Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňový pohľad na požičiavanie automobilov

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe Zo seriálu: Daňový pohľad na požičiavanie automobilov

Automobil je neoddeliteľnou súčasťou života podnikateľov a obchodných spoločností, pričom v podnikaní sú používané rôzne alternatívy vlastníckych, či nájomných vzťahov. Uplatňovanie daňových výdavkov súvisiacich s používaním automobilu v podnikaní fyzických a právnických osôb závisí od skutočnosti, či automobil je súčasťou obchodného majetku podnikateľa (§ 6 Obchodného zákonníka), alebo nie je.

Je preto potrebné osobitne posudzovať používanie automobilu, ktorý:

  1. je vlastný a zahrnutý do obchod­ného majetku,
  2. je zahrnutý v obchodnom majetku, ale ide o majetok obstarávaný formou finančného lízingu,
  3. nie je zahrnutý v obchodnom majetku, pričom ide o majetok prenajatý alebo vypožičaný,
  4. nie je zahrnutý v obchodnom majetku, pričom ide o majetok v súkromnom vlastníctve fyzickej osoby – podnikateľa.

Každý z týchto spôsobov používania automobilu má pre podnikateľa iný dopad na jeho účtovníctvo, ekonomickú situáciu, základ dane, resp. na výšku nákladov, ktoré si pri jednotlivých možnostiach môže uplatniť do daňových výdavkov. Nasledujúci príspevok má za cieľ popísať daňové dopady na používanie takého automobilu, ktorý nie je zahrnutý v obchodnom majetku podnikateľa, ale ide o majetok prenajatý alebo vypožičaný.

Právny rámec požičiavania automobilu

Poskytnutie automobilu do užívania inej osoby môže byť realizovaný na základe troch typov zmluvných aktov, v zmysle ktorých vzniká vzťah napĺňajúci pojem „požičiavania“ automobilov:

  1. prenájom medzi podnikateľmi (§ 630 až § 637 Obchodného zákonníka),
  2. prenájom medzi inými osobami než podnikateľmi navzájom (§ 663 až § 684 Občianskeho zákonníka),
  3. výpožička (§ 659 až § 662 Občianskeho zákonníka).

Prenájom je teda nutné odlíšiť od výpožičky, pre ktorú je charakteristické bezplatné užívanie veci. Podstatou prenájmu je, že predmet prenájmu sa za odplatu prenechá nájomcovi na určitú dobu a po uplynutí tejto doby sa opäť vracia prenajímateľovi. Takýto vzťah sa v prípade automobilu upravuje zmluvou o nájme dopravného prostriedku, ktorá musí byť uzavretá v písomnej forme. Napriek odplatnému charakteru zmluvy nie je výška nájomného jej podstatnou časťou. Pokiaľ nie je nájomné dohodnuté v zmluve, určuje sa podľa povahy dopravného prostriedku a ustanoveného či obvyklého spôsobu jeho užívania. Ak neurčuje zmluva inak, je nájomca povinný platiť nájomné po ukončení užívania dopravného prostriedku. Ak je však zmluva uzavretá na dobu dlhšiu ako 3 mesiace, nájomca je povinný platiť nájomné koncom každého kalendárneho mesiaca, v ktorom sa dopravný prostriedok užíval. Typické pre túto zmluvu je, že nájomca udržuje dopravný prostriedok na účet prenajímateľa v prevádzkyschopnom stave. Nájomca je povinný potrebu opráv, na ktorých je v zmysle uvedeného povinný, oznámiť bez zbytočného odkladu prenajímateľovi. Právo na úhradu nákladov na opravy musí nájomca uplatniť u prenajímateľa do 3 mesiacov po ich vynaložení. Nájomca je tiež povinný starať sa o to, aby na dopravnom prostriedku nevznikla škoda. Ak to určuje zmluva, nájomca je povinný dať dopravný prostriedok poistiť. Tento nájomný vzťah podľa Obchodného zákonníka musí byť vždy aplikovaný vo vzťahu medzi podnikateľskými subjektmi.

Všeobecnou zmluvou upravujúcou odplatné prenechanie veci do užívania inej osobe je nájomná zmluva uzatváraná podľa § 663 a nasl. Občianskeho zákonníka. Nájomca je povinný platiť zmluvne dohodnuté nájomné, inak nájomné obvyklé v čase uzavretia zmluvy s prihliadnutím na hodnotu prenajatého vozidla a spôsob jeho užívania. Nájomca je povinný oznámiť prenajímateľovi bez zbytočného odkladu potreby opráv, ktoré má vykonať prenajímateľ. Ak nájomca vynaložil náklady pri oprave, na ktorú je povinný prenajímateľ, vzniká mu nárok na náhradu týchto nákladov.

Výpožička je zmluvný vzťah upravený zmluvou o výpožičke, na základe ktorej podľa § 659 až 662 Občianskeho zákonníka vznikne vypožičiavateľovi právo vec po dohodnutú dobu bezplatne užívať. Požičiavateľ (t. j. vlastník vozidla, ktorý ho bezplatne poskytuje inej osobe – vypožičiavateľovi) je povinný

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály