Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Dlhodobé pohľadávky a záväzky (oceňovanie, účtovanie a vykazovanie v účtovníctve podnikateľov v SR)

Rubrika: Polemika

Cieľom príspevku je priblížiť genézu, súčasný stav a perspektívu slovenskej legislatívnej úpravy oceňovania, účtovania a vykazovania dlhodobých pohľadávok a záväzkov podnikateľov a poukázať na niektoré problematické aspekty ich oceňovania, účtovania a vykazovania v súčasnej hodnote.


Cieľom príspevku je priblížiť genézu, súčasný stav a perspektívu slovenskej legislatívnej úpravy oceňovania, účtovania a vykazovania dlhodobých pohľadávok a záväzkov podnikateľov a poukázať na niektoré problematické aspekty ich oceňovania, účtovania a vykazovania v súčasnej hodnote.
 

Súčasná hodnota a oceňovanie, účtovanie a vykazovanie dlhodobých pohľadávok a záväzkov

Oceňovanie je jedným z metodických prostriedkov účtovníctva. Rozumie sa ním spôsob vyjadrovania jednotlivých súčastí majetku a záväzkov v peňažných jednotkách pre potreby bežného účtovníctva, ako aj pre potreby účtovného vykazovania. Účtovná jednotka je teda povinná oceňovať majetok a záväzky (§ 24 ods. 1 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. – ďalej len „zákon o účtovníctve“):
  • ku dňu uskutočnenia účtovného prípadu (prvotné ocenenie majetku a záväzkov),
  • ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka alebo k inému dňu v priebehu účtovného obdobia (súvahový deň), ak to vyžaduje osobitný predpis (precenenie majetku a záväzkov).
V zmysle platnej legislatívy (§ 25 ods. 1 zákona o účtovníctve) sa pohľadávky a záväzky (krátkodobé alebo dlhodobé) oceňujú menovitou hodnotou (pri ich vzniku) alebo obstarávacou cenou (pri odplatnom nadobudnutí alebo nadobudnutí pohľadávok vkladom do základného imania a pri prevzatí záväzkov).
 
Od roku 2003 v našej účtovnej legislatíve sa v súvislosti s oceňovaním, účtovaním a vykazovaním dlhodobých pohľadávok a neúročených (ale aj úročených, avšak nižšou ako obvyklou úrokovou mierou) pôžičiek uvažuje s oceňovacou veličinou, ktorá bola až do 31. 12. 2006 v  opatrení MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva – ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“ (Pozn.: Úprava vychádzala iba z Postupov účtovania v PÚ, nie priamo zo zákona o účtovníctve.) pomenovaná opisne ako hodnota v čase účtovania a vykazovania. Takáto oceňovacia veličina sa bežne v teórii aj praxi označuje ako súčasná hodnota. K problému oceňovania dlhodobých záväzkov sa naša legislatíva nevyjadrovala.
 
Súčasná hodnota dlhodobej pohľadávky (dlhodobého záväzku) je odúročená – diskontovaná hodnota budúcich peňažných príjmov (výdavkov). Pomocou nej sa v okamihu ocenenia vyjadruje, akú hodnotu bude mať príjem z inkasa dlhodobej pohľadávky (výdavku na úhradu dlhodobého záväzku) v okamihu jej (jeho) splatnosti.
Dôvodom pre aplikáciu takéhoto oceňovania je vykázať v účtovnej závierke verne a pravdivo skutočnosti, ktoré sú predmetom účtovníctva a prispieť tak k reálnej prezentácii finančnej situácie, výnosovej situácie a zmien vo finančnej pozícii účtovnej jednotky.
 
Sprievodným javom dlhodobých pohľadávok a záväzkov (napr. z obchodného styku) je podľa môjho názoru skutočnosť, že pri akceptácii súčasnej hodnoty ako oceňovacej veličiny dlhodobých pohľadávok a dlhodobých záväzkov, treba príslušnú časť výnosov (pri dlhodobých pohľadávkach – u veriteľa) a nákladov (Pozn.: V danej situácii uvažujeme o podstate transakcií pri vzniku dlhodobého záväzku zjednodušene, ako keby sa napr. vznik záväzku z obchodného styku spájal iba so zvýšením nákladov – ide iba o jednu z častých modalít účtovania záväzku.) z hospodárskej činnosti (pri dlhodobých záväzkoch – u dlžníka) preklasifikovať (pretransfor
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály