Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Dopady inflácie na účtovníctvo podniku

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Podmienky a výsledky transformačného procesu podniku súhrnným spôsobom popisujú účtovné výkazy. Všetky moderné teórie účtovníctva zdôrazňujú spojenie účtovníctva s analytickými a rozhodovacími procesmi. Účtovníctvo má pomáhať pri rozhodovaní nielen manažérom podnikateľských subjektov, ale aj ďalším záujemcom (investorom, veriteľom a pod.).

Podmienky a výsledky transformačného procesu podniku súhrnným spôsobom popisujú účtovné výkazy. Všetky moderné teórie účtovníctva zdôrazňujú spojenie účtovníctva s analytickými a rozhodovacími procesmi. Účtovníctvo má pomáhať pri rozhodovaní nielen manažérom podnikateľských subjektov, ale aj ďalším záujemcom (investorom, veriteľom a pod.). 

Aj keď účtovníctvo vychádza zo všeobecne uznávaných zásad, nie je možné zabrániť určitému ovplyvňovaniu vykázaných údajov. Z teoretického hľadiska je možné analyzovať mnohé okolnosti, ktoré obmedzujú či skresľujú vypovedaciu schopnosť účtovných údajov, ako napr. zmeny v legislatíve, sezónne výkyvy, používanie historických cien v oceňovaní, inflácia a ďalšie. Tento príspevok sa zaoberá konkrétne problematikou inflácie.
 
Existujú dve kategórie zmien cien, ktoré je potrebné rozlišovať a samostatne posudzovať, aj keď sa nevylučuje možnosť ich vhodného kombinovania.
 
Ide o:
  • zmeny cien v celkovej (všeobecnej) cenovej hladine,
  • zmeny cien konkrétnych položiek aktív.
Jedna z najčastejšie používaných definícií opisuje infláciu ako ekonomický fenomén pozostávajúci z pozitívnej a trvalej zmeny vo všeobecnej úrovni cien v nejakom regióne alebo krajine počas špecifického obdobia. To znamená rast cien tovarov a služieb a takto aj nevyhnutnosť užívať väčšie množstvo menových jednotiek na získanie rovnakého počtu produktov alebo na získanie iba časti produktov a služieb s rovnakým množstvom menových jednotiek. Inflácia produkuje straty v kúpnej sile peňazí, resp. redukuje ich kúpnu silu.
 
Problém inflácie a kúpnej sily peňazí sa prenáša do účtovníctva používaním peňažných jednotiek ako univerzálneho meradla hodnoty. V dobe inflácie kúpna sila peňažnej jednotky nie je konštantná a teda jej schopnosť merania v priebehu určitej doby kolíše v závislosti od kúpnej sily.
 
Slovenská právna úprava účtovníctva nerieši špecificky a komplexne problém inflácie. V rámci nadnárodnej právnej úpravy má význam spomenúť IAS 29 Zostavovanie účtovnej závierky v podmienkach hyperinflácie.
 
Do dnešnej doby bolo predložených mnoho argumentov, ktoré hovoria, že v podmienkach zmien všeobecnej úrovne cien (inflácie) finančné výkazy sú irelevantné a neinterpretovateľné. Boli vykonané pokusy o úpravu informácií finančného účtovníctva za účelom zmerania dopadu inflácie na podniky. Avšak z veľkej časti tieto pokusy neobstáli v teste relevantnosti a interpretovateľnosti.
 
V obdobiach stúpajúcich cien informácie finančného účtovníctva boli kritizované z dôvodu, že odrážajú množstvo zastaranej meny, zatiaľ čo hodnota meny sa mení.
 
Jeden z účtovných princípov, tzv. historical cost (historická cena, historické náklady) stanovuje, že tovar a služby by mali byť zaznamenané v nákladoch na ich obstaranie v momente, keď sa transakcia uskutočnila.
 
V čase inflácie jednotlivé operácie podniku budú vyjadrené v menových jednotkách s rôznou hodnotou v priebehu času, t. j. ekonomické udalosti budú zaznamenané v ich pôvodných nákladoch v čase, keď boli vynaložené. Pri určovaní výsledkov operácií podniku sú porovnávané pôvodné náklady (ceny) s rôznou kúpnou silou. To bude nevyhnutne viesť k nereálnym výsledkom, ktoré môžu spôsobiť chybné rozhodnutia manažmentu spoločnosti.
V období inflácie súvaha založená na historických cenách bude vzdialená od ekonomických hodnôt
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály