Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňové priznanie k dani z príjmov fyzických osôb za zdaňovacie obdobie roka 2011

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

V príspevku autorky poukazujú na niektoré skutočnosti dôležité pre správny výpočet a vyrovnanie daňovej povinnosti prostredníctvom daňového priznania za rok 2011. Upozorňujú na zmeny v tlačivách daňových priznaní ako aj zmeny v zdaňovaní príjmov fyzických osôb.

Opäť sa blíži termín na podanie daňového priznania (DP) k dani z príjmov fyzickej osoby (FO). V príspevku preto poukážeme na niektoré skutočnosti dôležité pre správny výpočet a vyrovnanie daňovej povinnosti prostredníctvom DP za rok 2011, a to aj v súvislosti s nadobudnutím účinnosti zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“).

Upozorníme na zmeny v tlačivách DP ako aj zmeny v zdaňovaní príjmov FO, ktoré boli vykonané v dôsledku nadobudnutia účinnosti noviel zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), predovšetkým:

  • zákona č. 548/2010 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (ďalej len „zákon č. 548/2010 Z. z.“),
  • zákona č. 331/2011 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (ďalej len „zákon č. 331/2011 Z. z.“),
  • zákona č. 362/2011 Z. z. o liekoch a zdravotníckych pomôckach a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon č. 362/2011 Z. z.“),
  • zákona č. 406/2011 Z. z. o dobrovoľníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon č. 406/2011 Z. z.“),

Poznámka: Aj keď zákon č. 331/2011 Z. z. a zákon č. 548/2010 Z. z. nadobudli účinnosť až od 1. januára 2012, niektoré ich ustanovenia, vzhľadom na ich procesný charakter, resp. v nadväznosti na ich prechodné ustanovenia, sa použijú už pri podaní DP za rok 2011 a pri vyrovnaní daňovej povinnosti za toto zdaňovacie obdobie.

POVINNOSŤ PODANIA DP

V súlade s § 15 ods. 1 daňového poriadku je povinný podať DP každý, komu táto povinnosť vyplýva z osobitných predpisov, alebo ten, koho na to správca dane vyzve. Osobitným predpisom, ktorý podávanie DP upravuje je ZDP.

Za príslušné zdaňovacie obdobie v súlade s § 32 ods. 1 cit. zákona daňovník DP je povinný podať vtedy, ak jeho ročné zdaniteľné príjmy v tomto zdaňovacom období presiahnu 50 % nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka podľa § 11 ods. 2 písm. a) ZDP. Predmetná nezdaniteľná časť základu dane pre rok 2011 predstavuje 3 559,30 € (19,2-násobok životného minima vo výške 185,38 € platného na základe opatrenia MPSVR SR č. 300/2010 Z. z. o úprave súm životného minima), DP za zdaňovacie obdobie roka 2011 daňovník podáva vtedy, ak jeho ročné zdaniteľné príjmy v tomto zdaňovacom období presiahnu sumu 1 779,65 € (50 % zo sumy 3 559,30 €). Do uvedenej sumy sa nezahŕňajú zdaniteľné príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou podľa § 43 ZDP, ak vybraním dane zrážkou je daňová povinnosť daňovníka podľa § 43 ods. 6 ZDP splnená alebo ak daň vybranú zrážkou z príjmov uvedených v § 43 ods. 6 písm. a) až d) ZDP sa daňovník nerozhodne považovať za preddavok na daň podľa § 43 ods. 7 ZDP.

Daňovník, ktorého zdaniteľné príjmy v roku 2011 nepresiahli sumu 1 779,65 € je povinný podať DP aj vtedy, ak pri príjmoch z podnikania, z inej SZČ a z prenájmu podľa § 6 ZDP za toto zdaňovacie obdobie vykáže daňovú stratu.

Daňovník je povinný DP podať aj vtedy, ak mu táto povinnosť z § 32 ZDP nevyplýva a správca dane ho na podanie DP vyzve.

Podľa § 32 ods. 4 ZDP DP nie je povinný podať daňovník, ak má len príjmy:

  • zo závislej činnosti podľa § 5 ZDP (ak nie je povinný podať DP podľa § 32 ods. 2 ZDP) alebo
  • z ktorých sa daň vyberá zrážkou podľa § 43 ZDP, ak daňovník neuplatní postup podľa § 43 ods. 7 ZDP, t. j. ak daň vybranú zrážkou z príjmov podľa § 43 ods. 6 písm. a) až d) ZDP nebude považovať za preddavok na daň, ktorý si v súlade s cit. ustanovením odpočíta od dane vypočítanej v DP alebo
  • ktoré poberá od zahraničného zastupiteľského úradu na území SR a je daňovníkom, ktorý požíva výsady a imunity podľa medzinárodného práva, alebo
  • zo závislej činnosti plynúce zamestnancom Európskej únie alebo jej orgánov, ktoré boli preukázateľne zdanené v prospech všeobecného rozpočtu Európskej únie,
  • ktoré sú od dane oslobodené.

V súlade s § 32 ods. 5 ZDP DP je oprávnený podať aj ten daňovník, ktorému povinnosť podať DP zo ZDP nevyplýva. Aj v tomto prípade je však daňovník povinný podať DP v ustanovenej lehote.

V súvislosti s podávaním DP je potrebné upozorniť na ustanovenie § 14 daňového poriadku, v ktorom je vymedzené, ktoré daňové subjekty majú povinnosť podávať podania, t. j. aj DP elektronicky. Týmito osobami podľa ods. 1 predmetného ustanovenia sú:

  • daňový subjekt, ktorý je platiteľom dane z pridanej hodnoty,
  • daňový poradca za daňový subjekt, ktorého zastupuje pri správe daní,
  • advokát za daňový subjekt , ktorého zastupuje pri správe daní.

V súvislosti so zavedením povinnosti doručovať podania elektronicky, je potrebné upozorniť, že zákonom č. 546/2011 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 98/2004 Z. z. o spotrebnej dani z minerálneho oleja v z. n. p. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony sa v čl. VIII. doplnilo znenie § 165a daňového poriadku, v dôsledku čoho došlo k posunutiu účinnosti ustanovenia § 14 daňového poriadku z 1. januára 2012 na 1. apríl 2012. Znamená to, že osoby, ktoré sú vymedzené v cit. ustanovení sú povinné doručovať DP elektronicky až od 1. apríla 2012.

LEHOTA NA PODANIE DP

DP sa podľa § 49 ods. 2 ZDP podáva do troch kalendárnych mesiacov po uplynutí zdaňovacieho obdobia, ktorým u FO je vždy kalendárny rok. Vzhľadom na to že, koniec tejto lehoty pripadne v roku 2012 na sobotu, posledným dňom lehoty na podanie DP za zdaňovacie obdobie roka 2011 je najbližší nasledujúci pracovný deň, čo je pondelok 2. apríla 2012.

V súlade s § 49 ods. 3 písm. a) a b) ZDP túto lehotu si daňovník môže predĺžiť sám na základe oznámenia podaného príslušnému správcovi, a to najviac:

  • o tri celé kalendárne mesiace,
  • o šesť celých kalendárnych mesiacov, ak súčasťou príjmov daňovníka sú príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí, pričom ak daňovník, ktorý si takto sám predĺžil lehotu na podanie DP, v podanom DP príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí neuvedie, správca dane voči nemu uplatní sankciu podľa daňového poriadku.

Oznámenie o predĺžení lehoty na podanie DP daňovník podáva miestne príslušnému správcovi dane do lehoty na podanie DP, t. j. za zdaňovacie obdobie roka 2011 najneskôr do 2. apríla 2012. V oznámení daňovník uvedie novú lehotu na podanie DP (je ňou vždy koniec kalendárneho mesiaca) a ak súčasťou jeho príjmov sú aj príjmy zo zdrojov v zahraničí, uvedie v oznámení aj túto skutočnosť. Správca dane už v danom prípade rozhodnutie o predĺžení lehoty vydávať nebude, nakoľko lehota na podanie DP je predĺžená automaticky na základe podaného oznámenia.

Na základe oznámenia, t. j. bez toho, aby o tom rozhodol správca dane, nie je možné predĺžiť lehotu na podanie DP, ak:

  • Daňovník je v konkurze – v danom prípade v súlade s § 49 ods. 3 písm. c) ZDP môže lehotu na podanie DP predĺžiť len správca dane rozhodnutím vydaným na základe žiadosti, ktorú podáva správca konkurznej podstaty úpadcu, a to najneskôr 15 dní pred uplynutím lehoty na podanie DP.
  • Daňovník zomrie – v danom prípade DP v súlade s § 49 ods. 4 a 5 ZDP podáva dedič do troch mesiacov po smrti daňovníka, pričom túto lehotu môže správca dane predĺžiť len na základe žiadosti dediča podanej najneskôr 15 dní pred uplynutím lehoty na podanie DP. V rovnakej lehote, ako je lehota ustanovená v § 49 ods. 4 a 5 ZDP pre dediča, podáva DP za zomretého daňovníka aj osoba, na ktorú prešlo právo na príjmy zomretého daňovníka podľa § 35 Zákonníka práce (ďalej len „osoba podľa osobitného predpisu“ – bližšie v časti k tlačivu DP typ A).

Daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou, ktorý zrušuje stálu prevádzkareň umiestnenú na území SR, ak nemá iné zdaniteľné príjmy (okrem príjmov, z ktorých vybraním dane zrážkou je splnená daňová povinnosť) alebo nemá iné stále prevádzkarne umiestnené na území SR, je povinný podať DP v súlade s § 49 ods. 7 ZDP najneskôr do troch kalendárnych mesiacov nasledujúcich po mesiaci, v ktorom zrušil stálu prevádzkareň. Skutočnosť, že podáva DP v tejto lehote vyznačí daňovník v XII. Oddiele DP typ B na riadku 123. Lehotu na podanie DP v danom prípade nie je možné predĺžiť (a to ani na základe žiadosti ani na základe oznámenia). Ak tento daňovník, má aj iné zdaniteľné príjmy (okrem príjmov, z ktorých vybraním dane zrážkou je splnená daňová povinnosť) alebo má aj iné stále prevádzkarne umiestnené na území SR, ktoré nezrušuje, potom DP podáva v lehote podľa § 49 ods. 2 ZDP, t. j. do troch kalendárnych mesiacov po uplynutí zdaňovacieho obdobia, čo je za zdaňovacie obdobie roka 2011 do 2. apríla 2012. Na predĺženie tejto lehoty sa uplatní postup podľa § 49 ods. 3 ZDP.

ZAPLATENIE DANE Z PRÍJMOV

V súlade s § 55 daňového poriadku daň sa platí v eurách príslušnému správcovi dane. V súlade s § 49 ods. 2 ZDP daňovník, dedič alebo osoba podľa osobitného predpisu sú povinní daň z príjmov FO zaplatiť v lehote na podanie DP.

Od 1. januára 2012 sa daň platí na číslo účtu správcu dane vedeného pre daňovníka. Číslo predmetného účtu daňovníkovi oznámi správca dane. Daňovník, ktorému správca dane toto číslo do lehoty na podanie DP neoznámi, v súlade s § 49 ods. 2 ZDP v znení účinnom od 1. januára 2012, daň platí do ôsmich dní od doručenia oznámenia. Rovnaký postup sa použije aj vtedy, ak za osobu, ktorej do termínu na podanie DP správca dane neoznámil číslo účtu vedeného pre daňovníka, podáva DP dedič alebo osoba podľa osobitného predpisu.

S účinnosťou od 1. januára 2012 je daňový subjekt povinný platbu dane označiť spôsobom, ktorý je ustanovený vyhláškou č. 378/2011 Z. z. o spôsobe označovania platby dane (ďalej len „vyhláška“). V súlade s § 1 vyhlášky platba dane bezhotovostným prevodom z účtu daňového subjektu na účet správcu dane, ktorým je daňový úrad, sa označí:

  1. číslom účtu daňového subjektu, z ktorého sa platba dane uhrádza,
  2. číslom účtu správcu dane, na ktorý sa platba dane uhrádza, oznámeným daňovému subjektu príslušným správcom dane,
  3. variabilným symbolom,
  4. sumou platby dane v eurách a eurocentoch,
  5. informáciou pre správcu dane, ak je to potrebné.

V súlade s § 1 ods. 2 vyhlášky takýmto spôsobom označí daňový subjekt aj platbu dane poštovým poukazom, výnimkou je len číslo účtu daňového subjektu, ktorý v danom prípade neuvádza. FO pri tomto spôsobe platby uvedie navyše svoje meno, priezvisko a adresu trvalého pobytu.

Číslo účtu správcu dane podľa § 1 ods. 3 vyhlášky obsahuje:

  • 16 číslic, z ktorých:
    • predčíslie obsahuje šesť číslic označujúcich druh dane (zoznam predčíslí účtov otvorených v Štátnej pokladnici pre platenie dane je uverejnený na www.drsr.sk),
    • základné číslo účtu obsahuje desať číslic označujúcich daňový subjekt (toto číslo účtu oznámi daňovníkovi správca dane),
  • identifikačný kód Štátnej pokladnice 8180.

Variabilný symbol pri platbe dane sa vytvorí spôsobom, ktorý je ustanovený v § 2 vyhlášky, pričom, ak ide o platbu dane (správcovi dane, ktorým je daňový úrad) na základe DP (t. j. bez rozhodnutia vydaného daňovým úradom) postupuje sa pri tvorbe desaťmiestneho variabilného symbolu podľa prílohy č. 1 predmetnej vyhlášky. Znamená to, že pri úhrade dane z príjmov FO na základe podaného daňového priznania za rok 2011 splatnej 2. apríla 2012 variabilný symbol na základe písm. a) a písm. b) tretieho a štvrtého bodu predmetnej prílohy je v tvare 1700992011, kde „1700“ označuje druh platby dane, „99“ je fixná hodnota a „2011“ označuje zdaňovacie obdobie pri platbe dane na základe DP.

Poznámka: Do konca roka 2010 bolo variabilným symbolom daňové identifikačné číslo (DIČ) alebo ako daňovník nemal pridelené DIČ, variabilným symbolom bolo jeho rodné číslo.

V súlade s § 46 ZDP daň za zdaňovacie obdobie roka 2011 sa nevyrubí a neplatí, ak za toto zdaňovacie obdobie nepresiahne 16, 60 € alebo celkové zdaniteľné príjmy daňovníka, ktorý je FO, za toto zdaňovacie obdobie nepresiahnu 1 779,65 €, čo je 50 % nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka podľa § 11 ods. 2 písm. a) ZDP. To neplatí, ak daňovník uplatňuje daňový bonus podľa § 33 ZDP alebo ak sa daň vyberá podľa § 43 ZDP, alebo ak sa zrážajú preddavky na daň podľa § 35, alebo preddavky na zabezpečenie dane podľa § 44 ZDP. Daňovník s neobmedzenou daňovou povinnosťou uvedený v § 11 ods. 6 ZDP (t. j. daňovník s neobmedzenou daňovou povinnosťou, ktorý je poberateľom dôchodku k začiatku zdaňovacieho obdobia) daň neplatí, ak za zdaňovacie obdobie roka 2011 úhrn jeho zdaniteľných príjmov, okrem príjmov, z ktorých bola daň vybraná zrážkou a pri ktorých nepoužil postup podľa § 43 ods. 7 ZDP, nepresiahne 50 % sumy podľa § 11 ods. 2 písm. a) ZDP, čo za zdaňovacie obdobie roka 2011 predstavuje 1 779,65 €. Tento postup použije aj daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou uvedený v § 11 ods. 7 ZDP, ak úhrn jeho zdaniteľných príjmov zo zdrojov na území SR (§ 16 ZDP) v príslušnom zdaňovacom období tvorí najmenej 90 % zo všetkých príjmov tohto daňovníka, ktoré mu plynú zo zdrojov na území SR a zo zdrojov v zahraničí. Daň sa neplatí, ak daň na úhradu vypočítaná v DP nepresiahne sumu 3,32 €.

TLAČIVÁ DP

Podľa § 15 ods. 4 daňového poriadku DP sa podáva na tlačive. Ak sa DP podáva elektronickými prostriedkami, podáva sa v predpísanej forme.

V súlade s § 15 ods. 5 cit. zákona vzory tlačív DP ustanoví MF SR všeobecne záväzným právnym predpisom. S účinnosťou od 1. januára 2012 sú pre FO na základe opatrenia MF SR č. MF/025279/2011-721, ktorým sa ustanovujú vzory DP k dani z príjmov (ďalej len „opatrenie“), ustanovené:

  • vzor DP k dani z príjmov FO pre daňovníka, ktorý má príjmy len zo závislej činnosti podľa § 5 ZDP, vydaný MF/025294/2011-721, ktorý je uvedený v prílohe č. 1 opatrenia (ďalej len „DP typ A“),
  • vzor DP k dani z príjmov FO pre daňovníka, ktorý má príjmy podľa § 5 až 8 ZDP, vydaný MF/025296/2011-721 (príloha č. 2 opatrenia) určené je pre daňovníkov, ktorí majú príjmy podľa § 5 až 8 ZDP (ďalej len „DP typ B“).

Opatrenie je uverejnené v 1. časti Finančného spravodajcu č. 13/2011 a oznámenie o jeho vydaní je uverejnené v Zbierke zákonov pod č. 505/2011. Vzory potvrdení o podaní DP k dani z príjmov sú súčasťou oznámenia MF SR č. MF/029319/2011-72 o vydaní vzorov potvrdení o podaní DP k dani z príjmov. Na zabezpečenie jednotného postupu pri vypĺňaní DP k dani z príjmov MF SR vydalo poučenia, ktoré sú súčasťou oznámenia MF SR č. MF/029086/2011-72 o vydaní poučení na vyplnenie DP k dani z príjmov. Obidve predmetné oznámenia sú, rovnako ako vzory tlačív DP, uverejnené v 1. časti Finančného spravodajcu č. 13/2011.

ZMENY V TLAČIVÁCH DAŇOVÉHO PRIZNANIA

Daňové priznanie typ A

Daňovník, ktorý v roku 2011 poberal len príjmy zo závislej činnosti, sa sám rozhodne, či svoju ročnú daňovú povinnosť vysporiada prostredníctvom DP typu A alebo požiada zamestnávateľa, ktorý je platiteľom dane, o vykonanie ročného zúčtovania dane. Ak sa rozhodne podať DP typu A, potom by mal vedieť, aké zmeny nastali v tomto tlačive oproti predchádzajúcemu roku a taktiež by mal vedieť základné informácie potrebné k správnemu vyplneniu tohto tlačiva. V nasledujúcich riadkoch sa dočítate práve tieto informácie.

Údaje o daňovníkovi a zástupcovi (I. a II. ODDIEL)

Skôr, ako daňovník začne vypĺňať údaje o daňovníkovi vyplní niekoľko základných údajov, ktoré sa nachádzajú v DP typ A nad údajmi o daňovníkovi. Ide o rodné číslo daňovníka, resp. DIČ, druh podávaného daňového priznania a zdaňovacie obdobie, za ktoré priznanie podáva. V prípade, že daňovník podáva dodatočné DP typu A, potom je potrebné uviesť aj dátum zistenia skutočnosti na podanie dodatočného DP. V špecifických prípadoch daňovník, ktorý podáva dodatočné DP vyplňuje aj IX. Oddiel. Ide o dôvody uvedené v § 32 ods. 8, 9 a 11 alebo § 40 ods. 7 ZDP, ktoré sú bližšie vysvetlené v nasledovných príkladoch.

Príklad č. 1:
Jozef, ktorý bol zamestnancom spoločnosti X, dňa 15. 8. 2011 zomrel.

Jeho manželka Eva je dedičkou, preto DP typu A za príslušnú časť roka podala do troch mesiacov po smrti Jozefa. Dňa 6. 12. 2011 spoločnosť X Eve vyplatila príjmy zo závislej činnosti za zomrelého daňovníka, t. j. Jozefa. Eva je podľa § 32 ods. 8 ZDP povinná podať za Jozefa dodatočné DP. DP typu A označí ako dodatočné DP a zároveň v IX. Oddiele uvedie dôvod, prečo ho podáva. Uvedený údaj slúži pre správcu dane, aby vedel, že Eve v tomto prípade sankciu nevyrubí.

***

Príklad č. 2:
Jana 23. 1. 2012 požiadala svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania dane. Tento jej 5. 3. 2012 vykonal ročné zúčtovanie dane a v mesiaci apríl Jana zistila, že v ročnom zúčtovaní si zabudla uplatniť nárok na nezdaniteľnú časť základu dane na manžela.

Zamestnávateľ jej opravu ročného zúčtovania nevykoná, ale túto nezdaniteľnú časť si môže Jana uplatniť prostredníctvom DP. Jana za rok 2011 nebola povinná podať DP, preto DP podáva v súlade s § 32 ods. 9 ZDP, ktoré sa bude považovať za dodatočné DP. DP typu A označí za dodatočné DP a zároveň v IX. Oddiele uvedie dôvod, prečo toto priznanie podáva. Uvedený údaj slúži pre správcu dane, aby Jane sankciu z tohto titulu nevyrubil.

***

Príklad č. 3:
Roman pracuje u jedného zamestnávateľa už dvadsať rokov. Každý rok tohto zamestnávateľa požiadal o ročné zúčtovanie dane z dôvodu, že iný zdaniteľný príjem nepoberal. V decembri 2011 bol Romanovi spätne priznaný starobný dôchodok k 15. 12. 2009.

Keďže si Roman každý rok uplatňoval nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka, potom je povinný podať dodatočné DP za zdaňovacie obdobie 2010 v súlade s § 32 ods. 11 ZDP. Roman si v dodatočnom DP nezdaniteľnú časť neuplatní, čím mu vznikne nedoplatok na dani. Dôvod, prečo podáva dodatočné DP uvedie Roman v IX. Oddiele, ktorý bude slúžiť pre správcu dane, aby Romanovi sankciu nevyrubil.

***

Príklad č. 4:
Zamestnávateľ vystavil Márii potvrdenie o príjme za rok 2011 z dôvodu, že za toto obdobie podávala DP. Správca dane u tohto zamestnávateľa vykonal za rok 2011 daňovú kontrolu, ktorou zistil, že Márii nesprávne zrážal preddavky na daň, a teda aj nesprávne vyplnil potvrdenie o príjme.

Zamestnávateľ v súlade s § 40 ods. 7 ZDP vystavil Márii opravný doklad v lehote do jedného mesiaca odo dňa, keď dodatočný platobný výmer, ktorým sa tomuto zamestnávateľovi vyrubil rozdiel dane, nadobudol právoplatnosť. Mária na základe opravného dokladu podala dodatočné DP a dôvod prečo takéto DP podáva, uvedie v IX. Oddiele. Na základe tejto informácie bude správca dane vedieť, že Márii sankciu nevyrubí.

***

Prvýkrát za rok 2011 vyplní daňovník aj nové okienko, v ktorom uvedie, či mu správca dane oznámil číslo účtu správcu dane vedeného pre daňovníka alebo mu toto číslo neoznámil. Podľa § 49 ods. 2 ZDP je daňovník povinný podať DP typ A za rok 2011 do 31. 3. 2012 a v tejto lehote daň aj zaplatiť. Keďže deň 31. 3. 2012 pripadne na sobotu, posledným dňom lehoty na podanie DP typ A je najbližší nasledujúci pracovný deň, t. j. 2. 4. 2012. Podľa novelizovaného ustanovenia § 49 ods. 2 ZDP daň v tejto lehote nemusí zaplatiť ten daňovník, ktorému správca dane do 2. 4. 2012 neoznámil číslo účtu, na ktoré má daňovník zaplatiť vypočítanú daň na úhradu. Táto lehota sa daňovníkovi predlžuje, a to tak, že daň zaplatí v lehote do ôsmich dní od doručenia tohto oznámenia.

Príklad č. 5:
Nina celý rok 2011 poberala len príjmy zo závislej činnosti a daň sa rozhodla vysporiadať prostredníctvom DP typ A. Uvedené priznanie osobne odovzdala na daňovom úrade 2. 4. 2012, v ktorom uviedla, že správca dane jej do tohto dňa neoznámil číslo účtu správcu dane vedeného na Ninu.

Keďže Nina si v DP typ A vypočítala daň na úhradu v sume 23,40 €, túto sumu nie je povinná v lehote do 2. 4. 2012 zaplatiť, ale tak urobí v súlade s novelizovaným ustanovením § 49 ods. 2 ZDP, to znamená, že ju zaplatí do ôsmich dní od doručenia tohto oznámenia. Ak správca dane Nine oznámi číslo účtu 12. 4. 2012, potom daň na úhradu v sume 23,40 € zaplatí v lehote do 20. 4. 2012.

***

Ďalšie riadky 03 až 24 DP typu A, v ktorých daňovník uvádza svoje identifikačné údaje neboli upravované, preto ich daňovník vyplní podľa predtlače.

Riadky 25 až 27 vyplní len ten daňovník, ktorý podáva DP za inú osobu. Ide napr. o dediča, zákonného zástupcu alebo zástupcu, ktorý podáva priznanie za daňovníka.

Údaje na uplatnenie zníženia základu dane alebo daňového bonusu (III. a IV. ODDIEL)

Podľa ustanovenia § 11 ZDP nez

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály