Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Dohoda o náhrade škody medzi podnikateľmi

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov

V podnikaní pôsobia vo vzájomnej interakcii viaceré podnikateľské subjekty. V rámci ich vzájomnej kooperácie môže dôjsť občas ku vzniku škody, za ktorú nesie jeden z podnikateľov zodpovednosť. Nie každý spor o náhradu škody sa však musí nevyhnutne skončiť pred súdom, keďže podnikatelia môžu uzatvoriť aj dohodu o náhrade škody. V tomto článku sa bližšie pozrieme na niektoré aspekty takejto dohody.

Problematika náhrady škody patrí medzi pomerne komplikované oblasti práva. Vyskytuje sa v oblasti verejného práva (napr. v právnom odvetví trestného práva), ale omnoho častejšie v práve súkromnom (napr. v právnom odvetví občianskeho alebo obchodného práva). V tomto príspevku sa však budeme zaoberať ďalej len súkromnoprávnymi úrovňami náhrady škody medzi podnikateľmi.

Právna úprava škody a jej náhrady nie je obsiahnutá iba v jednom právnom predpise, ale je roztrieštená vo viacerých zákonoch. No pre komplexné poznanie viacerých aspektov náhrady škody ani to nestačí. Veľmi dôležitú úlohu zohráva totiž aj dôsledná znalosť ustálenej rozhodovacej praxe najvyšších súdnych autorít, ktorá často dotvára právny text alebo poskytuje jeho záväznú interpretáciu (napríklad u judikatúry Najvyššieho súdu Slovenskej republiky).

Pre komplexné posudzovanie otázky náhrady škody medzi podnikateľmi je nevyhnutné poznanie dvoch základných súkromnoprávnych predpisov, a to zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p. a zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. V Obchodnom zákonníku sú totiž upravené najvýznamnejšie špeciálne ustanovenia týkajúce sa náhrady škody, pričom vybrané všeobecnejšie pravidlá sú upravené v Občianskom zákonníku.

Zmluvná sloboda

Možnosť uzatvoriť dohodu o náhrade škody medzi podnikateľmi je prejavom zmluvnej slobody. Tá v sebe zahŕňa viaceré zložky:

  • slobodu uzatvoriť či neuza­tvoriť dohodu,
  • slobodu vybrať si protistranu (táto sloboda je pri spôsobení škody vo svojej podstate limitovaná) a
  • slobodu určiť si obsah tejto dohody.

Uzatvoreniu dohody o náhrade škody medzi podnikateľmi predchádza v praxi rôzne dlhá negociačná fáza. V rámci nej sa zisťujú nároky jednej zo strán (oprávnenej, teda poškodeného) voči druhej strane (povinnej, teda škodcu). Už samotný fakt, že škodca uzná v dohode svoju zodpovednosť za vznik škody, do istej miery oslabuje jeho vyjednávaciu pozíciu. Neuralgickým bodom sa tak najčastejšie stáva výška samotnej škody. Toto konštatovanie však samozrejme neplatí vždy, ale platí v závislosti od konkrétnych okolností. Prejavom princípu rovnosti je však v takých prípadoch to, že škodca nemusí k uzatvoreniu dohody nakoniec pristúpiť.

Ideálnym negociačným cieľom by aj v prípade dohody o náhrade škody mal byť win-win výsledok. Dosiahnutie tohto výsledku však záleží od viacerých kritérií, akými si východiskové pozície jednajúcich strán, určené ciele pri dosahovaní dohod

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály