Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Dodatočné daňové priznanie k dani z pridanej hodnoty a sankčný systém (2. časť)

Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

V dokončení článku autori pokračujú s problematikou, ktorá bezprostredne nadväzuje na tému z prvej časti o podaní dodatočného daňového priznania k dani z pridanej hodnoty a sankčných následkoch za jeho podanie.

(pokračovanie – 1. časť článku)

V tejto časti pokračujeme s problematikou, ktorá bezprostredne nadväzuje na problematiku z prvej časti o podaní dodatočného daňového priznania (DP) k dani z pridanej hodnoty (DPH) a sankčných následkoch za jeho podanie.

Spôsob vykazovania peňažných súm v dodatočnom DP za zdaňovacie obdobia pred zavedením eura podanom po zavedení eura

Pri podaní dodatočného DP k DPH (ako aj za iné druhy daní) podanom po dni zavedenia eura, ktoré sa týkajú zdaňovacích období pred zavedením eura, peňažné údaje uvedené v dodatočnom DP k DPH platiteľ uvedie v slovenských korunách, t. j. v mene platnej v zdaňovacom období, za ktoré dodatočné DP podáva. Prepočtu zo slovenskej meny na euro podlieha len výsledná suma dane, t. j. dodatočná suma vlastnej daňovej povinnosti alebo suma vrátenia nadmerného odpočtu. Výslednú sumu dane z dodatočné DP v slovenských korunách daňový subjekt prepočíta konverzným kurzom (30,1260 SKK/1 EUR) a zaokrúhli na dve desatinné miesta nadol v prospech daňovníka podľa § 20 ods. 1 a 2 vyhlášky č. 75/2008 Z. z., ak ide o daň na úhradu. V prípade, že ide o daňový preplatok (vrátenie nadmerného odpočtu) sumu nadmerného odpočtu po prepočte zaokrúhli na dve desatinné miesta nahor v prospech prijímateľa tejto sumy dane. Za prepočet sumy dane alebo nadmerného odpočtu zodpovedá platiteľ.

Pri zaokrúhľovaní prepočítaných súm zo slovenskej meny na euro daňovník postupuje podľa § 20 ods. 1 a 2 vyhlášky tak, že sa suma na eurá prepočíta na tri desatinné miesta bez zaokrúhlenia a potom sa zaokrúhli matematicky na dve desatinné miesta alebo podľa charakteru platby do alebo zo štátneho rozpočtu, tak ako je uvedené vyššie.

Dodatočné DP za zdaňovacie obdobie pred zavedením eura podané po zavedení eura sa podáva na tlačive, ktoré je platné pre príslušné zdaňovacie obdobie, za ktoré sa toto dodatočné DP podáva. Vyčíslený rozdiel dane vykázaný v tomto dodatočnom DP v slovenských korunách po prepočítaní na eurá platiteľ uhradí podľa § 39 ods. 2 zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p (ďalej len „zákon o správe daní“), t. j. v lehote na podanie dodatočného DP. Lehota splatnosti rozdielu dane uvedenej v dodatočnom DP je zhodná s lehotou na jeho podanie.

Tak ako pri dani z príjmov, aj pri DPH sa odporúča (nie je to povinnosť) platiteľovi uviesť v prílohe dodatočného DP k DPH aj výpočet prepočtu sumy dane zo slovenskej meny na eurá určenej na úhradu a konverzný kurz. Je to pre prípad, ak správca dane zistí rozdiel, resp. má pochybnosti o správnosti a pravdivosti údajov. V takýchto prípadoch správca dane začne podľa § 41 zákona o správe daní vytýkacie konanie, v rámci ktorého vyzve platiteľa na vyjadrenie k týmto zisteniam, alebo aby nesprávne údaje opravil. Takýmto postupom sa odstránia prípadne nedorozumenia medzi správcom dane a daňovým subjektom.

Príklad č. 9 – Prepočet rozdielu vlastnej povinnosti v dodatočnom DP zo slovenskej meny na euro:
Suma dane, ktorá sa má vysporiadať v prospech alebo na ťarchu štátneho rozpočtu uvedená na riadku 36 – daň na úhradu dodatočného DP k DPH za zdaňovacie obdobie roku 2008 podané v roku 2010 je v sume 8 850 Sk.

Po prepočte konverzným kurzom 30,1260 SKK/EUR je 293,766 €, po zaokrúhlení na dve desatinné miesta nadol suma dane na úhradu v eurách 293,76 €. Lehota zaplatenia tejto dodatočnej vlastnej daňovej povinnosti je zhodná s lehotou na podanie dodatočného DP k DPH.

***

Uloženie pokuty za podanie dodatočného DP – § 35 ods. 3 zákona o správe daní

Z hľadiska uloženia pokuty za podané dodatočné DP sa uloženie pokuty vo všeobecnosti vzťahuje na všetky druhy daní, za ktoré sa dodatočné DP podáva. Pri uložení pokuty správca dane posudzuje skutočnosť, či podaním dodatočného DP došlo k zvýšeniu alebo k zníženiu dane v porovnaní so sumou dane uvedenou v DP. Ak podanie dodatočného DP malo za následok zvýšenie dane, ktorú je daňový subjekt povinný uhradiť, vyčíslený rozdiel dane podlieha sankčnému postihu, ktorým je uloženie pokuty správcom dane podľa § 35 zákona o správe daní.

Na uloženie pokuty za podanie dodatočného DP sa vzťahujú nasledovné odseky § 35 zákona o správe daní:

  • ust. § 35 ods. 1 písm. a), d), e) a f) – algoritmus výpočtu pokuty,
  • ust. § 35 ods. 2 – uplatnenie základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky (ďalej len „ZUS ECB“) platnej v deň podania dodatočného DP nadväzne na § 110j ods. 5 zákona o správe daní,
  • ust. § 35 ods. 3 – postup uloženia pokuty za podanie dodatočného DP,
  • ust. § 35 ods. 18 – možnosť podania riadneho opravného prostriedku voči uloženej pokute,
  • ust. § 35 ods. 20 – limitujúca suma na uloženie pokuty,
  • ust. § 35 ods. 21 – plynutie lehoty na uloženie pokuty.

V úvodnej časti § 35 ods. 1 zákona o správe daní je uvedený algoritmus (vzorec) výpočtu pokuty, ktorý sa rovná súčinu trojnásobku ZUS ECB a rozdielu dane podľa dodatočného DP vyčísleného podľa písm. a), d), e) a f) odseku 1.

Odsek 2 určuje uplatnenie výšky ZUS ECB pri výpočte pokuty za porušenia daňových povinností podľa odseku 1. Pri výpočte pokuty za podanie dodatočného DP sa uplatňuje ZUS ECB platná v deň jeho podania.

S účinnosťou od 1. januára 2009 (zavedením eura v SR) sa sadzba „hlavné refinančné operácie“ (obchody) považuje za základnú úrokovú sadzbu ECB podľa § 17 ods. 1 zákona č. 659/2007 Z. z. o zavedení meny euro v Slovenskej republike a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály