Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňové priznanie k dani z príjmov právnickej osoby za zdaňovacie obdobie roka 2021

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Vyskúšajte našu 10-dňovú skúšobnú licenciu a získajte prístup k celému portálu zadarmo. Stačí sa bezplatne zaregistrovať.

Chcem prístup zdarma

Máte už predplatné? Prihláste sa.

Daňovým priznaním (ďalej len „DP“) daňovník deklaruje výšku svojej daňovej povinnosti za príslušné zdaňovacie obdobie. Podanie DP k dani z príjmov je zákonnou povinnosťou každého daňovníka, pokiaľ zo zákona nevyplýva niečo iné. Za zdaňovacie obdobiekalendárnehoroka 2021 podávajú daňovníci DP na novom tlačive, ktoré je aktualizované v nadväznosti na zmeny v zákone č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).

Povinnosť podať daňové priznanie
DP k dani z príjmov právnickej osoby za predchádzajúce zdaňovacie obdobie je
povinný podať každý daňovník tejto dane s
výnimkou daňovníka nezaloženého alebo nezriadeného na podnikanie (§ 12 ods. 3 ZDP), ktorý nemusí podať daňové priznanie, ak má iba príjmy uvedené v § 41 ods. 1 ZDP. Daňovníkom dane z príjmov je právnická osoba, ktorá má na území SR svoje sídlo alebo miesto skutočného vedenia [§ 2 písm. d) bod 2 ZDP]. Povinnosť podať daňové priznanie sa vzťahuje aj na zahraničné právnické osoby [§ 2 písm. e) bod 3 ZDP], ak majú príjmy zo zdrojov na území SR (§ 16 ZDP), z ktorých sa daň nevyberá zrážkou.
DP je povinný podať aj ten daňovník, ktorého správca dane vyzve na podanie DP podľa § 15 ods. 1 zákona č. 563/2009 Z.z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "daňový poriadok").
Lehota na podanie daňového priznania
V súlade s § 49 ods. 2 ZDPsa DP podáva
do troch kalendárnych mesiacov
po uplynutí zdaňovacieho obdobia, ak zákon neustanovuje inak. Za zdaňovacie obdobie ukončené k 31.12.2021 je termín na podanie DP
najneskôr do 31.3.2022.
V tejto lehote je daňovník je daňovník povinný
daň aj zaplatiť
.
Podľa § 49 ods. 3 ZDPsi daňovník môže
predĺžiť lehotu
na podanie DP na základe oznámenia podaného príslušnému správcovi dane v lehote na podanie DP
najviac o tri celé kalendárne mesiace,
t.j. najneskôr do 30.6.2022, a ak súčasťou príjmov daňovníka sú aj
zdaniteľné príjmy plynúce zo zdrojov
v zahraničí,
najviac o šesť celých kalendárnych mesiacov,
t.j. najneskôr do 30.9.2022. Oznámenie podáva daňovník na tlačive, ktorého vzor určilo a na svojom webovom sídle uverejnilo finančné riaditeľstvo.
Daňovník
v likvidácii alebo v konkurze
musí podľa ust. § 49 ods. 3 písm. c) ZDP o predĺženie lehoty správcu dane požiadať, a to najneskôr 15 dní pred uplynutím lehoty na podanie DP. Správca dane môže na základe takejto žiadosti rozhodnutím predĺžiť lehotu na podanie DP najviac o tri kalendárne mesiace.
Lehota na podanie DP
je zachovaná
, ak je v posledný deň lehoty priznanie odovzdané správcovi dane alebo odovzdané na poštovú prepravu prostredníctvom poštového podniku alebo prijaté elektronickými prostriedkami na adresu elektronickej podateľne. Daňové subjekty s povinnosťou doručovať podania finančnej správe
elektronickými prostriedkami
sú povinné podávať DP na štruktúrovanom tlačive prostredníctvom elektronickej podateľne, ktorú prevádzkuje finančné riaditeľstvo. Povinnosť doručovať DP správcovi dane elektronicky má podľa § 14 ods. 1 daňového poriadku
daňový subjekt, ktorý je platiteľom dane z pridanej hodnoty alebo právnickou osobou zapísanou v obchodnom registri.
Pred uplynutím lehoty na podanie DP môže daňovník podať
opravné daňové priznanie
V takomto prípade správca dane berie do úvahy opravné DP a na predtým podané DP sa neprihliada. Ak daňovník zistí, že jeho daňová povinnosť sa odlišuje od priznanej dane až po termíne na podanie DP, podáva
dodatočné daňové priznanie.
Podávanie opravných daňových priznaní a dodatočných daňových priznaní upravuje § 16 daňového poriadku.
Na účely podania DP je daňovník povinný
zostaviť účtovnú závierku
podľa zákona č. 431/2004 Z.z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len "zákon o účtovníctve") ku koncu zdaňovacieho obdobia a v termíne na podanie DP ju uložiť do registra podľa zákona o účtovníctve.
Sankcie
Podľa § 155 daňového poriadkumá správca dane povinnosť uložiť daňovníkovi
za nepodanie daňového priznania pokutu
, a to:
-
ak daňový subjekt (právnická osoba) nepodá daňové priznanie v zákonom ustanovenej lehote alebo v lehote určenej správcom dane vo výzve podľa § 15 ods. 1 daňového poriadku, bude mu uložená pokuta od 30 € do 16 000 €,
-
ak daňový subjekt nepodá daňové priznanie v lehote určenej správcom dane vo výzve podľa § 15 ods. 2 daňového poriadku, správca dane mu uloží pokutu od 60 € do 32 000 €.
Ak daňový subjekt
daň
priznanú v daňovom priznaní
nezaplatí v ustanovenej lehote alebo v ustanovenej výške
, správca dane vyrubí daňovníkovi za každý deň omeškania
úrok z omeškania
podľa § 156 daňového poriadku. Úrok z omeškania sa vyrubí z dlžnej sumy vo výške štvornásobku základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky platnej v deň vzniku daňového nedoplatku. Ak štvornásobok základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky nedosiahne 15 %, pri výpočte úroku z omeškania sa namiesto štvornásobku základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky použije ročná úroková sadzba 15 %.
Tlačivo daňového priznania
DP k dani z príjmov právnickej osoby za zdaňovacie obdobie roka
2021
sa podáva na tlačive vydanom Ministerstvom financií SR pod
č. MF/010700/2021-721.
Vzor DP bol vydaný oznámením Ministerstva financií SR č. MF/014762/2021-721 a uverejnený vo Finančnom spravodajcovi pod poradovým číslom 15/2021, ktorý je prístupný na jeho webovom sídle. Tento vzor DP použijú daňovníci, ktorým posledný deň lehoty na podanie daňového priznania uplynie najskôr po 31.12.2021.
Prílohou daňového priznania sú podľa § 49 ods. 1 ZDP doklady uvedené v tlačive DP. Prílohami DP, aj keď ich daňovník nevypĺňa, sú Príloha k § 13a a § 13b zákona, Príloha k § 30c zákona a Príloha k VI. časti DP, v ktorej sa uvádzajú ďalší prijímatelia podielovej dane.
Na vyplnenie DP podľa ZDPslúži
Poučenie
vydané oznámením Ministerstva financií SR č. MF/010700/2021-721. Poučenie doplňuje predtlač jednotlivých riadkov priznania a nenahrádza znalosť zákona.
Zmeny v tlačive daňového priznania
Základný princíp tlačiva daňového priznania za zdaňovacie obdobie roka 2021 zostáva nezmenený. V novom tlačive sú nasledujúce úpravy:
I. časť - Údaje o daňovníkovi
-
v nadväznosti na zavedenie nového inštitútu mikrodaňovníka sa do tlačiva daňového priznania dopĺňa nové zaškrtávacie pole "Mikrodaňovník podľa § 2 písm. w) zákona", ktoré vyznačuje daňovník spĺňajúci definíciu mikrodaňovníka za zdaňovacie obdobie, za ktoré podáva daňové priznanie,
II. časť - Výpočet základu dane a dane
-
v časti Položky upravujúce základ dane alebo daňovú stratu sa v riadku 301 upravil nesprávne uvedený riadok sčítania 10 na riadok 11 prenesený z tabuľky H,
-
v časti Základ dane alebo daňová strata sa po úprave textu v riadku 320 tlačiva daňového priznania suma časti základu dane alebo daňovej straty pripadajúcej na komplementárov komanditnej spoločnosti alebo na spoločníkov verejnej obchodnej spoločnosti znižuje o časť základu dane alebo daňovej straty pripadajúcej na reverzný hybridný subjekt podľa § 17j ZDP. Nakoľko ustanovenie § 17j ZDP nadobúda účinnosť až od 1.1.2022, predmetný príjem (časť základu dane alebo daňovej straty) na tomto riadku uvádza len daňovník, ktorý podáva daňové priznanie na tomto tlačive za kratšie zdaňovacie obdobie roka 2022.
VI. časť - Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov právnickej osoby
-
v nadväznosti na legislatívnu úpravu ustanovenia § 50 ods. 3 písm. d) ZDP účinnú od 1.1.2022 dochádza k obmedzeniu rozsahu údajov o prijímateľovi, ktoré daňovník uvádza v VI. časti - Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov právnickej osoby a v Prílohe k VI. časti - Údaje o ďalších prijímateľoch, ktorá je súčasťou daňového priznania. Z údajov, ktoré je daňovník poukazujúci podiel zaplatenej dane povinný uvádzať o prijímateľovi podielu zaplatenej dane v tlačive daňového priznania, bol vypustený údaj o sídle a právnej forme príslušného prijímateľa podielu zaplatenej dane, pričom uvádzané obchodné meno alebo názov prijímateľa má iba informatívny charakter.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály