Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Dotácie pri paušálnych výdavkoch fyzickej osoby v roku 2018

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Začínajúci podnikateľ, ale aj podnikateľ, ktorý už podnikateľskú činnosť vykonáva dlhší čas, potrebuje k výkonu podnikateľskej činnosti a k ďalšiemu rozvoju svojho podnikania dostatok finančných prostriedkov. Jednou z možností získania financií na podnikanie je aj využitie cudzích zdrojov.

Medzi cudzie zdroje patria aj dotácie. Dotácie sú cudzie finančné prostriedky, ktoré môže podnikateľ použiť pri rozvoji svojich podnikateľských aktivít za určitých presne vymedzených podmienok. Poskytnutú dotáciu, ak podnikateľ splní dohodnuté podmienky, nevracia. Dotácia, ktorú podnikateľ dostal na podnikanie alebo vykonávanie inej samostatne zárobkovej činnosti, je u podnikateľa zdaniteľným príjmom. Spôsob zdanenia dotácie závisí u podnikajúcej fyzickej osoby aj od spôsobu uplatnenia daňových výdavkov a tým spojenej evidenčnej povinnosti.

Podnikajúca fyzická osoba, ktorá má príjmy podľa § 6 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) si môže pri stanovení základu dane uplatniť daňové výdavky dvoma spôsobmi. Podľa toho, pre ktorý spôsob uplatnenia daňových výdavkov sa rozhodne, postupuje aj pri vedení evidencie. Od spôsobu uplatnenia daňových výdavkov závisí aj postup evidovania dotácie a jej čerpania.

Podnikateľ, ktorý podniká ako fyzická osoba (ďalej podnikateľ) si môže v roku 2018 pri stanovení základu dane (ďalej len „ZD“) uplatniť ako daňové výdavky:

  • paušálne výdavky vo výške 60 % z úhrnu zdaniteľných príjmov, maximálne do výšky 20 000 €,
  • preukázateľne vynaložené daňové výdavky, ktoré eviduje v daňovej evidencii alebo v účtovníctve.

Paušálne výdavky

Podnikateľ, ktorý nie je platiteľom dane z pridanej hodnoty (ďalej len „DPH“) alebo je platiteľom DPH len časť zdaňovacieho obdobia, ak si neuplatní pri stanovení ZD preukázateľné daňové výdavky, môže si uplatniť podľa § 6 ods. 10 ZDP výdavky vo výške 60 % u úhrnu príjmov, tzv. paušálne výdavky, najviac do výšky 20 000 € ročne.

Paušálne výdavky si môžu uplatniť fyzické osoby pri príjmoch podľa § 6 ods. 1 a ods. 2 ZDP a pri príjmoch z použitia diela a umeleckého výkonu podľa § 6 ods. 4 ZDP. Pri príjmoch z prenájmu podľa § 6 ods. 3 ZDP (prenájom nie je živnosťou) nie je možné, aby si fyzická osoba uplatnila paušálne výdavky.

Ak si podnikateľ uplatní paušálne výdavky, v sumách výdavkov sú už zahrnuté podľa § 6 ods. 10 ZDP všetky jeho daňové výdavky, okrem zaplateného poistného a príspevkov (ďalej len „odvody do ZP a SP“), ktoré je povinný platiť v súvislosti s dosahovaním príjmov z podnikania, ak tieto odvody neboli zahrnuté do ZD v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach. Odvody do ZP a SP si môže zahnúť do daňových výdavkov len v preukázateľne zaplatenej výške. Z uvedeného ustanovenia ZDP jednoznačne vyplýva, že pri uplatnení paušálnych výdavkov si môže podnikateľ, okrem samotných paušálnych výdavkov, uplatniť ako daňové výdavky aj skutočne zaplatené odvody do ZP a do SP. Všetky ostatné výdavky, vrátane odpisov z majetku, sú už započítané v percentuálnej sume (60 %) výdavkov.

Evidencia pri paušálnych výdavkoch

Podľa § 6 ods. 10 ZDP má podnikateľ, ktorý si uplatní pri stanovení ZD paušálne výdavky, povinnosť viesť evidenciu v rozsahu evidencie podľa § 6 ods. 11 písm. a) a d) ZDP o:

  • príjmoch v časovom slede, v členení potrebnom na zistenie ZD, vrátane prijatých dokladov, ktoré spĺňajú náležitosti účtovných dokladov,
  • zásobách,
  • pohľadávkach.

Dotácie pri paušálnych výdavkoch

Podnikateľ, ktor

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály