Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Dokumentačná povinnosť o transferovom oceňovaní v kontexte aktuálnych zmien v decembri 2022

Dátum: Rubrika: Medzinárodné zdaňovanie

Cieľom príspevku je vymedziť rozsah a obsah dokumentačnej povinnosti o transferovom oceňovaní podľa aktuálneho legislatívneho rámca platného pre zdaňovacie obdobie začínajúce po 31. 12. 2022 v kontexte zmien prijatých v decembri roku 2022.

Každý daňovník, ktorý uskutočňuje významné kontrolované transakcie podľa § 17 ods. 5 zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP") je povinný 
podľa § 18 ods. 1 ZDP
viesť dokumentáciu o použitej metóde na účely zistenia rozdielu cien a podmienok vo významných kontrolovaných transakciách, ktoré by sa použili medzi nezávislými osobami v porovnateľných transakciách
(ďalej len "dokumentácia o transferovom oceňovaní"). Za zdaňovacie obdobie začínajúce po 31.12.2022 určuje obsah dokumentácie o transferovom oceňovaní usmernenie Ministerstva financií SR č. MF/020061/2022-724, ktoré je uverejnené vo Finančnom spravodajcovi č. 12/2022 (ďalej len "aktuálne usmernenie"). Aktuálne usmernenie nahrádza usmernenie Ministerstva financií SR č. MF/019153/2018-724 (ďalej len "usmernenie 2018").
Aktuálne usmernenie obsahuje viaceré zmeny. Najvýznamnejšie zmeny sú vymedzenie novej definície významnej kontrolovanej transakcie, kritérií pre určenie rozsahu dokumentačnej povinnosti daňovníka, ako aj úpravy obsahu dokumentácie pre stále prevádzkarne.
Predmetom dokumentácie o transferovom
oceňovaní sú významné kontrolované transakcie s hmotným majetkom (napr. stroje a zariadenia, zásoby); nehmotným majetkom (napr. patent, know-how, obchodné meno, ochranná známka, zoznamy zákazníkov); so službami (napr. rutinné, vysoko špecializované, technická podpora, manažérske služby, služby akcionára); súvisiace s dohodami o príspevkoch na náklady; financiami (napr. úvery, finančné deriváty, záruky, cash pooling); vyslaním pracovníkov; reštrukturalizáciou podnikania; iné.
Účelom dokumentácie o transferovom oceňovaní
je, aby daňové subjekty venovali dostatočnú pozornosť legislatívnym princípom v oblasti transferového oceňovania, aby daňová správa disponovala dostatočnými informáciami pre rizikovú analýzu, aby daňové subjekty poskytli užitočné informácie v prípade daňovej kontroly zameranej na transferové oceňovanie. Hlavným účelom je zdokumentovať proces ocenenia významných kontrolovaných transakcií a iné skutočnosti, ktoré majú na ocenenie týchto transakcií vplyv. Je plne na daňovníkovi, aby vypracoval takú dokumentáciu o transferovom oceňovaní, ktorá bude pre dokazovanie najvhodnejšia. Z dokumentácie o transferovom oceňovaní by malo byť najmä zrejmé, aké významné kontrolované transakcie sa medzi závislými osobami v príslušnom zdaňovacom období uskutočnili, a či a do akej miery boli pri týchto významných kontrolovaných transakciách uplatnené podmienky preukazujúce splnenie princípu nezávislého vzťahu. Obsah a rozsah povinnej dokumentácie o transferovom oceňovaní závisí najmä od okolností a podmienok jednotlivých významných kontrolovaných transakcií, predovšetkým od použitej metódy transferového ocenenia.
Aktuálne usmernenie
vychádza z princípov a zásad stanovených smernicou OECD o transferovom oceňovaní pre nadnárodné spoločnosti a daňové správy a uznesením Rady a zástupcov vlád členských štátov EÚ, ktorí sa zišli na zasadnutí Rady z 27.6.2006, o kódexe správania pre dokumentáciu o transferovom oceňovaní pre pridružené podniky v Európskej únii (2006/C 176/01).
Podľa všeobecných zásad
aktuálneho usmernenia pravidlá určenia obsahu a rozsahu dokumentácie o transferovom oceňovaní sa uplatnia vždy na konkrétne zdaňovacie obdobie, v ktorom sú podmienky pre jednotlivé typy dokumentácie splnené. Aktuálne usmernenie určuje minimálny rozsah dokumentácie, pričom správca dane môže vyzvať daňovníka na predloženie ďalších informácií slúžiacich k preukázaniu súladu cien použitých v kontrolovaných transakciách s princípom nezávislého vzťahu. Obsah dokumentácie o transferovom oceňovaní závisí od okolností a podmienok jednotlivých kontrolovaných transakcií daňovníka, ako aj od použitej metódy ocenenia. Úplná dokumentácia o transferovom oceňovaní alebo základná dokumentácia o transferovom oceňovaní sa vypracuje za každú kontrolovanú transakciu samostatne alebo spoločne za skupinu kontrolovaných transakcií.
Skupina kontrolovaných transakcií
je viacero kontrolovaných transakcií, ktoré sú:
a)
rovnakého druhu a sú uzatvorené za porovnateľných podmienok,
b)
vzájomne úzko prepojené a vzájomne podmienené, alebo
c)
porovnateľné z hľadiska využívaného majetku, funkcií a rizík,
ak vypracovanie dokumentácie o transferovom oceňovaní za tieto kontrolované transakcie spoločne poskytne spoľahlivejší obraz o použitých metódach ocenenia. V dokumentácii o transferovom oceňovaní sa uvedú dôvody zlúčenia transakcií do skupiny kontrolovaných transakcií.
Dokumentácia o transferovom oceňovaní sa vedie za príslušné zdaňovacie obdobie. Ak nenastanú žiadne nové skutočnosti ovplyvňujúce spôsob ocenenia kontrolovaných transakcií, pri vypracovaní dokumentácie o transferovom oceňovaní sa môže daňovník odvolať na informácie uvedené v dokumentácii za predchádzajúce zdaňovacie obdobia. To znamená, že za účelom zjednodušenia administratívnej záťaže pre daňovníkov a správcu dane, ak nenastanú podstatné súvisiace prevádzkové zmeny, daňovník bude aktualizovať porovnateľnú analýzu raz za tri roky, pričom finančné údaje bude aktualizovať každý rok, aby bol dodržaný princíp nezávislého vzťahu.
V prípade stálej prevádzkarne 
sa hodnota výnosov z hospodárskej a z finančnej činnosti uvedenej v aktuálnom usmernení vzťahuje na celkové ročné príjmy priraditeľné tejto stálej prevádzkarni v súlade s princípom nezávislého vzťahu.
V prípade finančných kontrolovaných transakcií
sa pri hodnotách transakcií uvedených v aktuálnom usmernení vychádza z najvyššej hodnoty istiny alebo podkladového aktíva v rámci zdaňovacieho obdobia.
Cezhraničnou významnou kontrolovanou transakciou
sa na účely aktuálneho usmernenia rozumie významná kontrolovaná transakcia definovaná v ustanovení § 17 ods. 5 ZDP, ktorej sa zúčastňuje jedna alebo viacero závislých osôb podľa § 2 písm. n) ZDP, ktoré nie sú daňovníkmi s neobmedzenou daňovou povinnosťou podľa § 2 písm. d) ZDP alebo jedna alebo viacero stálych prevádzkarní daňovníka s neobmedzenou daňovou povinnosťou podľa § 2 písm. d) ZDP, ktoré sú umiestnené v zahraničí.
Tuzemskou významnou kontrolovanou transakciou
sa na účely tohto usmernenia rozumie významná kontrolovaná transakcia definovaná v ustanovení § 17 ods. 5 ZDP, ktorej sa zúčastňujú len daňovníci s neobmedzenou daňovou povinnosťou podľa § 2 písm. d) ZDP alebo stále prevádzkarne podľa § 16 ods. 2 ZDP daňovníkov s obmedzenou daňovou povinnosťou podľa § 2 písm. e) ZDP, ktoré sú umiestnené na území SR.
Podľa § 2 písm. ab) ZDP
kontrolovanou transakciou
je právny vzťah alebo iný obdobný vzťah medzi dvomi alebo viacerými závislými osobami podľa § 2 písm. n), pričom aspoň jedna z osôb je daňovník s príjmami podľa § 6 (príjmy z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti, z prenájmu a z požitia diela a umeleckého výkonu) alebo právnická osoba, ktorá dosahuje zdaniteľný príjem (výnos) z činnosti alebo z nakladania s majetkom, pričom za kontrolovanú transakciu sa nepovažuje prenájom, z ktorého plynú príjmy podľa § 6 ods. 3, ak ide o nehnuteľnosť nezaradenú do obchodného majetku podľa písmena m) a nájomcom je fyzická osoba, ktorá túto nehnuteľnosť využíva na osobné účely, a ani právny vzťah alebo iný obdobný vzťah, z ktorého plynú príjmy podľa § 5. Pri posudzovaní kontrolovanej transakcie sa berie do úvahy skutočný obsah právneho vzťahu alebo iného obdobného vzťahu.
Za významnú kontrolovanú transakciu
alebo skupinu kontrolovaných transakcií sa podľa § 17 ods. 5 ZDP považuje právny vzťah alebo iný obdobný vzťah, na ktorého základe v príslušnom zdaňovacom období jedna alebo viac závislých osôb dosiahne zdaniteľný príjem (výnos) alebo daňový výdavok (náklad) v hodnote prevyšujúcej 10 000 €, pričom za významnú kontrolovanú transakciu sa považuje aj úver alebo pôžička s istinou nad 50 000 €.
Rozsah dokumentácie o transferovom oceňovaní je určený tiež podľa
pojmu "kontrolovaná transakcia".
Pri interpretácii pojmu "kontrolovaná transakcia" je potrebné vychádzať z celkovej koncepcie, ktorá je v ZDP a v aktuálnom usmernení. Aktuálne znenie ustanovenia § 17 ods. 5 ZDP vymedzuje, že riešime len "významné" kontrolované transakcie na účely primárnej úpravy základu dane. Následne ustanovenie § 18 ods. 1 ZDP vymedzuje podrobnejšie pravidlá pre vyčísľovanie "rozdielu" a vymedzuje povinnosť viesť dokumentáciu o transferovom oceňovaní vo vzťahu k tomuto rozdielu. Preto, tak ako je to vymedzené priamo v aktuálnom usmernení, dokumentácia o transferovom oceňovaní sa vťahuje iba na "významné" transakcie definované v ustanovení § 17 ods. 5 ZDP bez ohľadu na to, či je v príslušnom bode aktuálneho usmernenia slovíčko "významná" [napr. článok 3 bod 2 písm. d) aktuálneho usmernenia].
Rozsah dokumentácie o transferovom oceňovaní je tiež určený v závislosti od splnenia charakteristiky významnosti podľa § 17 ods. 9 zákona č. 431/2002 Z.z. o účtovníctvev z. n. p. (ďalej len "zákon o účtovníctve") alebo podľa nariadenia Komisie (ES) č. 1126/2008z 3.11.2008, ktorým sa v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1606/2002prijímajú určité medzinárodné účtovné štandardy (ďalej len "nariadenie"). V súlade s uvedeným za významnú kontrolovanú transakciu sa považuje kontrolovaná transakcia, ktorá je pre používateľa užitočná, jej neuvedenie, alebo chybné uvedenie môže ovplyvniť úsudok alebo rozhodovanie daňovníka, alebo jej vynechanie alebo skreslenie môže ovplyvniť ekonomické rozhodnutie užívateľa, ktoré robí na základe účtovej závierky. Podľa § 18 ods. 11 ZDP správca dane alebo Finančné riaditeľstvo SR je v odôvodnených prípadoch oprávnené vyzvať daňovníka na predloženie dokumentácie o transferovom oceňovaní. Daňovník je povinný predložiť dokumentáciu o transferovom oceňovaní v lehote 15 dní odo dňa doručenia výzvy správcu dane alebo Finančného riaditeľstva SR. Túto výzvu pre príslušné zdaňovacie obdobie možno zaslať najskôr prvý deň nasledujúci po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania podľa § 49 ZDP za toto zdaňovacie obdobie.
Je potrebné upozorniť na skutočnosť, že ak má daňovník podľa aktuálneho usmernenia povinnosť viesť dokumentáciu o transferovom oceňovaní len základnú, resp. skrátenú ("zjednodušenú dokumentáciu") neznamená to, že nemá všeobecnú dôkaznú povinnosť vymedzenú zákonom č. 563/2009 Z.z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov znení neskorších predpisov - ďalej len "daňový poriadok"a že ho správca dane v rámci dokazovania nemôže vyzvať na predloženie ďalších informácií, údajov a skutočností, ktoré preukazujú a vysvetľujú spôsob tvorby cien v rámci kontrolovaných transakcií.
Podľa § 18 ods. 11 ZDP dokumentáciu o transferovom oceňovaní daňovník môže predložiť aj v inom ako štátnom jazyku, pričom na výzvu správcu dane alebo Finančného riaditeľstva Slovenskej republiky predloží dokumentáciu o transferovom oceňovaní do 15 dní od doručenia výzvy aj v štátnom jazyku.

DEFINÍCIA ZÁVISLÝCH OSÔB

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály