Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby za zdaňovacie obdobie roka 2014

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Opäť sa blíži termín na podanie daňového priznania k dani z príjmov fyzickej osoby (ďalej len „DP“). V príspevku poukážeme na niektoré skutočnosti dôležité pre správny výpočet a vyrovnanie daňovej povinnosti prostredníctvom DP za rok 2014.

Upozorníme na zmeny v tlačivách DP vyvolané potrebami aplikačnej praxe, a predovšetkým zmenami zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) vykonanými od 1. januára 2014:

  • zákonom č. 318/2013 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 650/2004 Z. z. o doplnkovom dôchodkovom sporení a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len zákon č. 318/2013 Z. z.“), ktorým sa v Čl. II zavádza nová nezdaniteľná časť základu dane, ktorou sú príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie platené podľa zákona č. 650/2004 Z. z. o doplnkovom dôchodkovom sporení a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. a na doplnkové dôchodkové sporenie v zahraničí rovnakého alebo porovnateľného druhu;
  • zákonom č. 463/2013 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (ďalej len „zákon č. 463/2013 Z. z.“).

V príspevku upozorníme tiež na niektoré už známe skutočnosti, ktoré sa pri vypĺňaní DP z pohľadu aplikačnej praxe javia ako problematické.

Povinnosť podania DP

V súlade s § 15 ods. 1 zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“) daňové priznanie je povinný podať každý, komu táto povinnosť vyplýva z osobitných predpisov, alebo ten, koho na to správca dane vyzve.

V súlade s § 32 ods. 1 ZDP daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby (FO) je povinný podať každý daňovník, ktorého ročné zdaniteľné príjmy v príslušnom zdaňovacom období presiahnu 50 % sumy podľa § 11 ods. 2 písm. a) ZDP. Nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka podľa § 11 ods. 2 písm. a) ZDP pre zdaňovacie obdobie roka 2014 predstavuje 3 803,33 € (19,2-násobok platného životného minima).

V nadväznosti na uvedené je daňovník povinný podať daňové priznanie k dani z príjmov FO za zdaňovacie obdobie roka 2014 vtedy, ak jeho ročné zdaniteľné príjmy neznížené výdavky v tomto zdaňovacom období presiahnu sumu 1 901,67 €, čo je 50 % nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka podľa § 11 ods. 2 písm. a) ZDP platnej pre zdaňovacie obdobie roka 2014.

Do sumy, po prekročení ktorej vzniká daňovníkovi, ktorý je FO, povinnosť podať DP k dani z príjmov, sa nezahŕňajú zdaniteľné príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou podľa § 43 ZDP, ak:

  • vybraním tejto dane je splnená daňová povinnosť podľa § 43 ods. 6 ZDP alebo
  • daňovník neuplatní postup podľa § 43 ods. 7 ZDP.

Daňovník, ktorý pri príjmoch z podnikania a z inej SZČ vykáže za zdaňovacie obdobie roka 2014 daňovú stratu, je povinný podať DP za toto zdaňovacie obdobie aj vtedy, ak jeho ročné zdaniteľné príjmy nepresiahnu sumu 1 901,67 €.

Daňovník je povinný DP podať aj vtedy, ak mu táto povinnosť z § 32 ZDP nevyplýva a správca dane ho na podanie DP vyzve.

Podľa § 32 ods. 4 ZDP DP nie je povinný podať daňovník, ak má len príjmy:

  • zo závislej činnosti podľa § 5 ZDP (ak nie je povinný podať DP podľa § 32 ods. 2 ZDP) alebo
  • z ktorých sa daň vyberá zrážkou podľa § 43 ZDP, ak daňovník neuplatní postup podľa § 43 ods. 7 ZDP, t. j. ak daň vybranú zrážkou z príjmov podľa § 43 ods. 6 písm. a) až c) ZDP nebude považovať za preddavok na daň, ktorý si v súlade s cit. ustanovením odpočíta od dane vypočítanej v DP alebo
  • ktoré poberá od zahraničného zastupiteľského úradu na území SR a je daňovníkom, ktorý požíva výsady a imunity podľa medzinárodného práva, alebo
  • zo závislej činnosti plynúce zamestnancom Európskej únie alebo jej orgánov, ktoré boli preukázateľne zdanené v prospech všeobecného rozpočtu Európskej únie,
  • ktoré sú od dane oslobodené.

V súlade s § 32 ods. 5 ZDP môže DP podať aj ten daňovník, ktorému povinnosť podať DP zo ZDP nevyplýva, DP je však aj v tomto prípade povinný podať v ustanovenej lehote.

V súvislosti s podávaním DP je potrebné upozorniť na ustanovenie § 14 daňového poriadku, v ktorom je vymedzené, ktoré daňové subjekty majú povinnosť podávať podania, t. j. aj DP elektronicky. Týmito osobami podľa ods. 1 predmetného ustanovenia sú:

  • daňový subjekt, ktorý je platiteľom dane z pridanej hodnoty,
  • daňový poradca za daňový subjekt, ktorého zastupuje pri správe daní,
  • advokát za daňový subjekt, ktorého zastupuje pri správe daní,
  • zástupca neuvedený v druhej a tretej odrážke za daňový subjekt, ktorý je platiteľom dane z pridanej hodnoty, ktorého zastupuje pri správe daní.

Lehota na podanie DP

DP sa podľa § 49 ods. 2 ZDP podáva do troch kalendárnych mesiacov po uplynutí zdaňovacieho obdobia, čo za zdaňovacie obdobie roka 2014 je do 31. marca 2015.

V súlade s § 49 ods. 3 písm. a) a b) ZDP túto lehotu si daňovník môže predĺžiť sám na základe oznámenia podaného príslušnému správcovi, a to najviac:

  • tri celé kalendárne mesiace,
  • šesť celých kalendárnych mesiacov, ak súčasťou príjmov daňovníka sú príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí pričom, ak daňovník, ktorý si takto sám predĺžil lehotu na podanie DP, v podanom DP príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí neuvedie, správca dane voči nemu uplatní sankciu podľa daňového poriadku.

Oznámenie o predĺžení lehoty na podanie DP daňovník podáva príslušnému správcovi dane do lehoty na podanie DP, t. j. za zdaňovacie obdobie roka 2014 najneskôr do 31. marca 2015. V oznámení daňovník uvedie novú lehotu na podanie DP (je ňou vždy koniec kalendárneho mesiaca) a ak súčasťou jeho príjmov sú aj príjmy zo zdrojov v zahraničí, uvedie v oznámení aj túto skutočnosť. Správca dane rozhodnutie o predĺžení lehoty nevydáva a lehota na podanie DP je predĺžená automaticky na základe podaného oznámenia.

Na základe oznámenia nie je možné predĺžiť lehotu na podanie DP, ak:

  • Daňovník je v konkurze, kedy v súlade s § 49 ods. 3 písm. c) ZDP môže lehotu na podanie DP predĺžiť len správca dane rozhodnutím vydaným na základe žiadosti, ktorú podáva správca konkurznej podstaty úpadcu, a to najneskôr 15 dní pred uplynutím lehoty na podanie DP.

  • Daňovník zomrie, kedy v súlade s § 49 ods. 4 a 5 ZDP podáva DP dedič do troch mesiacov po smrti daňovníka, pričom túto lehotu môže správca dane predĺžiť len na základe žiadosti dediča podanej najneskôr 15 dní pred uplynutím lehoty na podanie DP. V rovnakej lehote, ako je lehota ustanovená v § 49 ods. 4 a 5 ZDP pre dediča, podáva DP za zomretého daňovníka aj osoba, na ktorú prešlo právo na príjmy zomretého daňovníka podľa § 35 Zákonníka práce (ďalej len „osoba podľa osobitného predpisu“ – bližšie v časti k vyplneniu tlačiva DP typu A).

Pred uplynutím lehoty na podanie DP môže daňovník podať opravné DP podľa § 16 daňového poriadku, v ktorom na prvej strane tlačiva vyznačí krížikom, že ide o opravné DP. Ak daňovník po lehote na podanie DP zistí, že jeho daňová povinnosť mala byť vyššia, ako daňová povinnosť ním priznaná v DP alebo daňová strata nižšia, ako daňová strata ním uvedená v DP, je povinný podať do konca mesiaca nasledujúceho po tomto zistení dodatočné DP (túto skutočnosť vyznačí daňovník krížikom na prvej strane tlačiva DP, kde uvedie aj deň, kedy zistil skutočnosti na podanie dodatočného DP). Dodatočné DP môže podať aj daňovník, ktorý po lehote na podanie DP zistí, že jeho daňová povinnosť mala byť nižšia, ako ju uviedol v DP, resp. daňová strata bola vyššia ako tá, ktorú uviedol v DP.

Zaplatenie dane

V súlade s § 55 daňového poriadku daň sa platí v eurách príslušnému správcovi dane. V súlade s § 49 ods. 2 ZDP daňovník, dedič alebo osoba podľa osobitného predpisu sú povinní daň z príjmov FO zaplatiť v lehote na podanie DP.

V súlade s § 46 ZDP daň na úhradu vypočítaná v DP sa neplatí, ak nepresiahne 5 €. Ak sú splnené ustanovené podmienky, daň fyzickej osoby sa v súlade s § 46a ZDP nevyrubí a neplatí, ak za zdaňovacie obdobie nepresiahne 17 € alebo celkové zdaniteľné príjmy tohto daňovníka za zdaňovacie obdobie nepresiahnu 50 % sumy nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka podľa § 11 ods. 2 písm. a) ZDP, čo za zdaňovacie obdobie roka 2014 predstavuje celkové ročné zdaniteľné príjmy vo výške 1 901,67 €. To neplatí, ak daňovník uplatňuje daňový bonus podľa § 33 ZDP, alebo ak sa daň vyberá podľa § 43 ZDP, alebo ak sa zrážajú preddavky na daň podľa § 35, alebo preddavky na zabezpečenie dane podľa § 44 ZDP. Daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou uvedený v § 11 ods. 6 ZDP (t. j. daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou, ktorý je poberateľom dôchodku uvedeného v § 11 ods. 6 ZDP k začiatku zdaňovacieho obdobia) tento postup použije, ak úhrn jeho zdaniteľ­ných príjmov zo zdrojov na území SR (§ 16 ZDP) v zdaňovacom období roka 2014 tvorí najmenej 90 % zo všetkých príjmov tohto daňovníka, ktoré mu plynú zo zdrojov na území SR a zo zdrojov v zahraničí.

Tlačivá daňového priznania

Podľa § 15 ods. 4 daňového poriadku DP sa podáva na tlačive. Ak sa DP podáva elektronickými prostriedkami, podáva sa v predpísanej forme. V súlade s § 15 ods. 5 cit. zákona vzory tlačív DP ustanoví MF SR všeobecne záväzným právnym predpisom.

Ministerstvo financií SR opatrením z 12. novembra 2014 č.  MF/14317/2014-721 (ďalej len „opatrenie“) ustanovilo nasledovné vzory nových tlačív DP:

  • Daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby typ A za zdaňovacie obdobie roku 2014 pre daňovníka, ktorý má príjmy len zo závislej činností podľa § 5 ZDP č. MF/18543/2014-721 (ďalej len „DP FO typu A“), ktoré je uverejnené v prílohe č. 1 opatrenia.
  • Daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby typ B za zdaňovacie obdobie roku 2014 pre daňovníka, ktorý má príjmy podľa § 5 až 8 ZDP č. MF/18544/2014-721 (ďalej len „DP FO typu B“), ktoré je uverejnené v prílohe č. 2 opatrenia.

Opatrenie nadobudlo účinnosť 1. januára 2015 a je uverejnené vo Finančnom spravodajcovi č. 11/2014, ktorý je prístupný v elektronickej podobe na webovom sídle www.finance.gov.sk a do opatrenia možno nazrieť na MF SR. Oznámenie MF SR o vydaní opatrenia je uverejnené v Zbierke zákonov SR v čiastke 100 pod číslom 328/2014 Z. z.

Rovnako vo Finančnom spravodajcovi č. 11/2014 sú uverejnené aj Poučenia na vyplnenie uvedených daňových priznaní, ktoré sú vydané oznámením MF SR č. MF/023771/2014-721 a vzory Potvrdení o podaní daňových priznaní k dani z príjmov, ktoré sú vydané oznámením MF SR č. MF/023772/2014-721.

Zmeny v tlačivách DP

Daňové priznanie typ A

DP typ A podáva daňovník, ktorý dosiahol príjmy len zo závislej činnosti podľa § 5 ZDP, ktoré sú predmetom dane, okrem príjmov, ktoré sú od dane oslobodené. Daňovník, ktorý poberal v zdaňovacom období 2014 len príjmy zo závislej činnosti, sa sám rozhodne, či svoju daňovú povinnosť vysporiada prostredníctvom DP typ A, alebo požiada zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti (ročné zúčtovanie). Ak sa rozhodne daňovú povinnosť vysporiadať prostredníctvom DP, povinnosť podať DP má len vtedy, ak jeho zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti presahujú 50 % sumy nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka, čo v zdaňovacom období 2014 je suma 1 901,67 €. K správnemu vyplneniu tohto tlačiva by daňovník mal vedieť nielen základné informácie, ale aj zmeny, ktoré boli v DP typ A vykonané oproti predchádzajúcemu roku. V nasledujúcich riadkoch sa dočítate práve tieto informácie.

Skôr, ako daňovník vyplní údaje v I. a II. oddiele, vyplní riadok 01 alebo 02, t. j. rodné číslo alebo dátum narodenia, druh podávaného DP a zdaňovacie obdobie, za ktoré DP podáva. Na riadku 02 došlo k spresneniu a to tak, že dátum narodenia vyplní len ten daňovník, ktorý nemá rodné číslo. Daňovník, ktorý má rodné číslo, riadok 02 nevypĺňa.

♦ Príklad č. 1:

Richard, ktorý je daňovníkom s obmedzenou daňovou povinnosťou žijúci v Rakúsku, v roku 2014 poberal na území SR zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti. Zamestnávateľa, od ktorého tieto príjmy poberal, nepožiadal o ročné zúčtovanie, ale má povinnosť podať DP typ A.

Richard sa narodil na území SR a má rodné číslo, preto na riadku 01 uvedie svoje rodné číslo a dátum narodenia na riadku 02 neuvedie, a to aj napriek tomu, že je rezidentom Rakúska.

V prípade, že daňovník podáva dodatočné DP typ A, potom uvedie aj dátum zistenia skutočnosti na podanie dodatočného DP. Ak dodatočné DP podáva z dôvodov uvedených v § 32 ods. 8, 9 a 11 alebo v § 40 ods. 7 ZDP, uvedie tieto dôvody aj v IX. oddiele. Napr.:

  • DP za príslušnú časť roka podáva dedič v lehote do troch mesiacov po smrti daňovníka, pričom do úhrnu zdaniteľných príjmov zo závislej činnosti zomrelého daňovníka, za ktorého podáva DP zahrnie aj zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti, ktoré zamestnávateľ zomrelého daňovníka vyplatil dedičovi. Ak dedičovi zamestnávateľ vyplatí príjmy zo závislej činnosti za zomrelého daňovníka po podaní DP, potom je dedič povinný podať dodatočné DP typ A.
  • DP podá daňovník, ktorý nebol povinný podať DP podľa § 32 ods. 1 a 2 ZDP, alebo mu nevznikla povinnosť podať DP podľa § 32 ods. 3 ZDP a zamestnávateľ tomuto zamestnancovi vykonal ročné zúčtovanie. Takéto DP sa považuje za dodatočné DP, pričom vykonané ročné zúčtovanie sa v tomto prípade považuje za podané DP.
  • Daňovník, ktorému bol spätne priznaný dôchodok (napr. ­starobný dôchodok, predčasný starobný dô­chodok, výsluhový dôchodok) k začiatku bezprostredne predchádzajúceho zdaňovacieho obdobia alebo k začiatku zdaňovacích období predchádzajúcich tomuto zdaňovaciemu obdobiu, podáva dodatočné DP typ A, ak si uplatňoval nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka.
  • Daňovník podá dodatočné DP typ A z dôvodu, že zamestnávateľ mu v doklade podľa § 39 ods. 5 ZDP neuviedol správne údaje a v súlade s § 40 ods. 7 ZDP mu vystavil opravný doklad podľa § 39 ods. 5 ZDP so správnymi údajmi.

Údaje o daňovníkovi a zástupcovi (I. a II. oddiel)

Riadky 03 až 15 DP typ A vyplní daňovník identifikačnými údajmi, ktoré sú aktuálne v deň vyplnenia DP, pričom vyplní aj riadky 25 a 26. Na riadku 26 došlo k spresneniu, a to tak, že faxové číslo sa nahrádza emailovou adresou. Daňovník tam uvedie emailovú adresu v nadväznosti na § 32 ods. 7 ZDP v znení účinnom od 1. 1. 2015.

Riadky 16 až 24 vyplní len ten daňovník, ktorý podáva DP za inú osobu. Ide napr. o dediča, zákonného zástupcu alebo zástupcu, ktorý podáva priznanie za daňovníka a vyplní aj riadky 25 a 26.

♦ Príklad č. 2:

Ján zomrel 15. 12. 2014 a jediným dedičom je jeho manželka. Ján bol zamestnancom spoločnosti, ktorá mu od januára 2014 do dňa smrti vyplácala zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti. V súlade s § 49 ods. 4 ZDP je manželka povinná podať DP za príslušnú časť roka.

V I. oddiele uvedie manželka identifikačné údaje o daňovníkovi, t. j. údaje o manželovi a v II. oddiele uvedie svoje identifikačné údaje, t. j. údaje o dedičovi.

Údaje na uplatnenie zníženia základu dane alebo daňového bonusu (III. a IV. oddiel)

Nárok na nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka si môže uplatniť každý daňovník, s výnimkou daňovníka, ktorý je na začiatku zdaňovacieho obdobia poberateľom starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku zo sociálneho poistenia, starobného dôchodkového sporenia alebo dôchodku zo zahraničného povinného poistenia rovnakého druhu, alebo výsluhového dôchodku (ďalej len „dôchodok“). Výnimkou je aj daňovník, ktorému bol dôchodok priznaný spätne k začiatku zdaňovacieho obdobia alebo k začiatku predchádzajúcich zdaňovacích období, ak suma tohto dôchodku je v úhrne vyššia ako suma nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka. Ak suma dôchodku v úhrne nepresahuje sumu nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka, zníži sa základ dane len vo výške rozdielu medzi sumou nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka a vyplatenou sumou dôchodku.

Riadky 27 a 28 vypĺňa len poberateľ takéhoto dôchodku, pričom riadok 27 vyplní vždy, v ktorom krížikom označí, že je na začiatku zdaňovacieho obdobia poberateľom takéhoto dôchodku. Riadok 28 vyplní len vtedy, ak je na začiatku zdaňovacieho obdobia poberateľom takéhoto dôchodku a uplatňuje si časť nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka. Do riadku 28 uvedie úhrnnú sumu dôchodku za rok 2014, ak suma dôchodku je nižšia, ako suma nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka.

♦ Príklad č. 3:

Eva pracovala celý rok 2014 u jedného zamestnávateľa, ale od 15. 12. 2013 je poberateľkou starobného dôchodku. Za zdaňovacie obdobie 2014 sa Eva rozhodla daňovú ­povinnosť vysporiadať prostredníctvom DP typ A. Úhrnná suma starobného dôchodku za rok 2014 predstavuje 3 200 €, preto si časť nezdaniteľnej časti uplatní v DP.

Eva si v súlade s § 11 ods. 6 ZDP môže znížiť základ dane len vo výške rozdielu medzi nezdaniteľnou časťou základu dane na daňovníka a vyplatenou sumou dôchodku, t. j. 603,33 € (3 803,33 € – 3 200 €). V DP riadok 27 vyznačí krížikom a na riadku 28 uvedie úhrnnú sumu dôchodku, t. j. sumu 3 200 €.

V III. oddiele daňovník vyplní riadok 29 vtedy, ak si uplatňuje nezdaniteľnú časť základu dane na manželku (manžela). Netreba zabúdať na to, že od 1. 1. 2013 sa sprísnili podmienky na uplatnenie tejto nezdaniteľnej časti. Bližšie v časti DP typ B.

IV. oddiel slúži na uplatnenie nároku na daňový bonus, v ktorom uvádza údaje o vyživovaných deťoch žijúcich s daňovníkom v domácnosti. Pri uplatnení daňového bonusu je potrebné vedieť, že nárok naň má len ten, kto súčasne splní nasledovné podmienky, t. j. za rok 2014 dosiahne zdaniteľný príjem zo závislej činnosti aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy (v roku 2014 je to suma 2 112 €), vyživované dieťa žije s daňovníkom v jednej domácnosti. Ktoré dieťa sa považuje za vyživované, ustanovuje § 33 ods. 2 ZDP. Občiansky zákonník zase vymedzuje pojem domácnosť tak, že domácnosť tvoria FO, ktoré spolu trvale žijú a spoločne uhradzujú náklady na svoje potreby. Ak daňovní

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály