Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňový bonus v praxi

Rubrika: Daň z príjmov

Inštitút daňového bonusu bol do slovenskej daňovej legislatívy zavedený s účinnosťou od 1. januára 2004, pričom nahradil dovtedy uplatňovanú nezdaniteľnú časť základu dane na vyživované dieťa. Kým nezdaniteľná časť základu dane na vyživované dieťa znižovala daňovníkovi jeho základ dane, daňový bonus znižuje samotnú vypočítanú daň. Daňový bonus predstavuje sumu daňového zvýhodnenia na každé vyživované dieťa žijúce s daňovníkom v spoločnej domácnosti.

Inštitút daňového bonusu bol do slovenskej daňovej legislatívy zavedený s účinnosťou od 1. januára 2004 v § 33 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej iba „ZDP“), pričom nahradil dovtedy uplatňovanú nezdaniteľnú časť základu dane na vyživované dieťa. Kým nezdaniteľná časť základu dane na vyživované dieťa znižovala daňovníkovi jeho základ dane, daňový bonus znižuje samotnú vypočítanú daň.

Daňový bonus predstavuje sumu daňového zvýhodnenia na každé vyživované dieťa žijúce s daňovníkom (fyzickou osobou) v spoločnej domácnosti. Ide o príjem oslobodený od dane podľa § 9 ods. 2 písm. n) ZDP.

Daňový bonus možno uplatniť najviac do výšky dane vypočítanej za príslušné zdaňovacie obdobie. Ak je táto daň nižšia ako suma uplatňovaného daňového bonusu, daňovník, ktorý podáva daňové priznanie, požiada miestne príslušného správcu dane o vyplatenie rozdielu medzi daňovým bonusom a vypočítanou daňou.

Výška mesačného daňového bonusu sa počas zdaňovacieho obdobia (kalendárneho roka) mení, a to spravidla k 1. 7. v závislosti od valorizácie životného minima. V mesiacoch január až jún 2010 bola stanovená vo výške 20,00 € mesačne na každé vyživované dieťa žijúce v domácnosti s daňovníkom, od júla 2010 je to suma 20,02 € mesačne na každé vyživované dieťa.

Obdobie
Výška daňového bonusu na 1 vyživované dieťa v roku 2010
január – jún 2010
6 x  20,00 €  = 120,00 €
júl – august 2010
6 x  20,02 €  = 120,12 €
Spolu za rok 2010
240,12 €


Kto si môže uplatniť nárok na daňový bonus

Daňový bonus predstavuje formu daňového zvýhodnenia, ktorú si môže uplatniť daňovník (fyzická osoba) na vyživované dieťa žijúce s ním v spoločnej domácnosti po splnení zákonom stanovených podmienok, a to:

Daňovník, ktorý mal v zdaňovacom období (v kalendárnom roku) zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti podľa § 5 ZDP:
  • výška týchto príjmov je aspoň 6-násobok minimálnej mzdy a
Daňovník, ktorý mal v zdaňovacom období (v kalendárnom roku) zdaniteľné príjmy z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti a z prenájmu podľa § 6 ZDP:
  • výška týchto príjmov je aspoň 6-násobok minimálnej mzdy,
  • vykázal základ dane (čiastkový základ dane) z týchto príjmov.

Legenda: Podľa nariadenia vlády SR č. 441/2009 Z. z. je minimálna mzda na rok 2010 určená vo výške 307,70 €.

Na uplatnenie daňového bonusu je podľa § 33 ods. 1 ZDP potrebné:

  • splniť podmienku dostatočného zdaniteľného príjmu, t. j. daňovník musí dosiahnuť v príslušnom zdaňovacom období buď hrubé zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy (za rok 2010 aspoň 1 846,20 €, resp. mesačne aspoň 153,85 €) alebo hrubé zdaniteľné príjmy z podnikania, inej samostatnej zárobkovej činnosti a z prenájmu aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy (za rok 2010 aspoň 1 8
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály