Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňové súvislosti obchodného majetku fyzickej osoby a jeho odpisovanie (2. časť)

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov Zo seriálu: Daňové súvislosti obchodného majetku fyzickej osoby a jeho odpisovanie

V druhej, záverečnej časti autorka pokračuje s oboznámením čitateľov s problematikou daňových súvislostí obchodného majetku fyzických osôb a jeho odpisovaním na konkrétnych príkladoch.

Článok uzatvára časť, v ktorej autorka pokračuje s oboznámením čitateľov s problematikou daňových súvislostí obchodného majetku fyzických osôb a jeho odpisovaním na konkrétnych príkladoch.

Vybrané úpravy odpisovania upravené pre fyzické osoby

Odpisovanie majetku využívaného na podnikanie len sčasti (§ 24 ods. 4)

Daňovník – fyzická osoba (FO), ktorá využíva svoj majetok okrem podnikateľskej činnosti aj na súkromné účely postupuje pri určení odpisov podľa § 24 ods. 4 zákona o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).

V takomto prípade si daňovník môže do daňových výdavkov uplatniť odpis z hmotného a nehmotného majetku (HaNM) iba vo výške podielu, v ktorom tento majetok používa na podnikanie, resp. na dosahovanie zdaniteľných príjmov.

Príklad č. 4:
Daňovník dosahujúci príjmy z podnikania vykonávaného na základe živnostenského oprávnenia obstaral v roku 2010 budovu v hodnote 85 000 €. V roku 2011 začal časť budovy prenajímať, pričom na základe celkovej podlahovej plochy v budove určil, že ju na prenájom využíva na 40 % . Keďže túto časť nehnuteľnosti aj zaradil do obchodného majetku, aká výška odpisu bude daňovým výdavkom?

Daňovník si môže do daňových výdavkov zahrnúť iba časť obstarávacej ceny nehnuteľnosti, ktorú využíva na prenájom a ktorú zaradil do obchodného majetku, t. j. vo výške 40 % z obstarávacej ceny. V roku 2011 to bude z vypočítaného ročného odpisu 1 700 €, pričom v nadväznosti na § 24 ods. 5 ZDP odpisuje budovu ako v druhom roku odpisovania.

Výpočet daňovo uznaného odpisu pri rovnomernom spôsobe odpisovania:

Ročný odpis budovy 85 000 / 20 = 4 250 €
Daňovo uznaný odpis v roku 2010 4 250 x 0,40 = 1 700 €

***

Príklad č. 5:
Daňovník podnikajúci na základe živnostenského oprávnenia si zakúpil v roku 2011 osobné motorové vozidlo v hodnote 20 000 €, ktoré zaradil do obchodného majetku, pričom však vozidlo využíval aj na súkromné účely. Podľa vykonaných jázd na účely podnikania a súkromné účely zistil, že motorové vozidlo využíva na podnikanie na 80 % a preto si môže uplatniť aj výdavky súvisiace s týmto motorovým vozidlom len vo výške 80 %.

Keďže osobné motorové vozidlo je zaradené v 1. odpisovej skupine, v ktorej sa majetok odpisuje 4 roky, jeho ročný odpis bude vo výške 5 000 €. Do daňových výdavkov si uplatní len sumu vo výške 80 % z ročného odpisu, t. j. 4 000 €. Zvyšná suma bude výdavkom na osobné účely daňovníka, ktoré nie sú v súlade s § 21 ZDP daňovým výdavkom.

V prípade, ak by v jednotlivých obdobiach využíval osobné motorové vozidlo menej alebo viac ako 80 %, mal by si v každom zdaňovacom období jeho využívanie zohľadniť v uplatňovanom výdavku na odpisovanie, t. j. len vo výške, v akej skutočne využíva auto na podnikateľské účely.

Ak v nasledujúcom roku využíva motorové vozidlo len zo 60 % na podnikanie, potom si do daňových výdavkov uplatní len 60 % z ročného odpisu, t. j. sumu vo výške 3 000 €.

***

V prípade, ak by daňovník predával majetok (hnuteľné aj nehnuteľné veci), ktorý využíval sčasti na podnikanie a mal ho v tejto časti aj zaradený do obchodného majetku, v súlade s § 4 ods. 5 ZDP je súčasťou základu dane (ZD) daňovníka príjem z predaja tohto majetku (ak nejde o príjem od dane oslobodený), a to v takom pomere, v akom ho využíval na svoju činnosť.

Poznámka: Na daňové účely je pojem „nehnuteľnosť“ vymedzený v § 3 ods. 2 písm. a) ZDP. Deň vyradenia z obchodného majetku je uvedený v ustanovení § 9 ods. 5 ZDP.

Príklad č. 6:
Daňovník vlastnil nehnuteľnosť 10 rokov, pričom jej polovicu využíval v súvislosti s podnikaním a mal ju zaradenú v obchodnom majetku. Nemal v tejto nehnuteľnosti trvalý pobyt. Nehnuteľnosť sa rozhodol predať za 36 000 €.

Keďže nehnuteľnosť využíval len sčasti na podnikanie, bude príjem z jej predaja vo výške 18 000 € súčasťou jeho ZD z príjmov podľa § 6 ZDP a druhá polovica (zvyšných 18 000 €), ktorá nebola zahrnutá v obchodnom majetku, bude oslobodená od dane, a to vzhľadom na skutočnosť, že daňovník nehnuteľnosť vlastní viac ako 5 rokov a sú splnené podmienky na oslobodenie podľa § 9 ods. 1 písm. b) ZDP.

***

Ak využívajú na podnikanie majetok manželia, ktorí ho majú v bezpodielovom spoluvlastníctve pri jeho zaradení do obchodného majetku postupujú v súlade s § 6 ods. 16 ZDP. Podľa tohto ustanovenia hnuteľné veci a nehnuteľnosti v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, ktoré využívajú na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti alebo z prenájmu obaja manželia, zahrnie do obchodného majetku jeden z manželov. Výdavky súvisiace s využívaním týchto hnuteľných vecí a nehnuteľností sa rozdelia medzi oboch manželov v pomere, v akom ich využívajú pri svojej činnosti, pričom v takomto pomere sa rozdelí aj príjem z ich predaja.

Príklad č. 7:
Manželia začali podnikať v roku 2010 a v roku 2011 kúpili počítač, ktorý využíva každý z manželov pri výkone svojej činnosti. Obstarávacia cena počítača bola 2 000 €. Dohodli sa, že počítač do obchodného majetku zaúčtuje manžel, ktorý vypočítal ročný odpis v súlade s § 27 ZDP. Počítač sa zaraďuje do 1. odpisovej skupiny a odpisuje sa 4 roky, t. j. pri rovnomernom odpisovaní každý rok je odpis vo výške 500 € z obstarávacej ceny počítača.

Keďže manželia využívajú počítač v pomere – manžel 60 % a manželka 40 %, v daňových výdavkoch si manžel uplatní časť ročného odpisu vo výške 300 € a manželka zostávajúcu časť ročného odpisu vo výške 200 €.

Ak by manželia počas podnikania počítač predali, napr. v roku 2011 ho predajú za 1 800 €, príjem z predaja si rozdelia v rovnakom pomere v akom ho využívali pri svojom podnikaní, t. j. manžel zdaní 1 080 € a manželka 720 €, pričom si obidvaja tento príjem zahrnú ako súčasť svojich príjmov z podnikania. Ako výdavok si uplatnia zostatkovú cenu určenú podľa § 25 ods. 3 ZDP [rozdiel medzi vstupnou cenou HaNM a celkovou výškou odpisov z tohto majetku zahrnutých do daňových výdavkov podľa § 19 ods. 3 písm. a) ZDP], a to manžel sumu vo výške 900 € a manželka sumu vo výške 600 €.

Ak by manželia využívali počítač aj na súkromné účely, musia z ročného odpisu najskôr odpočítať časť pripadajúcu na časť využívanú na osobné účely (§ 24 ods. 4 ZDP) a až zostávajúcu časť rozdelia do daňových výdavkov formou odpisu v pomere v akom ho využívajú na podnikanie.

***

Odpisovanie majetku preradeného z osobného užívania do obchodného majetku

Daňovník, ktorý je FO, pri preradení HaNM z osobného užívania do obchodného majetku odpisuje tento majetok ako v ďalších rokoch odpisovania zo vstupnej ceny ustanovenej podľa § 25 ods. 1 písm. d) ZDP.

Vstupnou cenou podľa § 25 ods. 1 písm. d) ZDP je cena určená podľa § 25 ods. 1 písm. a) až c) pri preradení majetku z osobného užívania FO do obchodného majetku alebo u daňovníka nezaloženého alebo nezriadeného na podnikanie pri začatí používania majetku na činnosť, z ktorej príjmy sú predmetom dane, pričom za roky nevyužívania HaNM na zabezpečenie zdaniteľného príjmu sa odpisy neuplatňujú.

Vstupnou cenou podľa § 25 ods. 1 ZDP je pri HaNM:

  • obstarávacia cena, ak ide o majetok:
    • nadobudnutý kúpou alebo prevodom,
    • nadobudnutý od FO darom, pričom táto obstarávacia cena je zistená u darcu v prípade, ak ide o majetok, ktorý u darcu nebol zahrnutý v obchodnom majetku a pri jeho predaji uskutočnenom v deň darovania by sa naň nevzťahovalo oslobodenie podľa § 9 ZDP,
    • vylúčený z odpisovania u darcu pri vyradení v dôsledku jeho darovania (účinnosť od 1. 1. 2010)
    • vylúčený z odpisovania zistená u darcu, ktorý je FO, pri vyradení z obchodného majetku (§ 9 ods. 5) ak ide o majetok, ktorý bol u darcu zaradený v obchodnom majetku (§ 2 písm. m) zákona), pričom pri jeho predaji uskutočnenom v deň darovania by sa naň nevzťahovalo oslobodenie podľa § 9 (účinnosť od 1. 1. 2010)
  • reprodukčná obstarávacia cena zistená podľa § 25 ods. 6 písm. b) zákona č. 431/2002 o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“), ak ide o:
    • majetok nadobudnutý od FO darom, pričom ide o majetok, ktorý u darcu nebol zahrnutý v obchodnom majetku a pri jeho predaji uskutočnenom v deň darovania by sa naň vzťahovalo oslobodenie podľa § 9 ZDP,
    • majetok nadobudnutý dedením,
    • nehnuteľnú kultúrnu pamiatku, kde sa reprodukčná obstarávacia cena určí ako cena stavby zistená podľa Vyhlášky MF SR č. 465/1991 Zb. o cenách stavieb, pozemkov, trvalých porastov, úhradách za zriadenie práva osobného užívania pozemkov a náhradách za dočasné užívanie pozemkov v z. n. p. bez prihliadnutia na kategóriu kultúrnej pamiatky, na jej historickú hodnotu a na cenu umeleckých a umelecko-remeselníckych prác, ktoré sú jej súčasťou,
  • suma vo výške vlastných nákladov podľa § 25 ods. 6 písm. c) zákona o účtovníctve,
  • zostatková cena, ak ide o majetok nadobudnutý darom zistená u darcu, ktorý:
    • tento majetok vyradil zo svojho obchodného majet
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály