Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Elektronicky dodávané služby v rámci krajín EÚ

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Elektronicky dodávané služby zahŕňajú služby poskytované cez internet alebo elektronickú sieť a vďaka ich povahe je ich poskytovanie z veľkej časti automatizované prostredníctvom informačných technológií.

Zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) definuje elektronicky dodávané služby v § 16 ods. 18 ako:

  1. poskytovanie webových stránok, hosťovanie na webových stránkach, diaľkové udržiavanie programov a vybavenia,
  2. dodanie programového vybavenia (softvéru) a jeho aktualizácia,
  3. dodanie obrázkov, textu a informácií a sprístupnenie databáz,
  4. dodanie hudby, filmov a hier vrátane výherných a hazardných hier a politického, kultúrneho, umeleckého, športového, vedeckého a zábavného vysielania a vysielania udalostí,
  5. vyučovanie na diaľku.

Elektronické služby sú definované aj v Článku 7 a prílohe č. I Vykonávacieho nariadenia Rady (EÚ) č. 282/2011, ktoré má priamu účinnosť na aplikáciu zákona o DPH v tuzemsku. Podľa nariadenia elektronicky poskytovanými službami, keď sa poskytujú cez internet alebo elektronickú sieť, sú:

  1. Dodanie digitalizovaných výrobkov vo všeobecnosti, najmä softvéru a jeho modifikácií a aktualizácií.
  2. Služby poskytujúce alebo podporujúce prítomnosť podnikov alebo jednotlivcov na elektronickej sieti, ako je webové miesto alebo webová stránka.
  3. Služby automaticky generované počítačom cez internet alebo elektronickú sieť v reakcii na osobitné údaje, ktoré vkladá odberateľ.
  4. Prevod práva za protihodnotu umiestniť tovar alebo služby na webovom mieste, ktoré funguje ako on-line trh, kde potenciál­ni kupujúci robia automatizovaným postupom ponuky a na ktorom sa zainteresovaným stranám oznamuje predaj elektronickou poštou automaticky generovanou počítačom.
  5. Balíky internetových služieb týkajúce sa informácií, v ktorých je telekomunikačná zložka pomocná a druhoradá [t. j. balíky, ktoré neponúkajú iba prístup na internet, ale zahŕňajú iné zložky, ako sú stránky, ktorých obsah umožňuje prístup k správam, informáciám o počasí alebo o cestovaní; priestor pre hry; prenájom miesta pre webové stránky (website hosting); prístup k on-line diskusiám a pod.].

Z hľadiska aplikácie zákona o DPH pri poskytovaní služieb je potrebné definovať miesto ich dodania, t. j. určiť miesto, v ktorom podlieha služba dani podľa § 15 a § 16 zákona o DPH, určiť moment vzniku daňovej povinnosti, základ dane a osobu povinnú platiť daň. Určenie miesta dodania elektronicky dodávaných služieb podľa § 15 zákona o DPH je podmienené postavením príjemcu služby, či príjemca služby je zdaniteľnou osobou. Postavenie príjemcu služby bližšie definuje Článok 17 a 18 nariadenia Rady (EÚ) 282/2011. Na presné určenie postavenia odberateľa usadeného v rámci Spoločenstva sa od poskytovateľa služby vyžaduje, aby overil informácie, ktoré poskytol odberateľ. Ak odberateľ oznámi poskytovateľovi služby svoje IČ DPH, ktorým preukazuje, že je zdaniteľnou osobou, poskytovateľ služby môže odberateľa považovať za zdaniteľnú osobu, ak získa potvrdenie o platnosti tohto IČ DPH, ako aj mena a adresy, ktoré sa s ním spájajú.

Ak sú elektronické služby poskytnuté platiteľom DPH pre zdaniteľnú osobu, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby DPH z iného členského štátu, miesto dodania týchto služieb sa určí podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH. Miesto dodania služby sa nachádza sa v štáte príjemcu služby zdaniteľnej osoby.

Ak sú elektronické služby poskytnuté platiteľom DPH pre nezdaniteľnú osobu z iného členského štátu, miesto dodania sa určí podľa § 15 ods. 2 zákona o DPH – t. j. nachádza sa v štáte dodávateľa.

Dodanie elektronických služieb zdaniteľným osobám z iného členského štátu

Pri cezhraničnom dodaní služieb je dôležité postavenie príjemcu služby, t. j. či má postavenie zdaniteľnej osoby. Miestom dodania elektronicky poskytovanej služby dodávanej zdaniteľnej osobe je miesto, kde má táto osoba sídlo alebo miesto podnikania, a ak je sl

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály