Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Dodatočné daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby v príkladoch

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

V súlade s § 32 ods. 1 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby (ďalej len „DP“) za príslušné zdaňovacie obdobie je daňovníkpovinný podať vtedy, ak jeho ročné zdaniteľné príjmy v tomto zdaňovacom období presiahnu 50 % nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka podľa § 11 ods. 2 písm. a) ZDP. Predmetná nezdaniteľná časť základu dane pre rok 2013 predstavuje 3 735,94 € (19,2-násobok životného minima vo výške 194,58 € platného k 1. januáru 2013 na základe opatrenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR č. 181/2012 Z. z. o úprave súm životného minima).

DP za uvedené zdaňovacie obdobie daňovník podáva vtedy, ak jeho ročné zdaniteľné príjmy v zdaňovacom období roka 2013 presiahli sumu 1 867,97 € (50 % zo sumy 3 735,94 €). Do uvedenej sumy sa nezahŕňajú zdaniteľné príjmy, z ktorých sa vyberá daň zrážkou podľa § 43 ZDP, ak vybraním dane zrážkou je daňová povinnosť daňovníka podľa § 43 ods. 6 ZDP splnená, alebo ak daň vybranú zrážkou z príjmov uvedených v § 43 ods. 6 písm. a) až c) ZDP, sa daňovník rozhodne považovať za preddavok podľa § 43 ods. 7 ZDP.

Daňovník, ktorého zdaniteľné príjmy v roku 2013 uvedenú sumu nepresiahli, je povinný podať DP v takom prípade, ak pri príjmoch z podnikania a z inej SZČ podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP za zdaňovacie obdobie roka 2013 vykázal daňovú stratu.

DP je povinný daňovník podať aj vtedy, ak mu táto povinnosť z § 32 ZDP síce nevyplýva, ale správca dane ho na podanie DP vyzve.

Z § 32 ods. 4 ZDP vyplýva, že DP nie je povinný podať daňovník, ak má len príjmy:

  • zo závislej činnosti podľa § 5 ZDP, ak nie je povinný podať DP podľa § 32 ods. 2 ZDP, v ktorom je špecificky upravené, kedy povinne podáva DP daňovník, ktorý má príjmy len zo závislej činnosti alebo
  • z ktorých sa daň vyberá zrážkou podľa § 43 ZDP, ak daňovník neuplatní postup podľa § 43 ods. 7 ZDP, t. j., ak daň vybranú zrážkou z príjmov podľa § 43 ods. 6 písm. a) až c) ZDP nebude považovať za preddavok na daň, ktorý si v súlade s cit. ustanovením odpočíta od dane vypočítanej v DP, alebo
  • ktoré poberá od zahraničného zastupiteľského úradu na území SR a je daňovníkom, ktorý požíva výsady a imunity podľa medzinárodného práva, alebo
  • zo závislej činnosti plynúce zamestnancom Európskej únie alebo jej orgánov, ktoré boli preukázateľne zdanené v prospech všeobecného rozpočtu Európskej únie,
  • ktoré sú od dane oslobodené.

V súlade s § 32 ods. 5 ZDP je DP oprávnený podať aj ten daňovník, ktorému povinnosť podať DP zo ZDP nevyplýva.

DP je daňovník povinný podať v lehote stanovenej § 49 ZDP, a to aj v tom prípade, ak DP podáva dobrovoľne podľa § 32 ods. 5 ZDP. V súlade s ods. 2 predmetného ustanovenia DP sa podáva do troch kalendárnych mesiacov po uplynutí zdaňovacieho obdobia, ak tento zákon neustanovuje inak. V lehote na podanie DP je povinný daňovník daň aj zaplatiť, s výnimkou daňovníka, ktorému do lehoty na podanie DP správca dane neoznámil číslo účtu správcu dane vedeného pre daňovníka, ktorý je povinný daň zaplatiť v lehote do ôsmich dní od doručenia tohto oznámenia, ak mu toto oznámenie bolo doručené po lehote na podanie DP.

V súlade s § 49 ods. 3 písm. a) a b) ZDP si túto lehotu daňovník môže predĺžiť sám na základe oznámenia podaného príslušnému správcovi, a to najviac:

  • tri celé kalendárne mesiace.
  • šesť celých kalendárnych mesiacov, ak súčasťou príjmov daňovníka sú zdaniteľné príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí. Ak daňovník, ktorý si takto sám predĺžil lehotu na podanie DP, v podanom DP príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí neuvedie, správca dane voči nemu uplatní sankciu podľa daňového poriadku.

Oznámenie o predĺžení lehoty na podanie DP daňovník podáva príslušnému správcovi dane do lehoty na podanie DP, čo bolo za zdaňovacie obdobie roka 2013 najneskôr do 31. marca 2014.

Na základe oznámenia sa lehota na podanie DP nepredlžuje vtedy, ak:

  • Daňovník je v konkurze – v danom prípade v súlade s § 49 ods. 3 písm. c) ZDP môže lehotu na podanie DP predĺžiť len správca dane rozhodnutím vydaným na základe žiadosti, ktorú podáva správca konkurznej podstaty úpadcu, a to najneskôr 15 dní pred uplynutím lehoty na podanie DP.
  • Daňovník zomrie – v danom prípade DP v súlade s § 49 ods. 4 a 5 ZDP podáva dedič do troch mesiacov po smrti daňovníka, pričom túto lehotu môže správca dane predĺžiť len na základe žiadosti dediča podanej najneskôr 15 dní pred uplynutím lehoty na podanie DP. V rovnakej lehote, ako je lehota ustanovená v § 49 ods. 4 a 5 ZDP pre dediča, podáva DP za zomretého daňovníka aj osoba, na ktorú prešlo právo na príjmy zomretého daňovníka podľa § 35 Zákonníka práce.

Ak pred uplynutím lehoty na podanie DP daňovník zistí, že ním podané DP obsahuje nesprávne údaje, môže chyby opraviť podaním opravného DP. Ak uvedenú skutočnosť zistí daňovník až po uplynutí lehoty ustanovenej na podanie DP v § 49 ZDP, chyby môže opraviť podaním dodatočného DP.

Právna úprava podávania dodatočných DP je obsiahnutá v § 16 zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“). Vychádzajúc z odseku 2 cit. ustanovenia, ak daňovník zistí, že daň má byť vyššia, ako si ju vypočítal v podanom DP, je povinný podať dodatočné DP, a to do konca mesiaca nasledujúceho po tomto zistení s uvedením obdobia, ktorého sa dodatočné DP týka. V rovnakej lehote je dodatočne priznaná daň splatná, ak osobitný predpis neustanovuje inak. V súlade s odsekom 3 predmetného ustanovenia dodatočné DP je daňový subjekt povinný podať aj vtedy, ak zistí, že daň má byť vyššia, ako bola správcom dane vyrubená alebo daňová strata je nižšia ako bola uvedená v DP.

Okrem prípadov, kedy je daňovník povinný podať dodatočné DP, daňový poriadok vymedzuje aj prípady, kedy dodatočné DP môže daňovník podať dobrovoľne. Z ustanovenia § 16 ods. 4 daňového poriadku vyplýva, že daňovník môže podať dodatočné daňové priznanie k dani z príjmov FO vtedy, ak zistí, že:

  • daň uvedená v podanom DP má byť nižšia,
  • daň má byť nižšia, ako bola správcom dane vyrubená,
  • DP neobsahuje správne údaje alebo
  • daňová strata je vyššia, ako bola uvedená v podanom DP.

Znížiť daň alebo zvýšiť daňovú stratu prostredníctvom dodatočného DP možno len v prípade uplatnenia skutočností, ktoré neboli predmetom daňovej kontroly (§ 16 ods. 8 daňového poriadku).

Daňový poriadok v § 16 ods. 7 a 9 ustanovuje, že dodatočné DP nie je možné podať za zdaňovacie obdobie, za ktoré sa určuje daň podľa pomôcok po doručení oznámenia o určovaní dane podľa pomôcok, alebo za ktoré bola daňovému subjektu určená daň podľa pomôcok. Dodatočné DP nie je prípustné podať ani za zdaňovacie obdobie, za ktoré sa vykonáva daňová kontrola, odo dňa spísania zápisnice o začatí daňovej kontroly, doručenia oznámenia o daňovej kontrole, doručenia oznámenia o rozšírení daňovej kontroly na iné zdaňovacie obdobie, ktorého by sa dodatočné DP týkalo a odo dňa doručenia oznámenia o rozšírení daňovej kontroly o inú daň, ktorej by sa dodatočné DP týkalo, až do dňa nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia vydaného vo vyrubovacom konaní; ak vyrubovacie konanie nezačne (§ 68 ods. 1 daňového poriadku), dodatočné DP nemožno podať do dňa ukončenia daňovej kontroly.

Dodatočné DP sa podáva na predpísanom tlačive alebo v predpísanej forme (§ 15 ods. 4 daňového poriadku), pričom musí byť označené ako dodatočné, čo daňovník vyznačí na príslušnom riadku tlačiva. Daňovník vypĺňa v dodatočnom DP všetky potrebné riadky a okrem toho vyznačí aj rozdiely oproti pôvodne podanému DP.

Potrebné je dať do pozornosti aj právnu úpravu, ktorá súvisí s podávaním dodatočného DP a ktorá je obsiahnutá v príslušných ustanoveniach ZDP špecificky:

  • Ak daňovník v podanom DP za príslušné zdaňovacie obdobie uplatnil preukázateľné daňové výdavky, resp. uplatnil výdavky percentom z príjmov podľa § 6 ods. 10 ZDP, nemôže tento predtým zvolený spôsob uplatňovania výdavkov v súlade s § 6 ods. 16 ZDP po uplynutí lehoty na podanie DP za toto zdaňovacie obdobie zmeniť.
  • DP, ktoré podá daňovník, ktorý podľa § 32 ods. 1 až 3 ZDP nebol DP povinný podať a ktorému zamestnávateľ vykonal ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti podľa § 5 ZDP (ďalej len „ročné zúčtovanie“) sa považuje za dodatočné DP a vykonané ročné zúčtovanie sa v danom prípade považuje v súlade s § 32 ods. 9 ZDP za podané DP.
  • Osoba uvedená v § 35 Zákonníka práce a osoba uvedená v § 49 ods. 4 ZDP zahrnie podľa § 32 ods. 8 ZDP do úhrnu zdaniteľných príjmov zo závislej činnosti zomrelého daňovníka, za ktorého podáva DP, aj tie zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti, ktoré zamestnávateľ zomrelého daňovníka vyplatil osobe, na ktorú prešlo právo na tieto príjmy. Ak budú tejto osobe vyplatené príjmy zo závislej činnosti za zomrelého daňovníka po podaní DP, táto osoba je povinná podať za zomrelého daňovníka dodatočné DP, pričom správca dane neuplatní sankčný postih podľa § 155 a 165 daňového poriadku.
  • Dodatočné DP za príslušné zdaňovacie obdobie podáva v súlade s § 32 ods. 11 ZDP aj daňovník, ktorému bol spätne priznaný dôchodok k začiatku bezprostredne predchádzajúceho zdaňovacieho obdobia alebo k začiatku zdaňovacích období predchádzajúcich tomuto zdaňovaciemu obdobiu, ak si za tieto zdaňovacie obdobia uplatňoval nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka, pričom, ak daňovník podá dodatočné DP len z tohto dôvodu, ani v tomto prípade sa neuplatnia sankcie podľa § 155 a 165 daňového poriadku.
  • Daňovník, ktorý po skončení podnikania alebo inej SZČ alebo prenájmu (§ 17 ods. 9 ZDP) dodatočne príjme zdaniteľné príjmy súvisiace s týmito činnosťami alebo v súvislosti s týmito činnosťami dodatočne zaplatí výdavky, ktoré by boli uznané za daňové výdavky vynaložené na tieto činnosti, v súlade s § 32 ods. 12 ZDP o tieto prijaté alebo zap
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály