Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňové súvislosti obchodného majetku fyzickej osoby a jeho odpisovanie (1. časť)

Rubrika: Daň z príjmov Zo seriálu: Daňové súvislosti obchodného majetku fyzickej osoby a jeho odpisovanie

Daňové súvislosti obchodného majetku fyzickej
Ako je chápaný obchodný majetok fyzickej osoby pre obchodné, účtovné a daňové účely a ich vzájomné súvislosti sú uvedené v nasledujúcom príspevku. V prvej časti sa článok zaoberá definíciou obchodného majetku, zaradením majetku do obchodného majetku a uplatňovaním výdavkov súvisiacich s majetkom nezaradeným do obchodného majetku.

Ak chceme hovoriť o daňových výdavkoch na majetok využívaný fyzickou osobou (FO) – daňovníkom v podnikaní, musíme predovšetkým vedieť, či ho tento daňovník zaradil do obchodného majetku alebo nie. Jeho zaradenie alebo nezaradenie do obchodného majetku má významné daňové dôsledky nielen pre uplatnenie súvisiacich výdavkov ale aj prípadné zdanenie resp. oslobodenie príjmov z jeho predaja. Ako je chápaný obchodný majetok FO pre obchodné, účtovné a daňové účely a ich vzájomné súvislosti si uvedieme v nasledujúcom príspevku. V príspevku uvedieme aj vybrané prípady zahrňovania ceny majetku do daňových výdavkov prostredníctvom odpisov u daňovníka FO.

Definícia obchodného majetku a jej význam pre daňové účely

Pre účely podnikania je všeobecne definícia obchodného majetku určená ustanovením § 6 Obchodného zákonníka, podľa ktorej sa obchodným majetkom rozumie súhrn majetkových hodnôt, a to vecí, pohľadávok a iných peniazmi oceniteľných hodnôt, ktoré patria podnikateľovi a slúžia alebo sú určené na jeho podnikanie.

V zásade ide súhrn všetkých aktív určitého podnikateľa, ktorý je zobrazovaný v účtovníctve podnikateľa.

Obchodný majetok je vo vlastníctve podnikateľa alebo obdobnom vzťahu a predstavujú ho:

  • veci hnuteľné ako aj nehnuteľné,
  • pohľadávky zo záväzkových zmluvných alebo mimozmluvných vzťahov,
  • iné majetkové a nemajetkové práva ako právo na využívanie vynálezu alebo patentu, právo k ochrannej známke, k úžitkovému vzoru, k priemyselnému vzoru,
  • peniazmi oceniteľné iné hodnoty ako know-how, obchodné meno, akcie, obchodné podiely v s. r. o.

Pri FO pojem majetok zahrňuje:

  • obchodný majetok a
  • majetok, čo sú všetky ďalšie hodnoty, ktoré neslúžia k jeho podnikaniu.

Poznámka: U právnických osôb (PO) sa všetok majetok považuje za ich obchodný majetok.

V súlade s § 2 ods. 4 písm. a) zákona č. 431/2002 o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) majetkom sú tie aktíva účtovnej jednotky (ÚJ), ktoré sú výsledkom minulých udalostí, je takmer isté, že v budúcnosti zvýšia ekonomické úžitky ÚJ a dajú sa spoľahlivo oceniť podľa § 24 až 28 zákona o účtovníctve. Vykazujú sa v účtovnej závierke, v súvahe alebo vo výkaze o majetku a záväzkoch.

Definícia obchodného majetku pre daňové účely je špeciálne upravená len pre FO v ustanovení § 2 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) a to práve z dôvodu, že len pri FO sa rôzne chápe majetok tejto osoby ako taký a majetok, ktorý je jeho obchodným majetkom.

Presná definícia obchodného majetku podľa § 2 písm. m) ZDP je súhrn majetkových hodnôt, a to vecí, pohľadávok a iných práv a peniazmi oceniteľných iných hodnôt, ktoré má FO s príjmami podľa § 6 ZDP (všetky príjmy uvedené v § 6 cit. zákona, a to príjmy z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti a z prenájmu) vo vlastníctve, ktoré využíva na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie týchto príjmov, a o ktorých táto FO účtuje alebo vedie evidenciu podľa § 6 ods. 11 alebo ods. 14 ZDP.

Obchodným majetkom je aj majetok obstarávaný formou finančného prenájmu. Uvedené platí za predpokladu, že ho táto FO využíva na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie predmetných príjmov, a o majetku účtuje v súlade s účtovnými predpismi alebo vedie evidenciu podľa § 6 ods. 11 alebo ods. 14 ZDP.

Na rozdiel od definície obchodného majetku podľa § 6 Obchodného zákonníka je pre daňové účely definícia rozšírená nielen o podmienku vlastnenia a používania majetku na podnikanie, ale aj o podmienku o takomto majetku účtovať alebo viesť evidenciu podľa § 6 ods. 11 alebo ods.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály