Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňovníci, ktorí nie sú založení alebo zriadení na podnikanie

Rubrika: Daň z príjmov

Na slovenskom trhu popri bežných podnikateľských subjektoch, akými sú napr. obchodné spoločnosti, živnostníci, pôsobia aj mnohé organizácie, ktorých primárnym cieľom nie je vykonávanie podnikateľskej činnosti. Ide o tzv. neziskové organizácie, ktoré zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. definuje ako daňovníkov, ktorí nie sú založení alebo zriadení na podnikanie. Podľa údajov Štatistického úradu SR z roku 2004 pôsobilo už v tomto období na slovenskom trhu viac ako 29 260 neziskových organizácií. Zákon o dani z príjmov v § 12 ods. 3. Právne postavenie, štatút, hospodárenie týchto organizácií upravujú samostatné právne predpisy. Zdanenie týchto organizácií daňou z príjmov upravuje v niekoľkých ustanoveniach zákona o dani z príjmov.


Na slovenskom trhu popri bežných podnikateľských subjektoch, akými sú napr. obchodné spoločnosti, živnostníci, pôsobia aj mnohé organizácie, ktorých primárnym cieľom nie je vykonávanie podnikateľskej činnosti. Ide o tzv. neziskové organizácie, ktoré zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) definuje ako daňovníkov, ktorí nie sú založení alebo zriadení na podnikanie. Podľa údajov Štatistického úradu SR z roku 2004 pôsobilo už v tomto období na slovenskom trhu viac ako 29 260 neziskových organizácií. ZDP v § 12 ods. 3. Právne postavenie, štatút, hospodárenie týchto organizácií upravujú samostatné právne predpisy. Zdanenie týchto organizácií daňou z príjmov upravuje v niekoľkých ustanoveniach ZDP.

Práve v súvislosti so zdaňovaním neziskových organizácii daňou z príjmov právnických osôb a vzhľadom na nedostatok ustanovení ZDP a usmernení zo strany daňovej správy vznikajú v praxi mnohé nezodpovedané otázky, ako postupovať pri zdanení týchto organizácii. Najviac nezodpovedaných otázok vzniká práve u neziskových organizácií, ktoré popri hlavnej činnosti (za účelom, ktorej vznikli), vykonávajú zároveň aj podnikateľskú (resp. zdaňovanú) činnosť.
 
V zmysle § 12 ods. 3 ZDP sú za daňovníkov, ktorí nie sú založení alebo zriadení na podnikanie považovaní:
  • záujmové združenia právnických osôb – Občiansky zákonník,
  • profesijné komory - napr. zákon č. 78/1992 Zb. o daňových poradcoch a Slovenskej komore daňových poradcov v z. n. p.,
  • občianske združenia vrátane odborových organizácií – zákon č. 83/1990 Zb. o združovaní občanov v z. n. p. (ďalej len „zákon o združovaní občanov),
  • politické strany a politické hnutia – zákon č. 85/2005 Z. z. o politických stranách a politických hnutiach,
  • štátom uznané cirkvi a náboženské spoločnosti – zákon č. 308/1991 Zb. o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností v z. n. p. ,
  • spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov - zákon č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v z. n. p.,
  • obce – zákon č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p., vyššie územné celky – zákon č. 302/2001 Z. z. o samospráve vyšších územných celkov (zákon o samosprávnych krajoch) v z. n. p.,
  • rozpočtové organizácie a príspevkové organizácie, štátne fondy, vysoké školy, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, Sociálna poisťovňa, Národný úrad práce, Fond ochrany vkladov, Slovenská kancelária poisťovateľov, Slovenský pozemkový fond, Slovenský rozhlas, Slovenská televízia, Fond na podporu zahraničného obchodu, Garančný fond investícií – upravujú samostatné právne predpisy,
  • neinvestičné fondy – zákon č. 147/1997 Z. z. o neinvestičných fondoch a doplnení zákona NR SR č. 207/1996 Z. z. v znení zákona č. 335/2007 Z. z.,
  • nadácie – zákon č. 34/2002 Z. z. o nadáciácha o zmene Občianskeho zákonníka v z. n. p. (ďalej len „zákon o nadáciách“),
  • neziskové organizácie poskytujúce všeobecne prospešné služby – zákon č. 213/1997 Z. z. o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby v z. n. p. (ďalej len „zákon o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby“).
Ďalšie subjekty by mohli byť považované za neziskové organizácie z pohľadu ZDP na základe novelizácie tohto ustanovenia ZDP.
 
Za daňovníkov, ktorí nie sú založení alebo zriadení na podnikanie, sa na účely ZDP nepovažujú obchodné spoločnosti nezaložené na účel podnikania.
 
V článku by som rada poukázala na stručnú právnu charakteristiku tučne vyznačených neziskových organizácií, zdaňovanie týchto neziskových organizácii a vedenie účtovníctva.
 
Zoznam neziskových organizácií a ich registráciu v centrálnom registri vedie Ministerstvo vnútra SR. Register je verejne prístupný na internetovej stránke www.minv.sk (verejná správa, registre). Jednotlivé registre v centrálnom registri sa členia podľa druhu neziskovej organizácie.
 

Právna charakteristika vybraných typov neziskových organizácií


Najčastejšiou formou zakladaných neziskových organizácií v SR sú práve občianske združenia, ktorých je okolo 56 % zo všetkých neziskových organizácii. Nadácie tvoria okolo 1,5 %, okolo 2,3 % záujmové združenia právnických osôb.
 
Občianske združenie
Občianske združenie (právnickú osobu) upravuje zákon o združovaní občanov.
 
Občania majú právo slobodne sa združovať a môžu zakladať spolky, spoločnosti, zväzy, hnutia, kluby a iné občianske združenia, ako aj odborové organizácie (ďalej len \"združenia\") a združovať sa v nich. Členmi združení môžu byť aj právnické osoby. Práva a povinnosti členov upravujú stanovy združenia.
 
Združenie vzniká registráciou. Návrh na registráciu sa podáva Ministerstvu vnútra SR.
 
Záujmové združenie právnických osôb
Status záujmových združení právnických osôb upravuje Občiansky zákonník. V zmysle Občianskeho zákonníka môžu právnické osoby vytvárať na ochranu svojich záujmov alebo na dosiahnutie iného účelu záujmové združenia právnických osôb (ďalej len „združenia“).
 
Na založenie združenia sa vyžaduje písomná zakladateľská zmluva. Členstvo v združení možno viazať na určitý členský príspevok, ktorý je upravený v stanovách.
 
Združenie je právnickou osobou, ktorá zodpovedá svojím majetkom za nesplnenie svojich povinností. Právnu spôsobilosť nadobúda zápisom do registra združení vedeného na obvodnom úrade v sídle kraja, príslušnom podľa sídla združenia.
 
Nadácie
Právne postavenie nadácií upravuje zákon o nadáciách.
 
Nadácia je účelové združenie majetku, ktorý slúži na podporu verejnoprospešného účelu. Je to právnická osoba a zapisuje sa do registra nadácií, ktorý vedie Ministerstvo vnútra SR.
 
Verejnoprospešným účelom sa rozumie najmä rozvoj a ochrana duchovných a kultúrnych hodnôt, realizácia a ochrana ľudských práv alebo iných humanitných cieľov, ochrana a tvorba životného prostredia, zachovanie prírodných hodnôt, ochrana zdravia, ochrana práv detí a mládeže, rozvoj vedy, vzdelania, telovýchovy a plnenie individuálne určenej humanitnej pomoci pre jednotlivca alebo skupinu osôb, ktoré sa ocitli v ohrození života alebo potrebujú naliehavú pomoc pri postihnutí živelnou pohromou.
 
Nadácia tvorí nadačné imanie vo výške najmenej 200 000 Sk a minimálna výška vkladu jednotlivých zakladateľov je 20 000 Sk.
 
Nadácia nemôže podnikať, s výnimkou prenechania nehnuteľností do
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály