Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Dlhodobé záväzky (účtovné súvzťažnosti)

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Pokračovanie seriálu o účtovných súvzťažnostiach.

Dlhodobý záväzok je záväzok, ktorého dohodnutá doba splatnosti alebo vyrovnania iným spôsobom pri vzniku účtovného prípadu je dlhšia ako jeden rok. Dohodnutá doba splatnosti záväzkov je doba dohodnutá v zmluve alebo dohodnutá iným spôsobom, v ktorej sa majú záväzky splatiť. Ak pri konkrétnom druhu záväzku nie je možné členenie na dlhodobé a krátkodobé záväzky, rozhodujúci je zámer účtovnej jednotky, s akým vznikal záväzok. Podľa dohodnutej doby splatnosti sa záväzky účtujú pri vzniku účtovného prípadu na príslušné syntetické účty krátkodobých a dlhodobých záväzkov. Dlhodobé záväzky sa účtujú v účtovných skupinách 46 – Bankové úverya 47 – Dlhodobé záväzky:

  • Na účtoch účtovej skupiny 46 – Bankové úvery sa účtujú bankové úvery, ktoré majú dlhodobý charakter. Dlhodobým charakterom bankového úveru sa rozumie obdobie dohodnutej doby splatnosti dlhšie ako jeden rok. Rovnako sa tu účtujú dlhodobé bankové úvery, ktoré sa poskytujú pri eskonte zmeniek. Analytické účty sa vedú podľa jednotlivých úverov poskytnutých účtovnej jednotke a podľa jednotlivých bánk. Podľa rámcovej účtovej osnovy sa tieto bankové úvery účtujú v rámci účtovej skupiny 46 na účte 461 – Bankové úvery.
  • Na účtoch účtovej skupiny 47 – Dlhodobé záväzky sa účtujú záväzky z obchodného i neobchodného styku s dobou splatnosti dlhšou ako jeden rok. Analytické účty sa vedú podľa jednotlivých veriteľov. Podľa rámcovej účtovej osnovy sa tieto jednotlivé dlhodobé záväzky účtujú v rámci účtovej skupiny 47 na účtoch nasledovne:
    • 471 – Dlhodobé záväzky v rámci konsolidovaného celku,
    • 472 – Záväzky zo sociálneho fondu,
    • 473 – Vydané dlhopisy,
    • 474 – Záväzky z nájmu,
    • 475 – Dlhodobé prijaté preddavky,
    • 476 – Dlhodobé nevyfakturované dodávky,
    • 478 – Dlhodobé zmenky na úhradu,
    • 479 – Ostatné dlhodobé záväzky.

Dlhodobé záväzky sú predmetom dokladovej inventúry a pri inventarizácii sa posudzuje ich výška a opodstatnenosť. Ak ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, je suma záväzkov vyššia, ako ich výška v účtovníctve, uvedú sa záväzky v účtovnej závierke vo zvýšenom ocenení a pri dlhodobých záväzkoch fondov kolektívneho investovania sa prehodnotí diskontný faktor.

Záväzky sa oceňujú menovitou hodnotou (t. j. sumou , na ktorú záväzok znie), ak ide o záväzky pri ich vzniku; obstarávacou cenou, ak ide o záväzky pri ich prevzatí; resp. reálnou hodnotou podľa § 27 ods. 2 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) (t. j. trhovou hodnotou, kvalifikovaným odhadom, posudkom znalca), ak ide o záväzky nadobudnuté vkladom alebo kúpou podniku alebo jeho časti a záväzky nadobudnuté zámenou (to neplatí pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva a účtovné jednotky, ktoré nie sú založené alebo zriadené na účel podnikania). Záväzky v majetku fondov kolektívneho investovania sa oceňujú súčasnou hodnotou a záväzky fondov kolektívneho investovania, ktoré nie sú splatné v splátkach, a ktorých dohodnutá doba splatnosti je kratšia ako jeden rok, sa môžu oceniť menovitou hodnotou.

Dlhodobé záväzky sa v súlade s opatrením MF SR č. 4455/2003-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek individuálnej účtovnej závierky a rozsahu údajov určených z individuálnej účtovnej závierky na zverejnenie pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v súvahe vykazujú podľa zostatkovej doby ich splatnosti ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka. Časť dlhodobého záväzku, ktorého splatnosť nie je dlhšia ako 1 rok odo dňa, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, sa vykazuje v súvahe ako krátkodobý záväzok, pričom v účtovníctve zostáva naďalej na účtoch dlhodobých záväzkov tak, ako bol zaúčtovaný pri jej vzniku. Za tým účelom sa pri uzavieraní účtovných kníh prevedie na osobitný analytický účet tá časť dlhodobého záväzku, ktorá je splatná do 1 roka odo dňa, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka.

Účet 461 – Bankové úvery

Na účte 461 sa účtujú bankové úvery, vrátane eskontných úverov, ktorých dohodnutá doba splatnosti pri ich vzniku je dlhšia ako 1 rok. V prospech účtu 461 sa účtuje poskytnutie úveru a na ťarchu účtu sa účtuje splácanie úveru. Nie je podstatné, či je úver poskytnutý prevodom peňažných prostriedkov na bankový účet účtovnej jednotky alebo či sa poskytuje priamou úhradou dodávateľských faktúr priamo z bankového úveru.

Dlhodobé bankové úvery poskytnuté v cudzej mene sa účtujú v slovenskej aj cudzej mene. Cudzia mena sa pritom prepočítava ku dňu uskutočnenia účtovného prípadu a ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka nasledovným spôsobom:

  • poskytnutie úveru prevodom peňažných prostriedkov na bankový účet vedený v EUR – prepočet sa realizuje komerčným kurzom, ktorý použila na prevod banka,
  • poskytnutie úveru prevodom peňažných prostriedkov na bankový účet vedený v príslušnej cudzej mene – prepočet sa realizuje kurzom vyhláseným Európskou centrálnou bankou (ECB) v deň predchádzajúci dňu poskytnutia úveru,
  • poskytnutie úveru formou priamej úhrady záväzkov v cudzej mene – prepočet sa realizuje kurzom vyhláseným ECBv deň predchádzajúci dňu úhrady,
  • splátka úveru z bežného bankového účtu vedeného v EUR – prepočet sa realizuje komerčným kurzom, ktorý použila na prevod banka,
  • splátka úveru z účtu vedeného v príslušnej cudzej mene – prepočet sa realizuje kurzom vyhláseným ECB v deň predchádzajúci dňu splácania,
  • konečný zostatok účtu 461 ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka – prepočet kurzom vyhláseným ECB v posledný deň účtovného obdobia.

Prípadný kurzový rozdiel zo splátky úveru, ako aj z konečného zostatku účtu, sa podľa svojej povahy zaúčtuje na ťarchu účtu 563 – Kurzové rozdiely alebo v prospech účtu 663Kurzové zisky so súvzťažným zápisom v prospech alebo na ťarchu účtu 461.

Účtovný prípad
MD
D
1.
Prijatie dlhodobého bankového úveru formou prevodu peňažných prostriedkov na bežný účet:
a) výpis z úverového účtu – poskytnutie úveru
261
461
b) výpis z bežného účtu – príjem peňažných prostriedkov
221
261
2.
Prijatie dlhodobého bankového úveru formou priamej úhrady dodávateľských faktúr z úverového účtu
321
461
3.
Úroky z úveru vyúčtované za bežné účtovné obdobie, ak zvyšujú úver
562, príp. 04x
461
4.
Úroky z úveru vyúčtované za bežné účtovné obdobie, ak sú inkasované z bežného bankového účtu účtovnej jednotky
562, príp. 04x
221
5.
Splátka dlhodobého bankového úveru z bežného účtu, vrátane úrokov:
 
 
a) výpis z bežného účtu
261
221
b) výpis z úverového účtu
461
261
6.
Kurzové rozdiely z dlhodobého úveru poskytnutého v cudzej mene – v priebehu roka pri jeho splácaní, resp. pri uzavieraní účtovných kníh:
a) kurzový zisk
461
663
b) kurzová strata
563
461
7.
Prevod časti úveru, ktorej zostatková doba splatnosti je najviac 1 rok
461.001
461.002
8.
Zaúčtovanie začiatočného stavu účtu pri otváraní účtovných kníh
701
461
9.
Prevod konečného zostatku účtu pri uzavieraní účtovných kníh
461
702

Poznámka k riadku 7:

  1. analytický účet 461.001 = časť dlhodobého úveru, ktorého zostatková doba splatnosti je dlhšia ako 1 rok – v súvahe sa vykáže na riadku 117,
  2. analytický účet 461.002 = časť dlhodobého úveru, ktorého zostatková doba splatnosti je najviac 1 rok. – v súvahe sa vykáže na riadku 118.

Účet 471 – Dlhodobé záväzky v rámci konsolidovaného celku

Na účte 471 – Dlhodobé záväzky v rámci konsolidovaného celku sa účtujú záväzky voči účtovnej jednotke v konsolidovanom celku. Konsolidovaným celkom sa v súlade s § 22 zákona o účtovníctve rozumie materská účtovná jednotka a dcérske účtovné jednotky. Na analytických účtoch sa pritom v zmysle opatrenia MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) osobitne zaznamenávajú záväzky z kapitálových operácií a z obchodného styku. Ak sú záväzky na účte 471 vyjadrené v cudzej mene, účtujú sa v slovenskej aj cudzej mene obdobne, ako je uvedené pri účtovaní na účte 461, vrátane účtovania kurzových rozdielov.

Účtovný prípad
MD
D
1.
Prijatie dlhodobej pôžičky od podniku v konsolidovanom celku formou prevodu peňažných prostriedkov na bežný účet
221
471
2.
Dlhodobý záväzok voči podniku v konsolidovanom celku za dodávku dlhodobého majetku:
– cena dodávky
04x
471
– DPH s právom na odpočítanie
343
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály