Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňový bonus na dieťa, ktoré študuje v zahraničí

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Daňový bonus na každé vyživované dieťa žijúce v domácnosti s daňovníkom si môže uplatniť ten daňovník, ktorý v zdaňovacom období mal zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy.

Kto a za akých podmienok si mô­že uplatniť daňový bonus, ustanovuje § 33 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). Daňový bonus na každé vyživované dieťa žijúce v domácnosti s daňovníkom si môže uplatniť ten daňovník, ktorý v zdaňovacom období mal zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti (§ 5) aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy, v roku 2013 je to suma 2 026,20 € alebo daňovník, ktorý v zdaňovacom období mal zdaniteľné príjmy z podnikania alebo príjmy z inej samostatnej zárobkovej činnosti (§ 6 ods. 1 a 2) aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy a vykázal z týchto príjmov základ dane (čiastkový základ dane). Prechodný pobyt dieťaťa mimo domácnosti nemá vplyv na uplatnenie daňového bonusu.

Daňový bonus na vyživované dieťa sa zvyšuje rovnakým koeficientom a za rovnaké kalendárne mesiace zdaňovacieho obdobia ako suma životného minima. Podľa koeficientu úpravy súm životného minima sa mesačná suma daňového bonusu s účinnosťou od 1. júla 2012 zvýšila zo sumy 20,51 € na sumu 21,03 €, to znamená, že daňový bonus v mesiacoch január až jún 2012 patril v sume 20,51 € a v mesiacoch júl až december 2012 patril v sume 21,03 €. Mesačná suma daňového bonusu vo výške 21,03 € zostáva v platnosti až do ďalšej úpravy sumy životného minima.

Ktoré dieťa sa považuje za vyživované, ustanovuje § 33 ods. 2 ZDP. Za vyživované dieťa sa považuje dieťa vlastné, osvojené, dieťa prevzaté do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia príslušného orgánu a dieťa druhého z manželov, ktoré je podľa zákona č. 600/2003 Z. z. o prídavku na dieťa v z. n. p. (ďalej len „zákon o prídavku na dieťa“) považované za nezaopatrené dieťa. Pre účely zákona o prídavku na dieťa sa za nezaopatrené dieťa považuje okrem iného aj dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky, najdlhšie do dovŕšenia 25 rokov veku, ak sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom.

Sústavnou prípravou dieťa na povolanie podľa zákona o prídavku na dieťa je štúdium na strednej škole [zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.], okrem štúdia popri zamestnaní, kombinovaného štúdia a štúdia jednotlivých vyučovacích predmetov a sústavnou prípravou dieťaťa na povolanie je aj štúdium na vysokej škole, okrem externého štúdia [zákon č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách v z. n. p. (ďalej len „zákon o vysokých školách“)]. Sústavnou prípravou dieťaťa na povolanie je aj iné štúdium alebo výučba, ak sú svojím rozsahom a úrovňou podľa Ministerstva školstva Slovenskej republiky postavené na úroveň štúdia na školách v SR. Pod iným štúdiom rozumieme aj štúdium v zahraničí. V nasledujúcom texte a príkladoch si podrobnejšie rozoberieme, čo všetko musí zamestnanec splniť, aby si mohol uplatniť daňový bonus v priebehu zdaňovacieho obdobia na dieťa, ktoré študuje v zahraničí.

Zamestnanec, ktorý si uplatňuje daňový bonus u zamestnávateľa, je povinný preukázať tomuto zamestnávateľovi splnenie podmienok na priznanie daňového bonusu najneskôr do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom tieto podmienky spĺňa. Na predložené doklady zamestnávateľ prihliadne začínajúc kalendárnym mesiacom nasledujúcim po mesiaci, v ktorom sa zamestnávateľovi preukážu. Ak zamestnanec nastúpi do zamestnania, na predložené doklady zamestnávateľ prihliadne už v kalendárnom mesiaci, v ktorom zamestnanec nastúpil do zamestnania, ak ich preukáže do konca tohto kalendárneho mesiaca a neuplatnil si ich v tomto mesiaci u iného zamestnávateľa.

Nárok na priznanie daňového bonusu na dieťa, ktoré sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom, preukazuje zamestnanec zamestnávateľovi predložením dokladu o oprávnenosti nároku

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály