Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňové výhody investovania na účtoch dlhodobého investičného sporenia

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

V septembri 2015 bola schválená novela zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p., a to zákon č. 253/2015 Z. z. s účinnosťou od 1. 1. 2016 (ďalej len „ZDP“).

Medzi dôležité zmeny patrí aj zmena v zdaňovaní vybraných druhov cenných papierov. Zmeny boli zapracované v nadväznosti na schválenie koncepcie kapitálového trhu vládou SR, ktorej prioritou bolo:

  • zintenzívnenie obchodovania na regulovanom trhu s cennými papiermi a
  • podpora dlhodobého sporenia obyvateľstva.

V prípade podpory dlhodobého sporenia obyvateľstva spolu s podporou obchodovania na regulovanom trhu ide o oslobodenie príjmov z predaja cenných papierov, opcií a derivátových operácií vykonávaných práve prostredníctvom nového typu dlhodobého investičného sporenia.

Vzhľadom na skutočnosť, že predmetné oslobodenie si vyžiadalo aj zavedenie striktných podmienok pre fungovanie týchto účtov, zmeny nastali aj v zákone č. 566/2001 Z. z. o cenných papieroch a investičných službách a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o cenných papieroch) v z. n. p. (ďalej len „zákon o cenných papieroch“), kde sú tieto podmienky zadefinované.

Oslobodenie príjmov nastavených v rámci podpory investovania do určených produktov prostredníctvom účtov dlhodobého investičného sporenia (ďalej len „účtov DIS“) je v ZDP ustanovené v § 9 ods. 1 písm. l), s účinnosťou od 1. januára 2016.

Ide o oslobodenie príjmov z predaja cenných papierov, opcií a derivátových operácií, ktoré sú zaraďované medzi príjmy podľa § 8 ZDP, pričom § 7 ods. 11 zákona o cenných papieroch určuje presné podmienky ich obchodovania na účtoch DIS, po splnení ktorých budú takéto obchody oslobodené o dane z príjmov fyzických osôb. Predmetné oslobodenie nie je nastavené len pre prípady vzniknutých príjmov z predaja určených produktov počas zákonnom o cenných papieroch stanoveného obdobia, ale aj po jeho skončení a vyplatení všetkých prostriedkov vedených na týchto účtoch.

Od dane nie je oslobodený:

  • príjem z predaja cenných papierov, opcií a príjem z derivátových operácií, ktoré boli obchodným majetkom daňovníka a
  • výnos vznikajúci z investovania kapitálu (z držby cenných papierov), ktoré sa zaraďujú medzi príjmy z kapitálového majetku podľa § 7 ZDP, z ktorých sa daň vyberá zrážkou, ak sú vyplácané zo zdrojov na území Slovenskej republiky.

Podľa nastavených podmienok v § 7 zákona o cenných papieroch musia byť finančné prostriedky klienta (fyzickej osoby) investované do portfólia cenných papierov a iných finančných nástrojov prijatých na obchodovanie na regulovaných trhoch v Slovenskej republike alebo v zahraničí s cieľom podpory likvidity regulovaných trhov, teda v podmienkach slovenskej burzy cenných papierov.

Klient je oprávnený rozhodnúť v zmluve o poskytovaní investičných služieb, či si:

  • bude portfólio riadiť samostatne na základe pokynov udeľovaných finančnej inštitúcií alebo
  • zverí riadenie portfólia finančnej inštitúcií oprávnenej na poskytovanie investičných služieb.

Výhodou uvedeného riešenia je aj podpora konkurencieschopnosti poskytovateľov finančných služieb v oblasti investičných služieb, nakoľko poskytovanie DIS nebude limitované na úzky okruh subjektov, ale otvorí sa aj pre menších nebankových poskytovateľov investičných služieb.

Pojem regulovaný trh je do systému slovenského finančného práva zadefinovaný predovšetkým v Smernici Európskeho parlamentu a Rady 2004/39/ES z 21. apríla 2004 o trhoch s finančnými nástrojmi, o zmene a doplnení smerníc Rady 85/611/EHS a 93/6/EHS a smernice Európskeho parlamentu a Rady 2000/12/ES a o zrušení smernice Rady 93/22/EHS, ktorá bola prepracovaná a nahradená smernicou 2014/65/EU z 15. mája 2014.

Pojem „regulovaný trh“ v zásade znamená multilaterálny systém prevádzkovaný a/alebo riadený organizátorom trhu, ktorý spája, alebo umožňuje spájanie záujmov viacerých tretích strán nakupovať a predávať finančné nástroje – v systéme a v súlade s nediskrečnými pravidlami – spôsobom, ktorého výsledkom je zmluva týkajúca sa finančných nástrojov prijatých na obchodovanie podľa jeho pravidiel a/alebo systémov a ktorý je povolený a funguje pravidelne a v súlade s ustanoveniami hlavy III tejto smernice.

Poznámka: Výraz „nediskrečné pra­vidlá“ znamená, že tieto pravidlá neumožňujú investičnej spoločnosti spravovať multilaterálny obchodný systém (MTF) na základe voľnej úvahy, pokiaľ ide o to, ako majú záujmy vzájomne pôsobiť. Vymedzenie pojmov vyžaduje, aby sa záujmy spojili takým spôsobom, aby ich výsledkom bola zmluva, to znamená, že vykonanie sa uskutoční podľa pravidiel systému alebo prostredníctvom protokolov systému alebo interných prevádzkových postupov.

Smernica upravuje rámcové podmienky, ktoré musia byť zabezpečené členskými štátmi EÚ pre fungovanie regulovaného trhu.

V podmienkach SR je jediným regulovaným trhom burza cenných papierov v Bratislave, pričom jej fungovanie upravuje zákon č. 429/2002 Z. z. o burze cenných papierov v z. n. p.

Práve z dôvodu podpory dlhodobého investovania sa v zákone o cenných papieroch upravuje ako jedna z najdôležitejších podmienok, podmienka zákazu vyberania finančných prostriedkov vložených na tento účet (portfólio) pred uplynutím 15 rokov od zriadenia účtu.

S cieľom predchádzať využívaniu účtov DIS na účely daňovej optimalizácie vysoko príjmových osôb je ďalšou podmienkou stanovenie maximálnej hornej hranice investície vo výške 3 000 €, ktorú je klient oprávnený investovať za kalendárny rok do portfólia, pričom do vstupnej investície sa nezahŕňajú reinvestície prostriedkov získaných obchodmi vykonávanými v rámci portfólia.

Ako finančné inštitúcie oprávnené poskytovať účty DIS

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály