Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Dlhodobý hmotný majetok – zostatková cena hmotného majetku

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Zostatková cena hmotného majetku je účtovnou aj daňovou kategóriou. Z rozdielnosti účtovných a daňových odpisov hmotného majetku vyplýva aj rozdielna účtovná a daňová zostatková cena hmotného majetku.

Účtovná zostatková cena hmotného majetku vyjadruje zníženú hodnotu dlhodobého majetku o jeho opotrebenie. Opotrebenie vyjadrené prostredníctvom účtovných odpisov znižuje hodnotu hmotného majetku ku koncu účtovného obdobia alebo ku dňu vyradenia majetku z účtovníctva na zostatkovú hodnotu. Zníženie ocenenia hmotného majetku predstavujú oprávky k dlhodobému hmotnému majetku. Oprávky sa vytvárajú vo výške účtovných odpisov dlhodobého hmotného majetku a účtujú sa mesačne podľa § 20 ods. 8 opatrenia MF SR č. 23054/2002–92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) v prospech účtu oprávok k hmotnému majetku v účtovej skupine 08 – Oprávky k dlhodobého hmotnému majetku a na ťarchu účtu 551 – Odpisy dlhodobého nehmotného majetku a ­dlhodobého hmotného majetku. Odpisy predstavujú zníženie ocenenia hmotného majetku za účtovné obdobie, oprávky vyjadrujú znižovanie ocenenia počas celej doby používania dlhodobého majetku. Rozdiel medzi obstarávacou cenou dlhodobého majetku a sumou vytvorených oprávok predstavuje zostatkovú hodnotu dlhodobého majetku. Po uplynutí doby odpisovania a zahrnutia odpisov do nákladov je zostatková cena nulová. Aj keď je zostatková cena nulová, hmotný majetok môže naďalej plniť svoj pôvodný účel, t. j. môže byť naďalej využívaný.

Daňová zostatková cena hmotného majetku podľa § 25 ods. 3 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) je rozdiel medzi vstupnou cenou hmotného majetku a celkovou výškou odpisov z tohto majetku zahrnutých do daňových výdavkov v súlade s § 19 ods. 3 písm. a) ZDP. Zostatková cena sa mení v závislosti od výšky daňových odpisov. Plne odpísaný majetok má nulovú zostatkovú cenu. Odpisovanie končí vtedy, ak celková hodnota uplatnených daňových odpisov dosiahne hodnotu vstupnej ceny. Odpisovanie sa však môže skončiť aj v priebehu odpisovania, a to z dôvodov predaja majetku, likvidácie, škody na majetku, darovania, odovzdania na základe právnych predpisov alebo u fyzických osôb z dôvodu preradenia z podnikania do osobného užívania, pričom v zdaňovacom období, v ktorom sa majetok vyraďuje, daňový odpis v súlade s § 22 ods. 11 ZDP nie je možné uplatniť. V takýchto prípadoch vyradenia majetku sa do daňových výdavkov zahrňuje daňová zostatková cena hmotného majetku za podmienok ustanovených v ZDP.

Vyradenie hmotného majetku

Postupy pre vyraďovanie hmotného majetku musí mať účtovná jednotka vypracované formou internej smernice. V internej smernici je vhodné ustanoviť, aby v rámci inventarizácie inventarizačná komisia posúdila aj stav využívania a opotrebovania majetku a vykázala aj prebytočný majetok, t. j. majetok, ktorý už účtovná jednotka nepoužíva a je predpoklad, že už používať ani nebude a neupotrebiteľný majetok, t. j. majetok, ktorý je fyzicky a morálne opotrebovaný alebo poškodený v takom rozsahu, že už nemôže slúžiť svojmu pôvodnému účelu. Zároveň hmotne zodpovedné osoby alebo vedúci organizačných zložiek by mali mať oprávnenie podávať návrhy na vyradenie majetku aj v priebehu účtovného obdobia. O možnosti a spôsobe vyradenia a zodpovednej osobe za vyradenie rozhoduje štatutárny orgán účtovnej jednotky alebo ním poverená osoba.

Odpisovanie dlhodobého hmotného majetku sa účtuje nepriamo prostredníctvom účtu oprávok, preto je odpisovaný majetok v účtovníctve účtovaný na dvoch účtoch. Pri vyradení sa preto musí účtovať na týchto dvoch účtoch. Ak je majetok pri vyradení už odpísaný, účtuje sa iba o účtovnom vyradení majetku. V prípade neodpísaného majetku sa musí vysporiadať aj zostatková cena.

Odpisovaný hmotný majetok sa na daňové účely vyraďuje z používania v daňovej zostatkovej cene, hmotný majetok vylúčený z odpisovania sa vyraďuje v obstarávacej cene. Z účtovníctva sa hmotný majetok vyraďuje v účtovnej zostatkovej cene, ktorá nemusí byť zhodná s daňovou zostatkovou cenou, čo vyplýva z rozdielu daňových a účtovných odpisov. Vyradenie neodpísaného hmotného majetku má aj daňové dôsledky spočívajúce v uplatnení, resp. neuplatnení daňovej zostatkovej ceny do daňových výdavkov.

Zostatková cena pri predaji hmotného majetku

Účtovná zostatková cena odpisovaného hmotného majetku sa v prípade jeho predaja účtuje podľa § 36 ods. 4 písm. a) a § 68 ods. 1 Postupov účtovania v PÚ na ťarchu účtu 541 – Zostatková cena predaného dlhodobého nehmotného majetku a dlhodobého hmotného majetku a v prospech účtu účtovej skupiny 08 – Oprávky k dlhodobému majetku. Účtovná zostatková cena v prípade hnuteľných vecí sa uplatňuje do nákladov v období splnenia dodávky, bez ohľadu na prechod vlastníckych práv. Pri predaji nehnuteľností podliehajúcich vkladu do katastra nehnuteľností je určujúcim dátum povolenia vkladu do katastra nehnuteľností.

Ak ide o nehnuteľnosť, ktorú kupujúci užíva do nadobudnutia vlastníctva, zostatková cena u predávajúceho sa zaúčtuje do nákladov dátumom odovzdania nehnuteľnosti na užívanie kupujúcemu, bez ohľadu na dátum nadobudnutia vlastníctva kupujúcim.

Daňová zostatková cena predaného hmotného majetku, ktorý možno daňovo odpisovať, je v zmysle § 19 ods. 3 písm. b) ZDP daňovým výdavkom bez akéhokoľvek obmedzenia, t. j. dohodnutá predajná cena ani prípadná strata z predaja nemá na daňovú uznateľnosť zostatkovej ceny žiadny vplyv.

♦ Príklad č. 1:

Účtovná jednotka v marci 2012 kúpila a do používania zaradila meracie zariadenie v hodnote 4 800 € (bez DPH). Na daňové účely zariadenie zaradila do 1. odpisovej skupiny a odpisovala ho rovnomerne. Zariadenie účtovne odpisovala rovnomerne mesačne po 100 €. V marci 2014 meracie zariadenie predala za 1 700 € (bez DPH). V roku 2014 bude dohodnutá kúpna cena zaúčtovaná na účte 641 – Tržby z predaja dlhodobého nehmotného majetku a dlhodobého hmotného majetku súčasťou základu dane. Súčasťou základu dane bude aj daňová zostatková cena zariadenia v súlade s § 19 ods. 3 písm. b) ZDP.

Dátum

Popis

Suma v €

MD

D

Účtovná ZC v €

Daňová ZC v €

3/2012

Obstaranie zariadenia

4 800

960

042

343

321

321

3/2012

Zaradenie do užívania

4 800

022

042

4 800

4 800

3-12/2012

Účtovné odpisy

1 000

551

082

3 800

 

Rok 2012

Daňové odpisy

1 000

 

 

 

3 800

1-12/ 2013

Účtovné odpisy

1 200

551

082

2 600

 

Rok 2013

Daňové odpisy

1 200

 

 

 

2 600

1-2/2014

Účtovné odpisy

200

551

082

2 400

 

3/2014

Predaj zariadenia

1 700

340

311

311

641

343

3/2014

Zostatková cena

2 400

541

082

0

2 600

3/2014

Vyradenie z účtovníctva

4 800

082

022

Rok 2014

Daňové odpisy

0

 

 

 

2 600

ZD 2014

Zvýšenie VH o rozdiel medzi účtovnými a daňovými odpismi

+200

Zvýšenie VH o rozdiel medzi účtovnou ZC a daňovou ZC

200

V zmysle § 19 ods. 3 písm. e) ZDP daňovým výdavkom pri predaji hmotného majetku vylúčeného z odpisovania je vstupná cena tohto majetku, s výnimkou predaja umeleckých diel, hnuteľných kultúrnych pamiatok, povrchových a podzemných vôd, lesov, jaskýň, meračských značiek, predmetov múzejnej a galerijnej hodnoty a pozemkov nedotknutých ťažbou, u ktorých je možné vstupnú cenu zahrnúť do základu dane len do výšky príjmov z predaja. Pri vyradení iným spôsob sa obstarávacia cena do daňových výdavkov neuplatní.

Zostatková cena pri likvidácii hmotného majetku

Likvidáciou rozumieme zámerné fyzické znehodnotenie dlhodobého majetku, či už vo vlastnej réžii alebo prostredníctvom dodávateľskej špecializovanej firmy. V prípade vyradenia majetku likvidáciou je potrebné spôsob likvidácie preukázať, napr. protokolom o likvidácii, potvrdením o uložení na skládke, potvrdením zberných surovín a pod.

Účtovná zostatková cena odpisovaného hmotného majetku sa v prípade jeho likvidácie účtuje podľa § 36 ods. 4 písm. b) a § 69 ods. 2 písm. b) Postupov účtovania v PÚ na ťarchu účtu 551 – Odpisy dlhodobého nehmotného majetku a dlhodobého hmotného majetku a v prospech účtu účtovej skupiny 08 – Oprávky k dlhodobému majetku. Daňová zostatková cena likvidovaného hmotného majetku, ktorý možno daňovo odpisovať, je v zmysle § 19 ods. 3 písm. b) ZDP daňovým výdavkom v plnej výške. Výnimkou je likvidácia a vyradenie existujúcich stavieb alebo ich súčastí v dôsledku novej výstavby, kedy zostatková cena vyradených stavieb alebo ich častí tvorí podľa § 36 ods. 2 a 3 Postupov účtovania v PÚ súčasť nákladov na novú výstavbu. Účtovné aj daňové ocenenie nových stavieb sa tak zvýši o účtovnú zostatkovú cenu likvidovaných stavieb alebo ich častí. Táto výnimka sa uplatní napr. v prípadoch, ak na mieste pôvodnej stavby sa postaví nová stavba. Výnimka sa nevzťahuje na likvidáciu stavieb, ktoré priamo nesúvisia s novou výstavbou ani na likvidáciu a výmenu hnuteľných veci.

♦ Príklad č. 2:

Účtovná jednotka má vo svojom majetku neodpísaný tvarovací stroj, ktorý sa rozhodla nahradiť novým výkonnejším strojom. Doterajší stroj sa stal nepotrebným, predať sa ho nepodarilo, preto ho v marci 2014 zlikvidovala rozobratím a jeho časť uloží na skládke a časť predá do zberných surovín. Poplatok za uloženie odpadu na skládke a príjem z predaja zberným surovinám sú súčasťou základu dane. Súčasťou základu dane je aj daňová zostatková cena zlikvidovaného stroja v súlade s § 19 ods. 3 písm. b) ZDP.

Dátum

Popis

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály