Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Dve novely zákona o audítoroch v roku 2010

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Zákon č. 504/2009 Z. z., ktorý novelizoval s účinnosťou od 1. 1. 2010 zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p., v článku IV súčasne novelizoval aj zákon č. 540/2007 Z. z. o audítoroch, audite a dohľade nad výkonom auditu a o zmene a doplnení zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p.

 

I. Novela účinná od 1. 1. 2010

Zákon č. 504/2009 Z. z., ktorý novelizoval s účinnosťou od 1. 1. 2010 zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p., v článku IV súčasne novelizoval aj zákon č. 540/2007 Z. z. o audítoroch, audite a dohľade nad výkonom auditu a o zmene a doplnení zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o audítoroch“).

Novela nie je veľkého rozsahu, spresňujú sa ňou niektoré ustanovenia pôvodného zákona a zabezpečuje sa zapracovanie odporúčaní Výboru pre audit a dohľad nad audítorskou profesiou Európskej komisie.

Ust. § 2 ods. 14 zákona o audítoroch

Pre účely zákona o audítoroch sú v § 2 ods. 14 ustanovené subjekty verejného záujmu. Novelou sa medzi subjekty verejného záujmu doplnili aj:

  • všetky zdravotné poisťovne a
  • účtovné jednotky, na ktoré sa vzťahuje povinnosť zostaviť konsolidovanú účtovnú závierku podľa § 22 ods. 3 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“), t. j. napr. aj účtovné jednotky verejnej správy, obce alebo vyššie územné celky.

K doplneniu došlo vzhľadom na to, že tieto účtovné jednotky spravujú verejné zdroje a na audítorov, ktorí overujú ich účtovné závierky by sa z toho dôvodu mali vzťahovať prísnejšie kritériá.

Na vyššie uvedené subjekty verejného záujmu sa však nevťahuje povinnosť uhrádzať Úradu pre dohľad nad auditom ročný príspevok podľa § 64 zákona o audítoroch.

Ust. § 2 ods. 16 zákona o audítoroch

Novým odsekom sa do zákona o audítoroch doplnila definícia Etického kódexu audítora. Etický kódex audítorov IFAC slúži ako základ pre všetky kódexy pripravené a uplatňované členskými organizáciami Medzinárodnej federácie účtovníkov. Audítori a audítorské spoločnosti sa riadia a dodržujú Etický kódex audítora vydaný Slovenskou komorou audítora, ktorý vychádza z Etického kódexu IFAC.

Ust. § 3 ods. 5 zákona o audítoroch

Vzhľadom na to, že audítori z tretích krajín sa môžu uchádzať o udelenie licencie v členských štátoch Európskej únie len ak je uzavretá vzájomná zmluva o reciprocite s príslušnou treťou krajinou, bolo potrebné venovať v zákone týmto krajinám osobitný odsek. Preto v § 3 ods. 5 cit. zákona zostali len ustanovenia týkajúce sa euroaudítorov, ktorí sa uchádzajú o získanie slovenskej licencie. Zmluvu o vzájomnej spolupráci môže členský štát uzavrieť s treťou krajinou len v nadväznosti na rozhodnutie Európskej komisie o primeranej úrovni dohľadu nad výkonom auditu v tretích krajinách.

Ust. § 3 ods. 6 zákona o audítoroch

V nadväznosti na úpravu v § 3 ods. 5 sa v zákone o audítoroch samostatne upravili podmienky pre získanie licencie pre výkon auditu audítorom z tretej krajiny v SR v § 3 ods. 6. Audítor z tretej krajiny je fyzická osoba, ktorá je držiteľom licencie oprávňujúcej na výkon auditu v inom ako členskom štáte Európskej únie a je registrovaná v zozname audítorov v tejto krajine. Audítor z tretej krajiny musí byť spôsobilý na právne úkony a musí spĺňať podmienky dobrej povesti. Na Slovensku sa musí podrobiť skúške spôsobilosti, ktorou sa preverujú jeho znalosti zákonov a predpisov platných v SR, pričom pred zložením skúšky sa musí preukázať:

  • platným certifikátom vydaným v tretej krajine,
  • potvrdením o účasti na sústavnom vzdelávaní v bezprostredne predchádzajúcom období.

Ust. § 3 ods. 7 zákona o audítoroch

Uchádzači o získanie licencie vydávanej Úradom pre dohľad nad výkonom auditu zo Slovenska, z členských štátov ako aj z tretích krajín musia preukázať splnenie všetkých podmienok ustanovených pre získanie osvedčenia o spôsobilosti na výkon auditu, t. j. certifikátu, pred prihlásením sa na audítorskú skúšku alebo skúšku spôsobilosti. Táto povinnosť platila aj pred novelou zákona, avšak v nadväznosti na rozdelenie odseku 5 na dva odseky (5 a 6) bolo potrebné vykonať úpravu aj v

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály