Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby za zdaňovacie obdobie roka 2013

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Vzhľadom na blížiaci sa termín na podanie daňového priznania k dani z príjmov fyzickej osoby (ďalej len „DP“) poukážeme v príspevku na niektoré skutočnosti dôležité pre správny výpočet a vyrovnanie daňovej povinnosti k dani z príjmov fyzickej osoby prostredníctvom DP za rok 2013.

Upozorníme na zmeny v tlačivách DP, ktoré sú reakciou na zmeny v zdaňovaní príjmov FO, vykonané novelami zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), predovšetkým:

  • zákonom č. 252/2012 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v z. n. p. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony(ďalej len „zákon č. 252/2012 Z. z.“);
  • zákonom č. 395/2012 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (ďalej len „zákon č. 395/2012 Z. z.“);
  • zákonom č. 135/2013 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 199/2004 Z. z. Colný zákon a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 135/2013 Z. z.“);
  • zákon č. 463/2013 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (ďalej len zákon č. 463/2013 Z. z.).

Poznámka: Aj keď zákon č. 463/2013 Z. z. nadobudol účinnosť až od 1. januára 2014, niektoré jeho ustanovenia (vzhľadom na ich procesný charakter) sa použijú už pri podaní DP za rok 2013 a pri vyrovnaní daňovej povinnosti za toto zdaňovacie obdobie.

V súlade s 15 ods. 1 zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“) DP je povinný podať každý, komu táto povinnosť vyplýva z osobitných predpisov, alebo ten, koho na to správca dane vyzve. Osobitným predpisom, ktorý podávanie DP upravuje, je ZDP. V súlade s § 32 ods. 1 cit. zákona DP za príslušné zdaňovacie obdobie je daňovník povinný podať vtedy, ak jeho ročné zdaniteľné príjmy v tomto zdaňovacom období presiahnu 50 % nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka podľa § 11 ods. 2 písm. a) ZDP. Vzhľadom na to, že predmetná nezdaniteľná časť základu dane pre rok 2013 predstavuje 3 735,94 €(19,2-násobok životného minima vo výške 194,58 € platného k 1. januáru 2013 na základe opatrenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR č. 181/2012 Z. z. o úprave súm životného minima, ďalej len „platné životné minimum“), DP za uvedené zdaňovacie obdobie daňovník podáva vtedy, ak jeho ročné zdaniteľné príjmy v tomto zdaňovacom období presiahli sumu 1 867,97 € (50 % zo sumy 3 735,94 €).

Poznámka: Do sumy ročných zdaniteľných príjmov, po prekročení ktorej má daňovník povinnosť podať DP, sa nezahŕňajú zdaniteľné príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou podľa § 43 ZDP, ak vybraním dane zrážkou je daňová povinnosť daňovníka podľa § 43 ods. 6 ZDP splnená, alebo ak daň vybranú zrážkou z príjmov uvedených v § 43 ods. 6 písm. a) až c) ZDP, sa daňovník nerozhodne považovať za preddavok na daň podľa § 43 ods. 7 ZDP.

Daňovník, ktorého zdaniteľné príjmy v roku 2013 uvedenú sumu nepresiahli, je povinný podať DP aj v takom prípade, ak pri príjmoch z podnikania a z inej SZČ podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP za toto zdaňovacie obdobie vykázal daňovú stratu.

DP je povinný daňovník podať aj vtedy, ak mu táto povinnosť z § 32 ZDP síce nevyplýva, ale správca dane ho na podanie DP vyzve.

Z § 32 ods. 4 ZDP vyplýva, že DP nie je povinný podať daňovník, ak má len príjmy:

  • zo závislej činnosti podľa § 5 ZDP, ak nie je povinný podať DP podľa § 32 ods. 2 ZDP, v ktorom je špecificky upravené, kedy povinne podáva DP daňovník, ktorý má príjmy len zo závislej činnosti alebo
  • z ktorých sa daň vyberá zrážkou podľa § 43 ZDP, ak daňovník neuplatní postup podľa § 43 ods. 7 ZDP, t. j., ak daň vybranú zrážkou z príjmov podľa § 43 ods. 6 písm. a) až c) ZDP nebude považovať za preddavok na daň, ktorý si v súlade s cit. ustanovením odpočíta od dane vypočítanej v DP alebo
  • ktoré poberá od zahraničného zastupiteľského úradu na území SR a je daňovníkom, ktorý požíva výsady a imunity podľa medzinárodného práva, alebo
  • zo závislej činnosti plynúce zamestnancom Európskej únie alebo jej orgánov, ktoré boli preukázateľne zdanené v prospech všeobecného rozpočtu Európskej únie,
  • ktoré sú od dane oslobodené.

V súlade s § 32 ods. 5 ZDP je DP oprávnený podať aj ten daňovník, ktorému povinnosť podať DP zo ZDP nevyplýva. Aj v tomto prípade je daňovník povinný podať DP v lehote ustanovenej podľa § 49 ZDP.

Podľa § 14 daňového poriadku je vymedzené, ktoré daňové subjekty majú povinnosť podávať podania, t. j. aj DP elektronicky. Týmito osobami podľa odseku 1 predmetného ustanovenia sú:

  • daňový subjekt, ktorý je platiteľom dane z pridanej hodnoty,
  • daňový poradca za daňový subjekt, ktorého zastupuje pri správe daní,
  • advokát za daňový subjekt, ktorého zastupuje pri správe daní.

Prílohy k DP môžu uvedené subjekty v súlade s odsekom 2 tohto ustanovenia doručovať aj inak ako elektronickými prostriedkami.

Lehota na podanie daňového priznania

DP sa podľa § 49 ods. 2 ZDP podáva do troch kalendárnych mesiacov po uplynutí zdaňovacieho obdobia, vzhľadom na skutočnosť, že zdaňovacím obdobím daňovníka, ktorý je fyzickou osobou, je vždy kalendárny rok, DP za zdaňovacie obdobie roka 2013 je potrebné podať do pondelka 31. marca 2014. Uvedenú lehotu je možné predĺžiť.

V súlade s § 49 ods. 3 písm. a) a b) ZDP si túto lehotu daňovník môže predĺžiť sám na základe oznámenia podaného príslušnému správcovi, a to najviac:

  • o tri celé kalendárne mesiace.
  • o šesť celých kalendárnych mesiacov, ak súčasťou príjmov daňovníka sú zdaniteľné príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí. Ak daňovník, ktorý si takto sám predĺžil lehotu na podanie DP, v podanom DP príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí neuvedie, správca dane voči nemu uplatní sankciu podľa daňového poriadku.

Oznámenie o predĺžení lehoty na podanie DP daňovník podáva príslušnému správcovi dane do lehoty na podanie DP, čo je za zdaňovacie obdobie roka 2013 najneskôr do 31. marca 2014. Voznámení daňovník uvedie novú lehotu na podanie DP (je ňou vždy koniec kalendárneho mesiaca) a ak súčasťou jeho príjmov sú aj príjmy zo zdrojov v zahraničí, uvedie v oznámení aj túto skutočnosť. Správca dane už v danom prípade rozhodnutie o predĺžení lehoty vydávať nebude, nakoľko lehota na podanie DP je predĺžená automaticky na základe podaného oznámenia.

Poznámka: Ustanovenie § 49 ods. 3 písm. a) a b) ZDP v nadväznosti na § 52t ods. 7 ZDP nebolo možné použiť pri podaní DP, ktorého posledný deň lehoty na podanie pripadol na kalendárny rok 2013, pričom predĺženie lehoty na základe oznámenia pre daňovníka, ktorý mal príjmy zo zdrojov v zahraničí, bolo riešené špecificky v § 52t ods. 7 až 9 ZDP.

Na základe oznámenia sa lehota na podanie DP nepredlžuje vtedy, ak:

  • Daňovník je v konkurze – v danom prípade v súlade s § 49 ods. 3 písm. c) ZDP môže lehotu na podanie DP predĺžiť len správca dane rozhodnutím vydaným na základe žiadosti, ktorú podáva správca konkurznej podstaty úpadcu, a to najneskôr 15 dní pred uplynutím lehoty na podanie DP.
  • Daňovník zomrie – vdanom prípade DP v súlade s § 49 ods. 4 a 5 ZDP podáva dedič do troch mesiacov po smrti daňovníka, pričom túto lehotu môže správca dane predĺžiť len na základe žiadosti dediča podanej najneskôr 15 dní pred uplynutím lehoty na podanie DP. V rovnakej lehote, ako je lehota ustanovená v § 49 ods. 4 a 5 ZDP pre dediča, podáva DP za zomretého daňovníka aj osoba, na ktorú prešlo právo na príjmy zomretého daňovníka podľa § 35 Zákonníka práce (ďalej len „osoba podľa osobitného predpisu“).

Ak daňovník zrušuje stálu prevádz­kareň umiestnenú na území SR a nemá iné zdaniteľné príjmy (okrem príjmov, z ktorých vybraním dane zrážkou je splnená daňová povinnosť) alebo nemá iné stále prevádzkarne umiestnené na území SR, alebo nemá na území SR organizačnú zložku, je povinný podať DP v súlade s § 49 ods. 7 ZDP najneskôr do troch kalendárnych mesiacov nasledujúcich po mesiaci, v ktorom zrušil stálu prevádzkareň. Skutočnosť, že podáva DP v tejto lehote vyznačí daňovník v XII. oddiele DP typ B na riadku 118. Ak však tento daňovník, má aj iné zdaniteľné príjmy (okrem príjmov, z ktorých vybraním dane zrážkou je splnená daňová povinnosť) alebo má aj iné stále prevádzkarne umiestnené na území SR, alebo má na území SR organizačnú zložku, ktoré neruší, potom DP podáva v lehote podľa § 49 ods. 2 ZDP, t. j. do troch kalendárnych mesiacov po uplynutí zdaňovacieho obdobia. Na predĺženie tejto lehoty sa uplatní postup podľa § 49 ods. 3 ZDP.

Lehota na zaplatenie dane

V súlade s § 49 ods. 2 ZDP daňovník, dedič alebo osoba podľa osobitného predpisu sú povinní daň z príjmov FO zaplatiť v lehote na podanie DP. V súlade s § 55 daňového poriadku daň sa platí v eurách príslušnému správcovi dane.

Daň sa platí na číslo účtu správcu dane vedeného pre daňovníka. Toto číslo účtu daňovníkovi oznámi správca dane. Daňovník, ktorému správca dane číslo účtu na zaplatenie dane do lehoty na podanie DP neoznámi, v súlade s § 49 ods. 2 ZDP, daň platí do ôsmich dní od doručenia oznámenia. Rovnaký postup sa použije aj vtedy, ak za osobu, ktorej do termínu na podanie DP správca dane neoznámil číslo účtu vedeného pre daňovníka, podáva DP dedič alebo osoba podľa osobitného predpisu. Daňový subjekt platbu dane označí spôsobom, ktorý je ustanovený vyhláškou č. 378/2011 Z. z. o spôsobe označovania platby dane.

V súlade s § 46a ZDP v znení účinnom od 1. januára 2014 daň z príjmov FO zdaňovacie obdobie roka 2013 sa nevyrubí a neplatí, ak za toto zdaňovacie obdobie nepresiahne 17 € (za rok 2012 táto suma predstavovala 16,60 €) alebo celkové zdaniteľné príjmy daňovníka, ktorý je FO, za toto zdaňovacie obdobie nepresiahnu 1 867,97 €, čo je 50 % nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka podľa § 11 ods. 2 písm. a) ZDP platnej pre rok 2013. To neplatí, ak daňovník uplatňuje daňový bonus podľa § 33 ZDP, alebo ak sa daň vyberá podľa § 43 ZDP, alebo ak sa zrážajú preddavky na daň podľa § 35, alebo preddavky na zabezpečenie dane podľa § 44 ZDP. Daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou uvedený v § 11 ods. 6 ZDP [t. j. daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou, ktorý je k začiatku zdaňovacieho obdobia poberateľom starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku zo sociálneho poistenia, starobného dôchodkového sporenia alebo dôchodku zo zahraničného povinného poistenia rovnakého druhu, alebo výsluhového dôchodku (ďalej len „dôchodok“)] tento postup uplatní vtedy, ak úhrn jeho zdaniteľných príjmov zo zdrojov na území SR (§ 16 ZDP) v príslušnom zdaňovacom období tvorí najmenej 90 % zo všetkých príjmov tohto daňovníka, ktoré mu plynú zo zdrojov na území SR a zo zdrojov v zahraničí.

Poznámka: Ustanovenie § 46a bolo do ZDP doplnené zákonom č. 463/2013 Z. z. a uplatní sa už pri platení dane z príjmov FO vypočítanej v daňovom priznaní za zdaňovacie obdobie roka 2013 podávanom po 1. januári 2014.

V súlade s § 46 ZDP v znení účinnom od 1. januára 2014 daň na úhradu vypočítaná v DP sa neplatí, ak nepresiahne sumu 5 € (v dôsledku nadobudnutia účinnosti zákona č. 463/2013 Z. z. dochádza od 1. januára 2014 k zvýšeniu uvedenej sumy zo sumy 3,32 € na sumu 5 €).

Tlačivá daňového priznania

V súlade s § 15 ods. 5 daňového poriadku vzory tlačív DP ustanoví Ministerstvo financií SR všeobecne záväzným právnym predpisom. S účinnosťou od 1. januára 2014 sú pre FO na základe opatrenia MF SR zo 4. decembra 2014 č. MF/20226/2013-72 (ďalej len „opatrenie“), ustanovené nasledovné vzory DP:

  • Daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby typ A (ďalej len „DP typu A“) za zdaňovacie obdobie roku 2013 pre daňovníka, ktorý má príjmy len zo závislej činnosti podľa § 5 ZDP – č. MF/20227/2013-721 uverejnené v prílohe č. 1 opatrenia.
  • Daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby typ B (­ďalej len „DP typu B“) za zdaňovacie obdobie roku 2013 pre daňovníka, ktorý má príjmy podľa § 5 až 8 ZDP – č. MF/20228/2013-721 uverejnené v prílohe č. 2 opatrenia.

Opatrenie je uverejnené vo Finančnom spravodajcovi č. 12/2013, ktorý je prístupný v elektronickej podobe na webovom sídle www.finance.gov.sk. Oznámenie o vydaní opatrenia je uverejnené v Zbierke zákonov SR v čiastke 99 pod číslom 424/2013.

Poznámka.: Vzory DP podľa doterajších predpisov sa použijú pri podávaní DP u daňovníkov, ktorým posledný deň lehoty na podanie DP uplynul najneskôr 31. decembra 2013.

Poučenia na vyplnenie DP sú vydané oznámením MF SR č. MF/25730/2013-721 a vzory Potvrdení o podaní DP sú vydané oznámením MF SR č. MF/25732/2013-721. Obe uvedené oznámenia sú uverejnené vo Finančnom spravodajcovi č. 12/2013.

Daňové priznanie typu A

Tento typ DP podáva daňovník, ktorý v zdaňovacom období roka 2013 dosiahol príjmy len zo závislej činnosti podľa § 5 ZDP, ktoré sú predmetom dane, okrem príjmov oslobodených od dane. V súlade s § 32 ZDP povinne tento typ DP podáva daňovník, ktorý za zdaňovacie obdobie roka 2013 dosiahol zdaniteľné príjmy len zo závislej činnosti presahujúce sumu 1 867,97 €, ak:

  • tieto príjmy plynuli daňovníkovi od zamestnávateľa, ktorý nie je platiteľom dane a ani zahraničným platiteľom dane podľa § 48 ZDP alebo plynuli zo zdrojov v zahraničí, okrem prípadov uvedených v § 32 ods. 4 ZDP,
  • z týchto príjmov nebolo možné zraziť preddavok na daň, nakoľko zdaniteľná mzda spočívala len v nepeňažnom plnení alebo nepeňažné plnenie tvorilo väčšiu časť zdaniteľnej mzdy a preddavok na daň nebolo možné zraziť ani dodatočne pri najbližšom peňažnom plnení ani daň vyrovnať pri ročnom zúčtovaní preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti za rok 2013 (ďalej len „ročné zúčtovanie“),
  • daňovník nepožiadal zamestná­vate­ľa o vykonanie ročného zúčtovania alebo požiadal o vykonanie ročného zúčtovania, ale nepredložil v ustanovenom termíne potrebné doklady na jeho vykonanie,
  • je povinný zvýšiť základ dane podľa § 11 ods. 9 v nadväznosti na § 52j ods. 3 ZDP,
  • došlo k zániku ­zamestnávateľa bez právneho nástupcu (§ 38 ods. 8 ZDP).

Daňovník, ktorý mal v roku 2013 zdaniteľné príjmy len zo závislej činnosti, môže podať DP aj dobrovoľne. Aj v tomto prípade je potrebné podať DP v ustanovenej lehote.

Daňovník, ktorý podáva tento typ tlačiva, uvedie na prvej strane (v časti pred I. oddielom) na riadku 01 svoje rodné číslo. Možnosť uvedenia DIČ na tomto riadku bola v novom tlačive DP vypustená. Okrem uvedenej zmeny došlo v tejto časti tlačiva súčasne k vypusteniu políčka, v ktorom daňovník vyznačoval skutočnosť, či mu bolo doručené číslo účtu správcu dane vedeného pre daňovníka.

Údaje o daňovníkovi, údaje o zákonnom zástupcovi alebo dedičovi alebo zástupcovi (I. a II. oddiel)

V I. oddiele sa uvádzajú osobné údaje daňovníka. Ak DP za daňovníka podá

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály