Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Dodatočné daňové priznanie k dani z pridanej hodnoty a sankčný systém

Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Prvá časť príspevku zahrňuje informácie o podaní riadneho daňového priznania k dani z pridanej hodnoty a komentár k ustanoveniu § 39 zákona o správe daní, ktorý upravuje podanie opravného daňového priznania a dodatočného daňového priznania a postup vyplnenia dodatočného daňového priznania.

V  článku sa budeme zaoberať podaním daňového priznania (DP), opravného a dodatočného DP k dani z pridanej hodnoty podľa zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) a zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej len „zákon o správe daní“). Na účely zákona o DPH je podľa § 5 zákona o správe dane daňovým subjektom aj platiteľ dane, ktorý je zdaniteľnou osobou nadväzne na § 4 ods. 5 zákona o DPH. Podľa tohto ustanovenia je platiteľom dane každá zdaniteľná osoba počnúc dňom uvedenom v osvedčení o registrácii pre daň, ktoré vydá miestne príslušný správca dane na základe podanej žiadosti zdaniteľnou osobu o registráciu pre daň.

Pre úplnosť sa budeme zaoberať aj ďalšími ustanoveniami zákona o správe daní, ktoré bezprostredne nadväzujú a súvisia s podaním dodatočného DP. Pre rozsiahlosť obsahu k danej problematike je článok rozdelený na dve časti:

  1. časť – zahrňuje informácie o podaní riadneho daňového priznania k dani z pridanej hodnoty a komentár k ustanoveniu § 39 zákona o správe daní, ktorý upravuje podanie opravného daňového priznania a dodatočného daňového priznania a postup vyplnenia dodatočného daňového priznania,
  2. časť – zahrňuje informácie o ďalších ustanoveniach zákona o správe daní, ktoré bezprostredne nadväzujú na podanie dodatočného DP, ako je sankčný postih za podanie dodatočného DP, praktické príklady výpočtu pokuty, zánik práva vyrubiť pokutu, prepočet sumy dane alebo rozdielu dane pri podaní dodatočného DP za zdaňovacie obdobie pred zavedením eura.


Podanie
riadneho a opravného daňového priznania

Problematika podania DP je upravená v jednotlivých hmotno-právnych zákonoch podľa druhu dane, za ktorú daňový subjekt podáva DP.

Podanie riadneho DP k DPH upravuje:

  1. ust. § 38 zákona o správe daní,
  2. ust. § 78 zákona o DPH.

O podaní riadneho DP pojednáva aj hmotno-právny zákon, ktorým je pri dani z pridanej hodnoty zákon o DPH. Riadne DP je podľa § 78 ods. 1 zákona o DPH povinná podať každá zdaniteľná osoba, ktorej vznikne vlastná daňová povinnosť alebo nárok na vrátenie nadmerného odpočtu alebo aj osoba, ktorú správca dane na podanie riadneho DP vyzve. Vo výzve ho správca dane poučí o následkoch nepodania DP. Platiteľ je povinný podať riadne DP k DPH v ustanovenej lehote 25 dní po skončení zdaňovacieho obdobia a v tej istej lehote vlastnú daňovú povinnosť aj zaplatiť. Ak vzniknú pochybnosti o správnosti údajov uvedených v riadnom DP pred uplynutím ustanovenej lehoty na jeho podanie, platiteľ podá opravné DP.

Ustanovenie § 38 ods. 1 a ž 4 zákona o správe daní sa vzťahujú na podanie DP za všetky druhy daní z hľadiska procesu. Ide o informácie týkajúce saprocesnej stránky podania DP, teda, ktorá osoba má povinnosť podať DP, na akom tlačive a akým spôsobom doručiť DP správcovi dane a určuje jeho povinné prílohy. To znamená, že ustanovenie upravuje procesnú stránku podania DP aj k DPH ako aj na podanie DP na iné druhy daní, ktoré je daňový subjekt povinný podať, ak mu vznikli dôvody, alebo ak správca dane vyzve daňový subjekt na podanie DP. Ďalej § 38 zákona o správe daní tiež ustanovuje osobitné prípady, v ktorých daňový subjekt nemôže podať DP za zdaňovacie obdobie, ak za toto zdaňovacie obdobie doteraz DP nepodal. Jedným z dôvodov, keď daňový subjekt nemôže podať DP je doručenie oznámenia daňovému subjektu o výkone daňovej kontroly podľa § 15 ods. 2 zákona o správe daní alebo oznámenia o opakovanej daňovej kontrole podľa § 15b zákona o správe daní alebo upovedomenia o začatí daňovej kontroly alebo dňom spísania zápisnice o začatí daňovej kontrolypodľa § 15 ods. 14 zákona o správe daní za príslušné zdaňovacie obdobie vrátane jej rozšírenia o ďalšie zdaňovacie obdobie, a to až do jej skončenia a ani počas jej výkonu. Rovnako nemožno podať DP po doručení protokolu o určení dane podľa pomôcok. V odseku 4 tohto ustanovenia je uvedené, že DP možno podať aj elektronickou formou podpísané zaručeným elektronickým podpisom nadväzne na § 17a§ 20 ods. 4 a 8 zákona o správe daní a musí obsahovať všetky údaje podľa vzoru tlačiva DP vydaného Ministerstvom financií SR.

Poznámka: V prípade, že daňový subjekt nepodal DP v lehote ustanovenej zákonom (napr. § 78 ods. 1 zákona o DPH) a platiteľ toto DP podá po ustanovenej lehote, považuje sa toto priznanie za riadne DP, nie za dodatočné. Dodatočné DP sa podáva a označuje len v prípadoch, ak daňový subjekt už podal riadne DP, aj keď bolo podané po ustanovenej lehote, napr. platiteľ podá DP k DPH za mesiac apríl 2010 až dňa 28. mája 2010, t. j. po ustanovenej lehote a 2. júna 2010 už podal dodatočné DP za toto zdaňovacie obdobie.

Ustanovená lehota na podanie riadneho DP je uvedená v § 78 ods. 1 zákona o DPH,podľa ktorého platiteľ je povinný do 25 dní po skončení zdaňovacieho obdobia podať DP a v tej istej lehote zaplatiť vlastnú daňovú povinnosť v sume uvedenej v tomto DP s výnimkou platiteľov uvedených v tomto ustanovení a po splnení podmienok, keď platiteľ nemá povinnosť podať DP.

Príklad č. 1 – Podanie DP k DPH po ustanovenej lehote:
Platiteľ mal povinnosť podať DP k DPH za zdaňovacie obdobie mesiac máj 2010 do 25. júna 2010. Platiteľ podal DP až na výzvu správcu dane 15. júla 2010, t. j. už po ustanovenej lehote na jeho podanie.

Toto DP sa považuje za (riadne) DP, aj keď bolo podané po lehote. Za oneskorené podanie riadneho DP správca dane uplatní sankčný postih (uloží pokutu) voči platiteľov podľa § 35 ods. 4 zákona o správe daní vo výške najmenej 33,19 €, ak ide o fyzickú osobu a najmenej 66,38 €, ak ide o právnickú osobu; ale najviac do výšky 16 596,95 €, tak pre fyzickú ako aj právnickú osobu. Výška uloženej pokuty závisí na rozhodnutí správcu dane, pričom pri stanovení výšky pokuty správca dane prihliada na závažnosť, dĺžku a následky trvania protiprávneho stavu. Za oneskorené podanie DP je správca dane povinný pokutu uložiť.

***

Podľa § 78 ods. 1 zákona o DPH podáva DP aj osoba, ktorá nie je registrovaná ako platiteľ. Povinnosť podať aj negatívne DP má aj zdaniteľná osoba registrovaná podľa § 4 zákona o DPH, podľa ktorého má táto zdaniteľná osoba sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkareň v tuzemsku; platiteľ, ktorý je registrovaný podľa

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály