Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Domácky zamestnanec – pracovnoprávne a daňové aspekty

Rubrika: Právo pre ekonómov

Predpokladom každého pracovného pomeru, a teda aj pracovného pomeru domáckeho zamestnanca – fyzickej osoby je pracovná zmluva. Podobne, ako je to pri klasických zamestnancoch, aj pri práci vykonávanej mimo pracoviska je potrebné uzatvoriť písomnú pracovnú zmluvu. V nej sa uvádzajú všetky podstatné údaje ustanovené v § 43 ods. 1 Zákonníka práce, a to druh práce, na ktorý sa zamestnanec prijíma, miesto výkonu práce, deň nástupu do práce ako aj mzdové podmienky. Okrem náležitostí uvedených v § 43 ods. 1 Zákonníka práce je možné v pracovnej zmluve uviesť aj ďalšie pracovné podmienky, a to výplatné termíny, skúšobnú dobu a podobne.


Pracovno-právne hľadisko

Predpokladom každého pracovného pomeru, a teda aj pracovného pomeru domáckeho zamestnanca – fyzickej osoby je pracovná zmluva. Podobne, ako je to pri klasických zamestnancoch, aj pri práci vykonávanej mimo pracoviska je potrebné uzatvoriť písomnú pracovnú zmluvu. V nej sa uvádzajú všetky podstatné údaje ustanovené v § 43 ods. 1 Zákonníka práce, a to druh práce, na ktorý sa zamestnanec prijíma, miesto výkonu práce, deň nástupu do práce ako aj mzdové podmienky. Okrem náležitostí uvedených v § 43 ods. 1 Zákonníka práce je možné v pracovnej zmluve uviesť aj ďalšie pracovné podmienky, a to výplatné termíny, skúšobnú dobu a podobne.
Pozn.: Pri mieste výkonu práce sa v pracovnej zmluve uvedie, že zamestnanec bude vykonávať dohodnutú prácu doma (napr. v mieste svojho bydliska), prípadne na inom vhodnom mieste. Pracovný pomer domáckeho zamestnanca možno dohodnúť tiež ako pracovný pomer na určitú dobu. Vo všetkých ďalších otázkach týkajúcich sa pracovnoprávneho vzťahu s domáckym zamestnancom sa primerane použijú ustanovenia Zákonníka práce a ostatných pracovnoprávnych predpisov.
Pracovný pomer zamestnanca, ktorý vykonáva prácu pre zamestnávateľa podľa podmienok dohodnutých v pracovnej zmluve doma alebo na inom dohodnutom mieste (ďalej len „domácka práca“) alebo vykonáva prácu pre zamestnávateľa podľa podmienok dohodnutých v pracovnej zmluve doma alebo na inom dohodnutom mieste s použitím informačných technológií (ďalej len „ telepráca“) v pracovnom čase, ktorý si sám rozvrhuje, sa spravuje Zákonníkom práce s určitými odchýlkami (§ 52 ods. 1 Zákonníka práce).
Pozn.: Domácka práca je pracovný pomer, ktorého miestom výkonu práce nie je pracovisko zamestnávateľa, ale vlastná domácnosť zamestnanca, resp. iné dohodnuté miesto. Dôležitým kritériom pri určovaní, či sa jedná o domáckeho zamestnanca, teda pri určovaní jeho statusu je, že miesto výkonu práce zamestnanca je dohodnuté na inom mieste ako na pracovisku zamestnávateľa. V prípade, že by si zmluvné strany v pracovnej zmluve dohodli ako miesto výkonu práce  iné dohodnuté miesto, zamestnanec by mal aj napriek tomu status domáckeho zamestnanca, aj keby v skutočnosti nepracoval doma. Pod spoločný právny režim podriaďuje ustanovenie § 52 ods. 1 Zákonníka práce nielen výkon domáckej práce, ale aj telepráce, teda práce, ktorú zamestnanec vykonáva doma alebo na inom dohodnutom mieste s použitím informačných technológií.
Dôležitým predpokladom, od ktorého závisí rozhodnutie zamestnávateľa zamestnať domáckych zamestnancov, je druh a charakter vykonávanej práce. Ide najmä o rôzne administratívne práce, prepisovanie textov na stroji, prepisovanie materiálov, štúdium literatúry, vypracovanie potrebných návrhov, ako aj jednoduché manuálne činnosti, predovšetkým výroba suvenírov, hračiek, plnenie obálok a pod. Využitím pracovnej sily domáckeho zamestnanca zamestnávateľ ušetrí predovšetkým náklady spojené so zabezpečením prevádzky priestorov pracoviska.
Telepráca sa môže uskutočňovať priamo, a to prostredníctvom internetu (chat s jedným alebo viacerými účastníkmi, telefonovanie s jedným alebo viacerými účastníkmi, videoprenos s jedným alebo viacerými účastníkmi), prostredníctvom mobilného telefónu, resp. pevnej telefónnej linky alebo nepriamo, prostredníctvom e-mailov cez internet alebo sms správ z mobilného telefónu.
 
Pracovnoprávny vzťah s domáckym zamestnancom sa vyznačuje samostatnosťou a voľnosťou zamestnanca. Platí to predovšetkým v otázke pracovného času, ktorý si domácky zamestnanec rozvrhuje sám tak, ako mu to vyhovuje. Pre zamestnávateľa je dôležitý fakt, že určitá pracovná úloha bude splnená riadne a v určenom termíne. Nezaujíma ho, či domácky zamestnanec pracoval napríklad len 2,5 hodiny denne alebo či dohodnutú prácu vykonával v noci, resp. vo sviatok. Nevýhodou pre zamestnávateľa však zostáva skutočnosť, že zamestnanec nebude pod stálym dohľadom (znížená miera kontroly domáckeho zamestnanca), pričom zamestnávateľ sa bude musieť spoľahnúť, že zamestnanec vykoná zadanú prácu podľa jeho požiadaviek.Zákonník práce hovorí o maximálne 40 hodinách týždenne, ak ich takýto zamestnanec prekročí, práca nadčas sa mu nevypláca. Preto treba v zmluve stanoviť presné pravidlá, pričom druh a množstvo práce je potrebné určiť tak, aby v danom časovom rozsahu stihol prácu vykonať.
Ustanovenie § 52 v ods. 1 Zákonníka práce vymenúva odchýlky, ktorými sa pracovný pomer domáckeho zamestnanca odlišuje od klasického pracovného pomeru:
  1. Nevzťahujú sa na neho ustanovenia o rozvrhnutí určeného týždenného pracovného času a o prestojoch.
  2. Pri dôležitých osobných prekážkach v práci mu nepatrí od zamestnávateľa náhrada mzdy s výnimkou úmrtia rodinného príslušníka, to znamená, že ak by sa domácky zamestnanec napríklad ženil, nemal by nárok na jeden deň plateného voľna, na ktorý by mu inak zo Zákonníka práce vznikol nárok.
  3. Nepatrí mu mzda za prácu nadčas, mzdové zvýhodnenie za prácu vo sviatok, mzdové zvýhodnenie za nočnú prácu a mzdová kompenzácia za sťažený výkon práce.
To, že zamestnávateľ nemá povinnosť platiť vyššie uvedené príplatky či náhrady mzdy, neznamená, že ich platiť zamestnancom nemôže. Závisí to od dohody medzi zamestnancom a
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály