Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Dotácie v daňovej evidencii a pri paušálnych výdavkoch

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Nielen začínajúci podnikateľ, ale aj podnikateľ, ktorý už podnikateľskú činnosť dlhšie vykonáva, potrebuje k výkonu podnikateľskej činnosti a k jej ďalšiemu rozvoju dostatok finančných prostriedkov. Jednou z možností získania financií na podnikanie je aj využitie cudzích zdrojov. Medzi cudzie zdroje patria aj dotácie. Dotácie sú cudzie finančné prostriedky, ktoré môže podnikateľ použiť pri rozvoji svojich podnikateľských aktivít za určitých presne vymedzených podmienok. Poskytnutú dotáciu, ak podnikateľ splní dohodnuté podmienky, nevracia.

Daňová evidencia

Daňovú evidenciu môže podľa § 6 ods. 14 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov, v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) viesť podnikateľ, ktorý dosahuje príjmy podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP a 6 ods. 4 ZDP, ak spĺňa podmienky:

  • činnosť vykonáva samostatne bez zamestnanca,
  • dosiahol z tejto činnosti v bezprostredne predchádzajúcom zdaňovacom období príjmy nižšie ako 170 000 €,
  • uplatňuje pri týchto príjmoch preukázateľné výdavky.

Poznámka: Podľa § 6 ods. 1 ZDP sú príjmami z podnikania:
      a. príjmy z poľnohospodárskej výroby, lesného a vodného hospodárstva,
      b. príjmy zo živnosti,
      c. príjmy z podnikania vykonávaného podľa osobitných predpisov neuvedené v písmenách a) a b),
      d. príjmy spoločníkov verejnej obchodnej spoločnosti a komplementárov komanditných spoločnosti.

Príjmami z inej samostatne zárobkovej činnosti, podľa § 6 ods. 2 ZDP, sú príjmy:

  1. z vytvorenia diela a umeleckého výkonu vrátane príjmov z vydávania, rozmnožovania a rozširovania literárnych diel a iných diel na vlastnénáklady a príjmov autorov za príspevky do novín a časopisov, rozhlasu a televízie, pri ktorých daňovník využil postup uvedený v § 43 ods. 15 ZDP a z použitia alebo poskytnutia práv z priemyselného alebo iného duševného vlastníctva,
  2. z činnosti, ktoré nie sú živnosťou ani podnikaním,
  3. znalcov a tlmočníkov,
  4. z činnosti sprostredkovateľov, ktoré nie sú živnosťou.

Podľa § 6 ods. 4 ZDP sú príjmami z použitia diela a použitia umeleckého výkonu príjmy vyplácané podľa osobitného predpisu, ak nepatria do príjmov uvedených v § 6 ods. 2 písm. a) ZDP.

Podľa § 6 ods. 14 ZDP podnikateľ, ktorý spĺňa vyššie uvedené podmienky a rozhodol sa, že bude viesť daňovú evidenciu, má povinnosť počas celého zdaňovacieho obdobia viesť:

  1. evidenciu o príjmoch a daňových výdavkoch v časovom slede vrátane prijatých a vydaných dokladov, ktoré spĺňajú náležitosti účtovných dokladov podľa zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p.,
  2. evidenciu o hmotnom majetku a nehmotnom majetku, využívaných na podnikanie,
  3. evidenciu o zásobách, o pohľadávkach a o záväzkoch.

Forma daňovej evidencie nie je legislatívne určená, dôležité je, aby podnikateľ dodržal ustanovenia § 6 ods. 14 ZDP.

Podnikateľ, ktorý sa rozhodne pre vedenie daňovej evidencie nie je účtovnou jednotkou, t. j., že nemá povinnosť vykonávať inventarizáciu majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov, nemá povinnosť zostavovať účtovnú závierku a dokladať do daňového priznania k dani z príjmov fyzických osôb účtovné výkazy.

Evidovanie dotácie v daňovej evidencii

Podnikateľ, ktorý vedie daňovú evidenciu by mal pri evidovaní dotácie, jej prijatia aj čerpania, postupovať podľa § 17 ods. 3 písm. h) ZDP. Podľa uvedeného ustanovenia ZDP sa u podnikateľa, ktorý vedie daňovú evidenciu, nezapočíta do základu dane (ďalej len „ZD“) dotácia v zdaňovacom období, v ktorom ju prijal, ak nebola použitá na úradu daňových výdavkov. Dotácie – príjmy nezapočítané do ZD, sa započítajú do ZD:

  • postupne vo výške odpisov majetku nadobudnutého z dotácie alebo v pomernej časti zodpovedajúcej výške použitej dotácie na obstaranie odpisovaného majetku,
  • v období čerpania dotácie, ak tieto príjmy nesúvisia s výdavkom evidovaným v zdaňovacom období, v ktorom boli prijaté.

Pri evidovaní dotácie v daňovej evidencii je potrebné rozlíšiť:

  • účel, na ktorý bola dotácia poskytnutá, napríklad na pokrytie výdavkov spojených s bežnou podnikateľskou praxou (na prevádzkové výdavky) alebo na obstaranie hmotného majetku (ďalej len „HM“) a nehmotného majetku (ďalej len „NM“),
  • splnenie podmienok stanovených pre dotáciu, t. j. či bola dotácia skutočne použitá na účel, na ktorý bola podnikateľovi poskytnutá.

Dotácie poskytnuté na úhradu prevádzkových výdavkov

Podnikateľ, ktorý preukazuje pri stanovení ZD skutočne vynaložené výdavky a neúčtuje v sústave jednoduchého účtovníctva (ďalej len „JÚ“) eviduje svoje príjmy a daňové výdavky v daňovej evidencii.

Pri evidovaní dotácie, ktorú prijal na úhradu prevádzkových výdavkov, by mal postupovať v súlade s ustanovením § 17 ods. 3 písm. h) bod 2 ZDP. T. j., že ak dotáciu nepoužil na úhradu daňových výdavkov, nezapočíta ju do ZD v tom zdaňovacom období, v ktorom ju prijal.

Dotáciu alebo jej časť, ktorá nebola použitá na úhradu daňových výdavkov, započíta do ZD až v tom zdaňovacom období, v ktorom ju čerpal.

♦ Príklad č. 1:

Dušan, ktorý podniká ako samostatne hospodáriaci roľník [dosahuje príjmy podľa § 6 ods. 1 písm. a) ZDP] vedie daňovú evidenciu podľa § 6 ods. 14 ZDP. Dušan dostal v marci 2014 dotáciu na nákup osiva. Dotácia vo výške 2 000 € mu bola pripísaná na bankový účet 31. marca 2014. Osivo kúpil 9. apríla 2014 za 2 000 €. Úhradu vykonal 14. apríla 2014 prevodom z bankového účtu.

Dušan bude pri evidovaní dotácie v daňovej evidencii postupovať podľa § 17 ods. 3 písm. h) bod 2 ZDP. Dotáciu dostal v roku 2014 a v roku 2014 ju aj podľa dohodnutých podmienok vyčerpal, preto zaeviduje do evidencie o príjmoch a daňových výdavkov, ktorú vedie podľa § 6 ods. 14 písm. a) ZDP:

  • príjem dotácie ako zdaniteľný príjem, ktorý ovplyvňuje ZD,
  • čerpanie dotácie (nákup ­osiva) ako daňový výdavok, ktorý ov­plyvňuje ZD.

Evidencia o príjmoch a daňových výdavkoch, rok 2014 (v €)

P. č.

Dátum

Názov položky

Príjmy NZD

Príjmy OZD

Daňové výdavky

99.

31. 3.

Dotácia

2 000

111.

14. 4.

Čerpanie dotácie

2 000

Legenda: NZD – neovplyvňujúce základ dane, OZD – ovplyvňujúce základ dane.

Do knihy záväzkov, ktorú Dušan vedie podľa § 6 ods. 14 písm. c) ZDP zaeviduje v deň prijatia dotácie záväzok dotáciu čerpať. Zánik záväzku zaeviduje v deň, keď dotáciu vyčerpá.

Kniha záväzkov, rok 2014 (v €)

P. č.

Dátum

Partner

Vystavené

Uhradené

Poznámka

Dátum

Suma

Dátum

Suma

01.

31. 3.

Dotácia ŠR

31. 3.

2 000

BU

02.

14. 4.

POĽNO, s. r. o.

14. 4.

2 000

BU

Legenda: ŠR – štátny rozpočet

* * *

♦ Príklad č. 2:

Daniel začal podnikať v novembri 2013. Na rozbeh podnikateľskej činnosti dostal dotáciu z Úradu práce vo výške 2 500 €. Podľa zmluvne dohodnutých podmienok mal dotáciu použiť na úhradu prevádzkových nákladov pri poskytovaní služieb, ktoré sú predmetom jeho podnikania. Uvedenú činnosť nestihol začať vykonávať v roku 2013, pretože nemal všetky potrebné pracovné nástroje a materiál. V roku 2013 dotáciu nečerpal, vyčerpal ju až v januári 2014. Za sumu 2 500 € obstaral mate­riál, ktorý použil v podnikaní. Mate­riál, ktorý objednal v roku 2013 dostal 15. januára 2014. Úhradu faktúry vykonal z prostriedkov dotácie 14. januára 2014 prevodom z bankového účtu. Daniel sa rozhodol, že bude viesť daňovú evidenciu. Daňovú evidenciu viedol v roku 2013 a bude ju viesť aj v roku 2014.

Daniel pri evidovaní dotácie a jej čerpaní postupoval podľa § 17 ods. 3 písm. h) ZDP. V roku 2013 zaevidoval prijatie dotácie ako príjem, ktorý neovplyvňuje ZD, lebo dotáciu v roku 2013 nečerpal. V roku 2014 dotáciu vyčerpal, t. j. do zdaniteľných príjmov, ktoré ovplyvňujú ZD zaeviduje príjem vo výške dotácie a do daňových výdavkov čerpanie dotácie vo výške 2 500 €.

Evidencie o príjmoch a daňových výdavkoch, rok 2013 (v €)

P. č.

Dátum

Text

Príjmy NZD

Príjmy OZD

Daňové výdavky

022.

20. 11.

Dotácia

2 500

Evidencia o príjmoch a daňových výdavkoch, rok 2014 (v €)

P. č.

Dátum

Text

Príjmy NZD

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály