malé písmená.

V rubrikách (Dátum narodenia, Rodné číslo, Dátum vzniku, Dátum zániku, VZ, VZ počas vylúč. dôb, Kal. dni vylúč. dôb) nie je prípustné písať:

  • bodku v dátumoch,
  • lomeno v rodnom čísle,
  • čiarku a pomlčku v sumách,
  • vykonávať opravu nesprávne zapísaných údajov v jednotlivých rubrikách ani účtovným spôsobom, oprava sa vykonáva vždy vyhotovením nového bezchybného ELDP.

Údaje uvedené v príslušných rubrikách sú v každom prípade spracované elektronicky (vyťažované výpočtovou technikou), musia byť aj po formálnej stránke zapísané správne.

Elektronická verzia tlačiva ELDP

Elektronickú verziu tlačiva je možné vyplniť priamo v elektronickej forme. Po ukončení dôchodkového poistenia alebo v prípade, ak si zamestnanec uplatňuje nárok na dôchodkovú dávku je ho možné vytlačiť.

Návod na vyplnenie a vytlačenie je uvedený na internetovej stránke www.socpoist.sk. Elektronicky vyplnené tlačivo je možné tlačiť farebne ale aj čiernobielo na atramentovej alebo laserovej tlačiarni. Od zamestnávateľa sa vyžaduje, aby používal voľne šíriteľnú aplikáciu Acrobat Reader CE verziu 8 alebo 9, ktorá zaručuje zápis údajov so správnou diakritikou.

Oprava ELDP

Ak zamestnávateľ zistí, že pobočke SP predložil ELDP s chybnými údajmi, vyhotoví nový ELDP, v ktorom uvedie správne údaje. V takomto prípade krížikom označí že predkladá ELDP opravný.

Akzamestnávateľ vyhotoví nový ELDP, následne po vrátení pôvodného ELDP pobočkou SP z dôvodu nesprávne zapísaných údajov, krížikom neoznačí, že predkladá opravný ELDP.

Predkladanie ELDP do Sociálnej poisťovne

Miestna príslušnosť pobočky SP v konaní vo veciach dôchodkového poistenia sa určuje:

  • miestom útvaru zamestnávateľa, ktorý vedie evidenciu miezd,
  • sídlom zamestnávateľa alebo jeho organizačnej zložky, ak evidenciu miezd vedie iná právnická osoba alebo fyzická osoba alebo, ak útvar, ktorý vedie evidenciu miezd je mimo územia Slovenskej republiky.

Zamestnávateľ je povinný predložiť evidenciu príslušnej pobočke SP, v pôsobnosti ktorej sa nachádza útvar zamestnávateľa, ktorý vedie evidenciu miezd – mzdová učtáreň, do 3 dní:

  • od uplatnenia nároku na dôchodkovú dávku, v tomto prípade sa nevyžaduje ukončenie pracovnoprávneho vzťahu,
  • od skončenia pracovnoprávneho vzťahu,
    • pri žiadosti o zvýšenie starobného dôchodku za obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na starobný dôchodok, a to ak bol zamestnanec dôchodkovo poistený po splnení podmienok nároku na starobný dôchodok a poberal tento dôchodok alebo jeho časť, alebo bol dôchodkovo poistený bez poberania starobného dôchodku alebo jeho časti v období nasledujúcom po období, v ktorom poberal starobný dôchodok alebo jeho časť,
    • pri žiadosti o zvýšenie predčasného starobného dôchodku za obdobie dôchodkového poistenia počas poberania predčasného starobného dôchodku alebo ak bol zamestnanec dôchodkovo poistený bez poberania predčasného starobného dôchodku alebo jeho časti v období nasledujúcom po období, v ktorom poberal predčasný starobný dôchodok alebo jeho časť.

V praxi je situácia taká, že povinnosť predložiť evidenciu príslušnej pobočke SP do 3 dní od uplatnenia nároku na dávku alebo od skončenia pracovného pomeru nie je vo väčšine prípadov možné z dôvodu, že:

  • v stanovenom termíne zamestnávateľ nemá spracované mzdy za predchádzajúce mesačné obdobie, takže nemá k dispozícii potrebné údaje alebo
  • nie je mu známa skutočnosť, že zamestnanec požiadal pobočku SP o dôchodkovú dávku.

Ak zamestnávateľ nemôže z objektívnych príčin predložiť evidenciu príslušnej pobočke SP do 3 dní, Sociálna poisťovňa odporúča takýto postup:

Ak ide o skončenie pracovnoprávneho vzťahu:

  • predložiť ELDP príslušnej pobočke SP ihneď po mzdovom vyúčtovaní.

Ak ide o uplatnenie nároku na dôchodkovú dávku:

  • oznámiť príslušnej pobočke SP, že ELDP bude môcť predložiť až po mzdovom vyúčtovaní,
  • predložiť ELDP príslušnej pobočke SP ihneď po mzdovom vyúčtovaní.
Sprievodný list

Každý ELDP zamestnávateľ predkladá pobočke SP so sprievodným listom, v ktorom uvedie meno (mená) zamestnanca (zamestnancov), ktorého (ktorých) ELDP k uvedenému dátumu odosiela.

Spôsob vyplňovania jednotlivých častí ELDP

ELDP je zamestnávateľ povinný vyplniť každému zamestnancovi, ktorý je podľa zákona o sociálnom poistení povinne dôchodkovo poistený, teda aj zamestnancovi – poberateľovi dôchodkových dávok.

ELDP môže zamestnávateľ vyplniť až po skončení pracovného pomeru alebo iného právneho vzťahu zamestnanca a v prípade, ak si zamestnanec uplatnil nárok na dôchodok. Zamestnávateľ nie je povinný vyplňovať ELDP priebežne počas trvania právneho vzťahu voči zamestnávateľovi.

ELDP je rozdelený do častí I. až IV.

V záhlaví ELDP sa krížikom označí, či je evidenčný list vyplnený písacím strojom. Ak je vyplnený ručne, neoznačuje sa krížikom.

  1. Údaje o poistencovi

Rodné číslo je ústredným kódovým údajom. Je:

  • 9-miestne, ak ide o občana narodeného pred 1. 1. 1954, pretože má iba 3-miestnu koncovku,
  • 10-miestne, ak ide o občana narodeného po 31. 12. 1953, pretože má 4-miestnu koncovku.

Je ho možné zapísať v tvare bez medzier alebo aj s medzerami tak, že sa nezapíše znak / (lomené). Napríklad:

485606744 alebo 48 56 06 744 alebo 485 606 744
6202026223 alebo 62 02 02 6223 alebo 620 202 6223

Priezvisko, Meno, Titul – uvedie sa zákonom ustanovená skratka titulu, napr.: JUDr., Mgr., Ing., atď.

Rodné priezvisko, Predošlé priezvisko – uvedie sa napr. v prípade rozvodu a následnej zmeny priezviska ďalším manželstvom.

Miesto narodenia – ak sa zapíše skrátený názov obce alebo mesta, skráti sa tak, aby nemohlo dôjsť k jeho zámene.

Dátum narodenia, Dátum vzniku a Dátum zániku pracovného pomeru – uvedie sa dvojčíslo dňa a mesiaca a štvorčíslie roka, napr.: 08 03 1962.

Bydlisko: Ulica, Orientačné číslo, Obec, PSČ – napr.: Ružová 451/122 Dubnica n/V 018 41.

Ak obec nemá ulicu, potom je potrebné rubriku „ulica“ ponechať nevyplnenú.

Evidenčné číslo cudzinca – u cudzích štátnych príslušníkov sa v rubrike „rodné číslo“ zapíše ako identifikačné číslo sociálneho zabezpečenia evidenčné číslo cudzinca, ktoré mu pridelila príslušná pobočka SP.

  1. Obdobie poistenia, dosiahnutý vymeriavací základ a ďalšie doby v kalendárnych rokoch

Obsah jednotlivých údajov je uvedený v návode na vyplňovanie jednotlivých rubrík na zadnej strane ELDP.

Kalendárny rok – štvorčíslie kalendárneho roka.

Znak poistenia:

A           zamestnanec,
MD        materská dovolenka,
RD         rodičovská dovolenka (uvádza sa do 30. 6. 2005),
VS         vojenská služba (uvádza sa do 31. 12. 2005),
CS         civilná služba (uvádza sa do 31. 12. 2005).

Obdobie dôchodkového poistenia – obdobie účasti na povinnom dôchodkovom poistení od – do, ide o kalendárne, nie pracovné dni. Rok dôchodkového poistenia je podľa § 60 ods. zákona o sociálnom poistení 365 dní dôchodkového poistenia.

Vymeriavací základ – úhrn vymeriavacích základov za príslušné obdobie povinného dôchodkového poistenia.

Podľa § 61 zákona o sociálnom poistení osobný vymeriavací základ za kalendárny rok je úhrn vymeriavacích základov za kalendárny rok, z ktorých sa zaplatilo poistné na dôchodkové poistenie, alebo z ktorých sa poistné na dôchodkové poistenie považuje za zaplatené.

Príklad č. 1:
Zamestnávateľ z rôznych dôvodov neodvedie poistné na dôchodkové poistenie svojich zamestnancov.

Ak však vznikne vymeriavací základ poistencovi, ktorý bol zúčastnený na dôchodkovom poistení ako zamestnanec v pracovnom pomere a jeho zamestnávateľ si odvodovú povinnosť nesplnil, tak tento vymeriavací základ, z ktorého bol zamestnávateľ povinný odviesť poistné na dôchodkové poistenie za zamestnanca aj zamestnávateľa, sa na ELDP uvádza.

Ak zamestnávateľ nesplnil povinnosť platiť a odvádzať poistné na dôchodkové poistenie, podmienka zaplatenia poistného na dôchodkové poistenie sa u zamestnanca považuje podľa § 60 ods. 1 zákona o sociálnom poistení za splnenú.

***

Zákon o sociálnom poistení v § 109 ods. 1 ustanovuje, že nárok na dávku zamestnanca nezávisí od plnenia povinnosti jeho zamestnávateľa platiť a odvádzať poistné na ten druh poistenia, z ktorého vznikne zamestnancovi nárok na dávku.

Podpis zamestnanca – v praxi nie je možné vždy zabezpečiť, aby zamestnanec údaje uvedené na ELDP podpísal. Z objektívnych dôvodov ho zamestnávateľ nemôže vyplniť už v deň, v ktorý zamestnanec končí pracovný pomer. Pobočky SP preto akceptujú ELDP aj bez podpisu zamestnanca. V konečnom dôsledku za uvedené údaje nezodpovedá zamestnanec (aj v prípade, ak ELDP podpíše), ale zamestnávateľ.

Údaje, ktoré sa vypĺňajú len poistencom narodeným pred 1. 1. 1985 – údaje sa do príslušných rubrík Vymeriavací základ počas vylúčených dôb a Kalendárne dni vylúčených dôb uvádzajú iba vtedy, ak ide o poistenca narodeného pred 1. 1. 1985. Tieto rubriky sa nevypĺňajú poistencom narodeným po 31. 12. 1984.

Do vymeriavacieho základu počas vylúčených dôb sa uvádza vymeriavací základ dosiahnutý počas poskytovania:

  • vyrovnávacej dávky (do 31. 12. 2003 vyrovnávací príspevok v tehotenstve a materstve),
  • náhrady mzdy z vážnych prevádzkových dôvodov, pre ktoré zamestnávateľ nemôže prideľovať zamestnancovi prácu podľa § 142 ods. 4 Zákonníka práce,

Suma vyrovnávacej dávky a náhrady mzdy z vážnych prevádzkových dôvodov je zahrnutá aj vo vymeriavacom základe uvedenom v rubrike Vymeriavací základ.

Do kalendárnych dní vylúčených dôb sa uvádza počet kalendárnych dní obdobia:

  • počas ktorého mal poistenec nárok na nemocenské, ošetrovné (predtým podpora pri ošetrovaní člena rodiny),
  • ošetrovania člena rodiny od 11. dňa potreby takého ošetrovania (starostlivosti) do skončenia potreby tohto ošetrovania (starostlivosti),
  • počas ktorého sa rodič staral o dieťa do 6 rokov veku alebo o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom do 7 rokov, ktorému sa neposkytovala starostlivosť v zariadení sociálnych služieb,
  • materskej dovolenky, rodičovskej dovolenky, poskytovania vyrovnávacej dávky,
  • základnej služby, náhradnej služby alebo zdokonaľovacej služby v rámci vojenskej služby,
  • civilnej služby,
  • počas ktorého sa poskytovala náhrada mzdy z vážnych prevádzkových dôvodov, pre ktoré zamestnávateľ nemôže zamestnancovi prideľovať prácu,
  • účasti na zákonnom štrajku.
  1. Údaje o zamestnávateľovi

Uvedú sa údaje o zamestnávateľovi. Označí sa krížikom, či zamestnávateľ uvádza IČO alebo DIČ.

  1. Potvrdenie správnosti údajov

Správnosť údajov uvedených v častiach I., II. a III. zamestnávateľ potvrdí odtlačkom platnej pečiatky a podpisom zodpovedného zamestnanca a uvedie dátum odoslania formulára. Po vykonaní vstupnej kontroly potvrdí ELDP zodpovedný zamestnanec pobočky SP.

Hlavné zásady pri vyplňovaní ELDP

Vymeriavací základ

Suma vymeriavacieho základu, ktorý vznikol do 31. 12. 2008 sa uvádza v slovenských korunách a zaokrúhľuje sa na celé slovenské koruny nahor.

Aj po 31. 12. 2008 je potrebné zapisovať sumu vymeriavacieho základu vzniknutú pred 1. 1. 2009 v slovenských korunách v takej forme, aby sa v zápise neuvádzala desatinná čiarka a dve nuly.

Suma vymeriavacieho základu, ktorý vznikol od 1. 1. 2009 sa uvádza v eurách a zaokrúhľuje sa na celé eurocenty nahor.

Sumu vymeriavacieho základu vzniknutú od 1. 1. 2009 v eurách je potrebné zapisovať v eurách v takej forme, aby sa v zápise uvádzali dve desatinná miesta vždy, aj vtedy, ak by suma vymeriavacieho základu vychádzala iba v celých eurách bez eurocentov. Napríklad sumu 301 € je potrebné zapísať takto: 301,00 €.

Ak poistenec v niektorom roku nezískal vymeriavací základ, uvedie sa vymeriavací základ vo forme šesť núl: 000000.

Pracovný pomer na dobu určitú

Ak bol so zamestnancom opätovne uzatvorený pracovný p

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály