Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Dobrovoľné nemocenské poistenie po 1. auguste 2006

Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Podľa § 14 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v z. n. p. dobrovoľne nemocensky poistená osoba môže byť fyzická osoba po dovŕšení 16 rokov veku, ktorá má na území SR trvalý pobyt, povolenie na prechodný pobyt alebo povolenie na trvalý pobyt.

Podľa § 14 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v z. n. p. (ďalej len „zákon“) dobrovoľne nemocensky poistená osoba môže byť fyzická osoba po dovŕšení 16 rokov veku, ktorá má na území SR trvalý pobyt, povolenie na prechodný pobyt alebo povolenie na trvalý pobyt.

O dobrovoľnom nemocenskom poistení môžu teda uvažovať všetky osoby od 16 rokov veku s trvalým alebo prechodným pobytom na Slovensku, ktoré nie sú povinne nemocensky poistené, napríklad:
  •  študenti stredných a vysokých škôl, ktorí nie sú popri štúdiu nikde zamestnaní ani nepodnikajú,
  •  evidovaní nezamestnaní,
  •  neevidovaní nezamestnaní (dobrovoľne nezamestnaní, napr. ženy v domácnosti),
  •  samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ktoré nie sú povinne nemocensky poistené,
  •  nepracujúci dôchodcovia,
  •  pracujúci dôchodcovia, na ktorých sa od 1. 8. 2006 nevzťahuje povinné nemocenské poistenie zamestnanca alebo SZČO
  •  atď.
Zákon nezakazuje možnosť dobrovoľného nemocenského poistenia osobám, ktoré už sú povinne nemocensky poistené ako zamestnanci alebo ako SZČO. Aj pre takéto osoby má určitý význam zamyslieť sa nad možnosťou dobrovoľného nemocenského poistenia, najmä vtedy, keď platia poistné z povinného nemocenského poistenia zamestnanca alebo povinného nemocenského poistenia SZČO v relatívne nízkej výške, čo v prípade budúcej udalosti podmieňujúcej vznik nároku na nemocenské dávky znamená nízky denný vymeriavací základ (VZ) a nedostatočnú výšku nemocenských dávok.
Častou otázkou je, či platenie dobrovoľného nemocenského poistenia nie je viazané na súčasné platenie dobrovoľného dôchodkového poistenia alebo dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti. Poistenec, ktorý sa rozhodne pre dobrovoľné nemocenské poistenie, môže, ale nemusí byť dobrovoľne dôchodkovo poistený alebo dobrovoľne poistený v nezamestnanosti.
Podľa § 23 zákona dobrovoľne nemocensky poistenej osobe, dobrovoľne dôchodkovo poistenej osobe a dobrovoľne poistenej osobe v nezamestnanosti vzniká nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie a poistenie v nezamestnanosti odo dňa prihlásenia sa na tieto poistenia, najskôr odo dňa podania prihlášky, a zaniká dňom odhlásenia sa z týchto poistení, najskôr odo dňa podania odhlášky.
Dobrovoľné nemocenské poistenie teda vzniká odo dňa prihlásenia, najskôr odo dňa podania prihlášky (nie je možné prihlásiť sa spätne) a zaniká dňom odhlásenia, najskôr odo dňa podania odhlášky (nie je možné odhlásiť sa spätne). Toto je podstatné napríklad pre SZČO vtedy, keď nie sú povinne nemocensky poistené (začínajú podnikať, alebo ich príjem bol nižší ako suma, od ktorej sú povinne nemocensky poistené) a chcú byť nemocensky poistené – preto sa prihlásia ako dobrovoľne nemocensky poistené osoby. Ak im v budúcnosti vznikne povinné nemocenské poistenie, dobrovoľné nemocenské poistenie im nezanikne automaticky, ale treba sa včas odhlásiť.


Vymeriavací základ a výška poistného

Pri dobrovoľnom nemocenskom poistení podľa § 138 ods. 8 zákona poistenec si sám určí VZ.
VZ však musí byť najmenej vo výške minimálnej mzdy zamestnancov v pracovnom pomere odmeňovaných mesačnou mzdou, ktorá platí k prvému dňu kalendárneho mesiaca, za ktorý sa platí poistné na nemocenské poistenie a najviac môže byť vo výške 1,5-násobku jednej dvanástiny tzv. všeobecného VZ (pozri § 138 ods. 10 a 12 zákona).
V praxi to znamená, že dobrovoľne nemocensky poistená osoba v čase od 1. 7. 2006 až do 30. 9. 2006 si mohla určiť VZ v rozmedzí 6 900 Sk až 25 911 Sk (všeobecný VZ pre rok 2005 je 207 288 Sk). Od 1. 10. 2006 sa zvýšila minimálna mzda zamestnancov na 7 600 Sk, čo znamená, že v čase od 1. 10. 2006 až do 30. 6. 2007 môže byť VZ vo výške 7 600 Sk až 25 911 Sk.
Dobrovoľne nemocensky poistená osoba môže, ak chce, zmeniť svoj pôvodne určený VZ. Zo zmeneného VZ poistné sa platí od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom zmenu VZ písomne oznámila Sociálnej poisťovni. (§ 142 ods. 5 zákona).
Sadzba poistného na nemocenské poistenie pre dobrovoľne nemocensky poistenú osobu je podľa § 130 písm. d) zákona stanovená na 4,4 %. Poistné sa zaokrúhľuje na celé koruny nahor.
Poistné je podľa § 143 zákona v zásade splatné do ôsmeho dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, za ktorý sa platí poistné, na účet Sociálnej poisťovne v Štátnej pokladnici. V prípade omeškania Sociálna poisťovňa vyrubí penále vo výške 0,05 % z dlžnej sumy za každý deň omeškania.
Podľa § 140 zákona dobrovoľne nemocensky poistená osoba nie je povinná platiť poistné na nemocenské poistenie v období, počas ktorého sa jej poskytuje nemocenské, ošetrovné alebo materské a v období, počas ktorého vykonáva zdokonaľovaciu službu v ozbrojených silách. Obvyklá suma poistného v mesiaci, v ktorom poberá napr. nemocenské, sa alikvotne kráti podľa počtu kalendárnych dní.
Príklad č. 1:
Pán Adam je poberateľom starobného dôchodku. Aby mal nárok na nemocenské dávky počas práceneschopnosti spôsobenej chorobou alebo úrazom, prihlási sa v Sociálnej poisťovni od 1. 9. 2006 ako dobrovoľne nemocensky poistená osoba. VZ si určí ako sumu 20 000 Sk. Za každý mesiac bude platiť poistné vo výške 880 Sk, napríklad poistné za september 2006 mal by za
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály