Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Dodávka tovaru s montážou a bez nej z hľadiska DPH

Dátum: Rubrika: Poradňa

Sme platiteľmi dane z pridanej hodnoty na Slovensku a dostali sme objednávku od slovenského odberateľa (tiež platiteľa DPH) na strojné zariadenie, ktoré si od neho objednal nemecký odberateľ pod nemeckým IČ DPH, kde sa bude toto zariadenie viezť našou firmou na náš účet a kde sa budú na tomto zariadení robiť technické skúšky. Predpokladáme, že to bude dodávka tovaru bez montáže a inštalácie (zmluva ešte nie je celkom uzavretá).

Aké budú naše povinnosti z hľadiska DPH a aké budú povinnosti nášho objednávateľa? Ako by sme mali postupovať v prípade dodávky tovaru s montážou a inštaláciou?

Z hľadiska uplatňovania režimu dane z pridanej hodnoty je dôležité správne určiť miesto dodania tovaru. Na tento účel sa za tovar považuje aj strojné zariadenie. Podľa § 13 ods. 1 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) miestom dodania tovaru:

  1. ak je dodanie tovaru spojené s odoslaním alebo prepravou tovaru, je miesto, kde sa tovar nachádza v čase, keď sa odoslanie alebo preprava tovaru osobe, ktorej má byť tovar dodaný, začína uskutočňova
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály