Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňový bonus v praxi v roku 2018

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Inštitút daňového bonusu bol zavedený s účinnosťou od 1. januára 2004 v § 33 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej iba „ZDP“), pričom nahradil dovtedy uplatňovanú nezdaniteľnú časť základu dane na vyživované dieťa. Kým nezdaniteľná časť základu dane na vyživované dieťa znižovala daňovníkovi jeho základ dane, daňový bonus na vyživované dieťa znižuje vypočítanú daň. Uplatniť si ho môžu iba daňovníci (FO) s tzv. aktívnymi príjmami podľa § 5 alebo § 6 ods. 1 a 2 ZDP, ak splnia zákonom stanovené podmienky. Od 1. januára 2018 sa podľa § 33a ZDP zavádza nová forma daňového zvýhodnenia, a to daňový bonus na zaplatené úroky pri úveroch na bývanie.

DAŇOVÝ BONUS NA DIEŤA

Daňový bonus na dieťa predstavuje sumu daňového zvýhodnenia na každé vyživované dieťa žijúce s daňovníkom (fyzickou osobou) v spoločnej domácnosti (prechodný pobyt dieťaťa nemá vplyv na uplatnenie daňového bonusu). Ide o príjem oslobodený od dane podľa § 9 ods. 2 písm. n) ZDP.

Za vyživované dieťa sa na účely uplatnenia daňového bonusu považuje nezaopatrené dieťa. Je ním dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky, najdlhšie do dovŕšenia 25 rokov veku, ak sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom alebo sa pre chorobu alebo úraz nemôže sústavne pripravovať na povolanie štúdiom alebo vykonávať zárobkovú činnosť.

Daňový bonus je možné uplatniť najviac do výšky dane vypočítanej za príslušné zdaňovacie obdobie. Ak je táto daň nižšia ako suma uplatňovaného daňového bonusu, daňovník, ktorý podáva daňové priznanie, požiada miestne príslušného správcu dane o vyplatenie rozdielu medzi daňovým bonusom a vypočítanou daňou.

Daňový bonus na dieťa sa upravuje vždy k 1. 1. príslušného zdaňovacieho obdobia, a to v závislosti od valorizácie životného minima k 1. 7. predchádzajúceho zdaňovacieho obdobia. To znamená, že výška mesačného daňového bonusu na dieťa sa počas zdaňovacieho obdobia (kalendárneho roka) nemení.

Poznámka: Od roku 2015 sa pri výpočte daňového bonusu postupuje podľa § 52zd ods. 7 ZDP, t. j. daňový bonus sa zvyšuje vždy k 1. januáru príslušného zdaňovacieho obdobia rovnakým koeficientom, ako sa zvyšovala suma životného minima k 1. júlu predchádzajúceho zdaňovacieho obdobia. Do konca roku 2014 sa výška daňového bonusu zvyšovala rovnakým koeficientom a za rovnaké kalendárne mesiace zdaňovacieho obdobia ako suma životného minima. Ak došlo k zmene životného minima k 1. júlu, o rovnaké percento sa od 1. júla zmenila aj výška mesačného daňového bonusu, ktorá sa následne uplatňovala v období od 1. 7. bežného kalendárneho roka do 30. 6. nasledujúceho kalendárneho roka.

Životné minimum (ďalej iba „ŽM“) sa upravuje každoročne k 1. júlu na základe opatrenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR o úprave súm životného minima. Od 1. 7. 2017 sa na základe opatrenia MPSVaR č. 173/2017 Z. z. o úprave súm životného minima zvýšila suma životného minima pre jednu plnoletú osobu o 0,7 %, a to na úroveň 199,48 €. To znamená, že od 1. 1. 2018 sa zvýšila tiež mesačná suma daňového bonusu na dieťa o 0,7 %, t. j. zo sumy 21,41 € platnej v roku 2017 na sumu 21,56 € v roku 2018.

Poznámka: Keďže sa od 1. 7. 2018 na základe opatrenia MPSVaR č. 196/2018 Z. z. zvýšila suma životného minima pre jednu plnoletú osobu o 2,8 %, a to na úroveň 205,07 €, od 1. 1. 2019 sa v rovnakej miere zvýši aj mesačná suma daňového bonusu na dieťa, a to na 22,17 €.

Kto si môže uplatniť nárok na daňový bonus?

Daňový bonus na dieťa si môžu uplatniť iba daňovníci, ktorí mali v roku 2018 tzv. aktívne príjmy, t. j. zdaniteľné príjmy podľa § 5 ZDP (ďalej iba „zamestnanci“)alebozdaniteľné príjmy podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP (ďalej iba „podnikatelia“) a ktorí podľa § 33 ods. 1 ZDP:

  • splnia podmienku zákonom stanoveného minimálneho hrubého zdaniteľného príjmu z tzv. aktívnych príjmov aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy (t. j. za rok 2018 aspoň vo výške 6 x 480 €, t. j. 2 880 €, resp. 240 € mesačne),a to:
    • z príjmov zo závislej činnosti podľa § 5 ZDP alebo
    • z príjmov z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti podľa § 6 ods. 1 až 2 ZDP a zároveň vykážu základ dane z príjmov podľa § 6 ods. 1 až 2 ZDP,
  • preukážu, že ide o vyživované dieťažijúce s daňovníkom v spoločnej domácnosti (napr. rodným listom, potvrdením o návšteve školy a pod.).

Poznámka: Pre splnenie podmienky minimálnej výšky dosiahnutých príjmov v príslušnom zdaňovacom období vo výške 6-násobku minimálnej mzdy sa príjmy zo závislej činnosti a príjmy z podnikania / príjmy z inej samostatnej zárobkovej činnosti nespočítavajú.

Tab. č. 1: Daňový bonus na dieťa v roku 2017 a v roku 2018

Rok

Kalendárny
mesiac

Výška mesačného daňového bonusu

Výška ročného

daňového bonusu

Podmienka minimálneho
zdaniteľného príjmu podľa § 5 ZDP
alebo § 6 ods. 1 a 2 ZDP aspoň vo výške

6-násobku minimálnej mzdy

2017

január – december

21,41 €

256,92 €

6 x 435 = 2 610 € ročne,
resp. 217,50 € mesačne

2018

január – december

21,56 €

258,72 €

6 x 480 = 2 880 € ročne,
resp. 240 € mesačne

Legenda: Podľa nariadenia vlády SR č. 278/2017 Z. z. je minimálna mzda na rok 2018 určená vo výške 480 € mesačne. V roku 2017 bola minimálna mzda stanovená nariadením vlády SR č. 280/2016 Z. z. vo výške 435 € mesačne.

Ak dieťa vyživujú v spoločnej domácnosti viacerí daňovníci, daňový bonus na dieťa si môže uplatniť vždy len jeden daňovník. Na účely daňového bonusu nie je možné rozdeliť deti, ale iba mesiace, t. j. pomernú časť daňového bonusu si môže uplatniť po časť zdaňovacieho obdobia jeden z daňovníkov na všetky vyživované deti a po zostávajúcu časť zdaňovacieho obdobia si daňový bonus môže uplatňovať druhý z daňovníkov.

Ak podmienky na uplatnenie daňového bonusu spĺňa viac daňovníkov a ak sa nedohodnú inak, daňový bonus na všetky vyživované deti sa uplatňuje alebo sa prizná v poradí matka, otec, iná oprávnená osoba.

♦ Príklad č. 1:

Pán Peter a pani Jana sú manželia. Majú tri vyživované deti. Kto z nich si môže uplatniť nárok na daňový bonus, ak obidvaja spĺňajú podmienky na jeho uplatnenie?

Manželia (daňovníci) môžu využiť tieto možnosti:

  • daňový bonus na všetky tri vyživované deti si počas celého zdaňovacieho obdobia bude uplatňovať otec,
  • daňový bonus na všetky tri vyživované deti si počas celého zdaňovacieho obdobia bude uplatňovať matka,
  • manželia si budú uplatňovať pomernú časť daňového bonusu po časť zdaňovacieho obdobia, t. j. matka si bude uplatňovať daňový bonus na všetky tri vyživované deti napr. v mesiacoch január až jún a otec si bude uplatňovať daňový bonus na všetky tri vyživované deti v mesiacoch júl až december,
  • ak sa nedohodnú, daňový bonus na všetky tri vyživované deti si bude prednostne uplatňovať matka.

* * *

Daňový bonus na dieťa si môže uplatniť aj daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou (daňový nerezident), ak úhrn jeho zdaniteľných príjmov zo zdrojov na území SR v príslušnom zdaňovacom období predstavuje najmenej 90 % zo všetkých celosvetových príjmov tohto daňovníka. Tento daňovník si nárok na daňový bonus môže uplatniť až po skončení zdaňovacieho obdobia, a to pri vykonaní ročného zúčtovania alebo podaním daňového priznania.

Zdaniteľný príjem u zamestnanca

Zdaniteľný príjem predstavuje príjem, ktorý je predmetom dane a ktorý nie je od dane oslobodený. Zdaniteľným príjmom u zamestnanca na účely posúdenia nároku na daňový bonus na dieťa je jeho hrubá mzda pred odpočítaním povinného poistného a nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka.

Poznámka: Zdaniteľným príjmom u zamestnanca je v určitých prípadoch aj príjem, ktorý sa podľa zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“) za mzdu nepovažuje ako napr. príjem zo sociáln

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály