Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňový pohľad na požičiavanie automobilov (2. časť)

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe Zo seriálu: Daňový pohľad na požičiavanie automobilov

V predošlej časti článku sa autor venoval úvodu do problematiky požičiavania automobilov, okrem iného vysvetlil právny rámec požičiavania, kto má nárok na odpisovanie, uznanie nájomného ako daňového výdavku. Článok pokračuje ďalšími výdavkami súvisiacimi s požičaním automobilu, napr. na opravu a údržbu, poistenie, technické zhodnotenie a pod.

Opravy a údržba

Zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) špeciálne neupravuje daňovú uznateľnosť výdavkov vynakladaných na opravy a údržbu majetku. Preto je pri posudzovaní daňovej uplatniteľnosti potrebné vychádzať zo základného ustanovenia § 2 písm. i) ZDP. Opravou sa pritom rozumie súbor takých činností, ktorými sa odstraňuje čiastočné fyzické opotrebovanie alebo poškodenie za účelom uvedenia do predchádzajúceho alebo prevádzkyschopného stavu a uvedením do prevádzkyschopného stavu sa rozumie vykonanie opravy aj s použitím iných než pôvodných materiálov, náhradných dielcov, súčastí alebo technológii, ak nedôjde k zmene technických parametrov alebo zvýšeniu výkonnosti majetku a ani k zmene účelu použitia. Údržbou sa rozumie súbor takých činností, ktorými sa spomaľuje fyzické opotrebovanie, predchádza jeho následkom a odstraňujú sa drobnejšie závady. Ak teda daňovník vynakladá náklady na tieto činnosti v súvislosti s automobilom používaným výlučne na svoje podnikateľské potreby (za účelom dosahovania, zabezpečovania a udržania príjmov), budú tieto náklady považované za daňové výdavky. Ak sa opravy alebo údržba týka automobilu, ktorý sa len z časti využíva na podnikanie daňovníka, náklady na tieto opravy a údržbu možno do nákladov zahrnúť len v pomernej výške.

Využívanie majetku nájomcom vyžaduje pravidelné vykonávanie údržby majetku a odstraňovanie menších aj väčších závad a dôsledkov opotrebenia. Z ustanovení Obchodného zákonníka či Občianskeho zákonníka o nájomných zmluvách je zrejmé, že nájomca je povinný starať sa o to, aby na veci nevznikla škoda. Zároveň sa ukladá prenajímateľovi povinnosť prenajatú vec udržiavať v stave spôsobilom na dohodnuté alebo obvyklé užívanie. Nájomca zas v tejto súvislosti má oznamovaciu povinnosť voči prenajímateľovi o potrebe vykonania opráv. Vykonávanie opráv prenajatého majetku teda vo všeobecnosti prináleží prenajímateľovi, no je možné zmluvnou dohodou medzi nájomcom a prenajímateľom túto povinnosť preniesť na nájomcu. Z ustanovení Občianskeho zákonníka o zmluve o výpožičke je zrejmé, že vypožičiavateľ je povinný vec chrániť pred poškodením, stratou alebo zničením. Pri splnení uvedených predpokladov je možné výdavky na opravy a údržbu prenajatého, resp. vypožičaného automobilu považovať na strane nájomcu resp. vypožičiavateľa za daňové.

♦ Príklad č. 4:
Nájomca na základe zmluvy s prenajímateľom užíval automobil na podnikateľské účely. V zmluve bola dohodnutá aj všeobecná podmienka, že opravy a údržbu automobilu zabezpečuje na svoje náklady nájomca. Po havárii bola vykonaná oprava, ktorá si vyžiadala náklad 7 000 €. Je tento náklad u nájomcu daňovým výdavkom?

Nájomca vykonanú opravu zaúčtuje do nák

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály