Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňový pohľad na požičiavanie automobilov (3. časť)

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe Zo seriálu: Daňový pohľad na požičiavanie automobilov

Havarijné poistenie, daň z motorových vozidiel a iné prevádzkové výdavky sú obsahom poslednej časti, ktorou autor uzatvára tému zameranú na daňový pohľad pri rôznych situáciách vzniknutých pri požičiavaní automobilov pri pod­nikaní.

Havarijné a zákonné poistenie

Vznik zákonného poistenia zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla je nevyhnutnou podmienkou akéhokoľvek prevádzkovania motorového vozidla, vrátane prevádzkovania na podnikateľské účely. Povinnosť uzavrieť poistnú zmluvu má pri tuzemskom motorovom vozidle ten, kto je ako držiteľ motorového vozidla zapísaný v dokladoch vozidla, alebo ten, kto je v dokladoch vozidla zapísaný ako osoba, na ktorú sa držba motorového vozidla previedla, v ostatných prípadoch ten, kto je vlastníkom motorového vozidla alebo jeho prevádzkovateľom. Ak je na motorové vozidlo uzatvorená nájomná zmluva s právom kúpy prenajatej veci, povinnosť uzavrieť poistnú zmluvu má nájomca. Na účely posudzovania možnosti uplatnenia výdavkov vznikajúcich v súvislosti s platbou poistného do daňovo uznateľných výdavkov je potrebné v prvom rade vychádzať z ust. § 2 písm. i) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). ZDP z pohľadu daňovej uznateľnosti považuje náklady na poistenie za taký výdavok daňovníka, prostredníctvom ktorého sa zabezpečuje príjem daňovníka pre prípad vzniku nepredvídanej náhodnej udalosti. Vychádzajúc zo skutočnosti, že v prípade zákonného poistenia toto poistenie vznikne bez ohľadu na vôľu poisteného, výdavok podnikateľa na takéto zákonné povinné poistenie možno zahrnúť do výdavkov vynaložených na zabezpečenie zdaniteľných príjmov. V prípade povinne zmluvného poistenia možno pre daňovú uplatniteľnosť aplikovať ustanovenie § 19 ods. 2 písm. a) ZDP. Aj tu však musí platiť, že automobil, na ktorý sa predmetné poistenie vzťahuje, slúžia na dosahovanie zdaniteľných príjmov podnikateľa. To však platí pre prípad prenajímateľa, resp. požičiavateľa. Nájomca, resp. vypožičiavateľ nemá povinnosť zákonného poistenia zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou prenajatého resp. vypožičaného motorového vozidla, preto priame uplatňovanie výdavku v podobe poistného neprichádza do úvahy. Je však možné, že prenajímateľ hodnotu poistného „prenesie“ na nájomcu ako súčasť dohodnutej sumy nájomného.

V prípade uzavretia havarijného poistenia, t. j. dobrovoľného komerčného poistenia, je potrebné pre účely jeho daňovo efektívneho uplatnenia skúmať, či je splnená každá z podmienok uvedených v definícii daňového výdavku. Ak teda podnikateľ uzavrie poistnú zmluvu v súvislosti s prevádzkovaním automobilu a teda sa bude priamo týkať rizík, ktoré sú s podnikateľskou činnosťou spojené, poistné na toto havarijné poistenie môž

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály