Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňové výdavky vynaložené na vzdelávanie a rekvalifikáciu zamestnancov

Rubrika: Daň z príjmov

V článku sa autori zaoberajú výdavkami daňovníka vynaloženými pre zamestnancov na ich vzdelávanie a rekvalifikáciu ako aj výdavkami vynaloženými daňovníkom v rámci ďalšieho vzdelávania alebo zvyšovania si kvalifikácie nadväzne na Zákonník práce a zákon o službách zamestnanosti.

 

Úvod do problematiky daňových výdavkov

Charakteristika daňového výdavku na účely zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) je obsiahnutá v:

  • ust. § 2 písm. i) – definícia pojmu daňový výdavok/náklad,
  • ust. § 19 – druhy výdavkov, ak spĺňajú charakter daňového výdavku podľa § 2 písm. i), ktoré možno považovať za daňový výdavok a zahrnúť do základu dane daňovníka vrátane splnenia ustanovených podmienok uvedených pri každom jednotlivom druhu výdavku ako daňového výdavku (nákladu).

Pre úplné posúdenia výdavku ako daňového výdavku uvádzame aj ustanovenie § 21 ZDP, v ktorom sú uvedené vybrané druhy výdavkov/nákladov, ktoré nesúvisia so zdaniteľným príjmom, t. j. nie sú považované za daňový výdavok, ako aj výdavky/náklady, ktorých vynaloženie na daňové účely nie je daňovníkom dostatočne preukázané, aj keď o týchto výdavkoch /nákladoch daňovník účtuje.

Podľa § 2 písm. i) ZDP je daňovým výdavkom výdavok/náklad na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov preukázateľne vynaložený daňovníkom, zaúčtovaný v účtovníctve daňovníka alebo zaevidovaný v evidencii daňovníka podľa § 6 ods. 11 tohto zákona, ak tento zákon neustanovuje inak.

Pre uznanie daňového výdavku podľa § 2 písm. i) ZDP sa zároveň vyžaduje, aby tento výdavok spĺňal aj podmienky (napr. jeho výšku ustanovenú osobitným predpisom) ustanovené pre jeho uznanie za daňový výdavok/náklad podľa § 19 ods. 1 ZDP.

Podľa § 19 ods.1 ZDP, ak výšku výdavku/nákladu limituje osobitný predpis (napr. § 5 ods. 1 zákona č. 152/1994 Z. z. o sociálnom fonde v z. n. p.) preukázaný výdavok/náklad možno zahrnúť do daňových výdavkov najviac do výšky tohto limitu. Ak výšku výdavku/nákladu limituje tento zákon alebo jeho zahrnutie do základu dane za zdaňovacie obdobie upravuje osobitný zákon v inej výške ako osobitný predpis, napr. zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p., preukázaný výdavok možno zahrnúť do daňových výdavkov len v rozsahu a za podmienok ustanovených v tomto zákone. Ak výšku výdavku/nákladu limituje ZDP, napr. výškou dosiahnutého príjmu alebo výškou príjmu z prijatej úhrady, uplatní sa výdavok/náklad alebo jeho časť do daňových výdavkov v tom zdaňovacom období, v ktorom bol dosiahnutý takýto príjem alebo prijatá úhrada.

Výdavkom, ktorý si daňovník môže uplatniť ako daňový výdavok sú okrem iných výdavkov v tomto ustanovení uvedené aj výdavky podľa § 19 ods. 2 písm. c) bodov 1 až 5 ako výdavky/náklady na zabezpečenie pracovných a sociálnych podmienok a starostlivosti o zdravie zamestnancov. Podľa bodu 3 tohto ustanovenia ide o výdavky vynaložené pre zamestnancov formou vzdelávania a rekvalifikácie zamestnancov, výdavky vynaložené na vlastné vzdelávacie zariadenia, výchovu žiakov v stredných odborných učilištiach, ak ich nie je povinný uhrádzať príslušný orgán štátnej správy.

V tomto článku sa budeme zaoberať výdavkami daňovníka vynaloženými pre zamestnancov na ich vzdelávanie a rekvalifikáciu ako aj výdavkami vynaloženými daňovníkom v rámci ďalšieho vzdelávania alebo zvyšovania si kvalifikácie nadväzne na Zákonník práce a zákon č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o zamestnanosti“).

Daňový výdavok - výdavok vynaložený na vzdelávanie a rekvalifikáciu zamestnancov

Ak ide o posúdenie výdavku na vzdelávanie a rekvalifikáciu zamestnancov ako daňového výdavku zamestnávateľa tieto zahrňujeme pod ustanovenie § 19 ods. 2 písm. c) ZDP. Podľa citovaného ustanovenia daňovým výdavkom je výdavok/náklad, ktorý možno uplatniť len v rozsahu a za podmienok ustanovených v tomto zákone. Podmienkou je, že výdavok/náklad bol vynaložený preukázateľne na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov alebo zaevidovaný v evidencii daňovníka podľa § 6 ods. 11 ZDP. Preto je potrebné posúdiť každý jednotlivý prípad výdavku/nákladu vzdelávania podnikateľa alebo jeho zamestnancov samostatne a v súvislosti s vykonávanou podnikateľskou činnosťou, z ktorej sa dosahujú zdaniteľné príjmy a následne zaradenie týchto výdavkov/nákladov, podľa toho, či ide o daňové výdavky vynaložené na pracovné a sociálne podmienky a starostlivosť o zdravie alebo vynaložené na vzdelávanie a rekvalifikáciu zamestnancov.

Do daňových výdavkov však možno uznať len výdavok na také vzdelávanie a rekvalifikáciu zamestnanca, resp. daňovníka dosahujúceho príjmy podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP, ktoré súvisia s činnosťou podnikateľa a pracovným zaradením zamestnanca.

ZDP nedefinuje pojmy „vzdelávanie“ alebo „rekvalifikácia“, rovnako ako pojem „reklama“. Tieto pojmy sú zadefinované v iných právnych predpisoch a ZDP ich preberá, resp. používa na vysvetlenie toho ktorého pojmu pri definovaní výdavku/nákladu ako daňového výdavku.

Pojem „vzdelávanie“ možno dať do rovnosti s pojmom „ďalšie vzdelávanie“, ktoré definuje zákon č. 386/1997 Z. z. o ďalšom vzdelávaní a o zmene zákona č. 387/1996 Z. z. o zamestnanosti v znení zákona č. 70/1997 Z. z. v z. n. p. (ďalej len „zákon o ďalšom vzdelávaní“). Ďalšie vzdelávanie je popri vzdelávaní na základných, stredných a  vysokých školách súčasťou vzdelávacej sústavy Slovenskej republiky.

Za ďalšie vzdelávanie možno aj na účely ZDP považovať vzdelávanie, ktoré umožňuje každému doplniť, rozšíriť a prehĺbiť si získané vzdelanie, rekvalifikovať sa alebo uspokojiť svoje záujmy, alebo ktorým sa pripravuje na získanie stupňa vzdelania v školskom systéme. Ďalšie vzdelávanie sa uskutočňuje rozličnými krátkodobými a dlhodobými vzdelávacími aktivitami rôznych foriem (napr. seminár, školenie, kurz – krátkodobé, niekoľkoročné opakujúce sa) v rozličných organizačných formách štúdia (štúdium popri zamestnaní, doplňujúce štúdium, rozširujúce štúdium, špecializačné štúdium, rekvalifikačné štúdium).

Podľa § 3 zákona o ďalšom vzdelávaní sa „ďalšie vzdelávanie“ uskutočňuje nasledovnými formami vzdelávania:

  1. Vzdelávania, ktorým sa jeho účastník pripravuje na získanie stupňa vzdelania okrem vysokoškolského stupňa vzdelania.
  2. Odborného vzdelávania a prípravy, ktoré účastníkovi umožňuje rozširovať, prehlbovať alebo obnovovať si vedomosti a zručnosti, získať spôsobilosť na vykonávanie činnosti. Za odborné vzdelávanie sa považuje aj rekvalifikácia podľa zákona o službách zamestnanosti.
  3. Záujmové vzdelávanie, občianske vzdelávanie a iné vzdelávanie, ktoré umožňuje účastníkovi uspokojiť jeho záujmy a zapojiť sa do života občianskej spoločnosti.

Za zvyšovanie kvalifikácie zamestnanca možno považovať aj prípad, ak zamestnanec, resp. podnikateľ má získať predpoklady ustanovené právnym predpisom alebo splniť požiadavky nevyhnutné na riadny výkon práce. Zvýšením kvalifikácie sa rozumie aj jej získanie alebo rozširovanie. Ide o kvalitatívnu zmenu jednotlivých prvkov kvalifikácie zamestnanca, resp. podnikateľa na vertikálnej úrovni, a to získavaním nových poznatkov, zvýšením stupňa vzdelania, získaním certifikátu a pod. čo znamená, že ak zamestnanec resp. podnikateľ tento predpoklad alebo tieto požiadavky nespĺňal, ale štúdiom ich získal, ide o zvyšovanie kvalifikácie. V prípade zvyšovania kvalifikácie zamestnancov sa pri posúdení ich nárokov v pracovnoprávnom vzťahu postupuje podľa § 140 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonníka práce.

Za zvyšovanie kvalifikácie sa považuje aj zvýšenie stupňa vzdelania. Ide o prípady, v ktorých napr. zamestnanec, ktorý má ukončené úplné stredné vzdelanie získa štúdiom na vysokej škole v 

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály